Lumi
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 754
|
 |
« Odpowiedz #135 : Kwiecieñ 30, 2009, 11:05:33 » |
|
Podstawa to szczepienia bazowe ( w odstêpie 6 tygodni ) i ju¿ regularnie co 6 miesiêcy, je¿eli jest przerwa niestety trzeba znowu zrobiæ bazê a nastêpnie co 6 miesiêcy i naczej szczepienie jest niewa¿ne. 
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 1700
|
 |
« Odpowiedz #136 : Kwiecieñ 30, 2009, 11:08:46 » |
|
mo¿na przej¶æ ze szczepienia "co roku" na "co pó³ roku" bez powtarzania bazowego szczepienia, tak mi powiedzia³ weterynarz, sam tak robi³em i nikt siê nie czepia³
|
|
|
|
|
|
|
Lumi
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 754
|
 |
« Odpowiedz #137 : Kwiecieñ 30, 2009, 11:26:35 » |
|
to Jasiek jed¼ z takim koniem na zawody, ciekawe czy wystartujesz
|
|
|
|
|
|
|
Drapik
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 446
|
 |
« Odpowiedz #138 : Kwiecieñ 30, 2009, 11:56:39 » |
|
wystartuje, bez problemu jesli SG i wet zawodow znaja dokladnie przepisy warunkujace dopuszczenie do startu weta nie interesuje kiedy mial kon baze robiona tylko kiedy bylo ostatnie szczepienie! polecam artykul na ten temat w swiecie koni - ostatni numer, jasno klarownie zeby potem glupot nie rozpowiadac, bo ktos nie doczytal, ale gdzies tam slyszal itp. de facto jako kon startujacy masz nawet 6 miesiecy plus 21 dni "karencji" jak my to nazywamy i koñ, który uczestniczy w zawodach po raz pierwszy musi mieæ potwierdzone w paszporcie minimum szczepienie podstawowe.
Je¿eli zatem po wykonaniu podstawowego szczepienia koñ by³ uodparniany przeciwko grypie raz do roku i w pewnym momencie w³a¶ciciel zadecyduje, ¿e pora zacz±æ starty, to dla kontroluj±cego paszport wa¿ne jest, by ostatnie szczepienie nie by³o dalej ni¿ 6 miesiêcy przed planowanym startem.
i ¿eby nie by³o, ¿e kto¶ tam siê nie zgadza, bo s³ysza³...jest to jedyna prawda objawiona, ¿aden mój wymys³ itp. przedstawiony na konferencji dla wetow, organizowanej przez PZJ nie tak dawno temu.
Aha...i na zawodach czesto wywalane sa konie, ktore sa szczepione prawidlowo, ale wykonal to szczepienie magister snister inzynier bajer rower xyz. Sama wywalilam 2 takie konie- dlaczego? bo przepisy mowia jasno, ze ma byc podpis i pieczatka weta:)
jak cos ktos jeszcze nie rozumie chetnie wyjasnie na gg lub pw:)
Lumi jesli Ci niedopuszczono takiego konia mialas prawo zglosic to do SG i podeprzec sie przepisami.
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 1700
|
 |
« Odpowiedz #139 : Kwiecieñ 30, 2009, 12:13:31 » |
|
no w³a¶nie tak samo mi weterynarz t³umaczy³
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 2362
|
 |
« Odpowiedz #140 : Kwiecieñ 30, 2009, 19:27:57 » |
|
Drapik baardzo dziêkujê za wyczerpuj±c± odpowied¼ ! 
|
|
|
|
|
|
|
Ewex
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 48
|
 |
« Odpowiedz #141 : Maj 03, 2009, 15:16:10 » |
|
ja mam pytania: jakie warunki musi spełniać ogier xx żeby dostać licencję upoważniającą do krycia czy ogier xx może wziąć udział w próbie dzielności dla ogierów jakie musi spełniać kryteria żeby kryć klaczy rasy małopolskiej jakie są drogi uzyskania licencji na reproduktora
Przepraszam że tyle pytań ale te ogiery szczególnie mnie interesują, a nie mogę znaleźć informacji
|
|
|
|
|
|
|
|
Ewex
U¿ytkownik
|
 |
« Odpowiedz #143 : Maj 03, 2009, 16:56:02 » |
|
Czyli je¶li mam ogiera xx w wieku 4 lat to mogê go wys³aæ do zak³adu treningowego koni ma³opolskich??
|
|
|
|
|
|
|
Iza90
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 718
|
 |
« Odpowiedz #144 : Maj 03, 2009, 17:20:11 » |
|
W tym roku ju¿ po preselekcjach  Ale teoretycznie chyba tak
|
|
|
|
|
|
|
amazonka80
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 500
|
 |
« Odpowiedz #145 : Maj 03, 2009, 19:58:52 » |
|
Ogiera xx nie przyjm± na Zak³ad Koni Ma³opolskich do Bogus³awic, je¶li ju¿ to móg³by on trafiæ do Bia³ego Boru. W Bia³ym Borze przyjmowane s± ogiery wszystkich ras. A je¶li ten ogier ma ju¿ 4 lata nie przyjm± go na ¿aden Zak³ad. Jedyna mo¿liwo¶æ zdobycia licencji dla 4 latka i starszego to wyniki w MPMK. No chyba, ¿e ogier biega³ na torach z dobrymi wynikami! W Bogus³awicach to jednie komisyjnie mog± Ci oceniæ ogiera, który ju¿ wykaza³ siê swoj± dzielno¶cia 
|
|
|
|
|
|
|
Ewex
U¿ytkownik
|
 |
« Odpowiedz #146 : Maj 03, 2009, 20:23:27 » |
|
rozumiem. Dziêkujê bardzo, wiedzia³am ¿e na was mo¿na liczyæ 
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
U¿ytkownik
|
 |
« Odpowiedz #147 : Maj 03, 2009, 21:04:29 » |
|
Ogiera xx nie przyjm± na Zak³ad Koni Ma³opolskich do Bogus³awic, je¶li ju¿ to móg³by on trafiæ do Bia³ego Boru. W Bia³ym Borze przyjmowane s± ogiery wszystkich ras.
a w ub. roku, te¿ w Boguslawicach xx nie brali ?, bo ja widzialam w ubieg³orocznym katalogu og. Salan xx, zg³oszonego na kwalifikacje bogus³awickie. jak ratowac ogon, zjadany przez ¼rebaka, z bujnej kity zosta³o wspomnienie, grrr 
|
|
|
|
|
|
|
amazonka80
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 500
|
 |
« Odpowiedz #148 : Maj 03, 2009, 21:19:43 » |
|
ar....? By³ w katalogu bo przywiezli go oceniæ na p³ycie. A ogier ten zdobyl licencje biegaj±c na torach. Tak samo jak na Zak³adzie Treningowym na P³ycie by³ pokazany arab i zbonitowany, ale nie by³ na ZT
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
U¿ytkownik
|
 |