FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Grudzieñ 17, 2024, 17:56:41 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: 1 ... 10 11 [12] 13 14 ... 19 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Ogiery na 2009 rok  (Przeczytany 121040 razy)
0 u¿ytkowników i 18 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
breakaway
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 265

« Odpowiedz #165 : Maj 07, 2009, 22:00:49 »

http://www.malopolaki.darmowefora.pl/index.php?topic=58.0 jego oddzielny temat
amazonka80
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 500

« Odpowiedz #166 : Maj 07, 2009, 22:02:58 »

no fakt jak przyjemno¶ci to przyjemno¶ci ale jak robota to robota
Ale nic nie szkodzi na przeszkodzie by po robocie by³a przyjemno¶æ... Ja chyba zaryzykuje i zawiozê jedn± klacz do Jasnego Poranka  
galopada
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 543

« Odpowiedz #167 : Maj 08, 2009, 09:34:42 »

plus poranek bedzie mial zabieg usuniecia sarkoida
Doma
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 441

« Odpowiedz #168 : Czerwiec 20, 2009, 13:49:01 »

mam pytanie za 100pkt  Smutny powiedzcie mi, czy kryj±c klacz xx Frazesem ¼rebaka mi wpisz± do ma³opolaków czy ju¿ sp??  Z politowaniem
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« Odpowiedz #169 : Czerwiec 20, 2009, 16:00:57 »

Ciê¿ko wyrokowaæ, ale to ju¿ w 6/8 xx, ja bym obstawia³a sp.
Doma
U¿ytkownik

« Odpowiedz #170 : Czerwiec 20, 2009, 16:17:45 »

no w³a¶nie, najfajniejsze ogiery w Walewicach s± z matek po Judex  niby wed³yg programu hodowlanego powinien byæ ma³opolak jeszcze, ale chyba co¶ ju¿ by³y podobne przypadki z problemami, jak ma³y bêdzie do opisu to mo¿e siê zapytaæ, ale jeszcze kto¶ ma zdanie w tej sprawie??
jasiek
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1700

« Odpowiedz #171 : Czerwiec 20, 2009, 17:29:49 »

nie ma chyba ograniczenia w ksiêdze mlp. co do ilosci krwii xx

najfajniejsze ogiery w Walewicach, oczywi¶cie moim subiektywnym zdaniem, s± z matek po Toledo i Campetot
ar...?
U¿ytkownik

« Odpowiedz #172 : Czerwiec 20, 2009, 18:21:44 »

nie ma chyba ograniczenia w ksiêdze mlp. co do ilosci krwii xx

w³a¶nie chyba
ale jak  w takim razie wyt³umaczyæ to ¿e klacz taka jest wpisana jako sp
http://www.bazakoni.pl/database.php?op=show_tree&horse=52898

albo to
http://www.allbreedpedigree.com/dyrekcja2

a z drugiej strony 6/8 xx a jednak m³p
w dodatku w 3 pokoleniu jest zaledwie jeden ! ma³opolak, bo ojciec babki to traken  Z politowaniem
http://www.allbreedpedigree.com/orega

By³abym wdziêczna je¶li kto¶ mi to wyja¶ni Dodatkowo jest brany pod uwagê typ czy jak

Doma
5/8 xx spokojnie wpisuj±, by³a klaczka po Frazesie w ub.roku w Bia³ce, z matki m³p po All Hands On Deck xx
moja te¿ jedna 5/8 xx
ale to chyba niewielka pocieszka w Twoim przypadku

jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #173 : Czerwiec 20, 2009, 18:33:16 »

wiêcej ni¿ 6/8 (czyli 3/4) mia³ Mag

http://www.allbreedpedigree.com/mag26

Regiel

http://www.allbreedpedigree.com/regiel

czy walewicka klacz Dumna(matka ciekawego ogiera po Frazesie, do sprzedania za ¶mieszne pieni±dze):

http://www.allbreedpedigree.com/dumna2

i nikt im ma³opolsko¶ci nie kwestionuje
Iza90
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 718

« Odpowiedz #174 : Czerwiec 20, 2009, 19:01:48 »

Ja mam pytanie z innej bajki: jakie wady postawy tylnych nóg ma Regiel, ¿e ma tylko 5 za t± cechê w ocenie bonitacyjnej?
ar...?
U¿ytkownik

« Odpowiedz #175 : Czerwiec 20, 2009, 20:36:02 »

jasiek

S³uszna uwaga, tylko sk±d siê bior± przytoczone przeze mnie przypadki ?

To chyba trochê jak w wlkp, ¿e ogier po rodzicach o:wlkp, m: trak jest sp'kiem
A ogier po ojcu hol i matce wlkp jest wlkp. Ju¿ nie wnikam dalej.

Doma
U¿ytkownik

« Odpowiedz #176 : Czerwiec 22, 2009, 13:04:58 »

najfajniejsze ogiery w Walewicach, oczywi¶cie moim subiektywnym zdaniem, s± z matek po Toledo i Campetot

hm... Jasiek nie bêdê polemizowaæ bo to tak jakby uczeñ podstawówki próbowa³ siê spieraæ z profesorem 
ale widzia³e¶ na zdjêciach moj± klacz xx, Kuzar jest kusz±cy, ale Herb nie specjalnie na mnie wywar³ wra¿enie je¿eli chodzi o ruch i technikê skoku Z politowaniem jeden z potomków Frazesa by³ zbonitowany na 83 pkt w ZT, to te¿ robi wra¿enie, jako ¿e nie mam na tyle swojej wiedzy ¿eby samej oceniæ konia, muszê siê opieraæ na takich ocenach, szukam jakiego¶ partnera na przysz³y rok, w Walewicach jest w czym wybieraæ, a Frazes mnie skusi³ ruchem,
jasiek a Ty dla klaczy xx z ¶rednim bardzo ruchem i nisko osadzon± szyj±, niskimi piêtkami w kopytach którego z Walewickich koni by¶ wytypowa³?
ess_Ka
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 206

« Odpowiedz #177 : Czerwiec 22, 2009, 13:56:30 »

rozmawia³am ostatnio z pewnym hodowc± na temat Frazesa i wypowiadal siê dobrze je¶li chodzi o jego potomostwo w kwestii ruchu i pokroju, natomiast mówi³, ¿e potomstwo jest po**** (nienormalne) ... i z tego co s³ysza³am wczesniej to parê osób to potwierdza..
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #178 : Czerwiec 22, 2009, 17:59:59 »

hm... Jasiek nie bêdê polemizowaæ bo to tak jakby uczeñ podstawówki próbowa³ siê spieraæ z profesorem 
ale widzia³e¶ na zdjêciach moj± klacz xx, Kuzar jest kusz±cy, ale Herb nie specjalnie na mnie wywar³ wra¿enie je¿eli chodzi o ruch i technikê skoku Z politowaniem jeden z potomków Frazesa by³ zbonitowany na 83 pkt w ZT, to te¿ robi wra¿enie, jako ¿e nie mam na tyle swojej wiedzy ¿eby samej oceniæ konia, muszê siê opieraæ na takich ocenach, szukam jakiego¶ partnera na przysz³y rok, w Walewicach jest w czym wybieraæ, a Frazes mnie skusi³ ruchem,
jasiek a Ty dla klaczy xx z ¶rednim bardzo ruchem i nisko osadzon± szyj±, niskimi piêtkami w kopytach którego z Walewickich koni by¶ wytypowa³?

Nie jestem ¿adnym profesorem, proszê o polemikê.

Herb jest koniem niesamowicie walecznym, dok³adnym, w skoku jest poprawny, nie wisz± mu nogi tak bardzo jak wiêkszo¶ci potomstwa Arcusa. Ma przeciêtny ruch i jest ma³y, drobny i niestety s³abo zwi±zany. Ja nim pokry³em, bo dla mnie to jest koñ w typie przedwojennego konia ma³opolskiego. Kopyta ma proporcjonalne do kalibru, ma bardzo dobr± szyjê. Ma te¿ bardzo dobry charakter. Ostatnio na zawodów w £±cku wygra³ dzieñ po dniu, trzy N-ki, gdzie startowa³o po 50 koni. W WKKW nigdy na krosie nie wy³ama³, a na parkurze nie zrzuci³.

Huzar natomiast jest trochê postrzelony, ale ma ruch nie gorszy chyba ni¿ Frazes. No i jest ³adny. Skokowo siê nie rozwija, tak jak siê zapowiada³, ale jeszcze ma czas. No i te¿ ogier w fajnym, angloarabskim typie. ¬rebaki pierwsze, te co widzia³em, bardzo udane, co ciekawe do¶æ ko¶ciste, kalibrowe.

Po Frazesie DWA ogiery dosta³y 83 punkty bonitacji. Frazes ma kawa³ kopyta i wysoko osadzon± szyjê, tylko krótk±.

rozmawia³am ostatnio z pewnym hodowc± na temat Frazesa i wypowiadal siê dobrze je¶li chodzi o jego potomostwo w kwestii ruchu i pokroju, natomiast mówi³, ¿e potomstwo jest po**** (nienormalne) ... i z tego co s³ysza³am wczesniej to parê osób to potwierdza..

Moim zdaniem to bzdura. Sam mam trzylatkê po Frazesie, która ma charakter psa, bardzo szybko siê uczy i jest pos³uszna jak pruski ¿o³nierz. Jej matka przy zaje¿d¿aniu wys³a³a dwie osoby do szpitala (zawodowców), wiêc jestem pewien, ¿e jej charakter jest zas³ug± Frazesa. Z tego co rozmawia³em z je¼d¼cami w Bogus³awicach, to byli bardzo zadowoleni z charakterów wszystkich walewickich córek Frazesa. My¶lê, ¿e jakie¶ z³o¶liwe opinie s³ysza³a¶. Nie ma znowu tak du¿o tych konie po Frazesie póki co, wiêc ciekawe na jakiej podstawie by³y g³oszone. Ja nie s³ysza³em o ¿adnych po*** koniach po nim. Sam Frazes ma ¶wietny charakter.
Doma
U¿ytkownik

« Odpowiedz #179 : Czerwiec 22, 2009, 18:31:09 »

jasiek, widzisz, ciê¿ko mi prowadziæ polemikê, bo wszystko co wiem, wiem z internetu, niestety nie je¿d¿ê, nie rozmawiam z lud¼mi, niestety nie mam kiedy, a poza tym jako¶ ¶mia³o¶ci± nie grzeszê 
moje opinie s± kreowane na podstawie pogl±dów innych osób, prostych danych i amatorskich obserwacji na podstawie ¼róde³ dostêpnych z internetu 

ale napisze ju¿ co my¶lê 

piszesz ¿e Frazes ma kawa³ kopyta, to dla mnie wa¿ne, ma wysoko osadzon± szyjê te¿ takiego ogiera wymaga moja klacz - tu z reszt± chyba Ty mi nawet zwróci³e¶ na to uwagê ruch Frazesa na filmiku jest dla mojego oka bardzo przyci±gaj±cy, do tego mocna budowa, jedyne co mi przeszkadza do ma¶æ, no i krótka szyja- pytanie na ile do przekazuje potomstwu 
dla mnie dzielno¶æ i staranno¶æ to drugi plan, bo klacz akurat nale¿y do bardzo dok³adnych, starannych, waleczno¶ci te¿ jej nie brakuje - dlatego tak cenie sobie klacze pe³nej krwi, bo nie trudno u nich o te cech

a oceniaj±c który ogier najlepszy, nie mo¿na jednoznacznie postawiæ odpowiedzi, bo to wszystko zale¿y od tego jakie wymagania s± stawiane do przysz³ego ¼rebaka, wed³ug mnie Herb do klaczy xx, zw³aszcza tych drobniejszych zupe³nie nie pasuje, dlatego dla mnie nie jest atrakcyjnym reproduktorem, poza tym jako¶ przynajmniej z filmików które ogl±da³am i zdjêæ mnie nie zachwyca, mo¿e uda mi siê wybraæ w wakacje do Walewic i na w³asne oczy móc obejrzeæ ka¿dego z ogierów tam stacjonuj±cych...

Ja potrzebuje bezwzglêdnie konie mocno przekazuj±cego dobry ruch, idea³em by by³o jakby przekazywa³by dobre kopyta i nie skraca³ szyi i ¿eby mia³y miarê przyzwoite wyniki sportowe...

Przyznam ¿e Huzara bardzo chêtnie zobaczy³abym na ¿ywo, bo na filmiku Walewickim przedstawia siê zupe³nie przeciêtnie Z politowaniem

Jasiek a mo¿esz wkleiæ zdjêcie swojej Frazeski??
Strony: 1 ... 10 11 [12] 13 14 ... 19 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: