Drapik
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #30 : Listopad 10, 2008, 17:27:26 » |
|
jasiek cena nasienia VV jak na polskie warunki jest ok- masz dla porĂłwnania Efekta za tÂą cenĂŞ czy devina za 1200, co do ceny Âłacka...ja z tego stada nigdy Âżadnej zagranicznej mroÂżonki nie wezmĂŞ...bo nigdy nie wiesz po jakim ogierze zrebol Ci sie urodzi:D awans pozno dojrzal,ale na mnie robi wrazenie baaardzo db
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #31 : Listopad 10, 2008, 20:44:10 » |
|
za 1500 z³ za Efekta masz obs³ugê 3 rui jak siê dobrze dogadasz, a za Vis Verse jedn¹ porcjê nasienia, w praktyce stanówka mo¿e wyjœÌ 4500, 6000 tysiêcy, ró¿nie bywa... dlatego pisa³em, ¿e wolê wydaÌ tysi¹c i mieÌ ma³ego Awansa czy Emanora
ogĂłlnie bardzo dobre wraÂżenie robiÂą na mnie ogiery z matek po SzaÂł, szczegĂłlnie wÂłaÂśnie od Aragony i Eminencji, podobnie Decoration byÂł w Janowie takim ojcem matek, pierwsze ogierki od tych klaczy sÂą bardzo obiecujÂące
ar.? jak po Emetycie masz dobrego Âźrebaka to nic tylko siĂŞ ciesz, bo to znaczy, Âże miaÂłaÂś szczĂŞÂście, ja wolĂŞ nie liczyĂŚ na szczĂŞÂście i krew Emetyta wprowadzaĂŚ przez Hindusa czy Huzara
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #32 : Listopad 10, 2008, 20:59:45 » |
|
a to nie jest tak, ze kolejne porcje nasienia sÂą taĂąsze w przypadku VV ? Ale nawet jeÂśli tania impreza to nie jest, chyba lepiej w syna inwestowaĂŚ. do Emetyta przekonaÂło mnie jego rozreklamowanie i inbred na Dahomana IX o, nie miaÂłam doradcĂłw-specjalisto pod rekÂą niestety, ale na szczĂŞÂście wyszÂło przyzwoicie uff tak myÂślĂŞ 
|
|
|
|
|
|
|
lech58
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #33 : Listopad 11, 2008, 12:51:19 » |
|
Jasiek ale Âżeby polecaĂŚ Hindusa i Huzara najpierw musiaÂł byĂŚ uÂżyty Emetyt.
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #34 : Listopad 11, 2008, 17:03:00 » |
|
pisaÂłem przecieÂż, Âże trzeba takiego ogiera jak Emetyt szeroko uÂżyĂŚ i wychwyciĂŚ najlepsze potomstwo, a to jest domena paĂąstwowych stadnin
ja rocznie mogĂŞ zaÂźrebiĂŚ 1-2 klacze i nie chcĂŞ mieĂŚ totolotka
|
|
|
|
|
|
|
lech58
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #35 : Listopad 11, 2008, 20:37:17 » |
|
Jja zaÂżrebiam 6 klaczy jednym ogierem przez dwa sezony iwtedy dopiero wiem czy trafiÂłem. inne klacze dobieram indywidualnie w zaleÂżnoÂści od potrzeby.
|
|
|
|
|
|
|
jaÂśko
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #36 : Listopad 11, 2008, 20:44:58 » |
|
Iza 90 ta klaczka po Awansie jest lipna! jest slabo zwiazana i szablasta zreszta podobnie jak ten walach po Krymie
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #37 : Listopad 12, 2008, 10:39:11 » |
|
jeszcze jest mÂłoda, przebudowana, nie jechaÂłbym jej tak
|
|
|
|
|
|
|
lech58
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #38 : Listopad 12, 2008, 10:46:28 » |
|
Mam pytanko co wiecie o Domestosie i jego potomstwie.
|
|
|
|
|
|
|
Doma
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #39 : Listopad 13, 2008, 10:44:40 » |
|
a ja chcia³am siê zapytaÌ doœwiadczonych hodowców, które ogiery ma³opolskie najlepiej by³oby ³¹czyÌ z klaczami pe³nej krwi? i co myœlicie o ³¹czeniu klaczy xx z przedœwitami?
i druga sprawa czy mĂłgÂłby ktoÂś podaĂŚ mi kilka ogierĂłw ktĂłre przekazujÂą bardzo dobry ruch i dobry charakter?
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #40 : Listopad 13, 2008, 12:06:12 » |
|
Jja zaÂżrebiam 6 klaczy jednym ogierem przez dwa sezony iwtedy dopiero wiem czy trafiÂłem. inne klacze dobieram indywidualnie w zaleÂżnoÂści od potrzeby.
a co z tymi nietrafionymi, kabanosy? a ja chcia³am siê zapytaÌ doœwiadczonych hodowców, które ogiery ma³opolskie najlepiej by³oby ³¹czyÌ z klaczami pe³nej krwi? i co myœlicie o ³¹czeniu klaczy xx z przedœwitami?
i druga sprawa czy mĂłgÂłby ktoÂś podaĂŚ mi kilka ogierĂłw ktĂłre przekazujÂą bardzo dobry ruch i dobry charakter?
nie jestem doœwiadczonym hodowc¹, ale odpowiem: 1. Generalnie nie ma takich regu³, zale¿y co chcesz wyhodowaÌ, z klaczami xx dobrze siê ³¹czy np. Berlin Bej. Dobrze ¿eby mia³ ³¹dn¹ wysoko osadzon¹ szyjê ogier, bo u folblutów to czêsto szyja ma tendencje do cienkiej, jeleniej. 2. Przedœwity to takie czeskie hanowery sprzed 50 lat, decyzja nale¿y do Ciebie, musisz sobie odpowiedzieÌ na pytanie co chcesz hodowaÌ. 3. Ruch i charakter przekazuje bankowo Frazes, poza tym czêsto wady pokrojowe.
|
|
|
|
|
|
|
goha
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #41 : Listopad 13, 2008, 12:09:14 » |
|
PrzedÂświt PrzedÂświtowi nierĂłwny - tak jak i z innymi ogierami  jakiego PrzedÂświta bierzesz pod uwagĂŞ? w zdjĂŞciach koni maÂłopolskich wklejaÂłam kiedyÂś waÂłacha Szaman od klaczy xx po Dresku
|
|
|
|
|
|
|
darek
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #42 : Listopad 13, 2008, 14:31:13 » |
|
CZESC JESTEM PIERWSZY NA TYM FORUM ALE BARDZO INTERESUJE MNIE DOBOR OGIEROW DO KLACZY .NA PYTANIE KTORY OGIER PRZEKAZUJE DLUGA SZYJE ODPOWIEM ZE NAPEWNO LUBAN TO STARSZY WALEWICKI KON A Z MLODYCH NAPRAWDE GODNYCH POLECENIA KTORE PRZEKAZUJA PIEKNA SZYJE I DOBRY RUCH TO JANOWSKI EMAKS (EMERYCHA DYWIZOR) NIE STETY KON MA WYDZIELONA CO ROKU WIELKOSC STANOWKI OK 15 SZTUK .ALE POTOMSTWO SUPER .TE DWA OGIERY POLECAM DO KLACZY PO BERBERYSIE LUB BANICIE .EMAKS DODATKOWO MOCNO PODNOSI WZROST BEZ WZGLEDU NA KLACZ.
PISZECIE NA TEMAT KOJARZENIA KLACZY PELNEJ KRWI Z OG.MALOPOLSKIMI .JA OSOBISCIE UZYLBYM JAQNOWSKIEGO EFEKTA .PIEKNY KON ROSLY DOBRY RUCHOWO , CHODZI W SPORCIE I DAJE PIEKNE POTOMSTWO .SAM JEST W TYPIE ORIENTALNYM I POLACZENIE GO Z KLACZA XX MOZE DAC SUPER ZREBAKA
|
|
|
|
|
|
|
Mod
Moderator Globalny
UÂżytkownik

|
 |
« Odpowiedz #43 : Listopad 13, 2008, 14:56:36 » |
|
Witamy ProszĂŞ nie pisaĂŚ duÂżymi literami, takie posty niewygodnie sie czyta.
|
|
|
|
|
|
|
Doma
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #44 : Listopad 13, 2008, 18:12:42 » |
|
Emaks niestety w moim wypadku odpada ze wzglêdu na to ¿e ma ojca xx, choÌ jestem zafascynowana tym koniem  no ja mam jedn¹ ma³¹ folblutkê, tylko 154cm wzrostu... co do której mam wielkie nadzieje  co prawda tu na zdjêciu œrednio do oceny, ale samemu tak jest ustawiaÌ klacz, jak nie ma kto przytrzymaÌ   w tym roku jest pokryta £ykiem Szampana (próba generalna u¿ycia jej na ma³opolskie) z przedœwitów chyba moim ulubieùcem jest Dresk i jego bym chyba typowa³a, natomiast co do reszty ogierów, poza tymi które wymienia³am wczeœniej w postach, jest tak du¿y wybór, ¿e ciê¿ko siê zdecydowaÌ Goha ja idê poszukaÌ tego Szamana 
|
|
|
|
|
|
|
|