hmmm
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 253
|
|
« Odpowiedz #240 : Listopad 20, 2009, 22:19:26 » |
|
Co SO Bia³ka robi z ogierami wybrakowanymi?
|
|
|
|
|
|
|
amazonka80
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 500
|
|
« Odpowiedz #241 : Listopad 20, 2009, 22:26:46 » |
|
Sprzedaje hodowcom, a zwi±zek dopuszcza je do rozrodu! Chora sytuacja!!!
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 1700
|
|
« Odpowiedz #242 : Listopad 20, 2009, 22:28:41 » |
|
A dlaczego mia³by nie dopuszczaæ??
|
|
|
|
|
|
|
amazonka80
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #243 : Listopad 20, 2009, 22:31:27 » |
|
Dzi¶ w³a¶nie s³ysza³am tak± historiê... Ze stada zosta³ wybrakowany ogier z powodu RORERA! Kupi³ go jaki¶ prywaciarz, a zwi±zek dopu¶ci³ do rozrodu! Je¶li ogier jest wybrakowany czy z powodu choroby czy z powodu braku wyników hodowlanych powinien byæ do¿ywotnio pozbawiony licencji.
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #244 : Listopad 20, 2009, 22:35:31 » |
|
Dzi¶ w³a¶nie s³ysza³am tak± historiê... Ze stada zosta³ wybrakowany ogier z powodu RORERA! Kupi³ go jaki¶ prywaciarz, a zwi±zek dopu¶ci³ do rozrodu! Je¶li ogier jest wybrakowany czy z powodu choroby czy z powodu braku wyników hodowlanych powinien byæ do¿ywotnio pozbawiony licencji.
Rorer OK, ale brak wyników jest spraw± wzglêdn±. Dla jednego w³a¶ciciela ogier siê nie nadajê, a drugi w nim co¶ widzi i u¿ywa. Tak jak Arioso, który pewnie posiada grupê zwolenników. Nikt nie ma licencji na prawdê. Je¶li kto¶ jeden bêdzie narzuca³ innym, to wszyscy bêd± robili tak samo i nigdy siê nie dowiemy kto mia³ racjê. Pamiêtajcie o jednym - Fina te¿ wybrakowali.
|
|
|
|
|
|
|
duke
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 273
|
|
« Odpowiedz #245 : Listopad 20, 2009, 22:38:15 » |
|
Niekoniecznie zostan± sprzedane jako ogiery,to zale¿y od komisji która je brakowa³a,jak stw ze nic nie wnios± do hodowli zostan± wykastrowane i sprzedane jako konie u¿ytkowe,a jeden z nich ju¿ jest u Pietrusia który jest handlarzem i wy¶le go na kie³basê
|
|
|
|
|
|
|
amazonka80
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #246 : Listopad 20, 2009, 22:42:37 » |
|
A gdzie postêp??? Ja uwa¿am, ¿e je¶li nie ma wyników hodowlanych (tzn pokry³ w ci±gu 5 lat 10 klaczy) i uczestniczy³ w sporcie (i nie jest jak±¶ jednostk± wybitn±) to czemu ma byæ nadal ogierem z licencj±??? Bo co kto¶ chce mieæ ogiera z licencj±??? Bez przesady mamy d±¿yæ do Postêpu Hodowlanego... A nie tkwiæ sto lat za murzynami!!!
|
|
|
|
|
|
|
amazonka80
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #247 : Listopad 20, 2009, 22:52:11 » |
|
Poprawka... A gdzie postêp? Ja uwa¿am, ¿e je¶li ogier nie ma wyników hodowlanych (tzn pokry³ w ci±gu 5 lat 10klaczy-a potomstwo okaza³o siê s³abe pokrojowo) i nie uczestniczy³ w sporcie (nie jest jak±¶ wybitn± jednostk±).... i dalej tak jak wy¿ej
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #248 : Listopad 20, 2009, 23:10:50 » |
|
Nie chcê byæ z³o¶liwy, ale z tego co kojarzê, to sama kry³a¶ Artedym. Po prostu ka¿dy ma prawo do w³asnej koncepcji, a kto osi±gnie postêp, temu historia przyzna racjê i to on stworzy ten postêp. Ja bym Finem chêtnie pokry³, mimo, ¿e go wybrakowali i jestem pewien, ¿e osi±gn±³bym postêp.
|
|
|
|
|
|
|
duke
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 273
|
|
« Odpowiedz #249 : Listopad 20, 2009, 23:28:13 » |
|
z tego co wiem to Fin nigdy licencji nie mia³
|
|
|
|
|
|
|
amazonka80
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #250 : Listopad 20, 2009, 23:59:43 » |
|
Tak kry³am Artedym... Jestem z tego wyboru bardzo zadowolona i uzyska³am postêp je¶li idzie o moj± klacz. Ogier zbonitowany jest na 80 pkt. Pokry³ du¿± ilo¶æ klaczy, nie tylko ma³opolskich, ale równie¿ innych ma¶ci. Przekazuje bardzo dobry ruch i dobr± górn± liniê, nie psuj±c reszty. Ma bardzo dobry charakter. A do tego ³adn± ma¶æ (u mnie by³a jedna srokata i jedna kara klacz).
|
|
|
|
|
|
|
amazonka80
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #251 : Listopad 21, 2009, 00:02:27 » |
|
Znów pomy³ka powinno byæ... pokry³ du¿± ilo¶æ klaczy, nie tylko ma³opolskich, ale równie¿ innych ras.
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #252 : Listopad 21, 2009, 00:31:19 » |
|
O tym samym piszê. To ¿e ja bym nie pokry³ Artedym, nie znaczy, ¿e mam Tobie zakazywaæ. Ja bym wola³ u¿yæ Arioso. To ¿e go Bia³ka, czyli w³a¶ciciel, wybrakowa³a nie powinno powodowaæ, ¿e PZHK nagle go przestanie rozpoznawaæ jako ogiera. To tak jakbym ja kupi³ ogiera po zak³adzie, potem go sprzeda³ dalej i on automatycznie mia³by przez to traciæ papiery na krycie, ¿e mi siê ju¿ nie podoba.
Fin nie mia³ licencji, bo nierówno rós³ i go jako dwulatka wykastrowali, by³ z tych pó¼no dojrzewaj±cych raczej.
|
|
|
|
|
|
|
AleksandraAlicja
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 129
|
|
« Odpowiedz #253 : Listopad 21, 2009, 09:01:01 » |
|
To równocze¶nie klacze wybrakowane ze stadniny te¿ powinny traciæ licencjê!
|
|
|
|
|
|
|
Iza90
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 718
|
|
« Odpowiedz #254 : Listopad 21, 2009, 10:01:42 » |
|
Macie jakie¶ zdjêcia Fina (wiem, ¿e ju¿ nie ¿yje, ale jakie¶ archiwalne)?
|
|
|
|
|
|
|
|