FORUM O KONIACH MAŁOPOLSKICH
Maj 01, 2025, 11:05:13 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 [2] |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: KtĂłra klacz najlepsza na matkĂŞ przyszÂłego maÂłopolaka?  (Przeczytany 9937 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Doma
UÂżytkownik

« Odpowiedz #15 : Listopad 16, 2008, 21:31:57 »

no niestety nie ma nie ma, ale poteoretyzowaĂŚ zawsze moÂżna

chcaÂłabym Was poprosiĂŚ o ocenĂŞ takiej kaczy, peÂłnej krwi, czy eksterierowo moÂże sprawdziĂŚ siĂŞ w hodowli? od strony matki Dakota Babant
klacz 10 lat, na zdjĂŞciu w 5  miesiÂącu ci¹¿y

jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #16 : Listopad 19, 2008, 21:54:20 »

wydaje siĂŞ OK, szyja mogÂłaby byĂŚ wyÂżej osadzona, musisz na to zwrĂłciĂŚ uwagĂŞ przy wyborze ogiera
Doma
UÂżytkownik

« Odpowiedz #17 : Listopad 19, 2008, 23:02:01 »

dziĂŞki Jasiek za zlitowanie siĂŞ nade mnÂą  juÂż wiĂŞcej siĂŞ nie narzucam, bardzo dziĂŞkuje za rade

Doma
UÂżytkownik

« Odpowiedz #18 : Grudzień 25, 2008, 16:07:38 »

ech mam dylemat, czy mogÂłabym poprosiĂŚ o poradĂŞ?
szuka³am drugiej folblutki na matkê konia ma³opolskiego, mam ciê¿ki dylemat, ma³¹ wiedzê i jestem w kropce...
mam 2 klacze
pierwsza 3 latka nie biegaÂła, jej matka byÂła bardzo zasÂłuÂżonÂą klaczÂą na torach
ma ponad 160 cm wzrostu, dobre zdrowie, chyba dosyĂŚ sÂłabo zwiÂązany zad? lekkiego francuza z przodu, i chyba za krĂłtki odcinek nadpĂŞcia z przodu? czy to zupeÂłnie co innego?

druga klacz
wygraÂła jednÂą gonitwĂŞ, 3 razy byÂła druga, ma ok 165 cm wzrostu, i tu niestety klacz o duÂżo sÂłabszym zdrowiu, posiada tendencje do kolek, podobno czĂŞsto kolkowaÂła raz powaÂżnie, tak Âże ledwo z tego wyszÂła, bĂŞdÂąc w treningu,
niestety nie mam zdjĂŞcia, ale wydaje siĂŞ byĂŚ w miarĂŞ poprawna...

i teraz ktĂłrÂą klacz wolelibyÂście? czy Âżadna wedÂług Was nie nadaje siĂŞ na matkĂŞ konia maÂłopolskiego?
Iza90
UÂżytkownik

« Odpowiedz #19 : Grudzień 25, 2008, 22:47:55 »

Jak dla mnie matka-folblutka powinna byÌ bardzo poprawnie zbudowana, ramowa, urodziwa, poniewa¿ z autopsji wiem, ¿e silniej przekazuje swoje cechy ni¿ ojciec pó³krwi (folbluty s¹ bardziej skonsolidowane od ma³opolaków).
Doma
UÂżytkownik

« Odpowiedz #20 : Grudzień 26, 2008, 13:35:06 »

Iza zapomniaÂłaÂś dodaĂŚ Âże wskazane jest teÂż mocne zdrowie, a dobrze by byÂło Âżeby taka klacz miaÂła chociaÂż jakieÂś przeciĂŞtne wyniki na torach...
ms_konik
UÂżytkownik

« Odpowiedz #21 : Grudzień 26, 2008, 19:29:57 »

Doma wg mnie kariera wyÂścigowa w Twoim przypadku jest kompletnie nieistotna .
Tzn. istotne o tyle, Âże jeÂśli byÂła na torze i przetrwaÂła bez kontuzji to ok.
Jeœli chodzi o kolkowanie, gdy by³a w treningu, to powiem tylko tyle, ¿e niejednokrotnie konie Ÿle znosz¹ ten czas (ograniczenie objêtoœciowych-siana, du¿e dawki treœciwych ale te¿ psychicznie-nie chc¹ jeœÌ i takie tam).
Ja bym zwrĂłciÂła uwagĂŞ na eksterier( z tym bywa krucho u folblutĂłw), szczegĂłlnie na Âłapki i ruch.
WiêkszoœÌ s³abo biegaj¹cych koni(œlimaki je nazywam) to doœÌ fajne konie u¿ytkowe np. Chryzant(chodzi³ uje¿d¿enie-b.dobry ruch), Dolus(chodzi³ wkkw pod J.Krzy¿anowsk¹,na torze rozpacz, czeka³ na inne konie jak ju¿ siê rozpêdzi³ i uda³o mu siê kogoœ wyprzedziÌ), to tak na szybko co mi przysz³o do g³owy...
Strony: 1 [2] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: