FORUM O KONIACH MAŁOPOLSKICH
Maj 08, 2025, 20:56:54 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 ... 10 11 [12] 13 14 ... 19 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Ogiery na 2009 rok  (Przeczytany 126315 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
breakaway
UÂżytkownik

« Odpowiedz #165 : Maj 07, 2009, 22:00:49 »

http://www.malopolaki.darmowefora.pl/index.php?topic=58.0 jego oddzielny temat
amazonka80
UÂżytkownik

« Odpowiedz #166 : Maj 07, 2009, 22:02:58 »

no fakt jak przyjemnoÂści to przyjemnoÂści ale jak robota to robota
Ale nic nie szkodzi na przeszkodzie by po robocie byÂła przyjemnoœÌ... Ja chyba zaryzykuje i zawiozĂŞ jednÂą klacz do Jasnego Poranka  
galopada
UÂżytkownik

« Odpowiedz #167 : Maj 08, 2009, 09:34:42 »

plus poranek bedzie mial zabieg usuniecia sarkoida
Doma
UÂżytkownik

« Odpowiedz #168 : Czerwiec 20, 2009, 13:49:01 »

mam pytanie za 100pkt  Smutny powiedzcie mi, czy kryjÂąc klacz xx Frazesem Âźrebaka mi wpiszÂą do maÂłopolakĂłw czy juÂż sp??  Z politowaniem
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #169 : Czerwiec 20, 2009, 16:00:57 »

CiĂŞÂżko wyrokowaĂŚ, ale to juÂż w 6/8 xx, ja bym obstawiaÂła sp.
Doma
UÂżytkownik

« Odpowiedz #170 : Czerwiec 20, 2009, 16:17:45 »

no wÂłaÂśnie, najfajniejsze ogiery w Walewicach sÂą z matek po Judex  niby wedÂłyg programu hodowlanego powinien byĂŚ maÂłopolak jeszcze, ale chyba coÂś juÂż byÂły podobne przypadki z problemami, jak maÂły bĂŞdzie do opisu to moÂże siĂŞ zapytaĂŚ, ale jeszcze ktoÂś ma zdanie w tej sprawie??
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #171 : Czerwiec 20, 2009, 17:29:49 »

nie ma chyba ograniczenia w ksiĂŞdze mlp. co do ilosci krwii xx

najfajniejsze ogiery w Walewicach, oczywiÂście moim subiektywnym zdaniem, sÂą z matek po Toledo i Campetot
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #172 : Czerwiec 20, 2009, 18:21:44 »

nie ma chyba ograniczenia w ksiĂŞdze mlp. co do ilosci krwii xx

wÂłaÂśnie chyba
ale jak  w takim razie wytÂłumaczyĂŚ to Âże klacz taka jest wpisana jako sp
http://www.bazakoni.pl/database.php?op=show_tree&horse=52898

albo to
http://www.allbreedpedigree.com/dyrekcja2

a z drugiej strony 6/8 xx a jednak mÂłp
w dodatku w 3 pokoleniu jest zaledwie jeden ! maÂłopolak, bo ojciec babki to traken  Z politowaniem
http://www.allbreedpedigree.com/orega

ByÂłabym wdziĂŞczna jeÂśli ktoÂś mi to wyjaÂśni Dodatkowo jest brany pod uwagĂŞ typ czy jak

Doma
5/8 xx spokojnie wpisujÂą, byÂła klaczka po Frazesie w ub.roku w BiaÂłce, z matki mÂłp po All Hands On Deck xx
moja teÂż jedna 5/8 xx
ale to chyba niewielka pocieszka w Twoim przypadku

jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #173 : Czerwiec 20, 2009, 18:33:16 »

wiĂŞcej niÂż 6/8 (czyli 3/4) miaÂł Mag

http://www.allbreedpedigree.com/mag26

Regiel

http://www.allbreedpedigree.com/regiel

czy walewicka klacz Dumna(matka ciekawego ogiera po Frazesie, do sprzedania za Âśmieszne pieniÂądze):

http://www.allbreedpedigree.com/dumna2

i nikt im maÂłopolskoÂści nie kwestionuje
Iza90
UÂżytkownik

« Odpowiedz #174 : Czerwiec 20, 2009, 19:01:48 »

Ja mam pytanie z innej bajki: jakie wady postawy tylnych nĂłg ma Regiel, Âże ma tylko 5 za tÂą cechĂŞ w ocenie bonitacyjnej?
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #175 : Czerwiec 20, 2009, 20:36:02 »

jasiek

SÂłuszna uwaga, tylko skÂąd siĂŞ biorÂą przytoczone przeze mnie przypadki ?

To chyba trochĂŞ jak w wlkp, Âże ogier po rodzicach o:wlkp, m: trak jest sp'kiem
A ogier po ojcu hol i matce wlkp jest wlkp. JuÂż nie wnikam dalej.

Doma
UÂżytkownik

« Odpowiedz #176 : Czerwiec 22, 2009, 13:04:58 »

najfajniejsze ogiery w Walewicach, oczywiÂście moim subiektywnym zdaniem, sÂą z matek po Toledo i Campetot

hm... Jasiek nie bĂŞdĂŞ polemizowaĂŚ bo to tak jakby uczeĂą podstawĂłwki prĂłbowaÂł siĂŞ spieraĂŚ z profesorem 
ale widziaÂłeÂś na zdjĂŞciach mojÂą klacz xx, Kuzar jest kuszÂący, ale Herb nie specjalnie na mnie wywarÂł wraÂżenie jeÂżeli chodzi o ruch i technikĂŞ skoku Z politowaniem jeden z potomkĂłw Frazesa byÂł zbonitowany na 83 pkt w ZT, to teÂż robi wraÂżenie, jako Âże nie mam na tyle swojej wiedzy Âżeby samej oceniĂŚ konia, muszĂŞ siĂŞ opieraĂŚ na takich ocenach, szukam jakiegoÂś partnera na przyszÂły rok, w Walewicach jest w czym wybieraĂŚ, a Frazes mnie skusiÂł ruchem,
jasiek a Ty dla klaczy xx z Âśrednim bardzo ruchem i nisko osadzonÂą szyjÂą, niskimi piĂŞtkami w kopytach ktĂłrego z Walewickich koni byÂś wytypowaÂł?
ess_Ka
UÂżytkownik

« Odpowiedz #177 : Czerwiec 22, 2009, 13:56:30 »

rozmawiaÂłam ostatnio z pewnym hodowcÂą na temat Frazesa i wypowiadal siĂŞ dobrze jeÂśli chodzi o jego potomostwo w kwestii ruchu i pokroju, natomiast mĂłwiÂł, Âże potomstwo jest po**** (nienormalne) ... i z tego co sÂłyszaÂłam wczesniej to parĂŞ osĂłb to potwierdza..
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #178 : Czerwiec 22, 2009, 17:59:59 »

hm... Jasiek nie bĂŞdĂŞ polemizowaĂŚ bo to tak jakby uczeĂą podstawĂłwki prĂłbowaÂł siĂŞ spieraĂŚ z profesorem 
ale widziaÂłeÂś na zdjĂŞciach mojÂą klacz xx, Kuzar jest kuszÂący, ale Herb nie specjalnie na mnie wywarÂł wraÂżenie jeÂżeli chodzi o ruch i technikĂŞ skoku Z politowaniem jeden z potomkĂłw Frazesa byÂł zbonitowany na 83 pkt w ZT, to teÂż robi wraÂżenie, jako Âże nie mam na tyle swojej wiedzy Âżeby samej oceniĂŚ konia, muszĂŞ siĂŞ opieraĂŚ na takich ocenach, szukam jakiegoÂś partnera na przyszÂły rok, w Walewicach jest w czym wybieraĂŚ, a Frazes mnie skusiÂł ruchem,
jasiek a Ty dla klaczy xx z Âśrednim bardzo ruchem i nisko osadzonÂą szyjÂą, niskimi piĂŞtkami w kopytach ktĂłrego z Walewickich koni byÂś wytypowaÂł?

Nie jestem Âżadnym profesorem, proszĂŞ o polemikĂŞ.

Herb jest koniem niesamowicie walecznym, dokÂładnym, w skoku jest poprawny, nie wiszÂą mu nogi tak bardzo jak wiĂŞkszoÂści potomstwa Arcusa. Ma przeciĂŞtny ruch i jest maÂły, drobny i niestety sÂłabo zwiÂązany. Ja nim pokryÂłem, bo dla mnie to jest koĂą w typie przedwojennego konia maÂłopolskiego. Kopyta ma proporcjonalne do kalibru, ma bardzo dobrÂą szyjĂŞ. Ma teÂż bardzo dobry charakter. Ostatnio na zawodĂłw w ÂŁÂącku wygraÂł dzieĂą po dniu, trzy N-ki, gdzie startowaÂło po 50 koni. W WKKW nigdy na krosie nie wyÂłamaÂł, a na parkurze nie zrzuciÂł.

Huzar natomiast jest trochê postrzelony, ale ma ruch nie gorszy chyba ni¿ Frazes. No i jest ³adny. Skokowo siê nie rozwija, tak jak siê zapowiada³, ale jeszcze ma czas. No i te¿ ogier w fajnym, angloarabskim typie. rebaki pierwsze, te co widzia³em, bardzo udane, co ciekawe doœÌ koœciste, kalibrowe.

Po Frazesie DWA ogiery dostaÂły 83 punkty bonitacji. Frazes ma kawaÂł kopyta i wysoko osadzonÂą szyjĂŞ, tylko krĂłtkÂą.

rozmawiaÂłam ostatnio z pewnym hodowcÂą na temat Frazesa i wypowiadal siĂŞ dobrze jeÂśli chodzi o jego potomostwo w kwestii ruchu i pokroju, natomiast mĂłwiÂł, Âże potomstwo jest po**** (nienormalne) ... i z tego co sÂłyszaÂłam wczesniej to parĂŞ osĂłb to potwierdza..

Moim zdaniem to bzdura. Sam mam trzylatkĂŞ po Frazesie, ktĂłra ma charakter psa, bardzo szybko siĂŞ uczy i jest posÂłuszna jak pruski ÂżoÂłnierz. Jej matka przy zajeÂżdÂżaniu wysÂłaÂła dwie osoby do szpitala (zawodowcĂłw), wiĂŞc jestem pewien, Âże jej charakter jest zasÂługÂą Frazesa. Z tego co rozmawiaÂłem z jeÂźdÂźcami w BogusÂławicach, to byli bardzo zadowoleni z charakterĂłw wszystkich walewickich cĂłrek Frazesa. MyÂślĂŞ, Âże jakieÂś zÂłoÂśliwe opinie sÂłyszaÂłaÂś. Nie ma znowu tak duÂżo tych konie po Frazesie pĂłki co, wiĂŞc ciekawe na jakiej podstawie byÂły gÂłoszone. Ja nie sÂłyszaÂłem o Âżadnych po*** koniach po nim. Sam Frazes ma Âświetny charakter.
Doma
UÂżytkownik

« Odpowiedz #179 : Czerwiec 22, 2009, 18:31:09 »

jasiek, widzisz, ciĂŞÂżko mi prowadziĂŚ polemikĂŞ, bo wszystko co wiem, wiem z internetu, niestety nie jeÂżd¿ê, nie rozmawiam z ludÂźmi, niestety nie mam kiedy, a poza tym jakoÂś ÂśmiaÂłoÂściÂą nie grzeszĂŞ 
moje opinie sÂą kreowane na podstawie poglÂądĂłw innych osĂłb, prostych danych i amatorskich obserwacji na podstawie ÂźrĂłdeÂł dostĂŞpnych z internetu 

ale napisze juÂż co myÂślĂŞ 

piszesz Âże Frazes ma kawaÂł kopyta, to dla mnie waÂżne, ma wysoko osadzonÂą szyjĂŞ teÂż takiego ogiera wymaga moja klacz - tu z resztÂą chyba Ty mi nawet zwrĂłciÂłeÂś na to uwagĂŞ ruch Frazesa na filmiku jest dla mojego oka bardzo przyciÂągajÂący, do tego mocna budowa, jedyne co mi przeszkadza do maœÌ, no i krĂłtka szyja- pytanie na ile do przekazuje potomstwu 
dla mnie dzielnoœÌ i starannoœÌ to drugi plan, bo klacz akurat nale¿y do bardzo dok³adnych, starannych, walecznoœci te¿ jej nie brakuje - dlatego tak cenie sobie klacze pe³nej krwi, bo nie trudno u nich o te cech

a oceniajÂąc ktĂłry ogier najlepszy, nie moÂżna jednoznacznie postawiĂŚ odpowiedzi, bo to wszystko zaleÂży od tego jakie wymagania sÂą stawiane do przyszÂłego Âźrebaka, wedÂług mnie Herb do klaczy xx, zwÂłaszcza tych drobniejszych zupeÂłnie nie pasuje, dlatego dla mnie nie jest atrakcyjnym reproduktorem, poza tym jakoÂś przynajmniej z filmikĂłw ktĂłre oglÂądaÂłam i zdjĂŞĂŚ mnie nie zachwyca, moÂże uda mi siĂŞ wybraĂŚ w wakacje do Walewic i na wÂłasne oczy mĂłc obejrzeĂŚ kaÂżdego z ogierĂłw tam stacjonujÂących...

Ja potrzebuje bezwzglĂŞdnie konie mocno przekazujÂącego dobry ruch, ideaÂłem by byÂło jakby przekazywaÂłby dobre kopyta i nie skracaÂł szyi i Âżeby miaÂły miarĂŞ przyzwoite wyniki sportowe...

Przyznam Âże Huzara bardzo chĂŞtnie zobaczyÂłabym na Âżywo, bo na filmiku Walewickim przedstawia siĂŞ zupeÂłnie przeciĂŞtnie Z politowaniem

Jasiek a moÂżesz wkleiĂŚ zdjĂŞcie swojej Frazeski??
Strony: 1 ... 10 11 [12] 13 14 ... 19 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: