FORUM O KONIACH MAŁOPOLSKICH
Kwiecień 15, 2025, 11:23:07 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 ... 13 14 [15] 16 17 ... 19 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Ogiery na 2009 rok  (Przeczytany 125321 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #210 : Listopad 04, 2009, 21:49:53 »

Tak nawiasem mĂłwiÂąc:
Mam pytanie do wszystkich: co rozumiecie przez dobry, czy sÂłaby ruch?

Ja przez dobry ruch rozumiem taki:
stĂŞp: wyglÂąda, jakby koĂą pracowaÂł caÂłym ciaÂłem, mocno wkracza tylne nogi pod kÂłodĂŞ, rytmiczny, energiczny
kÂłus: elastyczny, w swobodnym ruchu koĂą przekraczajÂący zadem, ze swobodnÂą akcjÂą przodu, lepiej z nadgarstka niÂż z Âłopatki, lekki
galop: pod gĂłrĂŞ, z lekkim przodem i aktywnym zadem

Ja bym doda³ jeszcze obszernoœÌ i wynios³oœÌ we wszystkich chodach. Wa¿ne, ¿eby koù w wy¿szych chodach elastycznie pracowa³ grzbietem, bardzo przyjemnie siê patrzy i jeŸdzi na "gumowych" koniach. Wa¿na jest te¿ regularnoœÌ, umiejêtnoœÌ utrzymania sta³ego rytmu (równowaga).

Fajnie jak w kÂłusie jest wyraÂźny moment zawieszenia w powietrzu, przy jednoczesnej jego obszernoÂści. GoÂłym okiem powinno byĂŚ widaĂŚ, jak koĂą siĂŞ pcha od zadu. KÂłus z nadgarstka to dla koni do woza, ew. bryczki. To jest stary model konia, barokowy. Od XIX w., kiedy wszystkie rasy przekrzyÂżowano folblutem, w jeÂździectwie,  preferuje siĂŞ konie z ruchem z Âłopatki, zagarniajÂące teren w kÂłusie, a nie idÂące "do gĂłry". Ruch z nadgarstka jest charakterystyczny dla koni majÂących wiĂŞkszy talent do chodĂłw zebranych, a z Âłopatki do wyciÂągniĂŞtych.

Galop powinien mieĂŚ okrÂągÂłe foule, bez przyspieszania (rĂłwnowaga!), koĂą powinien pracowaĂŚ caÂłym ciaÂłem, byĂŚ elastyczny, a jednoczeÂśnie kryĂŚ duÂżo przestrzeni w jednym skoku.

Ja osobiœcie u wierzchowca szukam i ceniê elastycznoœÌ i naturaln¹ równowagê pod siod³em.

Te konie po Krymie, ktĂłre widziaÂłem, traciÂły kompletnie ruch pod siodÂłem. SprawiaÂły wraÂżenie, jakby odrywanie siĂŞ od ziemi byÂło dla nich problemem. KÂłus i galop bez rozmachu, bez elastycznoÂści, ze sztywnym grzbietem, wyglÂądaÂły wrĂŞcz jak poraÂżone. Tak jak ktoÂś napisaÂł, wiĂŞcej podnoszenia ogona i furkania niÂż efektywnego ruchu. Na czempionat OK, ale na wierzchowca juÂż nie bardzo.

Ale to wszystko moje zdanie tylko...
duke
UÂżytkownik

« Odpowiedz #211 : Listopad 04, 2009, 22:08:37 »

sam krym nie rusza sie za specjalnie,z chodĂłw najlepszy ma  w sumie galop,step db,kÂłusuje Âśrednio ,jeÂździÂłem na nim trochĂŞ i jest wybitnie nie do przodu,trzeba go db rozbujaĂŚ Âżeby szedÂł energicznie,fajnie sie na nim siedzi bo idzie rĂłwno w tĂŞpiĂŞ,bezpiecznie,jest odwaÂżny,ale nie jest to dla mnie typ sportowca,zdecydowanie pod siodÂłem wole berlin beja i poranka,fajnie idÂą w terenie, kÂłusujÂąc czujesz ze ci ubywa,chcesz dodaĂŚ albo po garnÂąc mocniej to garniesz,i przede wszystkim czujesz ze to ogier pod tobÂą
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #212 : Listopad 04, 2009, 22:50:55 »

Jasny Poranek teÂż mnie przekonuje. Sam siĂŞ na niego chyba skuszĂŞ, jeÂśli bĂŞdĂŞ kryÂł w przyszÂłym roku. Szkoda, Âże w BogusÂławicach nie ma WKKW-isty i go nie pokazali w czempionatach w tym roku...
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #213 : Listopad 04, 2009, 22:56:17 »

Jasny Poranek teÂż mnie przekonuje. Sam siĂŞ na niego chyba skuszĂŞ, jeÂśli bĂŞdĂŞ kryÂł w przyszÂłym roku. Szkoda, Âże w BogusÂławicach nie ma WKKW-isty i go nie pokazali w czempionatach w tym roku...
ano szkoda, ale moze cos w skokach powalczy
ja tam siĂŞ juÂż z mojÂą emirkÂą w kolejce do niego ustawiam 
duke
UÂżytkownik

« Odpowiedz #214 : Listopad 04, 2009, 23:09:54 »

Poranek poszedÂł pod DiabÂła do skokĂłw
hmmm
UÂżytkownik

« Odpowiedz #215 : Listopad 05, 2009, 08:03:38 »

A czy ktoś posiada może fotki potomstwa Rashima? Z tego co wiem był czołowym w Prudniku? Co zostawił, jakie potomstwo ? Na zakładzie jeszcze nigdy nie widziałem żadnego syna ani córki po nim.
Doma
UÂżytkownik

« Odpowiedz #216 : Listopad 05, 2009, 09:25:51 »

o ogierze Rashim jest wÂątek w dziale ogiery, prawdopodobnie ma problemy z kryciem i chyba nie liczne jest potomstwo po nim, a 2 czy 3 konie sÂą po nim w katalogu aukcyjnym z Partynic ktĂłry wklejaÂła Lumi na forum
http://www.wtwk-partynice.pl/2009/imprezy/katalog_WTWK_2009.pdf
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #217 : Listopad 05, 2009, 09:43:37 »

Il Rasha, jeden z najlepiej skaczacych koni w korytarzu jakie widzialem, bardzo elastyczna, silna, z dobra koordynacja mimo slusznych rozmiarow. Nie wiadomo tylko na ile to zasluga Rashima, a na ile dziadka og. Len. Klacz o jakiej marzy chyba kazdy hodowca. Do sprzedania byla na aukcji we Wroclawiu jej pelna siostra.
AleksandraAlicja
UÂżytkownik

« Odpowiedz #218 : Listopad 05, 2009, 11:09:01 »

To teraz moÂże ja z Clio. Oto moja klacz:
http://picasaweb.google.pl/AleksandraAlicja/ClioDaletXxCzeremchaMPPoEksport#
http://www.allbreedpedigree.com/clio21
Wraz z WojtkiemWr i ArkÂąGrecjÂą prowadzĂŞ dÂługie dyskusje na temat kandydatĂłw dla niej. Klacz wg mnie ma wady koĂączyn (choĂŚ ÂłudzĂŞ siĂŞ, Âże czêœÌ wynika z b³êdĂłw kowalskich  i Âże dziĂŞki WojtkowiWr juÂż widaĂŚ poprawĂŞ; na lewej tylnej jest nakostniak) i krĂłtkÂą    szyjĂŞ. Ruch dobry. KrĂłtka w kÂłodzie. Charakter- yyy, ciĂŞÂżko powiedzieĂŚ, co jest wrodzone, a co wynika z dziaÂłania czÂłowieka. WojtekWr, ktĂłry siĂŞ niÂą teraz zajmuje, a co wiĂŞcej, znaÂł jÂą jako ÂźrebiĂŞ, jest raczej pochlebnego zdania o jej charakterze. Dla mnie mogÂłaby byĂŚ troszkĂŞ mniej wraÂżliwa. Jak na wysokich rodzicĂłw (oboje w granicach 168 cm) jest doœÌ maÂła (159 cm) i drobna. W ogĂłle nie wyglÂąda na PrzedÂświtkĂŞ i folblutkĂŞ- maÂła gÂłowa, duÂże oko.
ChciaÂłabym Âźrebaka dalej urodziwego, uÂżytkowego (bardzo dobry ruch, odwaga, wytrzymaÂłoœÌ), trochĂŞ wiĂŞkszego (tak ze 164 cm to dla mnie ideaÂł u maÂłopolaka) i klaczkĂŞ   
Szukam ogiera zrĂłwnowaÂżonego, na doskonaÂłych koĂączynach i o dÂługiej szyi. Sprawdzonego w sporcie lub z potomstwem sprawdzonym. O bardzo dobrym ruchu. Z maÂłym dolewem xx, a wiĂŞkszym oo.
Dot¹d wymyœli³am: Haj Beja, Kampa, El Bonillo (choÌ on niesprawdzony hodowlanie, ale te¿ Przedœwit + arab), Berlin Beja. Wczeœniej myœla³am te¿ o czystym arabie (np. Pentagram), ale po pierwsze, to bojê siê wielkiego ³ba na ma³ych nó¿kach (w koùcu w Clio drzemi¹ gdzieœ te geny wielkiego ³ba!), a po drugie, to bojê siê kucyka.
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #219 : Listopad 05, 2009, 11:32:06 »

Tak patrze na te wasze klacze i dylematy i nabieram przeswiadczenia, ze problemem prywatnej, drobnej hodowli nie jest dobor ogiera. Ogiery wybieracie niezle. Problem lezy w doborze klaczy. Kto powiedzial, ze kazda klacz ma rodzic? Tak jak u ogierow, wsrod klaczy powinna byc selekcja. Z tego co widze ta Twoja klacz, to ja bym jej w zyciu nie kryl. Chcesz sie bawic w hodowle, to zainwestuj w dobry material. To nie sa jakies wielkie pieniadze, mozna kupic starsza, sprawdzona klacz za niewiele. Zobacz na przyklad oferte Janowa na najblizsza aukcje. A tej klaczy nie kryj, takie jest moje zdanie, mozecie sobie teraz po mnie pojezdzic  Spoko

A ten fragment:

W ogĂłle nie wyglÂąda na PrzedÂświtkĂŞ i folblutkĂŞ- maÂła gÂłowa, duÂże oko.

Swiadczy o nieobiektywnej ocenie swojej klaczy, ja tam przedswita na pierwszy rzut oka widze. Glowe tez ma raczej relatywnie do calosci - ciezka.
AleksandraAlicja
UÂżytkownik

« Odpowiedz #220 : Listopad 05, 2009, 12:01:04 »

Jasiek- ja siĂŞ nie obraÂżam, jakby co! Napisz mi proszĂŞ, co Ci w niej przeszkadza i dlaczego byÂś jej nie kryÂł- jako lekcjĂŞ hodowlanÂą. Czy chodzi Ci o wady budowy, czy brak typu, czy co jeszcze? Czy moÂże o te przedÂświty?
Ja w maÂłopolakach jestem poczÂątkujÂąca, w zasadzie od niecaÂłych 2 lat mocniej w nich siedzĂŞ, ciÂągle siĂŞ uczĂŞ, szukam wÂłasnego wyobraÂżenia i myÂśli hodowlanej co jest o tyle trudne, Âże dotÂąd tkwiÂłam w ÂślÂązakach  O kryciu juÂż i teraz nie myÂślĂŞ, bo mnie po prostu jeszcze nie staĂŚ na takÂą zabawĂŞ- Âźrebaka chciaÂłabym odchowaĂŚ i zajeÂździĂŚ, pokazaĂŚ, wysÂłaĂŚ moÂże na jakiÂś ZT, zawody - a chwilowo (tak siĂŞ ÂłudzĂŞ  ) nie mam do tego i warunkĂłw i wiĂŞkszej kasy. Tym bardziej, Âże mam jeszcze mÂłodÂą ÂślÂązaczkĂŞ, w ktĂłrÂą trzeba bĂŞdzie wÂłoÂżyĂŚ trochĂŞ pieniĂŞdzy (wystawy, ZT, moÂże jakiÂś trening).
Co do Clio- widzia³am kilka przedœwitów i w porównaniu do nich ona naprawdê ma ma³¹ g³ówkê i w ogóle w innym typie!
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #221 : Listopad 05, 2009, 13:23:33 »

Uwazam, ze kryc nalezy klacze bdb i wybitne, ewentualnie dobre, jesli ze wzgledow rodowodowych daja nadzieje na uzyskanie bdb potosmtwa. Twoja klacz pokrojowo jest slaba. Sama piszesz, ze ma krzywe nogi, ma krotka lekko jelenia szyje, srednie wiazanie zadu. Sprawia wrazenie malo harmonijnej. Do tego nieciekawy charakter i nie sprawdzona dzielnosc sportowa. To jest taka srednia klacz jakich wiele, na prawde nie warto. Pomysl sobie jakie szanse ma jej potomstwo w konfrontacji z potomstwem na przyklad Il Rashy, ktorej zdjecie wczesniej wkleilem (nie mowie nawet o sporcie, ale o rynku)?

Jest taka kategoria wlascicieli klaczy, ktorzy uwazaja, ze fakt, ze to oni wlasnie sa wlascicielami jest wystarczajaca kwalifikacja do hodowli. A ewentualny zrebak bedzie oczywiscie do zostawienia, malego sportu i kochania. A potem na allegro mozna kupic odsadka-kabanoska za 1500zl albo 3 latka za 3000.
AleksandraAlicja
UÂżytkownik

« Odpowiedz #222 : Listopad 05, 2009, 13:37:16 »

Jest taka kategoria wlascicieli klaczy, ktorzy uwazaja, ze fakt, ze to oni wlasnie sa wlascicielami jest wystarczajaca kwalifikacja do hodowli. A ewentualny zrebak bedzie oczywiscie do zostawienia, malego sportu i kochania. A potem na allegro mozna kupic odsadka-kabanoska za 1500zl albo 3 latka za 3000.
No niestety. W kaÂżdej koĂąskiej gazecie kaÂżdy prawie koĂą nadaje siĂŞ do "maÂłego sportu", a mÂłodzieÂż to moÂżna kupiĂŚ prawie za darmo!
DziĂŞki Jasiek, przyjrzĂŞ siĂŞ temu wiÂązaniu zadu 
Wiwiana
UÂżytkownik

« Odpowiedz #223 : Listopad 05, 2009, 14:13:03 »

Aleksandra, Jasiek dobrze rzecze - JanĂłw chce sprzedaĂŚ PlecionkĂŞ za (podobno) niewielkie pieniÂądze. MoÂże warto byÂłoby...?
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #224 : Listopad 05, 2009, 14:41:40 »

W Walewicach mozna (bylo?) kupic klacz Dumna w granicach 4000zl. Jest to matka zbonitowanego na 83 pkt Damaszka, ktory wprawdzie licencji nie dostal, ale jego zakladowy jezdziec twierdzi, ze ma potencjal, ktorego nie pokazal, ze wzgledu na chore gardlo. Ma ok. 10 lat. Pochodzi od klaczy Duza po Fordon, ktora jest matka m.in. uzywanego w koniach wlkp i trakenskich Dukata. Takze mozna cos fajnego niedrogo trafic, trzeba tylko wykazac odrobine checi i ambicji.
Strony: 1 ... 13 14 [15] 16 17 ... 19 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: