FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Grudzieñ 17, 2024, 17:25:18 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: 1 ... 13 14 [15] 16 17 ... 19 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Ogiery na 2009 rok  (Przeczytany 120931 razy)
0 u¿ytkowników i 6 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
jasiek
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1700

« Odpowiedz #210 : Listopad 04, 2009, 21:49:53 »

Tak nawiasem mówi±c:
Mam pytanie do wszystkich: co rozumiecie przez dobry, czy s³aby ruch?

Ja przez dobry ruch rozumiem taki:
stêp: wygl±da, jakby koñ pracowa³ ca³ym cia³em, mocno wkracza tylne nogi pod k³odê, rytmiczny, energiczny
k³us: elastyczny, w swobodnym ruchu koñ przekraczaj±cy zadem, ze swobodn± akcj± przodu, lepiej z nadgarstka ni¿ z ³opatki, lekki
galop: pod górê, z lekkim przodem i aktywnym zadem

Ja bym doda³ jeszcze obszerno¶æ i wynios³o¶æ we wszystkich chodach. Wa¿ne, ¿eby koñ w wy¿szych chodach elastycznie pracowa³ grzbietem, bardzo przyjemnie siê patrzy i je¼dzi na "gumowych" koniach. Wa¿na jest te¿ regularno¶æ, umiejêtno¶æ utrzymania sta³ego rytmu (równowaga).

Fajnie jak w k³usie jest wyra¼ny moment zawieszenia w powietrzu, przy jednoczesnej jego obszerno¶ci. Go³ym okiem powinno byæ widaæ, jak koñ siê pcha od zadu. K³us z nadgarstka to dla koni do woza, ew. bryczki. To jest stary model konia, barokowy. Od XIX w., kiedy wszystkie rasy przekrzy¿owano folblutem, w je¼dziectwie,  preferuje siê konie z ruchem z ³opatki, zagarniaj±ce teren w k³usie, a nie id±ce "do góry". Ruch z nadgarstka jest charakterystyczny dla koni maj±cych wiêkszy talent do chodów zebranych, a z ³opatki do wyci±gniêtych.

Galop powinien mieæ okr±g³e foule, bez przyspieszania (równowaga!), koñ powinien pracowaæ ca³ym cia³em, byæ elastyczny, a jednocze¶nie kryæ du¿o przestrzeni w jednym skoku.

Ja osobi¶cie u wierzchowca szukam i ceniê elastyczno¶æ i naturaln± równowagê pod siod³em.

Te konie po Krymie, które widzia³em, traci³y kompletnie ruch pod siod³em. Sprawia³y wra¿enie, jakby odrywanie siê od ziemi by³o dla nich problemem. K³us i galop bez rozmachu, bez elastyczno¶ci, ze sztywnym grzbietem, wygl±da³y wrêcz jak pora¿one. Tak jak kto¶ napisa³, wiêcej podnoszenia ogona i furkania ni¿ efektywnego ruchu. Na czempionat OK, ale na wierzchowca ju¿ nie bardzo.

Ale to wszystko moje zdanie tylko...
duke
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 273

« Odpowiedz #211 : Listopad 04, 2009, 22:08:37 »

sam krym nie rusza sie za specjalnie,z chodów najlepszy ma  w sumie galop,step db,k³usuje ¶rednio ,je¼dzi³em na nim trochê i jest wybitnie nie do przodu,trzeba go db rozbujaæ ¿eby szed³ energicznie,fajnie sie na nim siedzi bo idzie równo w têpiê,bezpiecznie,jest odwa¿ny,ale nie jest to dla mnie typ sportowca,zdecydowanie pod siod³em wole berlin beja i poranka,fajnie id± w terenie, k³usuj±c czujesz ze ci ubywa,chcesz dodaæ albo po garn±c mocniej to garniesz,i przede wszystkim czujesz ze to ogier pod tob±
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #212 : Listopad 04, 2009, 22:50:55 »

Jasny Poranek te¿ mnie przekonuje. Sam siê na niego chyba skuszê, je¶li bêdê kry³ w przysz³ym roku. Szkoda, ¿e w Bogus³awicach nie ma WKKW-isty i go nie pokazali w czempionatach w tym roku...
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« Odpowiedz #213 : Listopad 04, 2009, 22:56:17 »

Jasny Poranek te¿ mnie przekonuje. Sam siê na niego chyba skuszê, je¶li bêdê kry³ w przysz³ym roku. Szkoda, ¿e w Bogus³awicach nie ma WKKW-isty i go nie pokazali w czempionatach w tym roku...
ano szkoda, ale moze cos w skokach powalczy
ja tam siê ju¿ z moj± emirk± w kolejce do niego ustawiam 
duke
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 273

« Odpowiedz #214 : Listopad 04, 2009, 23:09:54 »

Poranek poszed³ pod Diab³a do skoków
hmmm
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 253

« Odpowiedz #215 : Listopad 05, 2009, 08:03:38 »

A czy ktoś posiada może fotki potomstwa Rashima? Z tego co wiem był czołowym w Prudniku? Co zostawił, jakie potomstwo ? Na zakładzie jeszcze nigdy nie widziałem żadnego syna ani córki po nim.
Doma
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 441

« Odpowiedz #216 : Listopad 05, 2009, 09:25:51 »

o ogierze Rashim jest w±tek w dziale ogiery, prawdopodobnie ma problemy z kryciem i chyba nie liczne jest potomstwo po nim, a 2 czy 3 konie s± po nim w katalogu aukcyjnym z Partynic który wkleja³a Lumi na forum
http://www.wtwk-partynice.pl/2009/imprezy/katalog_WTWK_2009.pdf
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #217 : Listopad 05, 2009, 09:43:37 »

Il Rasha, jeden z najlepiej skaczacych koni w korytarzu jakie widzialem, bardzo elastyczna, silna, z dobra koordynacja mimo slusznych rozmiarow. Nie wiadomo tylko na ile to zasluga Rashima, a na ile dziadka og. Len. Klacz o jakiej marzy chyba kazdy hodowca. Do sprzedania byla na aukcji we Wroclawiu jej pelna siostra.
AleksandraAlicja
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 129

« Odpowiedz #218 : Listopad 05, 2009, 11:09:01 »

To teraz mo¿e ja z Clio. Oto moja klacz:
http://picasaweb.google.pl/AleksandraAlicja/ClioDaletXxCzeremchaMPPoEksport#
http://www.allbreedpedigree.com/clio21
Wraz z WojtkiemWr i Ark±Grecj± prowadzê d³ugie dyskusje na temat kandydatów dla niej. Klacz wg mnie ma wady koñczyn (choæ ³udzê siê, ¿e czê¶æ wynika z b³êdów kowalskich  i ¿e dziêki WojtkowiWr ju¿ widaæ poprawê; na lewej tylnej jest nakostniak) i krótk±    szyjê. Ruch dobry. Krótka w k³odzie. Charakter- yyy, ciê¿ko powiedzieæ, co jest wrodzone, a co wynika z dzia³ania cz³owieka. WojtekWr, który siê ni± teraz zajmuje, a co wiêcej, zna³ j± jako ¼rebiê, jest raczej pochlebnego zdania o jej charakterze. Dla mnie mog³aby byæ troszkê mniej wra¿liwa. Jak na wysokich rodziców (oboje w granicach 168 cm) jest do¶æ ma³a (159 cm) i drobna. W ogóle nie wygl±da na Przed¶witkê i folblutkê- ma³a g³owa, du¿e oko.
Chcia³abym ¼rebaka dalej urodziwego, u¿ytkowego (bardzo dobry ruch, odwaga, wytrzyma³o¶æ), trochê wiêkszego (tak ze 164 cm to dla mnie idea³ u ma³opolaka) i klaczkê   
Szukam ogiera zrównowa¿onego, na doskona³ych koñczynach i o d³ugiej szyi. Sprawdzonego w sporcie lub z potomstwem sprawdzonym. O bardzo dobrym ruchu. Z ma³ym dolewem xx, a wiêkszym oo.
Dot±d wymy¶li³am: Haj Beja, Kampa, El Bonillo (choæ on niesprawdzony hodowlanie, ale te¿ Przed¶wit + arab), Berlin Beja. Wcze¶niej my¶la³am te¿ o czystym arabie (np. Pentagram), ale po pierwsze, to bojê siê wielkiego ³ba na ma³ych nó¿kach (w koñcu w Clio drzemi± gdzie¶ te geny wielkiego ³ba!), a po drugie, to bojê siê kucyka.
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #219 : Listopad 05, 2009, 11:32:06 »

Tak patrze na te wasze klacze i dylematy i nabieram przeswiadczenia, ze problemem prywatnej, drobnej hodowli nie jest dobor ogiera. Ogiery wybieracie niezle. Problem lezy w doborze klaczy. Kto powiedzial, ze kazda klacz ma rodzic? Tak jak u ogierow, wsrod klaczy powinna byc selekcja. Z tego co widze ta Twoja klacz, to ja bym jej w zyciu nie kryl. Chcesz sie bawic w hodowle, to zainwestuj w dobry material. To nie sa jakies wielkie pieniadze, mozna kupic starsza, sprawdzona klacz za niewiele. Zobacz na przyklad oferte Janowa na najblizsza aukcje. A tej klaczy nie kryj, takie jest moje zdanie, mozecie sobie teraz po mnie pojezdzic  Spoko

A ten fragment:

W ogóle nie wygl±da na Przed¶witkê i folblutkê- ma³a g³owa, du¿e oko.

Swiadczy o nieobiektywnej ocenie swojej klaczy, ja tam przedswita na pierwszy rzut oka widze. Glowe tez ma raczej relatywnie do calosci - ciezka.
AleksandraAlicja
U¿ytkownik

« Odpowiedz #220 : Listopad 05, 2009, 12:01:04 »

Jasiek- ja siê nie obra¿am, jakby co! Napisz mi proszê, co Ci w niej przeszkadza i dlaczego by¶ jej nie kry³- jako lekcjê hodowlan±. Czy chodzi Ci o wady budowy, czy brak typu, czy co jeszcze? Czy mo¿e o te przed¶wity?
Ja w ma³opolakach jestem pocz±tkuj±ca, w zasadzie od nieca³ych 2 lat mocniej w nich siedzê, ci±gle siê uczê, szukam w³asnego wyobra¿enia i my¶li hodowlanej co jest o tyle trudne, ¿e dot±d tkwi³am w ¶l±zakach  O kryciu ju¿ i teraz nie my¶lê, bo mnie po prostu jeszcze nie staæ na tak± zabawê- ¼rebaka chcia³abym odchowaæ i zaje¼dziæ, pokazaæ, wys³aæ mo¿e na jaki¶ ZT, zawody - a chwilowo (tak siê ³udzê  ) nie mam do tego i warunków i wiêkszej kasy. Tym bardziej, ¿e mam jeszcze m³od± ¶l±zaczkê, w któr± trzeba bêdzie w³o¿yæ trochê pieniêdzy (wystawy, ZT, mo¿e jaki¶ trening).
Co do Clio- widzia³am kilka przed¶witów i w porównaniu do nich ona naprawdê ma ma³± g³ówkê i w ogóle w innym typie!
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #221 : Listopad 05, 2009, 13:23:33 »

Uwazam, ze kryc nalezy klacze bdb i wybitne, ewentualnie dobre, jesli ze wzgledow rodowodowych daja nadzieje na uzyskanie bdb potosmtwa. Twoja klacz pokrojowo jest slaba. Sama piszesz, ze ma krzywe nogi, ma krotka lekko jelenia szyje, srednie wiazanie zadu. Sprawia wrazenie malo harmonijnej. Do tego nieciekawy charakter i nie sprawdzona dzielnosc sportowa. To jest taka srednia klacz jakich wiele, na prawde nie warto. Pomysl sobie jakie szanse ma jej potomstwo w konfrontacji z potomstwem na przyklad Il Rashy, ktorej zdjecie wczesniej wkleilem (nie mowie nawet o sporcie, ale o rynku)?

Jest taka kategoria wlascicieli klaczy, ktorzy uwazaja, ze fakt, ze to oni wlasnie sa wlascicielami jest wystarczajaca kwalifikacja do hodowli. A ewentualny zrebak bedzie oczywiscie do zostawienia, malego sportu i kochania. A potem na allegro mozna kupic odsadka-kabanoska za 1500zl albo 3 latka za 3000.
AleksandraAlicja
U¿ytkownik

« Odpowiedz #222 : Listopad 05, 2009, 13:37:16 »

Jest taka kategoria wlascicieli klaczy, ktorzy uwazaja, ze fakt, ze to oni wlasnie sa wlascicielami jest wystarczajaca kwalifikacja do hodowli. A ewentualny zrebak bedzie oczywiscie do zostawienia, malego sportu i kochania. A potem na allegro mozna kupic odsadka-kabanoska za 1500zl albo 3 latka za 3000.
No niestety. W ka¿dej koñskiej gazecie ka¿dy prawie koñ nadaje siê do "ma³ego sportu", a m³odzie¿ to mo¿na kupiæ prawie za darmo!
Dziêki Jasiek, przyjrzê siê temu wi±zaniu zadu 
Wiwiana
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 242

« Odpowiedz #223 : Listopad 05, 2009, 14:13:03 »

Aleksandra, Jasiek dobrze rzecze - Janów chce sprzedaæ Plecionkê za (podobno) niewielkie pieni±dze. Mo¿e warto by³oby...?
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #224 : Listopad 05, 2009, 14:41:40 »

W Walewicach mozna (bylo?) kupic klacz Dumna w granicach 4000zl. Jest to matka zbonitowanego na 83 pkt Damaszka, ktory wprawdzie licencji nie dostal, ale jego zakladowy jezdziec twierdzi, ze ma potencjal, ktorego nie pokazal, ze wzgledu na chore gardlo. Ma ok. 10 lat. Pochodzi od klaczy Duza po Fordon, ktora jest matka m.in. uzywanego w koniach wlkp i trakenskich Dukata. Takze mozna cos fajnego niedrogo trafic, trzeba tylko wykazac odrobine checi i ambicji.
Strony: 1 ... 13 14 [15] 16 17 ... 19 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: