hmmm
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #225 : Listopad 05, 2009, 15:00:25 » |
|
A co sÂądzicie o klaczach Robinia, Ekierka, Elandra, Plecionka (wspomniana powyÂżej ) wystawionych na aukcji koni w Janowie Podlaskim ?
|
|
|
|
|
|
|
AleksandraAlicja
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #226 : Listopad 06, 2009, 10:08:01 » |
|
No dobrze, skoùczyliœmy dyskusjê na ogólnej krytyce mojej miss piêknoœci  i zaleceniach, coby kupiÌ coœ lepszego. Zdecydowanie, jak tylko wygram w totka, rzucê mê¿a na korzyœÌ milionera, lub sama zarobiê rzeczony milion, to niezw³ocznie kupiê sobie sprawdzon¹ klacz hodowlan¹  Niestety, na dzieù dzisiejszy muszê zadowoliÌ siê bardzo dobr¹ œl¹zaczk¹ i s³ab¹ ma³opolank¹, bo ja jestem z tych, co konie maj¹ do koùca ¿ycia i jeden dzieù d³u¿ej (no chyba, ¿e mnie absolutna nêdza dopadnie)  W ka¿dym b¹dŸ razie ci¹gn¹c temat dalej- jakie ogiery przekazuj¹ potomstwu nutê orientu  , s³uszny wzrost, a przede wszystkim- poprawne nogi i szyjê? I co s¹dzicie o Efekcie? Na pokazie bardzo zwróci³ moj¹ uwagê! A tak na marginesie, to jeœli kiedykolwiek zdecydujê siê pokryÌ Clio, to mam chyba du¿o wiêksze szanse na sukces hodowlany, kryj¹c s³ab¹ klacz bardzo dobrym ogierem- istnieje du¿a szansa, ¿e Ÿrebak bêdzie lepszy od matki, a do tego w g³ównej mierze sprowadza siê postêp hodowlany ( i mam nadziejê, ¿e wszyscy tutaj znamy siê choÌ trochê na ¿artach i ironii...  )
|
|
|
|
|
|
|
ess_Ka
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #227 : Listopad 06, 2009, 10:18:44 » |
|
znaĂŚ siĂŞ znamy na pewno, ale myÂślĂŞ, ze nie powinniÂśmy nawet w Âżartach rozpowszechniaĂŚ takich myÂśli hodowlanych bo w ten sposĂłb niczego siĂŞ nie osiÂągnie. Czas by dojrzeĂŚ do tego Âże HodowlĂŞ buduje siĂŞ na matkach... niestety w Polsce nadal rzadko kiedy o tym siĂŞ pamiĂŞta. 
|
|
|
|
|
|
|
boswell
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #228 : Listopad 06, 2009, 18:12:36 » |
|
Có¿-swiêta prawda,ja ju¿ do tego doj¿ewam powa¿nie  Musze wstawic pod krytykê Belgarie-czy wogóle warto- bo mam w¹tpliwoœci mimo(a mo¿e przez) tych 79 otrzymanych.ale to nie na tym w¹tku...Podobno a nawet na pewno na sentymenty w hodowli nie powinno byc miejsca-tylko czasem czlowiekowi trudno sie z tym pogodzic 
|
|
|
|
|
|
|
Doma
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #229 : Listopad 19, 2009, 20:37:35 » |
|
no dobra a jak mowa o matkach, to co rozumiemy przez dobr¹ matkê? idea³em jest klacz bez wad budowy, o odpowiednim wzroœcie, urodzie, dobrym ruchu, zrównowa¿ona, dzielna, z wynikami w sporcie? ale takich klaczy wiele nie ma, trudno znaleŸÌ, na pewno s¹ jakieœ cechy takiego idea³u które s¹ bardziej i mniej wa¿ne, które definitywnie skreœlaj¹ klacz z hodowli a takie które daj¹ szansê klaczy... 
|
|
|
|
|
|
|
Iza90
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #230 : Listopad 19, 2009, 21:19:05 » |
|
Jak dla mnie mo¿na odpuœciÌ karierê sportow¹ - nie ma przecie¿ mo¿liwoœci wykorzystaÌ sportowo ka¿d¹ klacz, a nawet wybitna kariera nie musi oznaczaÌ, ¿e klacz daje wybitne potomstwo. Poza tym znajomoœÌ wad i zalet przodków klaczy - trzeba mieÌ œwiadomoœÌ, ¿eby nie wzmacniaÌ du¿ych mankamentów, których nawet nie ma sama klacz, a które powtarzaj¹ siê czêsto u koni wystêpuj¹cych w jej rodowodzie. Dla mnie idea³em klaczy jest taka, która daje doskona³e konie sportowe, a przy tym urodziwe 
|
|
|
|
|
|
|
boswell
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #231 : Listopad 20, 2009, 10:20:09 » |
|
to prawda- ale kiedy trudno sprawdzic wszystkie klacze w sporcie,to tym trudniej bedzie sprawdzic kazdego potomka...Nie kazdy sam startuje na swoich koniach,a maÂło kto (w stos.do iloÂści mÂłodych koni) chce brac do treningu 3latki,wiec moze i jakas klacz dawaÂłaby niezÂłe sportowce,jesli ktos by je sprĂłbowaÂł pokazaĂŚ  Ja sadze ze jest powaÂżny brak (za maÂło) dobrych jeÂżdÂżcĂłw, a co za tym idzie chyba jakiejÂś szkoÂły ktĂłra by ich ksztaÂłciÂła na jednolitym poziomie.
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #232 : Listopad 20, 2009, 11:34:03 » |
|
Ja sadze ze jest powaÂżny brak (za maÂło) dobrych jeÂżdÂżcĂłw
Nie, to konie mamy lachowate, jezdzcy sa swietni wszyscy, kogo nie spytasz to najlepszy  Jak dla mnie mo¿na odpuœciÌ karierê sportow¹ - nie ma przecie¿ mo¿liwoœci wykorzystaÌ sportowo ka¿d¹ klacz, a nawet wybitna kariera nie musi oznaczaÌ, ¿e klacz daje wybitne potomstwo. Poza tym znajomoœÌ wad i zalet przodków klaczy - trzeba mieÌ œwiadomoœÌ, ¿eby nie wzmacniaÌ du¿ych mankamentów, których nawet nie ma sama klacz, a które powtarzaj¹ siê czêsto u koni wystêpuj¹cych w jej rodowodzie. Dla mnie idea³em klaczy jest taka, która daje doskona³e konie sportowe, a przy tym urodziwe  Klacz powinna jakas forme proby dzielnosci przejsc, mozna ja na tory wyslac, sprawdza jej zdrowie. Mozna do ZT oddac, porownac jak sie rusza, skacze na tle swojej generacji. Idealna sytuacja jest sprawdzenie w sporcie, ale to droga zabawa, klacz w ktora sie zainwestuje i sie sprawdzi trudno potem do hodowli w sensownym wieku przywrocic. Warto tez spojrzec w rodowod, polsiostry koni pozytywnie sprawdzonych w sporcie daja duzo wieksza szanse sukcesu niz losowa klacz.
|
|
|
|
|
|
|
Iza90
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #233 : Listopad 20, 2009, 15:02:34 » |
|
Do jakiego poziomu w sporcie klacz powinna byÌ sprawdzona - jakie jest minimum dla przysz³ej klaczy matki, a nie klaczy sportowej? Zastanawiam siê, bo czêsto w wysokich konkursach klacz mo¿e zacz¹Ì braÌ udzia³ dopiero w wieku 8 lat.
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #234 : Listopad 20, 2009, 16:51:01 » |
|
Do jakiego poziomu w sporcie klacz powinna byÌ sprawdzona - jakie jest minimum dla przysz³ej klaczy matki, a nie klaczy sportowej? Zastanawiam siê, bo czêsto w wysokich konkursach klacz mo¿e zacz¹Ì braÌ udzia³ dopiero w wieku 8 lat.
To zalezy od tysiaca rzeczy. Najwazniejsze z nich to ile masz kasy i jakie konie chcesz hodowac. Dzis, gdy istnieje embriotransfer, sport nie jest wielka przeszkoda w hodowli.
|
|
|
|
|
|
|
duke
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #235 : Listopad 20, 2009, 20:55:58 » |