FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Kwiecieñ 12, 2025, 03:13:18 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: [1] 2 3 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Jurand, po Arcus, od Jutrznia/Elsing  (Przeczytany 21283 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
breakaway
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 265

« : Pa¼dziernik 29, 2008, 16:30:18 »

Jurand xo, po Arcus, od Jutrznia/Elsing,
ur. 2001r, skarogniady,
164-193, 22.0; 83 pkt,
w³ SO Bia³ka.
Kto¶ co¶ mo¿e powiedzieæ wiêcej nt. tego ogiera? Mo¿e jakie¶ potomstwo? Ogólnie ogier wart uwagi?
montana
Administrator
U¿ytkownik
*
Wiadomo¶ci: 1575

« Odpowiedz #1 : Pa¼dziernik 29, 2008, 16:39:49 »

- by³ czempionem ogierów w Bia³ce 2004.
- w 2006 r zosta³ czempionem ogierów ma³opolskich na Polagrze,
- w tym roku by³ najwy¿ej ocenionym koniem rasy ma³opolskiej na Wystawie w Sitnie,

Jego córka Aszantka w tym roku wygrala klase klaczek rocznych w Bia³ce, pokazywany by³ tak¿e jego syn Amurat, czwarty w klasie, P. Kordalskiej.
oraz Morfeusz i Arkadia od P. £oja

Tyle tylko ze w ZT by³ ostatni w koñcowej klasyfikacji, ukoñczy³ z ocen± dost., indeks ogólny 83. 
jasiek
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1700

« Odpowiedz #2 : Pa¼dziernik 29, 2008, 16:47:10 »

Jurand robi bardzo du¿e wra¿enie na ¿ywo, pod siod³em traci ruch, ale to nie musi byæ jego wina
breakaway
U¿ytkownik

« Odpowiedz #3 : Pa¼dziernik 29, 2008, 17:17:42 »

A kto¶ dysponuje mo¿e jego zdjêciami?
Drapik
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 446

« Odpowiedz #4 : Pa¼dziernik 29, 2008, 17:39:04 »

bardzo ciekawy ogier- widzia³am na ¿ywo u dr £oja- super charakter, bardzo fajny elastyczny ruch, niesamowicie ufny w stosunku do cz³owieka. W okolicach zamo¶cia sporo jego potomstwa- wszystko co widzialam  ( okolo 11 sztuk) poprawne, eleganckie, z ladna szlachetna glowka, wiekszosc dlugonoznych z bardzo dobrze zwiazana kloda i ciekawym ruchem.
Rodowodowo jak dla mnie bardzo ciekawy.
breakaway
U¿ytkownik

« Odpowiedz #5 : Pa¼dziernik 29, 2008, 18:08:32 »

Dziêkujê za wszystkie informacje! Je¿eli kto¶ dysponuje zdjêciami, to bardzo chêtnie obejrzê .

Przepraszam, ¿e post pod postem, ale jeszcze odno¶nie potomstwa. Jak z ich charakterem? Do¶æ uk³adowe i spokojne, czy raczej trudne w obej¶ciu?
duke
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 273

« Odpowiedz #6 : Pa¼dziernik 29, 2008, 18:45:16 »

prawdopodobnie na ZT mia³ jaki¶ wypadek lub co¶ w tym stylu,mo¿liwe ¿e wpad³ w okser albo co¶ podobnego,po powrocie z ZT by³ bardzo chory i ledwo zipia³ jak trafi³ do ³ojów,w pocz±tkowych miesi±cach mia³ problem z ustawieniem i ze zganaszowaniem,reagowa³ bardzo  przy najmniejszej próbie ustawienia g³owy,nawet w stajni,mo¿liwe ze mia³ jaki¶ powa¿ny uraz krêgu szyjnego
jasiek
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1700

« Odpowiedz #7 : Pa¼dziernik 29, 2008, 18:56:45 »

wierzê w to, bo widzia³em tego konia jak siê rusza³ na kwalifikacji, a jak pó¼niej na próbie, by³ cieniem siebie
breakaway
U¿ytkownik

« Odpowiedz #8 : Pa¼dziernik 29, 2008, 18:57:45 »

I nadal jest co¶ z nim nie tak? To jaki¶ trwa³y uraz? Koñ chodzi w ogóle pod siod³em, czy tylko kryje?
Drapik
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 446

« Odpowiedz #9 : Pa¼dziernik 29, 2008, 19:06:09 »

break- potomstwo przylepeczki, misiaczki- dla mnie bija nawet konicha po diabelku pod wzgledem charakteru
przy mnie kon byl tylko puszczany luzem kical sobie sam przeszkode z kaluzy w te i na zad- poza tym robil z siebie showmana- bardzo sie pokazywal, jak tylko odwrocilismy sie do niego tylem to od razu przed nosem przebiegal,rzal i zwracal uwage na siebie
co do wypadku ja slyszalam  "plotke" ze wpadl wlasnie w okser, dostal dragiem po ledzwiach  i sie wywrocil,ale ile w tym prawdy nie wiem
duke
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 273

« Odpowiedz #10 : Pa¼dziernik 29, 2008, 19:07:20 »

teraz juz jest db,chodzi pod siod³em,córka dr £oja na nim je¿dzi sam doktor te¿ siada³,normalnie pracuje
breakaway
U¿ytkownik

« Odpowiedz #11 : Pa¼dziernik 29, 2008, 19:08:42 »

To aktualnie stoi u £ojów? Znalaz³am go na li¶cie ogierów wystawionych do dzier¿awy na rok 2009 i jako¶ mnie zainteresowa³. No nic, zosta³o mi zaprezentowaæ mój typ w³a¶cicielowi .
galopada
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 543

« Odpowiedz #12 : Pa¼dziernik 30, 2008, 14:35:36 »

na poczatku roku u nas w stajni urodzi sie pierwszy ma³y Jurand ^^
xyz
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 28

« Odpowiedz #13 : Listopad 03, 2008, 22:57:36 »

koñ bardzo ciekawy, mia³am przyjemno¶æ na nim je¼dziæ z córk± pana doktora, nie ma problemów z chodami, bardzo delikatny na pomoce i ³atwy w prowadzeniu, najlepsze jest to ¿e mo¿e chodziæ pod siod³eem z koby³± obok siebie i nic sobie z tego nie robi, naprawdê ogromny plus za charakter, zreszt± u¿ytkowo tak¿e wporz±dku
breakaway
U¿ytkownik

« Odpowiedz #14 : Listopad 07, 2008, 09:23:28 »

Ogier prawdopodobnie zostanie nadal tam, gdzie jest. Przynajmiej takie dosz³y mnie s³uchy, ¿e chc± zatrzymaæ go na jeszcze jeden sezon. Je¶li jednak nie bêd± ju¿ go chcieli, Prezes mocno siê na niego czai .
Strony: [1] 2 3 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: