najfajniejsze ogiery w Walewicach, oczywiÂście moim subiektywnym zdaniem, sÂą z matek po Toledo i Campetot

hm... Jasiek nie bĂŞdĂŞ polemizowaĂŚ bo to tak jakby uczeĂą podstawĂłwki prĂłbowaÂł siĂŞ spieraĂŚ z profesorem

ale widziaÂłeÂś na zdjĂŞciach mojÂą klacz xx, Kuzar jest kuszÂący, ale Herb nie specjalnie na mnie wywarÂł wraÂżenie jeÂżeli chodzi o ruch i technikĂŞ skoku

jeden z potomkĂłw Frazesa byÂł zbonitowany na 83 pkt w ZT, to teÂż robi wraÂżenie, jako Âże nie mam na tyle swojej wiedzy Âżeby samej oceniĂŚ konia, muszĂŞ siĂŞ opieraĂŚ na takich ocenach, szukam jakiegoÂś partnera na przyszÂły rok, w Walewicach jest w czym wybieraĂŚ, a Frazes mnie skusiÂł ruchem,
jasiek a Ty dla klaczy xx z Âśrednim bardzo ruchem i nisko osadzonÂą szyjÂą, niskimi piĂŞtkami w kopytach ktĂłrego z Walewickich koni byÂś wytypowaÂł?
Nie jestem Âżadnym profesorem, proszĂŞ o polemikĂŞ.
Herb jest koniem niesamowicie walecznym, dokÂładnym, w skoku jest poprawny, nie wiszÂą mu nogi tak bardzo jak wiĂŞkszoÂści potomstwa Arcusa. Ma przeciĂŞtny ruch i jest maÂły, drobny i niestety sÂłabo zwiÂązany. Ja nim pokryÂłem, bo dla mnie to jest koĂą w typie przedwojennego konia maÂłopolskiego. Kopyta ma proporcjonalne do kalibru, ma bardzo dobrÂą szyjĂŞ. Ma teÂż bardzo dobry charakter. Ostatnio na zawodĂłw w ÂŁÂącku wygraÂł dzieĂą po dniu, trzy N-ki, gdzie startowaÂło po 50 koni. W WKKW nigdy na krosie nie wyÂłamaÂł, a na parkurze nie zrzuciÂł.
Huzar natomiast jest trochê postrzelony, ale ma ruch nie gorszy chyba ni¿ Frazes. No i jest ³adny. Skokowo siê nie rozwija, tak jak siê zapowiada³, ale jeszcze ma czas. No i te¿ ogier w fajnym, angloarabskim typie. rebaki pierwsze, te co widzia³em, bardzo udane, co ciekawe doœÌ koœciste, kalibrowe.
Po Frazesie DWA ogiery dostaÂły 83 punkty bonitacji. Frazes ma kawaÂł kopyta i wysoko osadzonÂą szyjĂŞ, tylko krĂłtkÂą.
rozmawiaÂłam ostatnio z pewnym hodowcÂą na temat Frazesa i wypowiadal siĂŞ dobrze jeÂśli chodzi o jego potomostwo w kwestii ruchu i pokroju, natomiast mĂłwiÂł, Âże potomstwo jest po**** (nienormalne) ... i z tego co sÂłyszaÂłam wczesniej to parĂŞ osĂłb to potwierdza..
Moim zdaniem to bzdura. Sam mam trzylatkĂŞ po Frazesie, ktĂłra ma charakter psa, bardzo szybko siĂŞ uczy i jest posÂłuszna jak pruski ÂżoÂłnierz. Jej matka przy zajeÂżdÂżaniu wysÂłaÂła dwie osoby do szpitala (zawodowcĂłw), wiĂŞc jestem pewien, Âże jej charakter jest zasÂługÂą Frazesa. Z tego co rozmawiaÂłem z jeÂźdÂźcami w BogusÂławicach, to byli bardzo zadowoleni z charakterĂłw wszystkich walewickich cĂłrek Frazesa. MyÂślĂŞ, Âże jakieÂś zÂłoÂśliwe opinie sÂłyszaÂłaÂś. Nie ma znowu tak duÂżo tych konie po Frazesie pĂłki co, wiĂŞc ciekawe na jakiej podstawie byÂły gÂłoszone. Ja nie sÂłyszaÂłem o Âżadnych po*** koniach po nim. Sam Frazes ma Âświetny charakter.