FORUM O KONIACH MAŁOPOLSKICH
Kwiecień 16, 2025, 03:13:14 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 ... 14 15 [16] 17 18 19 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Ogiery na 2009 rok  (Przeczytany 125329 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
hmmm
UÂżytkownik

« Odpowiedz #225 : Listopad 05, 2009, 15:00:25 »

A co sÂądzicie o klaczach Robinia, Ekierka, Elandra, Plecionka (wspomniana powyÂżej ) wystawionych na aukcji koni w Janowie Podlaskim ?
AleksandraAlicja
UÂżytkownik

« Odpowiedz #226 : Listopad 06, 2009, 10:08:01 »

No dobrze, skoĂączyliÂśmy dyskusjĂŞ na ogĂłlnej krytyce mojej miss piĂŞknoÂści  i zaleceniach, coby kupiĂŚ coÂś lepszego. Zdecydowanie, jak tylko wygram w totka, rzucĂŞ mĂŞÂża na korzyœÌ milionera, lub sama zarobiĂŞ rzeczony milion, to niezwÂłocznie kupiĂŞ sobie sprawdzonÂą  klacz hodowlanÂą  Niestety, na dzieĂą dzisiejszy muszĂŞ zadowoliĂŚ siĂŞ bardzo dobrÂą ÂślÂązaczkÂą i sÂłabÂą maÂłopolankÂą, bo ja jestem z tych, co konie majÂą do koĂąca Âżycia i jeden dzieĂą dÂłuÂżej (no chyba, Âże mnie absolutna nĂŞdza dopadnie) 
W kaÂżdym bÂądÂź razie ciÂągnÂąc temat dalej- jakie ogiery przekazujÂą potomstwu nutĂŞ orientu  , sÂłuszny wzrost, a przede wszystkim- poprawne nogi i szyjĂŞ? I co sÂądzicie o Efekcie? Na pokazie bardzo zwrĂłciÂł mojÂą uwagĂŞ!
A tak na marginesie, to jeÂśli kiedykolwiek zdecydujĂŞ siĂŞ pokryĂŚ Clio, to mam chyba duÂżo wiĂŞksze szanse na sukces hodowlany, kryjÂąc sÂłabÂą klacz bardzo dobrym ogierem- istnieje duÂża szansa, Âże Âźrebak bĂŞdzie lepszy od matki, a do tego w g³ównej mierze sprowadza siĂŞ postĂŞp hodowlany     
( i mam nadziejĂŞ, Âże wszyscy tutaj znamy siĂŞ choĂŚ trochĂŞ na Âżartach i ironii...  Z politowaniem )
ess_Ka
UÂżytkownik

« Odpowiedz #227 : Listopad 06, 2009, 10:18:44 »

znaĂŚ siĂŞ znamy na pewno, ale myÂślĂŞ, ze nie powinniÂśmy nawet w Âżartach rozpowszechniaĂŚ takich myÂśli hodowlanych bo w ten sposĂłb niczego siĂŞ nie osiÂągnie. Czas by dojrzeĂŚ do tego Âże HodowlĂŞ buduje siĂŞ na matkach... niestety w Polsce nadal rzadko kiedy o tym siĂŞ pamiĂŞta. Smutny
boswell
UÂżytkownik

« Odpowiedz #228 : Listopad 06, 2009, 18:12:36 »

Có¿-swiêta prawda,ja ju¿ do tego doj¿ewam powa¿nie Musze wstawic pod krytykê Belgarie-czy wogóle warto- bo mam w¹tpliwoœci mimo(a mo¿e przez) tych 79 otrzymanych.ale to nie na tym w¹tku...Podobno a nawet na pewno na sentymenty w hodowli nie powinno byc miejsca-tylko czasem czlowiekowi trudno sie z tym pogodzic
Doma
UÂżytkownik

« Odpowiedz #229 : Listopad 19, 2009, 20:37:35 »

no dobra a jak mowa o matkach, to co rozumiemy przez dobrÂą matkĂŞ? ideaÂłem jest klacz bez wad budowy, o odpowiednim wzroÂście, urodzie, dobrym ruchu, zrĂłwnowaÂżona, dzielna, z wynikami w sporcie? ale takich klaczy wiele nie ma, trudno znaleŸÌ, na pewno sÂą jakieÂś cechy takiego ideaÂłu ktĂłre sÂą bardziej i mniej waÂżne, ktĂłre definitywnie skreÂślajÂą klacz z hodowli a takie ktĂłre dajÂą szansĂŞ klaczy...  Co?
Iza90
UÂżytkownik

« Odpowiedz #230 : Listopad 19, 2009, 21:19:05 »

Jak dla mnie moÂżna odpuÂściĂŚ karierĂŞ sportowÂą - nie ma przecieÂż moÂżliwoÂści wykorzystaĂŚ sportowo kaÂżdÂą klacz, a nawet wybitna kariera nie musi oznaczaĂŚ, Âże klacz daje wybitne potomstwo.
Poza tym znajomoœÌ wad i zalet przodków klaczy - trzeba mieÌ œwiadomoœÌ, ¿eby nie wzmacniaÌ du¿ych mankamentów, których nawet nie ma sama klacz, a które powtarzaj¹ siê czêsto u koni wystêpuj¹cych w jej rodowodzie.
Dla mnie ideaÂłem klaczy jest taka, ktĂłra daje doskonaÂłe konie sportowe, a przy tym urodziwe
boswell
UÂżytkownik

« Odpowiedz #231 : Listopad 20, 2009, 10:20:09 »

to prawda- ale kiedy trudno sprawdzic wszystkie klacze w sporcie,to tym trudniej bedzie sprawdzic kazdego potomka...Nie kazdy sam startuje na swoich koniach,a maÂło kto (w stos.do iloÂści mÂłodych koni) chce brac do treningu 3latki,wiec moze i jakas klacz dawaÂłaby niezÂłe sportowce,jesli ktos by je sprĂłbowaÂł pokazaĂŚ
Ja sadze ze jest powaÂżny brak (za maÂło) dobrych jeÂżdÂżcĂłw, a co za tym idzie chyba jakiejÂś szkoÂły ktĂłra by ich ksztaÂłciÂła na jednolitym poziomie.
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #232 : Listopad 20, 2009, 11:34:03 »

Ja sadze ze jest powaÂżny brak (za maÂło) dobrych jeÂżdÂżcĂłw

Nie, to konie mamy lachowate, jezdzcy sa swietni wszyscy, kogo nie spytasz to najlepszy

Jak dla mnie moÂżna odpuÂściĂŚ karierĂŞ sportowÂą - nie ma przecieÂż moÂżliwoÂści wykorzystaĂŚ sportowo kaÂżdÂą klacz, a nawet wybitna kariera nie musi oznaczaĂŚ, Âże klacz daje wybitne potomstwo.
Poza tym znajomoœÌ wad i zalet przodków klaczy - trzeba mieÌ œwiadomoœÌ, ¿eby nie wzmacniaÌ du¿ych mankamentów, których nawet nie ma sama klacz, a które powtarzaj¹ siê czêsto u koni wystêpuj¹cych w jej rodowodzie.
Dla mnie ideaÂłem klaczy jest taka, ktĂłra daje doskonaÂłe konie sportowe, a przy tym urodziwe

Klacz powinna jakas forme proby dzielnosci przejsc, mozna ja na tory wyslac, sprawdza jej zdrowie. Mozna do ZT oddac, porownac jak sie rusza, skacze na tle swojej generacji. Idealna sytuacja jest sprawdzenie w sporcie, ale to droga zabawa, klacz w ktora sie zainwestuje i sie sprawdzi trudno potem do hodowli w sensownym wieku przywrocic. Warto tez spojrzec w rodowod, polsiostry koni pozytywnie sprawdzonych w sporcie daja duzo wieksza szanse sukcesu niz losowa klacz.
Iza90
UÂżytkownik

« Odpowiedz #233 : Listopad 20, 2009, 15:02:34 »

Do jakiego poziomu w sporcie klacz powinna byÌ sprawdzona - jakie jest minimum dla przysz³ej klaczy matki, a nie klaczy sportowej? Zastanawiam siê, bo czêsto w wysokich konkursach klacz mo¿e zacz¹Ì braÌ udzia³ dopiero w wieku 8 lat.
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #234 : Listopad 20, 2009, 16:51:01 »

Do jakiego poziomu w sporcie klacz powinna byÌ sprawdzona - jakie jest minimum dla przysz³ej klaczy matki, a nie klaczy sportowej? Zastanawiam siê, bo czêsto w wysokich konkursach klacz mo¿e zacz¹Ì braÌ udzia³ dopiero w wieku 8 lat.

To zalezy od tysiaca rzeczy. Najwazniejsze z nich to ile masz kasy i jakie konie chcesz hodowac. Dzis, gdy istnieje embriotransfer, sport nie jest wielka przeszkoda w hodowli.
duke
UÂżytkownik

« Odpowiedz #235 : Listopad 20, 2009, 20:55:58 »

w biaÂłce na przegladzie wybrakowali: Arioso ,asumpta,atrybuta,boka i hakate
Iza90
UÂżytkownik

« Odpowiedz #236 : Listopad 20, 2009, 21:08:31 »

jest jeszcze Aspan w BiaÂłce?
duke
UÂżytkownik

« Odpowiedz #237 : Listopad 20, 2009, 21:23:05 »

jest ale w dzierzawie wkkw startuje