najfajniejsze ogiery w Walewicach, oczywi¶cie moim subiektywnym zdaniem, s± z matek po Toledo i Campetot
hm... Jasiek nie bêdê polemizowaæ bo to tak jakby uczeñ podstawówki próbowa³ siê spieraæ z profesorem
ale widzia³e¶ na zdjêciach moj± klacz xx, Kuzar jest kusz±cy, ale Herb nie specjalnie na mnie wywar³ wra¿enie je¿eli chodzi o ruch i technikê skoku
jeden z potomków Frazesa by³ zbonitowany na 83 pkt w ZT, to te¿ robi wra¿enie, jako ¿e nie mam na tyle swojej wiedzy ¿eby samej oceniæ konia, muszê siê opieraæ na takich ocenach, szukam jakiego¶ partnera na przysz³y rok, w Walewicach jest w czym wybieraæ, a Frazes mnie skusi³ ruchem,
jasiek a Ty dla klaczy xx z ¶rednim bardzo ruchem i nisko osadzon± szyj±, niskimi piêtkami w kopytach którego z Walewickich koni by¶ wytypowa³?
Nie jestem ¿adnym profesorem, proszê o polemikê.
Herb jest koniem niesamowicie walecznym, dok³adnym, w skoku jest poprawny, nie wisz± mu nogi tak bardzo jak wiêkszo¶ci potomstwa Arcusa. Ma przeciêtny ruch i jest ma³y, drobny i niestety s³abo zwi±zany. Ja nim pokry³em, bo dla mnie to jest koñ w typie przedwojennego konia ma³opolskiego. Kopyta ma proporcjonalne do kalibru, ma bardzo dobr± szyjê. Ma te¿ bardzo dobry charakter. Ostatnio na zawodów w £±cku wygra³ dzieñ po dniu, trzy N-ki, gdzie startowa³o po 50 koni. W WKKW nigdy na krosie nie wy³ama³, a na parkurze nie zrzuci³.
Huzar natomiast jest trochê postrzelony, ale ma ruch nie gorszy chyba ni¿ Frazes. No i jest ³adny. Skokowo siê nie rozwija, tak jak siê zapowiada³, ale jeszcze ma czas. No i te¿ ogier w fajnym, angloarabskim typie. ¬rebaki pierwsze, te co widzia³em, bardzo udane, co ciekawe do¶æ ko¶ciste, kalibrowe.
Po Frazesie DWA ogiery dosta³y 83 punkty bonitacji. Frazes ma kawa³ kopyta i wysoko osadzon± szyjê, tylko krótk±.
rozmawia³am ostatnio z pewnym hodowc± na temat Frazesa i wypowiadal siê dobrze je¶li chodzi o jego potomostwo w kwestii ruchu i pokroju, natomiast mówi³, ¿e potomstwo jest po**** (nienormalne) ... i z tego co s³ysza³am wczesniej to parê osób to potwierdza..
Moim zdaniem to bzdura. Sam mam trzylatkê po Frazesie, która ma charakter psa, bardzo szybko siê uczy i jest pos³uszna jak pruski ¿o³nierz. Jej matka przy zaje¿d¿aniu wys³a³a dwie osoby do szpitala (zawodowców), wiêc jestem pewien, ¿e jej charakter jest zas³ug± Frazesa. Z tego co rozmawia³em z je¼d¼cami w Bogus³awicach, to byli bardzo zadowoleni z charakterów wszystkich walewickich córek Frazesa. My¶lê, ¿e jakie¶ z³o¶liwe opinie s³ysza³a¶. Nie ma znowu tak du¿o tych konie po Frazesie póki co, wiêc ciekawe na jakiej podstawie by³y g³oszone. Ja nie s³ysza³em o ¿adnych po*** koniach po nim. Sam Frazes ma ¶wietny charakter.