Czytam sobie w³a¶nie wart± grzechu ksi±¿kê Witolda Pruskiego pt. "Hodowla Koni" tom I. Z ksi±¿ki jestem bardzo zadowolona, bo brakowa³o mi w³a¶nie takiego wstêpu i podstaw, a w tej ksi±¿ce dok³adnie to jest. Czyli wyja¶nione jest, co to s± Przed¶wity, Furiosa, Dahomany, Schagie. Jakie konie hodowali dawni hrabiowie czy ksi±¿êta. Z czego sk³ada³y siê konie lubelskie, s±deckie czy kieleckie, z których potem powsta³a nasza rasa ma³opolska. No i te zdjêcia
W tej chwili zatrzyma³am siê na anglo-arabach. Pan Pruski napisa³, ¿e anglo-arabem koñ jest do momentu, gdy ma max 75% jednej krwi i min 25% drugiej, bez dolewów innych ras. Potem koñ staje siê ju¿ koniem pó³krwi. A ja siê zastanawiam, do kiedy taki koñ bêdzie ma³opolakiem? Je¿eli bêdê stosowa³a krzy¿owanie wypieraj±ce dajmy na to folglutem, to kiedy koñ przestanie byæ ma³opolakiem, a stanie siê??? No w³a¶nie-czym? Sp-kiem? A co z koniem pó³krwi arabskiej, który bêdzie mia³, dajmy na to, u³amek procenta krwi folgluciej?
Dalej- konie anglo-arabskie wg Pruskiego to nie tylko krzy¿ówki araba z folglutem, ale te¿ anglo-arabów miêdzy sob± + dolew czystych ras. A kiedy anglo-arab staje siê pó³krwi? Bo to jest jako¶ tak s³abo wyja¶nione, albo ja nie kapujê
Wg Pruskiego anglo-arab bêdzie pó³krwi gdy dolejê koni pó³krwi maj±cych te¿ w sobie inne rasy poza arabem i folbutem. Czyli np. schagye, Furioso? Czyli ¿e ka¿dy ma³opolak bêdzie koniem anglo-arabskim- czystym lub pó³krwi?
Niby to takie oczywiste pierdó³ki, ale obecnie ciê¿ko jest znale¼æ pocz±tkuj±cemu rasomaniakowi oczywiste wyja¶nienia!
Jak dojdê dalej (bo ja te opisy ras w tej chwili STUDIUJÊ; przeczytaæ ju¿ dawno przeczyta³am!) to na pewno zg³oszê siê z dalszymi pytaniami (o ile kto¶ mi na te odpowie
)