FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Grudzieñ 17, 2024, 17:35:31 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: 1 ... 11 12 [13] 14 15 ... 19 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Ogiery na 2009 rok  (Przeczytany 120968 razy)
0 u¿ytkowników i 19 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
Iza90
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 718

« Odpowiedz #180 : Czerwiec 22, 2009, 19:19:36 »

Ja jak widzia³am w zesz³ym roku Frazesa, to by³am pewna, ¿e charakter ma spokojny Obok Huzar wariowa³ na lon¿y, a siwek cz³apa³ sobie nó¿ka za nó¿k± i mia³ gdzie¶ wszystko.
Jak odgrzebiê filmiki z zesz³ego roku, to wstawiê Huzara w ruchu.
ess_Ka
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 206

« Odpowiedz #181 : Czerwiec 22, 2009, 19:21:53 »

z Frazesem mia³am trochê doczynienia.. nie mogê powiedzieæ ¿e to ¶wiêtoszek... ale wiadomo ¿e z ogierem nie zna siê ani dnia ani godzin.. potrafi³ pokazaæ co w nim drzemie
Doma
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 441

« Odpowiedz #182 : Czerwiec 22, 2009, 19:48:02 »

no z drugiej strony trudno wymagaæ od ogiera stoickiego spokoju, te spokojne co znam to maj± z kryciem problemy Iza jak mo¿esz to koniecznie filmik Huzara poka¿  i jakby¶ mia³a Frazesa te¿  w sumie jeszcze czasu do wyboru ogiera hoho, ale orientowaæ ju¿ siê trzeba, Frazes mnie bardzo kusi, jedyne co to nie jestem pewna czy chce siwego  w mojej b³otnistej stajni  bardzo jestem ciekawa potomstwa Huzara jakie wyjdzie, nie wykluczone ¿e jednym z tych ogierów bêdê kryæ za rok...
jasiek
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1700

« Odpowiedz #183 : Czerwiec 22, 2009, 20:25:47 »

Jasiek a mo¿esz wkleiæ zdjêcie swojej Frazeski??

moja niestety odziedziczy³a wszystkie wady ojca, ale i tak jest przeurocza

nie wklejam zdjêcia, tylko linka podam, ¿eby ba³aganu na forum nie robiæ

http://lh4.ggpht.com/_pSGg9M53D0Y/Sj_Yv1nJWhI/AAAAAAAAC80/WeufnFuIcJQ/s576/IMG_1077.JPG

piszesz ¿e Frazes ma kawa³ kopyta, to dla mnie wa¿ne, ma wysoko osadzon± szyjê te¿ takiego ogiera wymaga moja klacz - tu z reszt± chyba Ty mi nawet zwróci³e¶ na to uwagê ruch Frazesa na filmiku jest dla mojego oka bardzo przyci±gaj±cy, do tego mocna budowa, jedyne co mi przeszkadza do ma¶æ, no i krótka szyja- pytanie na ile do przekazuje potomstwu 
dla mnie dzielno¶æ i staranno¶æ to drugi plan, bo klacz akurat nale¿y do bardzo dok³adnych, starannych, waleczno¶ci te¿ jej nie brakuje - dlatego tak cenie sobie klacze pe³nej krwi, bo nie trudno u nich o te cech

a oceniaj±c który ogier najlepszy, nie mo¿na jednoznacznie postawiæ odpowiedzi, bo to wszystko zale¿y od tego jakie wymagania s± stawiane do przysz³ego ¼rebaka, wed³ug mnie Herb do klaczy xx, zw³aszcza tych drobniejszych zupe³nie nie pasuje, dlatego dla mnie nie jest atrakcyjnym reproduktorem, poza tym jako¶ przynajmniej z filmików które ogl±da³am i zdjêæ mnie nie zachwyca, mo¿e uda mi siê wybraæ w wakacje do Walewic i na w³asne oczy móc obejrzeæ ka¿dego z ogierów tam stacjonuj±cych...

Herb tylko na masywne klacze z ruchem, to jasne.

Huzar, jak dla mnie, na ka¿d± klacz.

Frazes na klacze poprawne, z krótk± k³od± i d³ug± szyj±. ¬rebaki po Frazesie w swojej wiêkszo¶ci s± zdecydowanie lepsze eksterierowo od ojca.

m.indira
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 79

« Odpowiedz #184 : Czerwiec 22, 2009, 22:06:12 »

co do 3/4 xx w rodowodzie , to moja m³oda jest ma³opolka w³asnie http://www.allbreedpedigree.com/iluzja3 i nikomu nawet nie przysz³o do g³owy co innego wpisaæ ...

Ar...? ta klacz http://www.allbreedpedigree.com/dyrekcja2 której rodowód przedstawi³as ma trakena , po pierwsze , po drugie , nie wiem kto zwali³ rodowód , ale nie ma takiego cudu , by traken i xx da³ xx a tutaj jest Chichot
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« Odpowiedz #185 : Czerwiec 22, 2009, 22:18:26 »

faktycznie b³±d, nie zauwa¿y³am
ale wg bazy pzhk, ta dydaktyka, której matka jest podana jako trak to xx, wiêc jednak jest 3/4 xx
montana
Administrator
U¿ytkownik
*
Wiadomo¶ci: 1575

« Odpowiedz #186 : Czerwiec 22, 2009, 22:20:02 »

w rodowodzie by³ b³±d, ona nie ma trakena
Jest z matki folblutki, po Bazalt/Fordon xx od Betuli - czystej ma³opolanki
Temat 3/4 xx byl ju¿ na forum poruszany, s± tak¿e ogiery uznane ma³opolskie z takim udzia³em pe³nej krwi ( np. £oskot )
A jednak zdarzaj± sie konie, które nie wiedzieæ czemu trafiaj± do sp
hmmm
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 253

« Odpowiedz #187 : Listopad 04, 2009, 09:59:06 »

A wiec Potrzebuje pomocy przy wyborze ogierów do dwóch moich klaczy:
Wierzba po Bonaparte z matki po Łowiczu
Klacz ładnie się rusza w kłusie, ma 170 cm, aktualnie nie jest w najlepszej formie- niedawno przyjechała do mnie z Ochab.
 http://www.bazakoni.pl/horse_2556.html źrebaki dawała dzielne na wyścigach - matka takich koni jak: Wifon, Widawa I, Wicher I
w tym roku kryta ogierem Frazes, szukam dla niej ogiera wysokiego z ładnym ruchem, gdzie źrebak będzie miał predyspozycje do ujeżdżenia i będzie cieszył oko Zastanawiam się nad takimi ogierami jak Berlin Bej, Emetyt, Efekt bardzo proszę o propozycje innych ogierów i doradzenie który ogier będzie dla niej najlepszy   

Druga klacz Waćpanna po Arcus xx
http://www.bazakoni.pl/horse_67994.html
Klacz ma bardzo dobry charakter niestety nie mam jej zdjęcia, Szukam tak samo jak przy wierzbie ogiera z dobrym ruchem i cieszącego oko, dla niej ogier musi być wysoki ona ma 163 cm, Ogiery nad którymi się zastanawiam przy tej klaczy to Grey, Frazes, Emetyt

Bardzo proszę o pomoc
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #188 : Listopad 04, 2009, 10:53:39 »

Ta pierwsza klacz jak dla mnie bez typu. Ma (chyba) nisko osadzona szyje, dluga nerke, krotki zad i wielka glowe, lepsze by bylo zoot. zdjecie. Szkoda tez, ze nie masz zdjecia drugiej.

Berlin i Emetyt nie poprawiaja ruchu. O Efekcie sie nie chce wypowiadac, Veritas dawal duzy rozrzut, podobnie moze byc z nim. Frazes mozliwe, ze poprawia, ale jeszcze za wczesnie by definitywnie stwierdzic, tylko, ze on potrzebuje, moim zdaniem, nieco urodziwszej i poprawniejszej partnerki niz ta Twoja pierwsza klacz. Krycie jej Frazesem, w nadziei na cieszace oko potomstwo, to duza odwaga. Z mojej strony moge poradzic bys pomyslal dla niej o ktoryms z trojki Jasny Poranek, Rashim, Huzar. Jalienny na naszych konikach poprawia bardzo ruch, stad te dwa walewickie ogiery. W temacie o Walewicach i o Huzarze mozesz zobaczyc zdjecia pierwszej stawki zrebakow po Huzarze, moim zdaniem bardzo udane. Duzo zalezy oczywiscie od matki, Twoja nie da takiego "cukiereczka" jak te klaczki od Dzielzanek, otrzymasz raczej cos na ksztalt potomstwa campetotek, ale i tak, moim zdaniem jest duza szansa, ze poprawi matke. Rashim z kolei daje bardzo gumowe, elastyczne potomstwo i sam ma duzo urody. Jasny Poranek niesprawdzony, ale ma najlepszy rodowod z tej trojki i chyba najlepszy charakter, jest duza szansa, ze sie jednak sprawdzi.

To tyle ode mnie, niech sie moze ktos madrzejszy wypowie teraz...
hmmm
U¿ytkownik

« Odpowiedz #189 : Listopad 04, 2009, 13:44:30 »

Wola³bym raczej bardziej sprawdzone reproduktory. Jasny poranek fajny koñ z tym, ¿e jest dla mnie za niski, szukam ogierów wysokich, choæ rodowód ma naprawdê fajny zw³aszcza ¿e chêtnie u¿y³bym ogiera który ma araba w rodowodzie. Huzar z kolei pomimo ¿e koñ bardzo mi siê podoba czyta³em sporo komentarzy negatywnych na temat jego charakteru. Ale mimo to bardzo dziêkuje za radê. Klacz faktycznie mo¿e nie ma typu ma³opolskiego, gdy¿ szuka³em klaczy przede wszystkim dzielnej i przekazuj±cej t± cechê potomstwu. Chcia³bym podkre¶liæ, ¿e jestem amatorem w hodowli koni, je¶li 2 klacze mo¿na nazwaæ ju¿ hodowl±:) Chêtnie te¿ dowiem siê co s±dz± o tych klaczach inni i jakie ogiery mogliby mi zaproponowaæ
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #190 : Listopad 04, 2009, 14:03:47 »

Obawiam sie, ze nikt Ci nie odpisze, bo albo mu sie nie chce, albo sie boi podzielic publicznie swoimi przemysleniami. Nie bierz do siebie krytyki, bo daleko z ta hodowla nie zajdziesz. Traktuj swoje konie jak obce oceniajac je, wtedy cos z tego moze bedzie.

Klacz faktycznie mo¿e nie ma typu ma³opolskiego, gdy¿ szuka³em klaczy przede wszystkim dzielnej i przekazuj±cej t± cechê potomstwu.

No i bardzo dobrze, wazne ze masz jakis cel w tym wszystkim. Pamietaj jednak, ze decydujac sie na hodowle w rasie zamknietej musisz zaoferowac potencjalnemu odbiorcy cos wiecej niz tylko dzielnosc, bo dzielnosci na rynku koni sportowych mozna znalezc sporo. Napisz moze cos o karierze sportowej Twoich klaczy i ich potomstwa.
ess_Ka
U¿ytkownik

« Odpowiedz #191 : Listopad 04, 2009, 14:53:47 »

my¶lê, ¿e jasiek ma najwiêksz± wiedzê z forumowiczów, (nie ujmuj±c nikomu) i przede wszystkim chêtnie siê ni± dzieli. (sama wielokrotnie z niej korzysta³am ) Do tego wszystkiego wiedze s± potrafi przekazaæ w taki sposób, ¿e dotrze do najbardziej laickiego mózgu (np. mojego)

Co do koby³, trudno siê nie zgodziæ ¿e Wierzba nie jest typowa, skoro tak to mo¿e odej¶æ od zamkniêtego grona ma³opolaków i u¿yæ ogiera jak mówisz sprawdzonego, ros³ego.. i w rezultacie uzyskaæ sp.
A co Tobie podoba siê w Twoich klaczach? Co my¶lisz ¿e powinno siê poprawiæ?
hmmm
U¿ytkownik

« Odpowiedz #192 : Listopad 04, 2009, 14:57:52 »

Nie biorê krytyki do siebie, ale doceniam rady bardziej do¶wiadczonego hodowcy, ja swoj± przygodê z hodowl± dopiero zaczynam i nie mam o tym za du¿o pojêcia Zdajê sobie sprawê ¿e muszê braæ pod uwagê na to czego szukaj± i chc± nabywcy ,ale aktualnie kryjê klacze z my¶l± o u¿ytkowaniu ¼rebaków(jak urosn± ) dla w³asnej potrzeby- w rekreacji i ma³ym sporcie.
O  karierze sportowej klaczy za wiele nie mogê napisaæ bo nie maj± jej za du¿ej:
Klacz Wierzba by³a na torze wy¶cigowym i zajê³a kilka razy I i kilka razy II miejsce, natomiast jest matk± koni:
 Wifon -najbardziej utalentowany koñ swojego rocznika na torze wy¶cigowym, zda³ ZT z ocen± dobr±    
Widawa I-Zwyciê¿czyni Derby i Oaks, WTWK Partynice 2003, matka stadna SK OChaby
Wicher I - rekordzista toru na WTWK, sprzedany do W³och gdzie wygra³  gonitwe we w³oskim Grosseto
Wicher II- sprzedany do w³och do WKKW
Wicher III- sprzedany do SO Sieraków
Waæpanna natomiast na torze siê nie pokaza³a, da³a ogiera Watford - wygra³ derby pó³krwi oraz 2 klacze stadne po Graf Quidam oraz po Jalienny.  Kupi³em j± ze wzglêdu na bardzo dobry charakter i ³adny ruch  

Je¿eli chodzi o co powinno siê poprawiæ to zapewne typ dlatego chêtnie u¿y³bym syna albo wnuka oo ale ros³ego i chcia³bym ¿eby ogier by³ sprawdzony w hodowli dawa³ dobre potomstwo. Zale¿y mi ¿eby ¼rebak mia³ ruch dobry charakter i by³ wysoki ze wzglêdu na to ¿e ja jestem do¶æ wysoki
Co mi siê podoba przede wszystkim charakter, ruch
Zauwa¿y³em ¿e Jasiek ma ogromn± wiedzê któr± chce przekazywaæ i jestem mu za to wdziêczny  
breakaway
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 265

« Odpowiedz #193 : Listopad 04, 2009, 15:14:39 »

Ja nie powinnam siê wypowiadaæ, bo ja jestem laikiem totalnym, ale mia³am bezpo¶redni kontakt z og. Hebab i mam z jego potomstwem . Aktualnie mam na co dzieñ 2 ogierki po nim w³a¶nie - jeden od kl. po Berberysie - gniady, wysoki, mocno zbudowany, ma prze¶wietny charakter - bardzo towarzyski, grzeczny, ³atwo siê uczy. Z tego co mówi w³a¶ciciel ruch ma b. dobry, ja niestety nie jestem w stanie tego fachowo oceniæ. Drugi - z matki po og. Modest (po Markiz wlkp) jest sporo mniejszy, delikatniejszy, ale zdaniem w³a¶ciciela du¿o bardziej w typie ma³opolskim. Twierdzi on, ¿e ten ruch równie¿ ma b. dobry. Z charakterem u niego nieco ciê¿ej, ale spowodowane jest to mniejszym kontaktem z cz³owiekiem.
Je¿eli siê mylê co do ogiera - naprowad¼cie mnie odpowiednio, bo na prawdê mogê siê myliæ . Jedynie z moich w³asnych, laickich obserwacji wynika, ¿e ten ogier móg³by poprawiæ typ i daæ konie z dobrym ruchem i na prawdê fajnym charakterem.
Mo¿e jednak kto¶ bardziej do¶wiadczony móg³by siê wypowiedzieæ na temat potomstwa i tego, czy przypadkiem nie wygadujê g³upot .
ess_Ka
U¿ytkownik

« Odpowiedz #194 : Listopad 04, 2009, 15:21:13 »

hmmm, a jak Ci siê podobaj± Twoje klacze? nogi, zad, k³oda... Znaj±c potomstwo, uwa¿asz ¿e daj± w siebie czy w ogiera? Co przekazuj±?
Strony: 1 ... 11 12 [13] 14 15 ... 19 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: