FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Grudzieñ 17, 2024, 17:49:07 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: 1 ... 14 15 [16] 17 18 19 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Ogiery na 2009 rok  (Przeczytany 121009 razy)
0 u¿ytkowników i 18 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
hmmm
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 253

« Odpowiedz #225 : Listopad 05, 2009, 15:00:25 »

A co s±dzicie o klaczach Robinia, Ekierka, Elandra, Plecionka (wspomniana powy¿ej ) wystawionych na aukcji koni w Janowie Podlaskim ?
AleksandraAlicja
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 129

« Odpowiedz #226 : Listopad 06, 2009, 10:08:01 »

No dobrze, skoñczyli¶my dyskusjê na ogólnej krytyce mojej miss piêkno¶ci  i zaleceniach, coby kupiæ co¶ lepszego. Zdecydowanie, jak tylko wygram w totka, rzucê mê¿a na korzy¶æ milionera, lub sama zarobiê rzeczony milion, to niezw³ocznie kupiê sobie sprawdzon±  klacz hodowlan±  Niestety, na dzieñ dzisiejszy muszê zadowoliæ siê bardzo dobr± ¶l±zaczk± i s³ab± ma³opolank±, bo ja jestem z tych, co konie maj± do koñca ¿ycia i jeden dzieñ d³u¿ej (no chyba, ¿e mnie absolutna nêdza dopadnie) 
W ka¿dym b±d¼ razie ci±gn±c temat dalej- jakie ogiery przekazuj± potomstwu nutê orientu  , s³uszny wzrost, a przede wszystkim- poprawne nogi i szyjê? I co s±dzicie o Efekcie? Na pokazie bardzo zwróci³ moj± uwagê!
A tak na marginesie, to je¶li kiedykolwiek zdecydujê siê pokryæ Clio, to mam chyba du¿o wiêksze szanse na sukces hodowlany, kryj±c s³ab± klacz bardzo dobrym ogierem- istnieje du¿a szansa, ¿e ¼rebak bêdzie lepszy od matki, a do tego w g³ównej mierze sprowadza siê postêp hodowlany     
( i mam nadziejê, ¿e wszyscy tutaj znamy siê choæ trochê na ¿artach i ironii...  Z politowaniem )
ess_Ka
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 206

« Odpowiedz #227 : Listopad 06, 2009, 10:18:44 »

znaæ siê znamy na pewno, ale my¶lê, ze nie powinni¶my nawet w ¿artach rozpowszechniaæ takich my¶li hodowlanych bo w ten sposób niczego siê nie osi±gnie. Czas by dojrzeæ do tego ¿e Hodowlê buduje siê na matkach... niestety w Polsce nadal rzadko kiedy o tym siê pamiêta. Smutny
boswell
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 466

« Odpowiedz #228 : Listopad 06, 2009, 18:12:36 »

Có¿-swiêta prawda,ja ju¿ do tego doj¿ewam powa¿nie Musze wstawic pod krytykê Belgarie-czy wogóle warto- bo mam w±tpliwo¶ci mimo(a mo¿e przez) tych 79 otrzymanych.ale to nie na tym w±tku...Podobno a nawet na pewno na sentymenty w hodowli nie powinno byc miejsca-tylko czasem czlowiekowi trudno sie z tym pogodzic
Doma
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 441

« Odpowiedz #229 : Listopad 19, 2009, 20:37:35 »

no dobra a jak mowa o matkach, to co rozumiemy przez dobr± matkê? idea³em jest klacz bez wad budowy, o odpowiednim wzro¶cie, urodzie, dobrym ruchu, zrównowa¿ona, dzielna, z wynikami w sporcie? ale takich klaczy wiele nie ma, trudno znale¼æ, na pewno s± jakie¶ cechy takiego idea³u które s± bardziej i mniej wa¿ne, które definitywnie skre¶laj± klacz z hodowli a takie które daj± szansê klaczy...  Co?
Iza90
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 718

« Odpowiedz #230 : Listopad 19, 2009, 21:19:05 »

Jak dla mnie mo¿na odpu¶ciæ karierê sportow± - nie ma przecie¿ mo¿liwo¶ci wykorzystaæ sportowo ka¿d± klacz, a nawet wybitna kariera nie musi oznaczaæ, ¿e klacz daje wybitne potomstwo.
Poza tym znajomo¶æ wad i zalet przodków klaczy - trzeba mieæ ¶wiadomo¶æ, ¿eby nie wzmacniaæ du¿ych mankamentów, których nawet nie ma sama klacz, a które powtarzaj± siê czêsto u koni wystêpuj±cych w jej rodowodzie.
Dla mnie idea³em klaczy jest taka, która daje doskona³e konie sportowe, a przy tym urodziwe
boswell
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 466

« Odpowiedz #231 : Listopad 20, 2009, 10:20:09 »

to prawda- ale kiedy trudno sprawdzic wszystkie klacze w sporcie,to tym trudniej bedzie sprawdzic kazdego potomka...Nie kazdy sam startuje na swoich koniach,a ma³o kto (w stos.do ilo¶ci m³odych koni) chce brac do treningu 3latki,wiec moze i jakas klacz dawa³aby niez³e sportowce,jesli ktos by je spróbowa³ pokazaæ
Ja sadze ze jest powa¿ny brak (za ma³o) dobrych je¿d¿ców, a co za tym idzie chyba jakiej¶ szko³y która by ich kszta³ci³a na jednolitym poziomie.
jasiek
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1700

« Odpowiedz #232 : Listopad 20, 2009, 11:34:03 »

Ja sadze ze jest powa¿ny brak (za ma³o) dobrych je¿d¿ców

Nie, to konie mamy lachowate, jezdzcy sa swietni wszyscy, kogo nie spytasz to najlepszy

Jak dla mnie mo¿na odpu¶ciæ karierê sportow± - nie ma przecie¿ mo¿liwo¶ci wykorzystaæ sportowo ka¿d± klacz, a nawet wybitna kariera nie musi oznaczaæ, ¿e klacz daje wybitne potomstwo.
Poza tym znajomo¶æ wad i zalet przodków klaczy - trzeba mieæ ¶wiadomo¶æ, ¿eby nie wzmacniaæ du¿ych mankamentów, których nawet nie ma sama klacz, a które powtarzaj± siê czêsto u koni wystêpuj±cych w jej rodowodzie.
Dla mnie idea³em klaczy jest taka, która daje doskona³e konie sportowe, a przy tym urodziwe

Klacz powinna jakas forme proby dzielnosci przejsc, mozna ja na tory wyslac, sprawdza jej zdrowie. Mozna do ZT oddac, porownac jak sie rusza, skacze na tle swojej generacji. Idealna sytuacja jest sprawdzenie w sporcie, ale to droga zabawa, klacz w ktora sie zainwestuje i sie sprawdzi trudno potem do hodowli w sensownym wieku przywrocic. Warto tez spojrzec w rodowod, polsiostry koni pozytywnie sprawdzonych w sporcie daja duzo wieksza szanse sukcesu niz losowa klacz.
Iza90
U¿ytkownik

« Odpowiedz #233 : Listopad 20, 2009, 15:02:34 »

Do jakiego poziomu w sporcie klacz powinna byæ sprawdzona - jakie jest minimum dla przysz³ej klaczy matki, a nie klaczy sportowej? Zastanawiam siê, bo czêsto w wysokich konkursach klacz mo¿e zacz±æ braæ udzia³ dopiero w wieku 8 lat.
jasiek
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1700

« Odpowiedz #234 : Listopad 20, 2009, 16:51:01 »

Do jakiego poziomu w sporcie klacz powinna byæ sprawdzona - jakie jest minimum dla przysz³ej klaczy matki, a nie klaczy sportowej? Zastanawiam siê, bo czêsto w wysokich konkursach klacz mo¿e zacz±æ braæ udzia³ dopiero w wieku 8 lat.

To zalezy od tysiaca rzeczy. Najwazniejsze z nich to ile masz kasy i jakie konie chcesz hodowac. Dzis, gdy istnieje embriotransfer, sport nie jest wielka przeszkoda w hodowli.
duke
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 273

« Odpowiedz #235 : Listopad 20, 2009, 20:55:58 »

w bia³ce na przegladzie wybrakowali: Arioso ,asumpta,atrybuta,boka i hakate
Iza90
U¿ytkownik

« Odpowiedz #236 : Listopad 20, 2009, 21:08:31 »

jest jeszcze Aspan w Bia³ce?
duke
U¿ytkownik