FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Grudzieñ 17, 2024, 17:52:15 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: 1 ... 9 10 [11] 12 13 ... 19 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Ogiery na 2009 rok  (Przeczytany 121020 razy)
0 u¿ytkowników i 10 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
Iza90
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 718

« Odpowiedz #150 : Marzec 22, 2009, 14:31:50 »

Jak siê rusza?
Branka
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 19

« Odpowiedz #151 : Kwiecieñ 02, 2009, 01:02:59 »

Hej, napisa³am post w innym w±tku, ale ten wydaje mi siê odpowiedniejszy. Szukam ogiera m³p do swojej klaczy sp, po ma³opolskim ojcu(trochê furioso, trochê xx), matka xx. Zalezy mi na poprawie ruchu i szyi. Klacz nie by³a nigdy kryta, ma 10 lat i jest niedu¿a (158cm). Szczerze mówi±c o hodowli wiem ma³o, choæ staram siê dowiedzieæ jak najwiêcej, by nie wyhodowac czegos bez sensu. Chce mieæ ¼rebaka dla siebie, ale licze siê z konieczno¶ci± sprzedania  w przysz³o¶ci, nie chce by by³ to jakis fach, tak¿e nie chce ryzykowaæ ¿adnym ogierem co daje duzy rozrzut.
Klacz jest silna, mia³a tragiczne warunki przez pierwsze 4 lata zycia i jako jedyna z tamtej stajni wyros³a na poprawnego i silnego konia, chodzi³a do 120 skoki, wy¿ej tez skoczy. Ale jakas ¶wietna to ona nie jest, szczególnie wuchowo Aha, ma wybuja³y charakter, podobnie zreszta jak jej matka i podobno babka. Wiêc charakter ogiera to wa¿na kwestia.
Tu jak wygl±da:

Baaardzo prosze o pomoc, mo¿e macie jaki¶ pomys³ czym¶ ja pokryæ. (cena niestety ma znaczenie - mo¿e nie tyle krycia ile transportu, jestem z Wroc³awia, wiêc np Podlasie to dla mnie za daleko...tzn je¶li bym znalaz³a naprawde ogiera takiego, co bym tylko nim chcia³a i ¿adnym innym to bym rozwazy³a opcje podró¿y na drugi koniec kraju, ale wola³abym co¶ bli¿ej...).
jasiek
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1700

« Odpowiedz #152 : Kwiecieñ 30, 2009, 11:50:30 »

je¿eli sama piszesz, ¿e klacz ma s³aby ruch i charakter, to po co j± kryæ? na rynku jest mnóstwo tanich koni przeciêtnych i dobrych, jak ju¿ siê chcecie bawiæ w hodowlê, to zacznijcie od bardzo dobrych klaczy, bo inaczej to tylko jest zwiêkszanie poda¿y kabanosów i robienie sobie niepotrzebnych kosztów, które nie maj± szans siê zwróciæ, no i zawsze jakie¶ ryzyko dla klaczy
Branka
U¿ytkownik

« Odpowiedz #153 : Kwiecieñ 30, 2009, 18:05:19 »

Ale ja nie chcê siê bawiæ w hodowlê tylko odchowaæ ¼rebaka i zostawic go sobie. Klacz ma 10 lat, nigdy nie by³a kryta, wiêc kiedy¶ trzeba pokryæ wreszcie. Jakie to ma znaczenie dla mnie czy ¼rebak bêdzie dobry czy z³y? Tzn wolê dobrego, ale nie musi byæ jakis super. Bêdzie szkolony klikerem i chasaæ po ³±kach, nie musi byc do tego super. Ale mimo wszystko wolê wybraæ lepszego ogiera jak gorszego - zawsze jest szansa, ¿e ¼rebak nie wyjdzie jaki¶ bardzo niepoprawny. To ma byæ konik do kochania a nie do hodowli. Nawet jak rozwaze sprzeda¿ z powodów finansowych to tak bym wiedzia³a gdzie jest lub go wydzier¿awiê. 
ja¶ko
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 215

« Odpowiedz #154 : Kwiecieñ 30, 2009, 20:43:24 »

Branka!
Do kochania to moze jaki chlopaczyna by sie jeszcze znalazl.
Branka
U¿ytkownik

« Odpowiedz #155 : Kwiecieñ 30, 2009, 21:08:04 »

E tam ch³opaczyna to swoja drog±.
Niemo¿na miec konia tak o, jak psa czy kota? Bez przesady, nie ka¿dy chce hodowaæ championy czy startowaæ
Ale na razie wci±¿ siê wacham.
jasiek
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1700

« Odpowiedz #156 : Kwiecieñ 30, 2009, 21:35:15 »

Szukam ogiera m³p do swojej klaczy sp, po ma³opolskim ojcu(trochê furioso, trochê xx), matka xx.

Ale ja nie chcê siê bawiæ w hodowlê tylko odchowaæ ¼rebaka i zostawic go sobie.

To jak jest w koñcu, chcesz t± klacz pokryæ czy nie? je¿eli tak to to jest ju¿ zabawa w hodowlê. Spyta³a¶ na forum o radê i rada moja jest taka, ¿e je¿eli klacz nie ma ruchu, ma wady pokrojowe, rodowód fuioso/xx i ma z³y charakter to nie warto jej rozmna¿aæ, nie ma to ¿adnego sensu, nie ma obowi±zku krycia klaczy. Lepiej poszukaæ sobie za te pieni±dze dobrego odsadka, albo kupiæ starsz±, warto¶ciow± klacz. Z takim ¼rebakiem zwi±¿esz siê emocjonalnie tak samo jak ze swoim.
Branka
U¿ytkownik

« Odpowiedz #157 : Kwiecieñ 30, 2009, 21:47:23 »

No szukam ogiera, ale po to by odchowaæ sobie ¿rebaczka. Nie ma to byæ koñ na sprzeda¿, do hodowli czy sportu. Po prostu chce miec ¼rebaka od swojej klaczy, uwa¿am ¿e gorsze klacze daj± poprawne ¼rebaki. Ale przemy¶lê to.
amazonka80
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 500

« Odpowiedz #158 : Kwiecieñ 30, 2009, 22:02:37 »

Branka.... Popieram ch³opaków! Tak jak jasiek pisze, je¶li my¶lisz o kryciu to ju¿ jest hodowla!!!
Przeczytaj jeszcze raz co on pisze, bo s± to bardzo m±dre s³owa!

Ale ja nie chcê siê bawiæ w hodowlê tylko odchowaæ ¼rebaka i zostawic go sobie.

To jak jest w koñcu, chcesz t± klacz pokryæ czy nie? je¿eli tak to to jest ju¿ zabawa w hodowlê. Spyta³a¶ na forum o radê i rada moja jest taka, ¿e je¿eli klacz nie ma ruchu, ma wady pokrojowe, rodowód fuioso/xx i ma z³y charakter to nie warto jej rozmna¿aæ, nie ma to ¿adnego sensu, nie ma obowi±zku krycia klaczy. Lepiej poszukaæ sobie za te pieni±dze dobrego odsadka, albo kupiæ starsz±, warto¶ciow± klacz. Z takim ¼rebakiem zwi±¿esz siê emocjonalnie tak samo jak ze swoim.
[/quote]

Pamiêtaj to nie tylko sama przyjemno¶æ to te¿ du¿o problemów i obowi±zków... zwi±zanych pocz±wszy z kryciem, porodem (ostatnio s³ysza³am od hodowcy, ¿e w trakcie porodu przy którym by³ weterynarz pad³a i klacz i ¼rebak), a pó¼niej ca³y proces odchowu (w tym najwa¿niejsze pó³ roku, które o wszystkim zawa¿a- i na tym etapie równie¿ wiele problemów i wiele upadków jak u Izy czy u moich znajomych gdzie tygodniowy ¼rebak pad³ przez posocznice, a rok wcze¶niej tym ludziom pad³a i klacz i ¼rebak). To równie¿ umiejêtno¶æ wychowania takiego ¼rebaka... znam wiele przypadków koni wychowywanych przez nie odpowiedzialnych ludzi, a pó¼niej ludzie lamentuj±, ¿e ¼rebak ma z³y charakter, ¿e gryzie, ¿e kopie, ¿e nie daje nóg, ¿e staje dêba...

Jasiek ma racje, ¿e jak trochê poprzebywasz z takim odsadkiem to siê przywi±¿esz. A na rynku jest taki wybór, ¿e bêdziesz mog³a sobie wybraæ.... klaczkê lub ogierka.... gniadego lub kasztana  a mo¿e srokatego... A przed urodzeniem nie wiesz jak wyjdzie kojarzenie.
Branka
U¿ytkownik

« Odpowiedz #159 : Kwiecieñ 30, 2009, 22:10:12 »

Je¶li chodzi o wychowanie to problemu nie ma, szkole klikerem(i w tej chwili ju¿ normalnego szkolenia stosowac nie bêdê, bo po prostu mi siê wto nie chce bawiæ) i nie ma wtedy problemów jakikolwiek nie by³by koñ/pies/delfin/rybka - cokolwiek:P Ale inne rzeczy do mnie przemawiaj±. Oczywi¶cie to wszytsko ówzglêdniam i rozwazam, nie jest tak, ¿e ja sobie pokryjê i bêde my¶leæ ¿e to ¿aden problem, odchowywali¶my wiele zwierz±t ma³ych i ju¿ z nimi bywa³y komplikacje co dopiero z du¿ym zwierzêciem jak koñ...
Trudna sprawa, póki co jest jeszcze trochê czasu do namys³u.
amazonka80
U¿ytkownik

« Odpowiedz #160 : Maj 07, 2009, 19:37:41 »

Jasny Poranek i £owca juz wroci³y do Bogus³awic!
ess_Ka
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 206

« Odpowiedz #161 : Maj 07, 2009, 20:44:52 »

wiadomo mo¿e czemu tak szybko? sezon stanówkowy raczej w pe³ni...  Co?
amazonka80
U¿ytkownik

« Odpowiedz #162 : Maj 07, 2009, 21:17:19 »

wiadomo mo¿e czemu tak szybko? sezon stanówkowy raczej w pe³ni...  Co?
Pewnie, ¿e wiadomo! Ch³opaki rozpoczynaj± przygotowywaæ siê do Mistrzostw Polski M³odych Koni! 
ess_Ka
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 206

« Odpowiedz #163 : Maj 07, 2009, 21:50:52 »

no fakt jak przyjemno¶ci to przyjemno¶ci ale jak robota to robota
boswell
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 466

« Odpowiedz #164 : Maj 07, 2009, 21:57:45 »

wiecie cos na temat og.Asumpt m(veritas 6-asoglina) -tzn chodzi mi o uzdolnienia, potomstwo i co przekazuje najmocniej..
Strony: 1 ... 9 10 [11] 12 13 ... 19 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: