Wachmistrz
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 192
|
|
« Odpowiedz #15 : Pa¼dziernik 29, 2008, 21:48:20 » |
|
No proszê. Alagancko. :-) ______________________________________________________________ Z tym zadem to wiem ¿e kwestia gustu. Ja lubiê ,,wysokie,,
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 1700
|
|
« Odpowiedz #16 : Pa¼dziernik 29, 2008, 21:56:51 » |
|
ja te¿, ale akurat ta klacz ma horyzontalny zad, tak uwa¿am dla porównania jej córka po ogierze Grey ma bardziej anglo zad, jest wysokono¿na, trochê za du¿a (171,5cm) i ma za ma³e kopyta do kalibru zalety to dobrze sk±towana ³opatka, wysoko osadzona, ³abêdzia szyja no i ten bardziej spadzisty zad daje jednak niesamowite foule w galopie w porównaniu do matki ma te¿ l¿ejsz±, suchsz± g³owê i proste tylne nogi
|
|
|
|
|
|
|
Arcturus
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 319
|
|
« Odpowiedz #17 : Pa¼dziernik 29, 2008, 22:21:01 » |
|
Rozumiem ze proste nogi , to rownolegle ustawione ? co to znaczy wysoko osadzona ³opatka ? No i jakie w takim razie powinny byc proporcje dlugosc konczyn do wys. w klebie ?
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #18 : Pa¼dziernik 29, 2008, 22:32:35 » |
|
wysoko osadzona szyja nie ³opatka, ¼le to napisa³em przepraszam , mo¿e siê wydawaæ, ¿e chodzi³o o ³opatkê
wysoko osadzona szyja jest cennym aktywem konia wierzchowego, u³atwia jego poprawne ustawienie pod siod³em, ³atwiej jest takiemu koniowi opu¶ciæ szyjê, uwypukliæ grzbiet i aktywnie nosiæ ciê¿ar je¼d¼ca
koñczyny tylne, patrz±c od ty³u, powinny byæ równoleg³e w nadpêciach
koñczyny przednie, patrz±c od przodu, powinny byæ równoleg³e na ca³ej d³ugo¶ci
koñczyna przednia powinna stanowiæ (mierz±c j± od pod³o¿a do mostka), mniej-wiêcej, po³owê wysoko¶ci w k³êbie
konie orientalne maj± krótsze nogi, folbluty stosunkowo d³u¿sze, polski angloarab kiedy¶ by³ bardziej orientalny, dzi¶ siê zfolbluci³
|
|
|
|
|
|
|
montana
Administrator
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 1575
|
|
« Odpowiedz #19 : Pa¼dziernik 29, 2008, 22:39:35 » |
|
My¶le, ze ten temat moze sie rozwijac w nadanym kierunku, wydzieliæ z tego osobny w±tek "ocena pokroju" ? wg ¿yczeñ
|
|
|
|
|
|
|
Doma
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 441
|
|
« Odpowiedz #20 : Pa¼dziernik 29, 2008, 22:42:27 » |
|
uwa¿am ¿e ¶wietny pomys³, w koñcu bêdzie mo¿na zadawaæ pytania ¶mia³o ech wspania³e jest to forum!! temat chyba wielu z nas pomo¿e trochê siê podszkoliæ
|
|
|
|
|
|
|
Wachmistrz
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #21 : Pa¼dziernik 29, 2008, 22:49:35 » |
|
no to teraz co mo¿na o tym dziwol±gu...?
|
|
|
|
|
|
|
breakaway
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 265
|
|
« Odpowiedz #22 : Pa¼dziernik 29, 2008, 22:50:51 » |
|
Ja siê nie znam, ale odnoszê wra¿enie, jakby ka¿dy kawa³ek by³ od innego konia . Wydaje mi siê, ¿e koñ ma strasznie krótk± szyjê... Ogólnie chêtnie poczytam opinie specjalistów .
|
|
|
|
|
|
|
Arcturus
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 319
|
|
« Odpowiedz #23 : Pa¼dziernik 29, 2008, 22:51:11 » |
|
" koñczyna przednia powinna stanowiæ (mierz±c j± od pod³o¿a do mostka), mniej-wiêcej, po³owê wysoko¶ci w k³êbie"
A nie do ³okcia ? Ok czyli konczyna powinna stanowic ok 50 % wysok.
" konie orientalne maj± krótsze nogi, folbluty stosunkowo d³u¿sze, polski angloarab kiedy¶ by³ bardziej orientalny, dzi¶ siê zfolbluci³ "
A co z proporcjami dlugosc do wysokosci calej sylwetki ?
|
|
|
|
|
|
|
Doma
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #24 : Pa¼dziernik 29, 2008, 22:53:00 » |
|
ja stawiam na spora dozê folbluta w tym koniu a tak powa¿niej, no faktycznie szyja za krótka, mo¿e lekko przebudowany zad? s³abo zwi±zany? breakaway, na szczê¶cie mamy tu specjalistów, którzy pomog± takim laikom jak ja, co¶ próbowaæ zrozumieæ to pierwszy raz w ¿yciu kiedy odwa¿y³am siê co¶ napisaæ na temat pokroju, nigdzie indziej bym siê nie odwa¿y³a a w ogóle zdjêcie jest trochê pod z³ym k±tem chyba, wiêc ciut zaburza rzeczywisty obraz konia, czy ¼le mówiê? fotograf chyba powinien byæ byæ ustawiony prostopadle do ³opatki konia? czy zaraz za? czy co¶ bezsensu piszê?
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #25 : Pa¼dziernik 29, 2008, 22:59:03 » |
|
je¶li chodzi o mnie to nie jestem ¿adnym specjalist±, a ca³kowitym amatorem tak na pierwszy rzut oka zalety: koñ w dobrym typie - szlachetna, urodziwa, ¿eñska klacz; ³adna g³owa, z wklês³ym profilem (z zawadiacko wykrojonymi uszami?), wysoko osadzona szyja, k³±b wyra¼nie zarysowany, bardzo ³adne umaszczenie wady: za ma³o ko¶ci w nogach, s³abe wi±zanie zadu, (lewa przednia pêcina stroma? - takie zdjêcia powinny byæ na p³ycie robione), za krótki ogon no i najwiêksza wada - bardzo krótka szyja, która psuje ogólne wra¿enie, powoduje, ¿e koñ wydaje siê bardzo nieharmonijny ja bym stawia³ na jakie¶ Dakotowe nasienie (Toledo/Oregon)
|
|
|
|
|
|
|
breakaway
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 265
|
|
« Odpowiedz #26 : Pa¼dziernik 29, 2008, 23:02:46 » |
|
Mo¿e i amator, ale z ogromn± wiedz± .
|
|
|
|
|
|
|
Doma
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #27 : Pa¼dziernik 29, 2008, 23:09:21 » |
|
ano dok³adnie, Jasiek nawet jako amator, dla nas jeste¶ Mistrzem
|
|
|
|
|
|
|
Wachmistrz
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #28 : Pa¼dziernik 29, 2008, 23:17:06 » |
|
Szyja? E tam krótka. Do trawy na pewno siêga.
|
|
|
|
|
|
|
montana
Administrator
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 1575
|