FORUM O KONIACH MAŁOPOLSKICH
Maj 13, 2025, 07:19:53 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2 3 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Efekt i Emaks, Janowskie ogiery  (Przeczytany 28869 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Doma
UÂżytkownik

« : Listopad 04, 2008, 22:09:06 »

przeglÂądajÂąc stronĂŞ Janowa napotkaÂłam na te dwa ogiery
obydwa od Emerychy,
Efekt kryjÂący za 1500zÂł i Emaks za 500zÂł

czy macie moÂże jakieÂś doÂświadczenia z tymi ogierami? moÂżecie coÂś powiedzieĂŚ o ich potomstwie?
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #1 : Listopad 04, 2008, 22:46:11 »

Efekt dla mnie fajny, urodziwy podoba mi siĂŞ , szkoda, Âże nie widaĂŚ go ostatnio na zawodach ogĂłlnopolskich Smutny a  mimo tego cena stanĂłwki najwyÂższa chyba obecnie wÂśrĂłd mÂłp ogierĂłw (chyba ?), moÂż eto sposĂłb na selekcjĂŞ klaczy do stanĂłwki ?
Jednak Topaz i Jawor (bodaj pierwszy w klaise rocznych ogierkĂłw w BiaÂłce 08) nie odpowiadajÂą mi typem za bardzo, Topaz pewnie bĂŞdzie niezÂłym koniem wszechstronnie uÂżytkowym, ale jest przy ciĂŞzki, brakuje mu urody ojca.

Emaksa nigdy nie widziaÂłam, wiĂŞc siĂŞ nie wypowiem. OglÂądajÂąc zdjĂŞcia mam mieszane uczucia - troszke taki maÂło mĂŞski siĂŞ zdaje, zobaczymy czy coÂś bedzie w BiaÂłce latem 2009 po nim ??
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #2 : Listopad 04, 2008, 22:53:51 »

Topaz nie wydaje mi siê mniej urodziwy od ojca, jest w nieco innym typie, mniej elegancki, ni¿szy, mocniejszy, g³êbszy, ma lepszy grzbiet i wi¹zanie zadu, ³adn¹ szyjê, intuicja podpowiada, ¿e mo¿e siê sprawdziÌ w hodowli, oczywiœcie potrzebuje innych klaczy ni¿ ojciec
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #3 : Listopad 05, 2008, 12:53:02 »

Âźle siĂŞ wyraziÂłam, chodziÂło mi wÂłaÂśnie o tĂŞ elegancjĂŞ
podobno rodzina T janowska nie sÂłynie z koni w eleganckim typie, ciekawe , a gdzie on w ogĂłle trafiÂł ?
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #4 : Listopad 05, 2008, 18:26:03 »

tak, to prawda, a jego matka wygraÂła w swoim czasie w BiaÂłce nagrodĂŞ dla konia w najbardziej sarmackim typie czy coÂś takiego

Topaz:

Doma
UÂżytkownik

« Odpowiedz #5 : Listopad 06, 2008, 21:56:23 »

wklejam zdjĂŞcie ogiera Emaks, ze stronki Janowa

Przyznam szczerze Âże na tym zdjĂŞciu przynajmniej ogier robi na mnie bardzo dobre wraÂżenie, chociaÂż jakbym nie wiedziaÂła Âże to maÂłopolak, to obstawiaÂłabym inne rasy...
goha
UÂżytkownik

« Odpowiedz #6 : Listopad 07, 2008, 08:14:00 »

a co za wypadek miaÂł jako Âźrebak?? mi teÂż siĂŞ on podoba
Drapik
UÂżytkownik

« Odpowiedz #7 : Listopad 09, 2008, 13:09:22 »

koleÂżanka ze zwiÂązku mĂłwiÂła, Âże  koĂą  ma coÂś z koÂściÂą ÂłokciowÂą, ale nie znam szczegó³ów.
KoĂą o tyle cenny co jeden z niewielu udanych eksterierowo ostatnich potomkĂłw nieodÂżaÂłowanego  Divisora xx, do tego od "janowskiej zÂłotej kury". Szkoda, Âże Ăłw wypadek uniemoÂżliwiÂł ocenĂŞ konia w sporcie- dla mnie jednak taka niepeÂłna ocena, na podstawie  potomstwa przede wszystkim na klaczach janowskich, ktĂłre jak wiadomo sÂą wedÂług niektĂłrych cenionych znawcĂłw rasy najlepszym stadem ÂżeĂąskim w PL trudno stwierdziĂŚ czy bĂŞdzie to db koĂą na klacze terenowe...
ktoÂś ma juÂż jakiegoÂś maÂłego Emaksa od swojej klaczy? albo widziaÂł  niejanowskie Âźrebole?
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #8 : Listopad 09, 2008, 13:50:46 »

maÂło szlachetny wyszedÂł ten Emaks, baÂłbym siĂŞ kryĂŚ
ataman
UÂżytkownik

« Odpowiedz #9 : Listopad 14, 2008, 21:36:45 »

mam w tym roku klaczkĂŞ i ogierka po Emaksie i powiem wam ze tak podobnych Âżrebiat do ojca i miedzy sobÂą to juÂż dawno nie widziaÂłem .Matki po ró¿nych ogierach jedna po Berberysie a druga po Banicie , ÂżrebiĂŞta duÂże z dobrym ruchem , z tym ze potrafi  daĂŚ kasztana .
jaÂśko
UÂżytkownik

« Odpowiedz #10 : Listopad 14, 2008, 23:18:58 »

atamanie a kasztan zly?
ataman
UÂżytkownik

« Odpowiedz #11 : Listopad 21, 2008, 09:57:18 »

jaÂśku ja wole siwe
jaÂśko
UÂżytkownik

« Odpowiedz #12 : Listopad 21, 2008, 21:05:22 »

no bo sam posiwiales
ataman
UÂżytkownik

« Odpowiedz #13 : Listopad 24, 2008, 21:21:38 »

jezeli chodzi o Emaksa to w rzeczywistoÂści wyglÂąda jeszcze lepiej jak na zdiĂŞciu , a dodatkowo chyba daÂł leprze zrebieta niÂż Efekt .Jezeli chcecie poprawiac szyjĂŞ i wzrost to proponujĂŞ go uÂżywac puki jeszcze nie jest za drogi .Osobiscie mam chĂŞc uzyc go jeszcze raz .
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #14 : Listopad 24, 2008, 21:41:21 »

pochwal siĂŞ chociaÂż zdjĂŞciami ÂźrebakĂłw, ÂżebyÂśmy teÂż mogli oceniĂŚ Emaksa
Strony: [1] 2 3 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: