FORUM O KONIACH MAŁOPOLSKICH
Kwiecień 15, 2025, 10:35:09 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 ... 9 10 [11] 12 13 ... 24 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Zadaj pytanie :)  (Przeczytany 153274 razy)
boswell
UÂżytkownik

« Odpowiedz #150 : Maj 04, 2009, 08:50:37 »

jak ratowac ogon, zjadany przez Âźrebaka, z bujnej kity zostaÂło wspomnienie, grrr 

Chyba najpierw poszukac przyczyny zjadania i wyeliminowac ja..(za maÂło objetosciowej paszy,robaczyca?  nie mam pojecia bo tylko slyszalam o takich przypadkach ale u koni gÂłodzonych-a to raczej Twojego nie dotyczy...)
Lumi
UÂżytkownik

« Odpowiedz #151 : Maj 04, 2009, 09:27:28 »

Polecam maœÌ Crib Halt i po sprawie
montana
Administrator
UÂżytkownik
*

« Odpowiedz #152 : Maj 04, 2009, 09:37:51 »

Ogiera xx nie przyjmÂą na ZakÂład Koni MaÂłopolskich do BogusÂławic, jeÂśli juÂż to mĂłgÂłby on trafiĂŚ do BiaÂłego Boru.

a ja teÂż do tej pory byÂłam przekonana, ze folblut mogÂłby brac udziaÂł w ZT razem z ogierami mÂłp w BogusÂławicach
w myÂśl tego zdania
"Ogiery peÂłnej krwi angielskiej mogÂą byĂŚ uÂżyte do doskonalenia rasy maÂłopolskiej, jeÂżeli:

* zdaÂły ktĂłryÂś z wariantĂłw prĂłb przewidzianych dla ogierĂłw rasy maÂłopolskiej"

czyli jednak BiaÂły BĂłr i ogiery innych ras, na 100 % w BogusÂławicach nie zostaÂłby przyjĂŞty ze stawka ogierĂłw m ?
Dobrze wiedzieĂŚ
WogĂłle byly w ostatnich latach jakies xx na ZT ?

jak ratowac ogon, zjadany przez Âźrebaka, z bujnej kity zostaÂło wspomnienie, grrr 

Chyba najpierw poszukac przyczyny zjadania i wyeliminowac ja..(za maÂło objetosciowej paszy,robaczyca?  nie mam pojecia bo tylko slyszalam o takich przypadkach ale u koni gÂłodzonych-a to raczej Twojego nie dotyczy...)

nam w zesz³ym roku ogierek zjada³ matce grzywe, wylizywa³, miêtosi³ i w koncu wyrywa³ maltretowane pasemko, nie s¹dze zeby mia³o to u nas jak¹œ g³ebsz¹ przyczynê
Nasmaruj ogon rozcieĂączonym octem i daj znac czy pomogÂło na Urwisa ZaszkodziĂŚ nie zaszkodzi
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #153 : Maj 04, 2009, 11:46:32 »

za maÂło objetosciowej paszy,robaczyca?  nie mam pojecia bo tylko slyszalam o takich przypadkach ale u koni gÂłodzonych-a to raczej Twojego nie dotyczy...

raczej nie dotyczy, siana ma do oporu (teraz chodzi po 10 godzin na pastwisko), odrobaczana byÂła matka i on teÂż
mama je paszĂŞ dla klaczy z wszelkimi witaminami, mÂłody zresztÂą teÂż specjalnÂą dla ÂźrebiÂąt
zĂŞby mu moÂże rosnÂą czy jak bo podgryza wszystko
wczeÂśniej matce minimalnie grzywĂŞ "naruszyÂł"

montana
sprĂłbujemy najpierw ocet w takim razie
i jak nie pomoÂże siĂŞgniemy do chemii
boswell
UÂżytkownik

« Odpowiedz #154 : Maj 06, 2009, 20:44:42 »

a powiedzcie czy ktorys z waszych podrostkĂłw przy zmianie zebĂłw miaÂł bĂłle dziÂąseÂł?
mĂłj ma okropne-tzn domaga sie masaÂżu i to naciskajac z taka siÂła na reke Âże ledwo moge tam palcami ruszaĂŚ..i mĂłgÂłby tak bez koĂąca..Co stosujecie?
axo
UÂżytkownik

« Odpowiedz #155 : Maj 11, 2009, 22:01:40 »

SpotkaliÂście siĂŞ ze zjadaniem ziemi, piasku przez Âźrebaka? MĂłj maÂły nabraÂł takiego zwyczaju: tuÂż po wyjÂściu na pastwisko, codziennie, przez kilka minut podjada ziemiĂŞ... Potem caÂły dzieĂą juÂż tego nie robi. BojĂŞ siĂŞ, Âże "dorobi" siĂŞ kolki...
Na razie po prostu sprĂłbujĂŞ odgrodziĂŚ to jego ulubione miejsce... Ale czym to moÂże byĂŚ spowodowane? Matka ma dobrej jakoÂści pasze, caÂły dzieĂą na zielonym pastwisku, niczego nie powinno brakowaĂŚ...

"chcĂŞ sÂłoĂąca, wichru i tententu..."
boswell
UÂżytkownik

« Odpowiedz #156 : Maj 12, 2009, 00:01:23 »

czasem widziaÂłam.Podobno-tak przeczytaÂłam..Âże uzupeÂłniajÂą sobie florĂŞ bakteryjna-ile w tym prawdy? JedzÂąc Âłajna matki na pewno,a ziemiĂŞ?
robo118
UÂżytkownik

« Odpowiedz #157 : Maj 12, 2009, 08:09:21 »

Jak oduczacie gryzienia swoje Âżrebolki? Moje dwa maÂłe ogierki uwielbiajÂą podgryzac ludzi.
montana
Administrator
UÂżytkownik
*

« Odpowiedz #158 : Maj 12, 2009, 11:21:02 »

OgĂłlne zasady nie przekraczania strefy/granicy osobistej czÂłowieka, nie pozwalaĂŚ sobie na zaczepki
jak juz skubie w czasie pracy z nim to pstryczek palcem w nos, albo zÂłapanie za warge, zeby nie byÂło mu przyjemnie

I co z tÂą ksiĂŞgÂą ? ? ?  Z politowaniem

Jak pytaÂłam w czerwcu to miaÂł siĂŞ ukazaĂŚ juÂż niedÂługo, ale to podobno standardowa odpowiedÂź od wielu miesiĂŞcy. Pozostaje nie traciĂŚ nadziei. Na pewno bĂŞdzie ogÂłoszenie na stronie PZHK.

na MPMK usÂłyszam z amiesiÂąc   Z politowaniem

ja juÂż straciÂłam nadzieje :/
boswell
UÂżytkownik

« Odpowiedz #159 : Maj 12, 2009, 13:10:17 »

Jak oduczacie gryzienia swoje Âżrebolki? Moje dwa maÂłe ogierki uwielbiajÂą podgryzac ludzi.

Ja raczej konsekwentnie jedna rêk¹ odsuwajac g³ówkê a druga jak najbardziej g³aszczac.Trzeba znow zapytaÌ czemu to robi¹. Najczêœciej dlatego bo szukaja kontaktu i przyja¿ni z cz³owiekiem,a tak to robia miêdzy koùmi..wiêc jak mog³abym sprawiÌ przykroœÌ maluchowi który pragnie siê ze mn¹ zaprzyjazniac? Przecie¿ tym samym straci³abym od razu jak¹œ czeœÌ jego zaufania...
WiĂŞc uczĂŞ go przyjaÂżni na moich zasadach,konsekwentnie ale delikatnie odsuwajÂąc skubiÂący pyszczek,gÂłaszczÂąc nie czekajÂąc na zaczepki a tupiÂąc nogÂą z napiĂŞtymi miĂŞÂśniami caÂłego ciaÂła jak ostrzegajÂący dorosÂły koĂą,gdy coÂś mi siĂŞ nie podoba...itd
axo
UÂżytkownik

« Odpowiedz #160 : Maj 12, 2009, 19:41:53 »

czasem widziaÂłam.Podobno-tak przeczytaÂłam..Âże uzupeÂłniajÂą sobie florĂŞ bakteryjna-ile w tym prawdy? JedzÂąc Âłajna matki na pewno,a ziemiĂŞ?

MĂłj podjadaÂł odchody kobyÂły, uzupeÂłniÂł florĂŞ i przestaÂł... A z tym jedzeniem ziemi nie wiem, o co chodzi i co mam robiĂŚ??....

nos
UÂżytkownik

« Odpowiedz #161 : Maj 18, 2009, 10:27:29 »

MĂłj podjadaÂł odchody kobyÂły, uzupeÂłniÂł florĂŞ i przestaÂł... A z tym jedzeniem ziemi nie wiem, o co chodzi i co mam robiĂŚ??....

Od mojej jednej klaczuchy wszystkie maÂłe zajadajÂą siĂŞ ziemiÂą Jeden malec to nawet kamienie ÂżuÂł. Rada mojego weta: przeczekaĂŚ, poje ile mu potrzeba i przestanie. No i zawsze przestawaÂły i odpukaĂŚ nigdy nic im na tle pokarmowym nie dolegaÂło... .
Tylko patrzÂąc jak maÂłe gryzie kamienie mnie aÂż ÂłupaÂło w zĂŞbach  Z politowaniem
axo
UÂżytkownik

« Odpowiedz #162 : Maj 18, 2009, 18:46:29 »

DziĂŞki, nos! MĂłj weterynarz mĂłwi podobnie...
A mÂłody na szczĂŞÂście coraz bardziej interesuje siĂŞ tym, co wyrasta z ziemi, a nie samÂą glebÂą

AleksandraAlicja
UÂżytkownik

« Odpowiedz #163 : Listopad 05, 2009, 12:19:01 »

A co sÂądzicie o tej klaczy:
http://picasaweb.google.pl/lh/photo/0WNh1F-n8-LMTmRRWl6Ldg?feat=directlink
O pochodzeniu napiszĂŞ póŸniej, wpierw wolaÂłabym usÂłyszeĂŚ, co o niej sÂądzicie 
Arcturus
UÂżytkownik

« Odpowiedz #164 : Listopad 05, 2009, 12:40:25 »

Ja siĂŞ nie znam, ale mi siĂŞ podoba dla mnie jest taka kompaktowa i zwarta ,ale elegancka .
Strony: 1 ... 9 10 [11] 12 13 ... 24 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: