FORUM O KONIACH MAŁOPOLSKICH
Maj 30, 2025, 18:18:11 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 ... 12 13 [14] 15 16 ... 19 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Ogiery na 2009 rok  (Przeczytany 126983 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Iza90
UÂżytkownik

« Odpowiedz #195 : Listopad 04, 2009, 15:24:08 »

Z obserwacji wÂłasnych koni zauwaÂżyÂłam, Âże ruch i typ bardzo poprawia Krym / Emir, jednak potomstwo czĂŞsto dziedziczy rĂłwnieÂż dÂługi (niekiedy bardzo dÂługi) grzbiet. Nie wiem, jak z predyspozycjami skokowymi tych koni.
Nie ruszajÂą siĂŞ tak mocno z Âłopatki, jak np. Frazes (Frazes w mocnym wyciÂągniĂŞciu podnosi kopyta, Âże widaĂŚ je od spodu - gdzieÂś czytaÂłam, Âże to wada).
hmmm
UÂżytkownik

« Odpowiedz #196 : Listopad 04, 2009, 15:28:41 »

Klacz Wierzby wiedziaÂłem tylko klacz Widawa I - Wierzba przekazaÂła jej kaliber na pewno co jeszcze trudno mi siĂŞ wypowiedzieĂŚ bo nigdy nie zwracam uwagi na budowĂŞ ze wzglĂŞdu Âże nie bardzo mam o tym  pojĂŞcia
Klaczy WaĂŚpanna widziaÂłem 2 konie po nim jedna hmmm poszÂła w Graf Quidama wyÂższa kasztanowata klacz ogĂłlnie bardzo mi siĂŞ podobaÂła, natomiast daÂła rĂłwnieÂż Âźrebaka po banicie xo ktĂłry jest po Arcusie (waĂŚpanna teÂż) a zatem inbred byÂł bardzo wysoki, klacz byÂła nie wyroÂśniĂŞta  155 cm ogĂłlnie nie robiÂła najlepszego wraÂżenia
O budowie tak jak pisaÂłem nie mogĂŞ za wiele napisaĂŚ bo nie mam o tym pojĂŞcia choĂŚ moÂże to siĂŞ kiedyÂś zmieni

Z HebabĂłw podobajÂą mi siĂŞ bardzo Arioso i Rodan (ze zdjĂŞĂŚ) ale sÂą mÂłode... nie sprawdzone jeszcze w hodowli

Iza90
UÂżytkownik

« Odpowiedz #197 : Listopad 04, 2009, 15:36:37 »

Hebaby czĂŞsto (przynajmniej te, ktĂłre widziaÂłam) ruszajÂą siĂŞ maÂło angaÂżujÂąc zad.
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #198 : Listopad 04, 2009, 15:38:00 »

A jaki jest preferowany wzrost ?
Moze faktycznie jeÂśli zaleÂży Ci na koniu wysokim warto pomyÂśleĂŚ o jakimÂś ogierze sp ?
A tak przy okazji Jasny Poranek jest ledwie 3 cm mniejszy od wymienianego Berlin Beja.
El Bonillo, ma genialnÂą matkĂŞ. Ciekawa jestem jakie bĂŞdÂą po nim ÂźrebiĂŞta (jesli bĂŞda ?), sam ogier jest efektem skrzyÂżowania odmiennych (czy wrĂŞcz przeciwstawnych) pradĂłw krwi. Ja osobiÂście, mimo Âże ogier mi siĂŞ podoba, baÂłabym siĂŞ nim kryĂŚ.

break
Dla mnie ruch HebabĂłw nie jest jakiÂś powalajÂący, szczegĂłlnie pod kÂątem "sportowym" caÂła ubiegÂłoroczna stawka na ZT (moze poza ArsenaÂłem, ktĂłry z kolei jest maÂło hebabowaty) to konie z bukietem a nie ruchem, wiĂŞcej tam parskania, zadzierania ogona niÂż efektywnego ruchu.

Co do Frazesa, to nie widziaÂłam tylu jego potomkĂłw co jasiek, ale wydaje mi siĂŞ, Âże Âżadne  z tych, ktĂłre widziaÂłam  nie rusza siĂŞ lepiej od ojca.

Na myÂśl przychodzÂą mi jeszcze synowie Emira, kilka koni po nim miaÂło niezle wyniki w ujeÂżdzeniowych MPMK . Sama mam klacz po tym ogierze - db kÂłusuje, obszernie, z wyraÂźnym zaangaÂżowaniem zadu.
Dodatkowo potomstwo Emira jest raczej rosÂłe (choc czasem wysokonozne)
hmmm
UÂżytkownik

« Odpowiedz #199 : Listopad 04, 2009, 15:46:58 »

Preferowany wzrost to min 167 bo ja mam 188 cm wzrostu pomimo Âże juÂż jeÂżd¿ê tylko spacerowo chciaÂłbym mieĂŚ jednak wyÂższego konia, WolaÂłbym jednak uÂżyĂŚ jakiegoÂś ogiera xo 
breakaway
UÂżytkownik

« Odpowiedz #200 : Listopad 04, 2009, 15:47:25 »

DziĂŞki dziewczyny . Jak mĂłwiÂłam nie mogĂŞ siĂŞ wypowiedzieĂŚ na ten temat fachowo, bo zwyczajnie nie mam takiej wiedzy . MogĂŞ napisaĂŚ tylko tyle, co usÂłyszaÂłam od wÂł. koni . A co teraz dzieje siĂŞ z Arioso?
hmmm
UÂżytkownik

« Odpowiedz #201 : Listopad 04, 2009, 15:49:38 »

Jasny poranek ogĂłlnie bardzo mi siĂŞ podoba, a ma ktoÂś moÂże fotki ÂźrebakĂłw po nim. Nigdy nie kryÂł w jakiejkolwiek stadninie paĂąstwowej ?

ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #202 : Listopad 04, 2009, 15:52:38 »

Jasny ma dopiero 4 lata, staÂł na wiosnĂŞ w SK ÂŻabno (hodowla prywatna, ale jedna z wiekszych i bardziej siĂŞ liczÂących ) i byĂŚ moÂże na wiosnĂŞ zdjecia tamtejszych ÂźrebakĂłw po nim wstawi forumowa galopada.
hmmm
UÂżytkownik

« Odpowiedz #203 : Listopad 04, 2009, 15:53:53 »

No wÂłaÂśnie mÂłody ogier wiec jeszcze nie wiadomo jak bĂŞdÂą prezentowaĂŚ  siĂŞ Âźrebaki po nim
ess_Ka
UÂżytkownik

« Odpowiedz #204 : Listopad 04, 2009, 16:01:40 »

hmmm, a do czego majÂą byĂŚ Âźrebaki od Twoich klaczy? jakie bĂŞdzie ich przeznaczenie? Chcesz je gdzieÂś pokazywaĂŚ? 
hmmm
UÂżytkownik

« Odpowiedz #205 : Listopad 04, 2009, 18:45:53 »

Tzn. konie kupi³em doœÌ niedawno - w tym roku. Szuka³em klaczy matek ze stadniny paùstwowej dzielnych, które da³y jakieœ tam potomstwo, wybór pad³ na Ochaby i rasê ma³opolsk¹.
 ÂŹrebaki ktĂłre chciaÂłbym otrzymaĂŚ powinny byĂŚ z dobrym ruchem, wysokie, Âładnie zbudowane i chĂŞtnie z dobrym typem, choĂŚ wole trochĂŞ masywniejsze konie np El  Bonillo, Hayati po Krym. Nie muszÂą to byĂŚ konie pokazowe, choĂŚ jeÂśli bĂŞdzie dobry to moÂże pĂłjdzie do ZT. Ich przeznaczeniem bĂŞdzie rekreacja, sport ujeÂżdÂżenie lub skoki na puÂłapie regionalnym no i cieszenia oczu stadka koni biegajÂących po pastwisku      
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #206 : Listopad 04, 2009, 20:21:02 »

Z obserwacji wÂłasnych koni zauwaÂżyÂłam, Âże ruch i typ bardzo poprawia Krym / Emir, jednak potomstwo czĂŞsto dziedziczy rĂłwnieÂż dÂługi (niekiedy bardzo dÂługi) grzbiet.

Krym poprawia typ, ale na pewno nie ruch. On psuje ruch. Te konie po nim sÂą pod siodÂłem bez ruchu. WyjÂątkiem jest Hayati, ale on ma bardzo dobrÂą matkĂŞ, tu raczej Krym nie popsuÂł niÂż poprawiÂł. Nie wiem czy juÂż nie Hebaby siĂŞ lepiej nie ruszajÂą.

Ruch w trzech chodach poprawi Ci Grey. Nie dostaniesz konia na czempionat w BiaÂłce, na pewno nie od klaczy po Bonaparte, ale bĂŞdzie przyjazne, skaczÂące i ruszajÂące siĂŞ zwierze. ZachĂŞcam teÂż do eksperymentĂłw z synami og. Jalienny i z Rashimem.

Galop i skocznoœÌ na pewno poprawi te¿ Top Gun, ale znowu - ma³o typowy koù. Ma w Bogus³awicach dwóch walewickich synów, szlachetniejszych od siebie. Fajnie rozwija siê Biegacz, b³ysn¹³ na tegorocznych MPMK 6-latków w skokach, skacze nieŸle technicznie i z potêg¹. Tylko to znowu eksperymenty, bo konie nie sprawdzone w hodowli.

Uwa¿am jednak, ¿e takie przemyœlane eksperymenty s¹ czêsto bardzo owocne i mog¹ przynieœÌ Ci du¿o satysfakcji. Pamiêtam jak ponad 4 lata temu kry³em Frazesem, to siê znajomi w g³owê pukali, a teraz zd¹¿yli ju¿ odszczekaÌ, hehe

Co do Frazesa, to nie widziaÂłam tylu jego potomkĂłw co jasiek, ale wydaje mi siĂŞ, Âże Âżadne  z tych, ktĂłre widziaÂłam  nie rusza siĂŞ lepiej od ojca.

Ja te¿ ich nie widzia³em bardzo wiele, wiele to ich nawet nie ma. Te co s¹ ruszaj¹ siê ró¿nie, generalnie ponadprzeciêtnie. Ale, jak to zwykle bywa, wszystko zale¿y od matki.
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #207 : Listopad 04, 2009, 20:27:34 »

W kwestii ruchu myÂślĂŞ, ze w PL trudno cokolwiek mĂłwiĂŚ, bo u nas hodowla jest dosyc chaotyczna, Niemcy jacy sÂą to inna rzecz, ale linie hodowlane majÂą sprecyzowane i wiadomo co i jak

A "sprawdzone" ogiery to przecieÂż niekoneicznie gwarant sukcesu.

jasiek
ale takie maÂłe po Grey'u moze byĂŚ przepaskudne, a to hipotetyczne ÂźrebiĂŞ ma cieszyĂŚ oko przecieÂż 
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #208 : Listopad 04, 2009, 20:47:56 »

W kwestii ruchu myÂślĂŞ, ze w PL trudno cokolwiek mĂłwiĂŚ, bo u nas hodowla jest dosyc chaotyczna, Niemcy jacy sÂą to inna rzecz, ale linie hodowlane majÂą sprecyzowane i wiadomo co i jak

Trochê powiedzieÌ mo¿na. Na podstawie ocen wydawanych na ZT mogê zapewniÌ, ¿e Grey poprawia ruch (bior¹c pod uwagê jakoœÌ matek). To samo Jalienny, szczególnie w galopie.

A "sprawdzone" ogiery to przecieÂż niekoneicznie gwarant sukcesu.

jasiek
ale takie maÂłe po Grey'u moze byĂŚ przepaskudne, a to hipotetyczne ÂźrebiĂŞ ma cieszyĂŚ oko przecieÂż 

Stara³em siê to samo napisaÌ. Po Greyu piêkny nie bêdzie, ale bêdzie siê rusza³, chêtnie skaka³ i mia³ pouk³adane pod kopu³¹.

Iza90
UÂżytkownik

« Odpowiedz #209 : Listopad 04, 2009, 21:06:10 »

Tak nawiasem mĂłwiÂąc:
Mam pytanie do wszystkich: co rozumiecie przez dobry, czy sÂłaby ruch?

Ja przez dobry ruch rozumiem taki:
stĂŞp: wyglÂąda, jakby koĂą pracowaÂł caÂłym ciaÂłem, mocno wkracza tylne nogi pod kÂłodĂŞ, rytmiczny, energiczny
kÂłus: elastyczny, w swobodnym ruchu koĂą przekraczajÂący zadem, ze swobodnÂą akcjÂą przodu, lepiej z nadgarstka niÂż z Âłopatki, lekki
galop: pod gĂłrĂŞ, z lekkim przodem i aktywnym zadem

Z koni po Krymie wszystkie, które widzia³am w swobodnym ruchem (i jednego pod siod³em), nie na championacie (wtedy siê nie przypatrywa³am) g³êboko wkracza³y zadem, by³y obszerne. Natomiast Hebaby mia³y zad daleko z ty³u, ruch bardziej w górê ni¿ do przodu, oprócz tego rusza³y siê doœÌ p³asko. Dodam, ¿e na ¿ywo widzia³am tylko pojedyncze sztuki, wiêcej na filmach.
Strony: 1 ... 12 13 [14] 15 16 ... 19 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: