FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Grudzieñ 17, 2024, 14:26:47 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: 1 ... 10 11 [12] 13 14 ... 24 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Zadaj pytanie :)  (Przeczytany 148662 razy)
0 u¿ytkowników i 6 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
AleksandraAlicja
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 129

« Odpowiedz #165 : Listopad 06, 2009, 10:14:12 »

Poniewa¿ nikt wiêcej poza Arcturus nie chce siê wypowiedzieæ, to dodam tylko, ¿e ta klacz jest rasy ¶l±skiej- i to czysto ¶l±skiej  Co ciekawe to wszyscy, ABSOLUTNIE wszyscy, ³±cznie z powa¿nymi hodowcami koni ma³opolskich, zaliczyli tê klacz w poczet koni ma³opolskich  Spoko Tak wiêc ArkaGrecja ma 2 swoje ulubione rasy w jednym koniu- klacz ¶l±sk± o wygl±dzie ma³opolaka   
Arcturus
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 319

« Odpowiedz #166 : Listopad 06, 2009, 10:37:38 »

ArkaGrecja
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 96

« Odpowiedz #167 : Listopad 06, 2009, 11:19:25 »

Dla mnie za ma³o czysta w papierku, bo cholerny dziadek i pradziadek wy³azi w wygl±dzie. ¦liczne folbluciki    z nich by³y. G³ównie by³a kupiona pod siod³o, bo ¶wietny charakter, miêkkie chody i wytrzyma³o¶æ ma, ale latka jej lec± i pokryjê j± ogierem ¶l. z dobrym charakterem, ¿eby za kilka lat mieæ na czym siê woziæ rekreacyjnie.
boswell
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 466

« Odpowiedz #168 : Listopad 06, 2009, 18:19:06 »

no tak....jak to jest slazak... ?? Z politowaniem w zyciu bym nie zgad³a-równie dobrze mog³abym typowaæ hucu³a bo tak samo niepodobna...
czemu chcesz ja sl±zakiem kryæ? nie lepiej czym¶ no...bardziej w jej typie?
ArkaGrecja
U¿ytkownik

« Odpowiedz #169 : Listopad 06, 2009, 22:59:37 »

Bo strasznie kocham ¶l±zaki!!! I tatusia dla ¼rebaka mam znalezionego w super ¶l±zaczym typie i ze ¶wietnym charakterem, a ponadto, w rodowodzie nie ma ANI JEDNEGO XX  od 1945 licz±c. ¯eby tylko do¿y³ realizacji moich planów, bo jako¶ strasznie mi siê nie spieszy 
Koniec off topa, bo to forum ma³opolskie.
AleksandraAlicja
U¿ytkownik

« Odpowiedz #170 : Listopad 07, 2009, 18:42:14 »

Czy kto¶ móg³by mnie o¶wieciæ w polowych próbach dzielno¶ci? Tzn. do jakiego wieku klacz mo¿e przyst±piæ do takiej próby, na czym ona polega (skoki luzem? zaprzêgi? pokazanie konia pod siod³em?) i kto pokazuje konia- w³a¶ciciel/je¼dziec w³a¶ciciela czy jaki¶ je¼dziec firmowy?
ArkaGrecja
U¿ytkownik

« Odpowiedz #171 : Listopad 08, 2009, 09:35:19 »

Furia gn 1980 Jar po Jongleur/Festa po Sotis od Femina po Przed¶wit II Wranik.
Z jakiej stadniny mog³a pochodziæ? Licencjê hodowlan± mia³a robion± ju¿ w bia³ostockim ZHK.
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« Odpowiedz #172 : Listopad 08, 2009, 09:46:26 »

Jar kry³ na pewno w Pruchnej, ale matka klaczy raczej na pewno stamt±d nie pochodzi.
Iza90
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 718

« Odpowiedz #173 : Listopad 08, 2009, 10:17:32 »

ArkaGrecja, info z VI tomu ksiêgi stadnej (str. 258), hodowca: SK Kêdzierzyn Ko¼le
ArkaGrecja
U¿ytkownik

« Odpowiedz #174 : Listopad 08, 2009, 11:20:50 »

Dziêkujê uprzejmie!!! Nie mam ksi±g ma³opolskich, ale chyba powoli zacznê kupowaæ. To by³a jedna z klaczy pod £om¿±, na których uczy³am siê je¼dziæ. K³us mia³a taki, ¿e wyprzedza³a inne konie w galopie.
AleksandraAlicja
U¿ytkownik

« Odpowiedz #175 : Listopad 11, 2009, 10:26:06 »

Czytam sobie w³a¶nie wart± grzechu ksi±¿kê Witolda Pruskiego pt. "Hodowla Koni" tom I. Z ksi±¿ki jestem bardzo zadowolona, bo brakowa³o mi w³a¶nie takiego wstêpu i podstaw, a w tej ksi±¿ce dok³adnie to jest. Czyli wyja¶nione jest, co to s± Przed¶wity, Furiosa, Dahomany, Schagie. Jakie konie hodowali dawni hrabiowie czy ksi±¿êta. Z czego sk³ada³y siê konie lubelskie, s±deckie czy kieleckie, z których potem powsta³a nasza rasa ma³opolska. No i te zdjêcia 
W tej chwili zatrzyma³am siê na anglo-arabach. Pan Pruski napisa³, ¿e anglo-arabem koñ jest do momentu, gdy ma max 75% jednej krwi i min 25% drugiej, bez dolewów innych ras. Potem koñ staje siê ju¿ koniem pó³krwi. A ja siê zastanawiam, do kiedy taki koñ bêdzie ma³opolakiem? Je¿eli bêdê stosowa³a krzy¿owanie wypieraj±ce dajmy na to folglutem, to kiedy koñ przestanie byæ ma³opolakiem, a stanie siê??? No w³a¶nie-czym? Sp-kiem? A co z koniem pó³krwi arabskiej, który bêdzie mia³, dajmy na to, u³amek procenta krwi folgluciej?
Dalej- konie anglo-arabskie wg Pruskiego to nie tylko krzy¿ówki araba z folglutem, ale te¿ anglo-arabów miêdzy sob± + dolew czystych ras. A kiedy anglo-arab staje siê pó³krwi? Bo to jest jako¶ tak s³abo wyja¶nione, albo ja nie kapujê  Z politowaniem Wg Pruskiego anglo-arab bêdzie pó³krwi gdy dolejê koni pó³krwi maj±cych te¿ w sobie inne rasy poza arabem i folbutem. Czyli np. schagye, Furioso? Czyli ¿e ka¿dy ma³opolak bêdzie koniem anglo-arabskim- czystym lub pó³krwi?
Niby to takie oczywiste pierdó³ki, ale obecnie ciê¿ko jest znale¼æ pocz±tkuj±cemu rasomaniakowi oczywiste wyja¶nienia! 
Jak dojdê dalej (bo ja te opisy ras w tej chwili STUDIUJÊ; przeczytaæ ju¿ dawno przeczyta³am!) to na pewno zg³oszê siê z dalszymi pytaniami (o ile kto¶ mi na te odpowie  Spoko )
jasiek
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1700

« Odpowiedz #176 : Listopad 11, 2009, 11:47:34 »

A ja siê zastanawiam, do kiedy taki koñ bêdzie ma³opolakiem? Je¿eli bêdê stosowa³a krzy¿owanie wypieraj±ce dajmy na to folglutem, to kiedy koñ przestanie byæ ma³opolakiem, a stanie siê??? No w³a¶nie-czym? Sp-kiem? A co z koniem pó³krwi arabskiej, który bêdzie mia³, dajmy na to, u³amek procenta krwi folgluciej?

W pierwszym przypadku bedzie koniem polkrwi angielskiej. Takimi konmi sa irlandzkie huntery, na ktorych oparta zostala tamtejsza hodowla koni do skokow i WKKW. Takimi konmi byly tez furioso-przedswity.

Generalnie idea konia polkrwi polega na tym, ze glowny prad krwi jest okreslony, ale poza nim wystepouja inne, dosc dowolne rasy. Na przyklad w walewickim stadzie polkrwi angloarabskiej jest/bylo duzo rodzin zenskich o pochodzeniu lipicanskim czy nawet nieokreslonym. Na przyklad rodzina, z ktorej pochodzi Finlandia wywodzi sie od klaczy z lipicanskiego rodu meskiego Commisario, urodzonej w 1816 roku. W wyniku zawieruch wojennych pewne klacze stracily swoje pochodzenie i jest ono niemozliwe do odtworzenia. Nawet gdyby byly czystymi xxoo, to sa liczone jako NN.
amazonka80
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 500

« Odpowiedz #177 : Listopad 11, 2009, 13:21:04 »

Czyli ¿e ka¿dy ma³opolak bêdzie koniem anglo-arabskim- czystym lub pó³krwi?
Tak naprawdê wszystkie ma³opolaki s± koñmi pó³krwi angloarabskiej... Je¶li przeczytasz dok³adnie opis i historiê koni ma³opolskich to powsta³y one z krzy¿owania koni ¿yj±cych na terenie ma³opolski z koñmi orientalnymi nie tylko czyst± krwi± arabsk±... pó¼niej zaczêto je uszlachetniaæ dolewem ogierów pe³nej krwi angielskiej.
Wejd¼ na stronê SK Janów Podlaski oni w³a¶nie u¿ywaj± przede wszystkim nazwy pó³krew angloarabska!
ArkaGrecja
U¿ytkownik

« Odpowiedz #178 : Listopad 11, 2009, 16:38:55 »

Matka mojej angloarabki Ajencja po Jarabub mia³a ponad 90% folbluta, ale chyba jest wpisana do xxoo. Móg³by kto¶ mi sprawdziæ w Ksiêdze stadnej??? Muszê kupiæ wreszcie te ksiêgi które s± dostêpne, bo ¶l±zacze studiujê czêsto, a ma³opolskich brakuje mi strasznie.
AleksandraAlicja
U¿ytkownik

« Odpowiedz #179 : Listopad 11, 2009, 17:22:07 »

Tak naprawdê wszystkie ma³opolaki s± koñmi pó³krwi angloarabskiej... Je¶li przeczytasz dok³adnie opis i historiê koni ma³opolskich to powsta³y one z krzy¿owania koni ¿yj±cych na terenie ma³opolski z koñmi orientalnymi nie tylko czyst± krwi± arabsk±... pó¼niej zaczêto je uszlachetniaæ dolewem ogierów pe³nej krwi angielskiej.
No chyba nie wszystkie, bo czê¶æ to na pewno czyste xxoo, choæby forumowa Chaberka 
Strony: 1 ... 10 11 [12] 13 14 ... 24 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: