FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Grudzieñ 17, 2024, 17:50:11 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: 1 ... 12 13 [14] 15 16 ... 19 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Ogiery na 2009 rok  (Przeczytany 121016 razy)
0 u¿ytkowników i 17 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
Iza90
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 718

« Odpowiedz #195 : Listopad 04, 2009, 15:24:08 »

Z obserwacji w³asnych koni zauwa¿y³am, ¿e ruch i typ bardzo poprawia Krym / Emir, jednak potomstwo czêsto dziedziczy równie¿ d³ugi (niekiedy bardzo d³ugi) grzbiet. Nie wiem, jak z predyspozycjami skokowymi tych koni.
Nie ruszaj± siê tak mocno z ³opatki, jak np. Frazes (Frazes w mocnym wyci±gniêciu podnosi kopyta, ¿e widaæ je od spodu - gdzie¶ czyta³am, ¿e to wada).
hmmm
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 253

« Odpowiedz #196 : Listopad 04, 2009, 15:28:41 »

Klacz Wierzby wiedzia³em tylko klacz Widawa I - Wierzba przekaza³a jej kaliber na pewno co jeszcze trudno mi siê wypowiedzieæ bo nigdy nie zwracam uwagi na budowê ze wzglêdu ¿e nie bardzo mam o tym  pojêcia
Klaczy Waæpanna widzia³em 2 konie po nim jedna hmmm posz³a w Graf Quidama wy¿sza kasztanowata klacz ogólnie bardzo mi siê podoba³a, natomiast da³a równie¿ ¼rebaka po banicie xo który jest po Arcusie (waæpanna te¿) a zatem inbred by³ bardzo wysoki, klacz by³a nie wyro¶niêta  155 cm ogólnie nie robi³a najlepszego wra¿enia
O budowie tak jak pisa³em nie mogê za wiele napisaæ bo nie mam o tym pojêcia choæ mo¿e to siê kiedy¶ zmieni

Z Hebabów podobaj± mi siê bardzo Arioso i Rodan (ze zdjêæ) ale s± m³ode... nie sprawdzone jeszcze w hodowli

Iza90
U¿ytkownik

« Odpowiedz #197 : Listopad 04, 2009, 15:36:37 »

Hebaby czêsto (przynajmniej te, które widzia³am) ruszaj± siê ma³o anga¿uj±c zad.
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« Odpowiedz #198 : Listopad 04, 2009, 15:38:00 »

A jaki jest preferowany wzrost ?
Moze faktycznie je¶li zale¿y Ci na koniu wysokim warto pomy¶leæ o jakim¶ ogierze sp ?
A tak przy okazji Jasny Poranek jest ledwie 3 cm mniejszy od wymienianego Berlin Beja.
El Bonillo, ma genialn± matkê. Ciekawa jestem jakie bêd± po nim ¼rebiêta (jesli bêda ?), sam ogier jest efektem skrzy¿owania odmiennych (czy wrêcz przeciwstawnych) pradów krwi. Ja osobi¶cie, mimo ¿e ogier mi siê podoba, ba³abym siê nim kryæ.

break
Dla mnie ruch Hebabów nie jest jaki¶ powalaj±cy, szczególnie pod k±tem "sportowym" ca³a ubieg³oroczna stawka na ZT (moze poza Arsena³em, który z kolei jest ma³o hebabowaty) to konie z bukietem a nie ruchem, wiêcej tam parskania, zadzierania ogona ni¿ efektywnego ruchu.

Co do Frazesa, to nie widzia³am tylu jego potomków co jasiek, ale wydaje mi siê, ¿e ¿adne  z tych, które widzia³am  nie rusza siê lepiej od ojca.

Na my¶l przychodz± mi jeszcze synowie Emira, kilka koni po nim mia³o niezle wyniki w uje¿dzeniowych MPMK . Sama mam klacz po tym ogierze - db k³usuje, obszernie, z wyra¼nym zaanga¿owaniem zadu.
Dodatkowo potomstwo Emira jest raczej ros³e (choc czasem wysokonozne)
hmmm
U¿ytkownik

« Odpowiedz #199 : Listopad 04, 2009, 15:46:58 »

Preferowany wzrost to min 167 bo ja mam 188 cm wzrostu pomimo ¿e ju¿ je¿d¿ê tylko spacerowo chcia³bym mieæ jednak wy¿szego konia, Wola³bym jednak u¿yæ jakiego¶ ogiera xo 
breakaway
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 265

« Odpowiedz #200 : Listopad 04, 2009, 15:47:25 »

Dziêki dziewczyny . Jak mówi³am nie mogê siê wypowiedzieæ na ten temat fachowo, bo zwyczajnie nie mam takiej wiedzy . Mogê napisaæ tylko tyle, co us³ysza³am od w³. koni . A co teraz dzieje siê z Arioso?
hmmm
U¿ytkownik

« Odpowiedz #201 : Listopad 04, 2009, 15:49:38 »

Jasny poranek ogólnie bardzo mi siê podoba, a ma kto¶ mo¿e fotki ¼rebaków po nim. Nigdy nie kry³ w jakiejkolwiek stadninie pañstwowej ?

ar...?
U¿ytkownik

« Odpowiedz #202 : Listopad 04, 2009, 15:52:38 »

Jasny ma dopiero 4 lata, sta³ na wiosnê w SK ¯abno (hodowla prywatna, ale jedna z wiekszych i bardziej siê licz±cych ) i byæ mo¿e na wiosnê zdjecia tamtejszych ¼rebaków po nim wstawi forumowa galopada.
hmmm
U¿ytkownik

« Odpowiedz #203 : Listopad 04, 2009, 15:53:53 »

No w³a¶nie m³ody ogier wiec jeszcze nie wiadomo jak bêd± prezentowaæ  siê ¼rebaki po nim
ess_Ka
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 206

« Odpowiedz #204 : Listopad 04, 2009, 16:01:40 »

hmmm, a do czego maj± byæ ¼rebaki od Twoich klaczy? jakie bêdzie ich przeznaczenie? Chcesz je gdzie¶ pokazywaæ? 
hmmm
U¿ytkownik

« Odpowiedz #205 : Listopad 04, 2009, 18:45:53 »

Tzn. konie kupi³em do¶æ niedawno - w tym roku. Szuka³em klaczy matek ze stadniny pañstwowej dzielnych, które da³y jakie¶ tam potomstwo, wybór pad³ na Ochaby i rasê ma³opolsk±.
 Â¬rebaki które chcia³bym otrzymaæ powinny byæ z dobrym ruchem, wysokie, ³adnie zbudowane i chêtnie z dobrym typem, choæ wole trochê masywniejsze konie np El  Bonillo, Hayati po Krym. Nie musz± to byæ konie pokazowe, choæ je¶li bêdzie dobry to mo¿e pójdzie do ZT. Ich przeznaczeniem bêdzie rekreacja, sport uje¿d¿enie lub skoki na pu³apie regionalnym no i cieszenia oczu stadka koni biegaj±cych po pastwisku      
jasiek
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1700

« Odpowiedz #206 : Listopad 04, 2009, 20:21:02 »

Z obserwacji w³asnych koni zauwa¿y³am, ¿e ruch i typ bardzo poprawia Krym / Emir, jednak potomstwo czêsto dziedziczy równie¿ d³ugi (niekiedy bardzo d³ugi) grzbiet.

Krym poprawia typ, ale na pewno nie ruch. On psuje ruch. Te konie po nim s± pod siod³em bez ruchu. Wyj±tkiem jest Hayati, ale on ma bardzo dobr± matkê, tu raczej Krym nie popsu³ ni¿ poprawi³. Nie wiem czy ju¿ nie Hebaby siê lepiej nie ruszaj±.

Ruch w trzech chodach poprawi Ci Grey. Nie dostaniesz konia na czempionat w Bia³ce, na pewno nie od klaczy po Bonaparte, ale bêdzie przyjazne, skacz±ce i ruszaj±ce siê zwierze. Zachêcam te¿ do eksperymentów z synami og. Jalienny i z Rashimem.

Galop i skoczno¶æ na pewno poprawi te¿ Top Gun, ale znowu - ma³o typowy koñ. Ma w Bogus³awicach dwóch walewickich synów, szlachetniejszych od siebie. Fajnie rozwija siê Biegacz, b³ysn±³ na tegorocznych MPMK 6-latków w skokach, skacze nie¼le technicznie i z potêg±. Tylko to znowu eksperymenty, bo konie nie sprawdzone w hodowli.

Uwa¿am jednak, ¿e takie przemy¶lane eksperymenty s± czêsto bardzo owocne i mog± przynie¶æ Ci du¿o satysfakcji. Pamiêtam jak ponad 4 lata temu kry³em Frazesem, to siê znajomi w g³owê pukali, a teraz zd±¿yli ju¿ odszczekaæ, hehe

Co do Frazesa, to nie widzia³am tylu jego potomków co jasiek, ale wydaje mi siê, ¿e ¿adne  z tych, które widzia³am  nie rusza siê lepiej od ojca.

Ja te¿ ich nie widzia³em bardzo wiele, wiele to ich nawet nie ma. Te co s± ruszaj± siê ró¿nie, generalnie ponadprzeciêtnie. Ale, jak to zwykle bywa, wszystko zale¿y od matki.
ar...?
U¿ytkownik

« Odpowiedz #207 : Listopad 04, 2009, 20:27:34 »

W kwestii ruchu my¶lê, ze w PL trudno cokolwiek mówiæ, bo u nas hodowla jest dosyc chaotyczna, Niemcy jacy s± to inna rzecz, ale linie hodowlane maj± sprecyzowane i wiadomo co i jak

A "sprawdzone" ogiery to przecie¿ niekoneicznie gwarant sukcesu.

jasiek
ale takie ma³e po Grey'u moze byæ przepaskudne, a to hipotetyczne ¼rebiê ma cieszyæ oko przecie¿ 
jasiek
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1700

« Odpowiedz #208 : Listopad 04, 2009, 20:47:56 »

W kwestii ruchu my¶lê, ze w PL trudno cokolwiek mówiæ, bo u nas hodowla jest dosyc chaotyczna, Niemcy jacy s± to inna rzecz, ale linie hodowlane maj± sprecyzowane i wiadomo co i jak

Trochê powiedzieæ mo¿na. Na podstawie ocen wydawanych na ZT mogê zapewniæ, ¿e Grey poprawia ruch (bior±c pod uwagê jako¶æ matek). To samo Jalienny, szczególnie w galopie.

A "sprawdzone" ogiery to przecie¿ niekoneicznie gwarant sukcesu.

jasiek
ale takie ma³e po Grey'u moze byæ przepaskudne, a to hipotetyczne ¼rebiê ma cieszyæ oko przecie¿ 

Stara³em siê to samo napisaæ. Po Greyu piêkny nie bêdzie, ale bêdzie siê rusza³, chêtnie skaka³ i mia³ pouk³adane pod kopu³±.

Iza90
U¿ytkownik

« Odpowiedz #209 : Listopad 04, 2009, 21:06:10 »

Tak nawiasem mówi±c:
Mam pytanie do wszystkich: co rozumiecie przez dobry, czy s³aby ruch?

Ja przez dobry ruch rozumiem taki:
stêp: wygl±da, jakby koñ pracowa³ ca³ym cia³em, mocno wkracza tylne nogi pod k³odê, rytmiczny, energiczny
k³us: elastyczny, w swobodnym ruchu koñ przekraczaj±cy zadem, ze swobodn± akcj± przodu, lepiej z nadgarstka ni¿ z ³opatki, lekki
galop: pod górê, z lekkim przodem i aktywnym zadem

Z koni po Krymie wszystkie, które widzia³am w swobodnym ruchem (i jednego pod siod³em), nie na championacie (wtedy siê nie przypatrywa³am) g³êboko wkracza³y zadem, by³y obszerne. Natomiast Hebaby mia³y zad daleko z ty³u, ruch bardziej w górê ni¿ do przodu, oprócz tego rusza³y siê do¶æ p³asko. Dodam, ¿e na ¿ywo widzia³am tylko pojedyncze sztuki, wiêcej na filmach.
Strony: 1 ... 12 13 [14] 15 16 ... 19 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: