Drapik
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 446
|
|
« Odpowiedz #30 : Listopad 10, 2008, 17:27:26 » |
|
jasiek cena nasienia VV jak na polskie warunki jest ok- masz dla porównania Efekta za t± cenê czy devina za 1200, co do ceny ³acka...ja z tego stada nigdy ¿adnej zagranicznej mro¿onki nie wezmê...bo nigdy nie wiesz po jakim ogierze zrebol Ci sie urodzi:D awans pozno dojrzal,ale na mnie robi wrazenie baaardzo db
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 1700
|
|
« Odpowiedz #31 : Listopad 10, 2008, 20:44:10 » |
|
za 1500 z³ za Efekta masz obs³ugê 3 rui jak siê dobrze dogadasz, a za Vis Verse jedn± porcjê nasienia, w praktyce stanówka mo¿e wyj¶æ 4500, 6000 tysiêcy, ró¿nie bywa... dlatego pisa³em, ¿e wolê wydaæ tysi±c i mieæ ma³ego Awansa czy Emanora
ogólnie bardzo dobre wra¿enie robi± na mnie ogiery z matek po Sza³, szczególnie w³a¶nie od Aragony i Eminencji, podobnie Decoration by³ w Janowie takim ojcem matek, pierwsze ogierki od tych klaczy s± bardzo obiecuj±ce
ar.? jak po Emetycie masz dobrego ¼rebaka to nic tylko siê ciesz, bo to znaczy, ¿e mia³a¶ szczê¶cie, ja wolê nie liczyæ na szczê¶cie i krew Emetyta wprowadzaæ przez Hindusa czy Huzara
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 2362
|
|
« Odpowiedz #32 : Listopad 10, 2008, 20:59:45 » |
|
a to nie jest tak, ze kolejne porcje nasienia s± tañsze w przypadku VV ? Ale nawet je¶li tania impreza to nie jest, chyba lepiej w syna inwestowaæ. do Emetyta przekona³o mnie jego rozreklamowanie i inbred na Dahomana IX o, nie mia³am doradców-specjalisto pod rek± niestety, ale na szczê¶cie wysz³o przyzwoicie uff tak my¶lê
|
|
|
|
|
|
|
lech58
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 101
|
|
« Odpowiedz #33 : Listopad 11, 2008, 12:51:19 » |
|
Jasiek ale ¿eby polecaæ Hindusa i Huzara najpierw musia³ byæ u¿yty Emetyt.
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #34 : Listopad 11, 2008, 17:03:00 » |
|
pisa³em przecie¿, ¿e trzeba takiego ogiera jak Emetyt szeroko u¿yæ i wychwyciæ najlepsze potomstwo, a to jest domena pañstwowych stadnin
ja rocznie mogê za¼rebiæ 1-2 klacze i nie chcê mieæ totolotka
|
|
|
|
|
|
|
lech58
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #35 : Listopad 11, 2008, 20:37:17 » |
|
Jja za¿rebiam 6 klaczy jednym ogierem przez dwa sezony iwtedy dopiero wiem czy trafi³em. inne klacze dobieram indywidualnie w zale¿no¶ci od potrzeby.
|
|
|
|
|
|
|
ja¶ko
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 215
|
|
« Odpowiedz #36 : Listopad 11, 2008, 20:44:58 » |
|
Iza 90 ta klaczka po Awansie jest lipna! jest slabo zwiazana i szablasta zreszta podobnie jak ten walach po Krymie
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #37 : Listopad 12, 2008, 10:39:11 » |
|
jeszcze jest m³oda, przebudowana, nie jecha³bym jej tak
|
|
|
|
|
|
|
lech58
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #38 : Listopad 12, 2008, 10:46:28 » |
|
Mam pytanko co wiecie o Domestosie i jego potomstwie.
|
|
|
|
|
|
|
Doma
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 441
|
|
« Odpowiedz #39 : Listopad 13, 2008, 10:44:40 » |
|
a ja chcia³am siê zapytaæ do¶wiadczonych hodowców, które ogiery ma³opolskie najlepiej by³oby ³±czyæ z klaczami pe³nej krwi? i co my¶licie o ³±czeniu klaczy xx z przed¶witami?
i druga sprawa czy móg³by kto¶ podaæ mi kilka ogierów które przekazuj± bardzo dobry ruch i dobry charakter?
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #40 : Listopad 13, 2008, 12:06:12 » |
|
Jja za¿rebiam 6 klaczy jednym ogierem przez dwa sezony iwtedy dopiero wiem czy trafi³em. inne klacze dobieram indywidualnie w zale¿no¶ci od potrzeby.
a co z tymi nietrafionymi, kabanosy? a ja chcia³am siê zapytaæ do¶wiadczonych hodowców, które ogiery ma³opolskie najlepiej by³oby ³±czyæ z klaczami pe³nej krwi? i co my¶licie o ³±czeniu klaczy xx z przed¶witami?
i druga sprawa czy móg³by kto¶ podaæ mi kilka ogierów które przekazuj± bardzo dobry ruch i dobry charakter?
nie jestem do¶wiadczonym hodowc±, ale odpowiem: 1. Generalnie nie ma takich regu³, zale¿y co chcesz wyhodowaæ, z klaczami xx dobrze siê ³±czy np. Berlin Bej. Dobrze ¿eby mia³ ³±dn± wysoko osadzon± szyjê ogier, bo u folblutów to czêsto szyja ma tendencje do cienkiej, jeleniej. 2. Przed¶wity to takie czeskie hanowery sprzed 50 lat, decyzja nale¿y do Ciebie, musisz sobie odpowiedzieæ na pytanie co chcesz hodowaæ. 3. Ruch i charakter przekazuje bankowo Frazes, poza tym czêsto wady pokrojowe.
|
|
|
|
|
|
|
goha
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 635
|
|
« Odpowiedz #41 : Listopad 13, 2008, 12:09:14 » |
|
Przed¶wit Przed¶witowi nierówny - tak jak i z innymi ogierami jakiego Przed¶wita bierzesz pod uwagê? w zdjêciach koni ma³opolskich wkleja³am kiedy¶ wa³acha Szaman od klaczy xx po Dresku
|
|
|
|
|
|
|
darek
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 1
|
|
« Odpowiedz #42 : Listopad 13, 2008, 14:31:13 » |
|
CZESC JESTEM PIERWSZY NA TYM FORUM ALE BARDZO INTERESUJE MNIE DOBOR OGIEROW DO KLACZY .NA PYTANIE KTORY OGIER PRZEKAZUJE DLUGA SZYJE ODPOWIEM ZE NAPEWNO LUBAN TO STARSZY WALEWICKI KON A Z MLODYCH NAPRAWDE GODNYCH POLECENIA KTORE PRZEKAZUJA PIEKNA SZYJE I DOBRY RUCH TO JANOWSKI EMAKS (EMERYCHA DYWIZOR) NIE STETY KON MA WYDZIELONA CO ROKU WIELKOSC STANOWKI OK 15 SZTUK .ALE POTOMSTWO SUPER .TE DWA OGIERY POLECAM DO KLACZY PO BERBERYSIE LUB BANICIE .EMAKS DODATKOWO MOCNO PODNOSI WZROST BEZ WZGLEDU NA KLACZ.
PISZECIE NA TEMAT KOJARZENIA KLACZY PELNEJ KRWI Z OG.MALOPOLSKIMI .JA OSOBISCIE UZYLBYM JAQNOWSKIEGO EFEKTA .PIEKNY KON ROSLY DOBRY RUCHOWO , CHODZI W SPORCIE I DAJE PIEKNE POTOMSTWO .SAM JEST W TYPIE ORIENTALNYM I POLACZENIE GO Z KLACZA XX MOZE DAC SUPER ZREBAKA
|
|
|
|
|
|
|
Mod
Moderator Globalny
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 32
|
|
« Odpowiedz #43 : Listopad 13, 2008, 14:56:36 » |
|
Witamy Proszê nie pisaæ du¿ymi literami, takie posty niewygodnie sie czyta.
|
|
|
|
|
|
|
Doma
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 441
|
|
« Odpowiedz #44 : Listopad 13, 2008, 18:12:42 » |
|
Emaks niestety w moim wypadku odpada ze wzglêdu na to ¿e ma ojca xx, choæ jestem zafascynowana tym koniem no ja mam jedn± ma³± folblutkê, tylko 154cm wzrostu... co do której mam wielkie nadzieje co prawda tu na zdjêciu ¶rednio do oceny, ale samemu tak jest ustawiaæ klacz, jak nie ma kto przytrzymaæ w tym roku jest pokryta £ykiem Szampana (próba generalna u¿ycia jej na ma³opolskie) z przed¶witów chyba moim ulubieñcem jest Dresk i jego bym chyba typowa³a, natomiast co do reszty ogierów, poza tymi które wymienia³am wcze¶niej w postach, jest tak du¿y wybór, ¿e ciê¿ko siê zdecydowaæ Goha ja idê poszukaæ tego Szamana
|
|
|
|
|
|
|
|