FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Grudzieñ 17, 2024, 11:48:51 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: [1] 2 3 ... 19 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Ogiery na 2009 rok  (Przeczytany 120828 razy)
0 u¿ytkowników i 3 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
jasiek
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1700

« : Pa¼dziernik 21, 2008, 22:00:51 »

piszcie jakim ogierem planujecie kryæ w nadchodz±cym sezonie i dlaczego
Doma
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 441

« Odpowiedz #1 : Pa¼dziernik 22, 2008, 18:15:50 »

ja, mocno pocz±tkuj±ca w tej dziedzinie, w tym roku kry³am £ykiem Szampana, w 2009r. mam ambitny plan krycia Emetytem, ale nie wiem jak finansowo bêdê staæ, a dlaczego? znaczna wiêkszo¶æ jego potomstwa robi na mnie bardzo dobre wra¿enie, widzia³am kilka koni na ¿ywo na championacie w Opatowcu, w ogierze Kostas siê zakocha³am, widaæ konie po nim w sporcie... nie wiem jak tylko siê po³±czy z moj± ma³± folblutk± (154cm ), ale g³êboko wierze ¿e urodzi siê co¶ warto¶ciowego...
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #2 : Pa¼dziernik 22, 2008, 18:45:14 »

jak my¶lisz o Emetycie, to polecam Hindusa, daje lepsze, bardziej wyrównane ¼rebaki no i na pewno bêdzie tañsza impreza
breakaway
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 265

« Odpowiedz #3 : Pa¼dziernik 22, 2008, 19:19:16 »

Ma³e zapytanie. Jaki ogier przekazuje d³ug±, dobrze osadzon± szyjê? Koby³a niestety ma strasznie krótk± szyjkê.
W³a¶ciciel zastanawia siê nad ponownym za¼rebieniem Hebabem, gdy¿ jest zachwycony efektem po³±czenia tej klaczy z owym ogierem, a chcia³by dorobiæ siê klaczki z tego po³±czenia.
Ogierek od Kolekcji/Berberys, po Hebabie jest w w±tku o ocenie ¼rebaków. Zdjêcie klaczy te¿ ju¿ siê przewija³o (Kolekcja m³p). Dodam pó¼niej, bo teraz co¶ nawala mi serwer.
Iza90
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 718

« Odpowiedz #4 : Pa¼dziernik 22, 2008, 20:12:36 »

U mnie od klaczy po arabie bardzo dobr± szyjê da³ Banita (po Arcus xx).

Zastanawiam siê do jednej klaczy miêdzy Barytem (Decoration - Bawe³na / Oregon [xx]) a Huzarem (Jalienny - Huanita / Toledo [xx]). Ciekawa tylko jestem, jak Baryt siê rusza (proszê o kontakt z kim¶, kto widzia³ Baryta na ¿ywo pod siod³em i w ruchu luzem / w rêku).
Doma
U¿ytkownik

« Odpowiedz #5 : Pa¼dziernik 23, 2008, 18:14:50 »

jasiu dziêkuje za poradê, jeszcze rozwa¿a³am Huzara...
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« Odpowiedz #6 : Pa¼dziernik 23, 2008, 18:37:29 »

Iza Baryta nie widzia³am, ale Huzara tak, zdaje mi siê, ¿e jedyne co ³±czy te ogiery to masæ. Baryt chyba jest sporo drobniejszy

Doma, moja Emetytka ma w tej chwili gdzie¶ niewiele ponad  160 w wieku 1,5 roku, a jej matka ma gdzies ko³o 162 cm max. Ostatnio widzia³am dwa Emetyty z matek po Judex - klacz ma poni¿ej 160, a wa³ach jakie¶ 174  Szok
Podoba mi siê bardzo klacz Azalia po Emetyt z matki xx

Hindus na pewno ciekawy

Huzar jest bardzo fajny, oprócz Hinusa najfajniejszy walewicki ogier w tej chwili, Sebastiany sa moim zdaniem okropne Smutny
Jesli bêde kryæ to tylko jedn± klacz , bardzo mi siê marzy urodziwy arab
montana
Administrator
U¿ytkownik
*
Wiadomo¶ci: 1575

« Odpowiedz #7 : Pa¼dziernik 23, 2008, 20:09:03 »

Ostatnio widzia³am dwa Emetyty z matek po Judex - klacz ma poni¿ej 160, a wa³ach jakie¶ 174  Szok

wliczy³a¶ w to moj± Emetytke ? bo jakby nie, to moja jest kolejn± z takowej matki o wzro¶cie poni¿ej 160, je¶li juz o wzro¶cie mowa : )
ar...?
U¿ytkownik

« Odpowiedz #8 : Pa¼dziernik 23, 2008, 20:55:02 »

mia³am na my¶li w³asnie Twoj±
rozrzut du¿y, ale Emetyt ma chyba najwiêcej potomstwa z m³p ogierów (no mo¿e przebija go Berberys, ale on w koñcu nie m³p) i kry³ przerózne klacze
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #9 : Pa¼dziernik 24, 2008, 12:38:22 »

Emetyt na walewickich dobrym matkach dawa³ bardzo du¿y rozrzut, potrafi³ zepsuæ najlepsz±, konie by³y brakowane za krzywe nogi g³ównie, czêsto przekazywa³ ciê¿ki, kwartetowski ³eb, zawsze na plus za to charakter

Hindus daje lepsze ¼rebaki ¶rednio
montana
Administrator
U¿ytkownik
*
Wiadomo¶ci: 1575

« Odpowiedz #10 : Pa¼dziernik 24, 2008, 12:51:14 »

zawsze na plus za to charakter

oj nie zawsze, nie zawsze
tak rozhisteryzowanego i w "gor±cej wodzie k±panego" konia jak moja walewicka Emetytka to nigdy nie mia³am, ci±gle sie koby³a gdzie¶ spieszy... ; )
No i kilka innych cech, które sprawiaj±, ze jest koniem o nie³atwym charakterze.
Kto¶ sie jej kiedy¶ u nas przygl±da³ i uogólniaj±c orzek³ ze Emetyty na Judexie to w³a¶nie tak maj±.
Doma
U¿ytkownik

« Odpowiedz #11 : Pa¼dziernik 24, 2008, 12:52:29 »

o charakter to du¿y plus!!!!!!!!!!!! moja ma paskudny a jak z ruchem?
moja folblutka jest ma³a, w miarê poprawna, ruch-nie wiem czy kiepski faktycznie, czy przez problemy z nogami (tory i intensywna rekreacja przez d³ugi czas), choæ nadzwyczajny na pewno nigdy nie by³... no i charakter, paranoiczka straszna... eksterierowo wydaje mi siê ¿e ok..

montana a Emetytki na Dakocie, albo Babancie?  Chichot mo¿e co¶ s³ysza³a¶ 

a Jasiek co my¶lisz o Monsunie w £odzi? widzia³e¶ jakie¶ potomstwo po nim? jakie¶ wra¿enia?
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #12 : Pa¼dziernik 24, 2008, 19:04:39 »

Judex to taki Emetyt lat 80, bardzo szeroko u¿yty, nie da³ nic oprócz plejady matek stadnych, niesprawdzonych u¿ytkowo, tyle tylko ¿e kalibrowych i wysokich:) sam Judex parkuru L-ki nie potrafi³ treningowo przej¶æ

Emetyt to dla mnie taki typowy przyk³ad heterozji, sam urodziwy, dzielny, a potomstwo ruletka, do tego ¶rednio znacznie s³absze od ojca
ar...?
U¿ytkownik

« Odpowiedz #13 : Pa¼dziernik 26, 2008, 19:12:52 »

montana a Emetytki na Dakocie, albo Babancie?  Chichot mo¿e co¶ s³ysza³a¶ 

moja m³oda to Emetyt na Oregonie mam te¿ klacz Emir na Oregon wiêc w sumie podobne, a dwa zupe³nie inne konie.
Ma³a ma bardzo dominuj±cy charakter, do tego jest bardzo "szybka" i ma lotny zad, oj ciekawie bêdzie przy zaje¿d¿aniu 
Druga za¶ jest w stadzie ostatnia, zbiera od wszytskich i nigdzie jej siê nie ¶pieszy
ess_Ka
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 206

« Odpowiedz #14 : Listopad 05, 2008, 19:52:43 »

a ja uparcie bede kry³a Halogenem, wyeliminowa³am wszystko co mog³o byc ¼ród³em niepowodzeñ ostatniego sezonu (oprócz klaczy ) i mam nadzieje sie dochowac wreszcie czegos
Strony: [1] 2 3 ... 19 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: