boswell
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #150 : Maj 04, 2009, 08:50:37 » |
|
jak ratowac ogon, zjadany przez Âźrebaka, z bujnej kity zostaÂło wspomnienie, grrr  Chyba najpierw poszukac przyczyny zjadania i wyeliminowac ja..(za maÂło objetosciowej paszy,robaczyca? nie mam pojecia bo tylko slyszalam o takich przypadkach ale u koni gÂłodzonych-a to raczej Twojego nie dotyczy...)
|
|
|
|
|
|
|
Lumi
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #151 : Maj 04, 2009, 09:27:28 » |
|
Polecam maœÌ Crib Halt i po sprawie 
|
|
|
|
|
|
|
montana
Administrator
UÂżytkownik

|
 |
« Odpowiedz #152 : Maj 04, 2009, 09:37:51 » |
|
Ogiera xx nie przyjmÂą na ZakÂład Koni MaÂłopolskich do BogusÂławic, jeÂśli juÂż to mĂłgÂłby on trafiĂŚ do BiaÂłego Boru.
a ja te¿ do tej pory by³am przekonana, ze folblut mog³by brac udzia³ w ZT razem z ogierami m³p w Bogus³awicach w myœl tego zdania "Ogiery pe³nej krwi angielskiej mog¹ byÌ u¿yte do doskonalenia rasy ma³opolskiej, je¿eli: * zda³y któryœ z wariantów prób przewidzianych dla ogierów rasy ma³opolskiej" czyli jednak Bia³y Bór i ogiery innych ras, na 100 % w Bogus³awicach nie zosta³by przyjêty ze stawka ogierów m ? Dobrze wiedzieÌ Wogóle byly w ostatnich latach jakies xx na ZT ? jak ratowac ogon, zjadany przez Ÿrebaka, z bujnej kity zosta³o wspomnienie, grrr  Chyba najpierw poszukac przyczyny zjadania i wyeliminowac ja..(za ma³o objetosciowej paszy,robaczyca? nie mam pojecia bo tylko slyszalam o takich przypadkach ale u koni g³odzonych-a to raczej Twojego nie dotyczy...) nam w zesz³ym roku ogierek zjada³ matce grzywe, wylizywa³, miêtosi³ i w koncu wyrywa³ maltretowane pasemko, nie s¹dze zeby mia³o to u nas jak¹œ g³ebsz¹ przyczynê Nasmaruj ogon rozcieùczonym octem i daj znac czy pomog³o na Urwisa  ZaszkodziÌ nie zaszkodzi
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #153 : Maj 04, 2009, 11:46:32 » |
|
za maÂło objetosciowej paszy,robaczyca? nie mam pojecia bo tylko slyszalam o takich przypadkach ale u koni gÂłodzonych-a to raczej Twojego nie dotyczy...
raczej nie dotyczy, siana ma do oporu (teraz chodzi po 10 godzin na pastwisko), odrobaczana byÂła matka i on teÂż mama je paszĂŞ dla klaczy z wszelkimi witaminami, mÂłody zresztÂą teÂż specjalnÂą dla ÂźrebiÂąt zĂŞby mu moÂże rosnÂą czy jak bo podgryza wszystko wczeÂśniej matce minimalnie grzywĂŞ "naruszyÂł" montanasprĂłbujemy najpierw ocet w takim razie i jak nie pomoÂże siĂŞgniemy do chemii
|
|
|
|
|
|
|
boswell
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #154 : Maj 06, 2009, 20:44:42 » |
|
a powiedzcie czy ktorys z waszych podrostkĂłw przy zmianie zebĂłw miaÂł bĂłle dziÂąseÂł? mĂłj ma okropne-tzn domaga sie masaÂżu i to naciskajac z taka siÂła na reke Âże ledwo moge tam palcami ruszaĂŚ..i mĂłgÂłby tak bez koĂąca..Co stosujecie?
|
|
|
|
|
|
|
axo
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #155 : Maj 11, 2009, 22:01:40 » |
|
SpotkaliÂście siĂŞ ze zjadaniem ziemi, piasku przez Âźrebaka? MĂłj maÂły nabraÂł takiego zwyczaju: tuÂż po wyjÂściu na pastwisko, codziennie, przez kilka minut podjada ziemiĂŞ... Potem caÂły dzieĂą juÂż tego nie robi. BojĂŞ siĂŞ, Âże "dorobi" siĂŞ kolki... Na razie po prostu sprĂłbujĂŞ odgrodziĂŚ to jego ulubione miejsce... Ale czym to moÂże byĂŚ spowodowane? Matka ma dobrej jakoÂści pasze, caÂły dzieĂą na zielonym pastwisku, niczego nie powinno brakowaĂŚ...
|
|
|
|
"chcĂŞ sÂłoĂąca, wichru i tententu..."
|
|
|
boswell
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #156 : Maj 12, 2009, 00:01:23 » |
|
czasem widziaÂłam.Podobno-tak przeczytaÂłam..Âże uzupeÂłniajÂą sobie florĂŞ bakteryjna-ile w tym prawdy? JedzÂąc Âłajna matki na pewno,a ziemiĂŞ?
|
|
|
|
|
|
|
robo118
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #157 : Maj 12, 2009, 08:09:21 » |
|
Jak oduczacie gryzienia swoje Âżrebolki? Moje dwa maÂłe ogierki uwielbiajÂą podgryzac ludzi. 
|
|
|
|
|
|
|
montana
Administrator
UÂżytkownik

|
 |
« Odpowiedz #158 : Maj 12, 2009, 11:21:02 » |
|
OgĂłlne zasady nie przekraczania strefy/granicy osobistej czÂłowieka, nie pozwalaĂŚ sobie na zaczepki jak juz skubie w czasie pracy z nim to pstryczek palcem w nos, albo zÂłapanie za warge, zeby nie byÂło mu przyjemnie I co z tÂą ksiĂŞgÂą ? ? ?  Jak pytaÂłam w czerwcu to miaÂł siĂŞ ukazaĂŚ juÂż niedÂługo, ale to podobno standardowa odpowiedÂź od wielu miesiĂŞcy. Pozostaje nie traciĂŚ nadziei. Na pewno bĂŞdzie ogÂłoszenie na stronie PZHK.
na MPMK usÂłyszam z amiesiÂąc  ja juÂż straciÂłam nadzieje :/
|
|
|
|
|
|
|
boswell
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #159 : Maj 12, 2009, 13:10:17 » |
|
Jak oduczacie gryzienia swoje ¿rebolki? Moje dwa ma³e ogierki uwielbiaj¹ podgryzac ludzi. Ja raczej konsekwentnie jedna rêk¹ odsuwajac g³ówkê a druga jak najbardziej g³aszczac.Trzeba znow zapytaÌ czemu to robi¹. Najczêœciej dlatego bo szukaja kontaktu i przyja¿ni z cz³owiekiem,a tak to robia miêdzy koùmi..wiêc jak mog³abym sprawiÌ przykroœÌ maluchowi który pragnie siê ze mn¹ zaprzyjazniac? Przecie¿ tym samym straci³abym od razu jak¹œ czeœÌ jego zaufania... Wiêc uczê go przyja¿ni na moich zasadach,konsekwentnie ale delikatnie odsuwaj¹c skubi¹cy pyszczek,g³aszcz¹c nie czekaj¹c na zaczepki a tupi¹c nog¹ z napiêtymi miêœniami ca³ego cia³a jak ostrzegaj¹cy doros³y koù,gdy coœ mi siê nie podoba...itd
|
|
|
|
|
|
|
axo
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #160 : Maj 12, 2009, 19:41:53 » |
|
czasem widziaÂłam.Podobno-tak przeczytaÂłam..Âże uzupeÂłniajÂą sobie florĂŞ bakteryjna-ile w tym prawdy? JedzÂąc Âłajna matki na pewno,a ziemiĂŞ?
MĂłj podjadaÂł odchody kobyÂły, uzupeÂłniÂł florĂŞ  i przestaÂł... A z tym jedzeniem ziemi nie wiem, o co chodzi i co mam robiĂŚ??....
|
|
|
|
|
|
|
nos
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #161 : Maj 18, 2009, 10:27:29 » |
|
MĂłj podjadaÂł odchody kobyÂły, uzupeÂłniÂł florĂŞ  i przestaÂł... A z tym jedzeniem ziemi nie wiem, o co chodzi i co mam robiĂŚ??.... Od mojej jednej klaczuchy wszystkie maÂłe zajadajÂą siĂŞ ziemiÂą  Jeden malec to nawet kamienie ÂżuÂł. Rada mojego weta: przeczekaĂŚ, poje ile mu potrzeba i przestanie. No i zawsze przestawaÂły i odpukaĂŚ nigdy nic im na tle pokarmowym nie dolegaÂło... . Tylko patrzÂąc jak maÂłe gryzie kamienie mnie aÂż ÂłupaÂło w zĂŞbach 
|
|
|
|
|
|
|
axo
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #162 : Maj 18, 2009, 18:46:29 » |
|
DziĂŞki, nos! MĂłj weterynarz mĂłwi podobnie... A mÂłody na szczĂŞÂście coraz bardziej interesuje siĂŞ tym, co wyrasta z ziemi, a nie samÂą glebÂą 
|
|
|
|
|
|
|
|
Arcturus
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #164 : Listopad 05, 2009, 12:40:25 » |
|
Ja siĂŞ nie znam, ale mi siĂŞ podoba  dla mnie jest taka kompaktowa i zwarta ,ale elegancka .
|
|
|
|
|
|
|
|