FORUM O KONIACH MAŁOPOLSKICH
Czerwiec 01, 2025, 03:53:04 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 ... 11 12 [13] 14 15 ... 19 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Ogiery na 2009 rok  (Przeczytany 127053 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Iza90
UÂżytkownik

« Odpowiedz #180 : Czerwiec 22, 2009, 19:19:36 »

Ja jak widzia³am w zesz³ym roku Frazesa, to by³am pewna, ¿e charakter ma spokojny Obok Huzar wariowa³ na lon¿y, a siwek cz³apa³ sobie nó¿ka za nó¿k¹ i mia³ gdzieœ wszystko.
Jak odgrzebiĂŞ filmiki z zeszÂłego roku, to wstawiĂŞ Huzara w ruchu.
ess_Ka
UÂżytkownik

« Odpowiedz #181 : Czerwiec 22, 2009, 19:21:53 »

z Frazesem miaÂłam trochĂŞ doczynienia.. nie mogĂŞ powiedzieĂŚ Âże to ÂświĂŞtoszek... ale wiadomo Âże z ogierem nie zna siĂŞ ani dnia ani godzin.. potrafiÂł pokazaĂŚ co w nim drzemie
Doma
UÂżytkownik

« Odpowiedz #182 : Czerwiec 22, 2009, 19:48:02 »

no z drugiej strony trudno wymagaĂŚ od ogiera stoickiego spokoju, te spokojne co znam to majÂą z kryciem problemy Iza jak moÂżesz to koniecznie filmik Huzara pokaÂż  i jakbyÂś miaÂła Frazesa teÂż  w sumie jeszcze czasu do wyboru ogiera hoho, ale orientowaĂŚ juÂż siĂŞ trzeba, Frazes mnie bardzo kusi, jedyne co to nie jestem pewna czy chce siwego  w mojej bÂłotnistej stajni  bardzo jestem ciekawa potomstwa Huzara jakie wyjdzie, nie wykluczone Âże jednym z tych ogierĂłw bĂŞdĂŞ kryĂŚ za rok...
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #183 : Czerwiec 22, 2009, 20:25:47 »

Jasiek a moÂżesz wkleiĂŚ zdjĂŞcie swojej Frazeski??

moja niestety odziedziczyÂła wszystkie wady ojca, ale i tak jest przeurocza

nie wklejam zdjĂŞcia, tylko linka podam, Âżeby baÂłaganu na forum nie robiĂŚ

http://lh4.ggpht.com/_pSGg9M53D0Y/Sj_Yv1nJWhI/AAAAAAAAC80/WeufnFuIcJQ/s576/IMG_1077.JPG

piszesz Âże Frazes ma kawaÂł kopyta, to dla mnie waÂżne, ma wysoko osadzonÂą szyjĂŞ teÂż takiego ogiera wymaga moja klacz - tu z resztÂą chyba Ty mi nawet zwrĂłciÂłeÂś na to uwagĂŞ ruch Frazesa na filmiku jest dla mojego oka bardzo przyciÂągajÂący, do tego mocna budowa, jedyne co mi przeszkadza do maœÌ, no i krĂłtka szyja- pytanie na ile do przekazuje potomstwu 
dla mnie dzielnoœÌ i starannoœÌ to drugi plan, bo klacz akurat nale¿y do bardzo dok³adnych, starannych, walecznoœci te¿ jej nie brakuje - dlatego tak cenie sobie klacze pe³nej krwi, bo nie trudno u nich o te cech

a oceniajÂąc ktĂłry ogier najlepszy, nie moÂżna jednoznacznie postawiĂŚ odpowiedzi, bo to wszystko zaleÂży od tego jakie wymagania sÂą stawiane do przyszÂłego Âźrebaka, wedÂług mnie Herb do klaczy xx, zwÂłaszcza tych drobniejszych zupeÂłnie nie pasuje, dlatego dla mnie nie jest atrakcyjnym reproduktorem, poza tym jakoÂś przynajmniej z filmikĂłw ktĂłre oglÂądaÂłam i zdjĂŞĂŚ mnie nie zachwyca, moÂże uda mi siĂŞ wybraĂŚ w wakacje do Walewic i na wÂłasne oczy mĂłc obejrzeĂŚ kaÂżdego z ogierĂłw tam stacjonujÂących...

Herb tylko na masywne klacze z ruchem, to jasne.

Huzar, jak dla mnie, na kaÂżdÂą klacz.

Frazes na klacze poprawne, z krĂłtkÂą kÂłodÂą i dÂługÂą szyjÂą. ÂŹrebaki po Frazesie w swojej wiĂŞkszoÂści sÂą zdecydowanie lepsze eksterierowo od ojca.

m.indira
UÂżytkownik

« Odpowiedz #184 : Czerwiec 22, 2009, 22:06:12 »

co do 3/4 xx w rodowodzie , to moja mÂłoda jest maÂłopolka wÂłasnie http://www.allbreedpedigree.com/iluzja3 i nikomu nawet nie przyszÂło do gÂłowy co innego wpisaĂŚ ...

Ar...? ta klacz http://www.allbreedpedigree.com/dyrekcja2 ktĂłrej rodowĂłd przedstawiÂłas ma trakena , po pierwsze , po drugie , nie wiem kto zwaliÂł rodowĂłd , ale nie ma takiego cudu , by traken i xx daÂł xx a tutaj jest Chichot
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #185 : Czerwiec 22, 2009, 22:18:26 »

faktycznie b³¹d, nie zauwa¿y³am
ale wg bazy pzhk, ta dydaktyka, ktĂłrej matka jest podana jako trak to xx, wiĂŞc jednak jest 3/4 xx
montana
Administrator
UÂżytkownik
*

« Odpowiedz #186 : Czerwiec 22, 2009, 22:20:02 »

w rodowodzie by³ b³¹d, ona nie ma trakena
Jest z matki folblutki, po Bazalt/Fordon xx od Betuli - czystej maÂłopolanki
Temat 3/4 xx byl juÂż na forum poruszany, sÂą takÂże ogiery uznane maÂłopolskie z takim udziaÂłem peÂłnej krwi ( np. ÂŁoskot )
A jednak zdarzajÂą sie konie, ktĂłre nie wiedzieĂŚ czemu trafiajÂą do sp
hmmm
UÂżytkownik

« Odpowiedz #187 : Listopad 04, 2009, 09:59:06 »

A wiec Potrzebuje pomocy przy wyborze ogierów do dwóch moich klaczy:
Wierzba po Bonaparte z matki po Łowiczu
Klacz ładnie się rusza w kłusie, ma 170 cm, aktualnie nie jest w najlepszej formie- niedawno przyjechała do mnie z Ochab.
 http://www.bazakoni.pl/horse_2556.html źrebaki dawała dzielne na wyścigach - matka takich koni jak: Wifon, Widawa I, Wicher I
w tym roku kryta ogierem Frazes, szukam dla niej ogiera wysokiego z ładnym ruchem, gdzie źrebak będzie miał predyspozycje do ujeżdżenia i będzie cieszył oko Zastanawiam się nad takimi ogierami jak Berlin Bej, Emetyt, Efekt bardzo proszę o propozycje innych ogierów i doradzenie który ogier będzie dla niej najlepszy   

Druga klacz Waćpanna po Arcus xx
http://www.bazakoni.pl/horse_67994.html
Klacz ma bardzo dobry charakter niestety nie mam jej zdjęcia, Szukam tak samo jak przy wierzbie ogiera z dobrym ruchem i cieszącego oko, dla niej ogier musi być wysoki ona ma 163 cm, Ogiery nad którymi się zastanawiam przy tej klaczy to Grey, Frazes, Emetyt

Bardzo proszę o pomoc
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #188 : Listopad 04, 2009, 10:53:39 »

Ta pierwsza klacz jak dla mnie bez typu. Ma (chyba) nisko osadzona szyje, dluga nerke, krotki zad i wielka glowe, lepsze by bylo zoot. zdjecie. Szkoda tez, ze nie masz zdjecia drugiej.

Berlin i Emetyt nie poprawiaja ruchu. O Efekcie sie nie chce wypowiadac, Veritas dawal duzy rozrzut, podobnie moze byc z nim. Frazes mozliwe, ze poprawia, ale jeszcze za wczesnie by definitywnie stwierdzic, tylko, ze on potrzebuje, moim zdaniem, nieco urodziwszej i poprawniejszej partnerki niz ta Twoja pierwsza klacz. Krycie jej Frazesem, w nadziei na cieszace oko potomstwo, to duza odwaga. Z mojej strony moge poradzic bys pomyslal dla niej o ktoryms z trojki Jasny Poranek, Rashim, Huzar. Jalienny na naszych konikach poprawia bardzo ruch, stad te dwa walewickie ogiery. W temacie o Walewicach i o Huzarze mozesz zobaczyc zdjecia pierwszej stawki zrebakow po Huzarze, moim zdaniem bardzo udane. Duzo zalezy oczywiscie od matki, Twoja nie da takiego "cukiereczka" jak te klaczki od Dzielzanek, otrzymasz raczej cos na ksztalt potomstwa campetotek, ale i tak, moim zdaniem jest duza szansa, ze poprawi matke. Rashim z kolei daje bardzo gumowe, elastyczne potomstwo i sam ma duzo urody. Jasny Poranek niesprawdzony, ale ma najlepszy rodowod z tej trojki i chyba najlepszy charakter, jest duza szansa, ze sie jednak sprawdzi.

To tyle ode mnie, niech sie moze ktos madrzejszy wypowie teraz...
hmmm
UÂżytkownik

« Odpowiedz #189 : Listopad 04, 2009, 13:44:30 »

WolaÂłbym raczej bardziej sprawdzone reproduktory. Jasny poranek fajny koĂą z tym, Âże jest dla mnie za niski, szukam ogierĂłw wysokich, choĂŚ rodowĂłd ma naprawdĂŞ fajny zwÂłaszcza Âże chĂŞtnie uÂżyÂłbym ogiera ktĂłry ma araba w rodowodzie. Huzar z kolei pomimo Âże koĂą bardzo mi siĂŞ podoba czytaÂłem sporo komentarzy negatywnych na temat jego charakteru. Ale mimo to bardzo dziĂŞkuje za radĂŞ. Klacz faktycznie moÂże nie ma typu maÂłopolskiego, gdyÂż szukaÂłem klaczy przede wszystkim dzielnej i przekazujÂącej tÂą cechĂŞ potomstwu. ChciaÂłbym podkreÂśliĂŚ, Âże jestem amatorem w hodowli koni, jeÂśli 2 klacze moÂżna nazwaĂŚ juÂż hodowlÂą:) ChĂŞtnie teÂż dowiem siĂŞ co sÂądzÂą o tych klaczach inni i jakie ogiery mogliby mi zaproponowaĂŚ
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #190 : Listopad 04, 2009, 14:03:47 »

Obawiam sie, ze nikt Ci nie odpisze, bo albo mu sie nie chce, albo sie boi podzielic publicznie swoimi przemysleniami. Nie bierz do siebie krytyki, bo daleko z ta hodowla nie zajdziesz. Traktuj swoje konie jak obce oceniajac je, wtedy cos z tego moze bedzie.

Klacz faktycznie moÂże nie ma typu maÂłopolskiego, gdyÂż szukaÂłem klaczy przede wszystkim dzielnej i przekazujÂącej tÂą cechĂŞ potomstwu.

No i bardzo dobrze, wazne ze masz jakis cel w tym wszystkim. Pamietaj jednak, ze decydujac sie na hodowle w rasie zamknietej musisz zaoferowac potencjalnemu odbiorcy cos wiecej niz tylko dzielnosc, bo dzielnosci na rynku koni sportowych mozna znalezc sporo. Napisz moze cos o karierze sportowej Twoich klaczy i ich potomstwa.
ess_Ka
UÂżytkownik

« Odpowiedz #191 : Listopad 04, 2009, 14:53:47 »

myÂślĂŞ, Âże jasiek ma najwiĂŞkszÂą wiedzĂŞ z forumowiczĂłw, (nie ujmujÂąc nikomu) i przede wszystkim chĂŞtnie siĂŞ niÂą dzieli. (sama wielokrotnie z niej korzystaÂłam ) Do tego wszystkiego wiedze sÂą potrafi przekazaĂŚ w taki sposĂłb, Âże dotrze do najbardziej laickiego mĂłzgu (np. mojego)

Co do koby³, trudno siê nie zgodziÌ ¿e Wierzba nie jest typowa, skoro tak to mo¿e odejœÌ od zamkniêtego grona ma³opolaków i u¿yÌ ogiera jak mówisz sprawdzonego, ros³ego.. i w rezultacie uzyskaÌ sp.
A co Tobie podoba siĂŞ w Twoich klaczach? Co myÂślisz Âże powinno siĂŞ poprawiĂŚ?
hmmm
UÂżytkownik

« Odpowiedz #192 : Listopad 04, 2009, 14:57:52 »

Nie biorĂŞ krytyki do siebie, ale doceniam rady bardziej doÂświadczonego hodowcy, ja swojÂą przygodĂŞ z hodowlÂą dopiero zaczynam i nie mam o tym za duÂżo pojĂŞcia ZdajĂŞ sobie sprawĂŞ Âże muszĂŞ braĂŚ pod uwagĂŞ na to czego szukajÂą i chcÂą nabywcy ,ale aktualnie kryjĂŞ klacze z myÂślÂą o uÂżytkowaniu ÂźrebakĂłw(jak urosnÂą ) dla wÂłasnej potrzeby- w rekreacji i maÂłym sporcie.
O  karierze sportowej klaczy za wiele nie mogĂŞ napisaĂŚ bo nie majÂą jej za duÂżej:
Klacz Wierzba byÂła na torze wyÂścigowym i zajĂŞÂła kilka razy I i kilka razy II miejsce, natomiast jest matkÂą koni:
 Wifon -najbardziej utalentowany koĂą swojego rocznika na torze wyÂścigowym, zdaÂł ZT z ocenÂą dobrÂą    
Widawa I-ZwyciĂŞÂżczyni Derby i Oaks, WTWK Partynice 2003, matka stadna SK OChaby
Wicher I - rekordzista toru na WTWK, sprzedany do WÂłoch gdzie wygraÂł  gonitwe we wÂłoskim Grosseto
Wicher II- sprzedany do wÂłoch do WKKW
Wicher III- sprzedany do SO SierakĂłw
WaĂŚpanna natomiast na torze siĂŞ nie pokazaÂła, daÂła ogiera Watford - wygraÂł derby pó³krwi oraz 2 klacze stadne po Graf Quidam oraz po Jalienny.  KupiÂłem jÂą ze wzglĂŞdu na bardzo dobry charakter i Âładny ruch  

Je¿eli chodzi o co powinno siê poprawiÌ to zapewne typ dlatego chêtnie u¿y³bym syna albo wnuka oo ale ros³ego i chcia³bym ¿eby ogier by³ sprawdzony w hodowli dawa³ dobre potomstwo. Zale¿y mi ¿eby Ÿrebak mia³ ruch dobry charakter i by³ wysoki ze wzglêdu na to ¿e ja jestem doœÌ wysoki
Co mi siĂŞ podoba przede wszystkim charakter, ruch
ZauwaÂżyÂłem Âże Jasiek ma ogromnÂą wiedzĂŞ ktĂłrÂą chce przekazywaĂŚ i jestem mu za to wdziĂŞczny  
breakaway
UÂżytkownik

« Odpowiedz #193 : Listopad 04, 2009, 15:14:39 »

Ja nie powinnam siĂŞ wypowiadaĂŚ, bo ja jestem laikiem totalnym, ale miaÂłam bezpoÂśredni kontakt z og. Hebab i mam z jego potomstwem . Aktualnie mam na co dzieĂą 2 ogierki po nim wÂłaÂśnie - jeden od kl. po Berberysie - gniady, wysoki, mocno zbudowany, ma przeÂświetny charakter - bardzo towarzyski, grzeczny, Âłatwo siĂŞ uczy. Z tego co mĂłwi wÂłaÂściciel ruch ma b. dobry, ja niestety nie jestem w stanie tego fachowo oceniĂŚ. Drugi - z matki po og. Modest (po Markiz wlkp) jest sporo mniejszy, delikatniejszy, ale zdaniem wÂłaÂściciela duÂżo bardziej w typie maÂłopolskim. Twierdzi on, Âże ten ruch rĂłwnieÂż ma b. dobry. Z charakterem u niego nieco ciĂŞÂżej, ale spowodowane jest to mniejszym kontaktem z czÂłowiekiem.
JeÂżeli siĂŞ mylĂŞ co do ogiera - naprowadÂźcie mnie odpowiednio, bo na prawdĂŞ mogĂŞ siĂŞ myliĂŚ . Jedynie z moich wÂłasnych, laickich obserwacji wynika, Âże ten ogier mĂłgÂłby poprawiĂŚ typ i daĂŚ konie z dobrym ruchem i na prawdĂŞ fajnym charakterem.
MoÂże jednak ktoÂś bardziej doÂświadczony mĂłgÂłby siĂŞ wypowiedzieĂŚ na temat potomstwa i tego, czy przypadkiem nie wygadujĂŞ gÂłupot .
ess_Ka
UÂżytkownik

« Odpowiedz #194 : Listopad 04, 2009, 15:21:13 »

hmmm, a jak Ci siĂŞ podobajÂą Twoje klacze? nogi, zad, kÂłoda... ZnajÂąc potomstwo, uwaÂżasz Âże dajÂą w siebie czy w ogiera? Co przekazujÂą?
Strony: 1 ... 11 12 [13] 14 15 ... 19 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: