Doma
UÂżytkownik
|
 |
« : Listopad 04, 2008, 22:09:06 » |
|
przeglÂądajÂąc stronĂŞ Janowa napotkaÂłam na te dwa ogiery obydwa od Emerychy, Efekt kryjÂący za 1500zÂł i Emaks za 500zÂł
czy macie moÂże jakieÂś doÂświadczenia z tymi ogierami? moÂżecie coÂś powiedzieĂŚ o ich potomstwie?
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #1 : Listopad 04, 2008, 22:46:11 » |
|
Efekt dla mnie fajny, urodziwy podoba mi siĂŞ , szkoda, Âże nie widaĂŚ go ostatnio na zawodach ogĂłlnopolskich  a mimo tego cena stanĂłwki najwyÂższa chyba obecnie wÂśrĂłd mÂłp ogierĂłw (chyba ?), moÂż eto sposĂłb na selekcjĂŞ klaczy do stanĂłwki ? Jednak Topaz i Jawor (bodaj pierwszy w klaise rocznych ogierkĂłw w BiaÂłce 08) nie odpowiadajÂą mi typem za bardzo, Topaz pewnie bĂŞdzie niezÂłym koniem wszechstronnie uÂżytkowym, ale jest przy ciĂŞzki, brakuje mu urody ojca. Emaksa nigdy nie widziaÂłam, wiĂŞc siĂŞ nie wypowiem. OglÂądajÂąc zdjĂŞcia mam mieszane uczucia - troszke taki maÂło mĂŞski siĂŞ zdaje, zobaczymy czy coÂś bedzie w BiaÂłce latem 2009 po nim ??
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #2 : Listopad 04, 2008, 22:53:51 » |
|
Topaz nie wydaje mi siê mniej urodziwy od ojca, jest w nieco innym typie, mniej elegancki, ni¿szy, mocniejszy, g³êbszy, ma lepszy grzbiet i wi¹zanie zadu, ³adn¹ szyjê, intuicja podpowiada, ¿e mo¿e siê sprawdziÌ w hodowli, oczywiœcie potrzebuje innych klaczy ni¿ ojciec
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #3 : Listopad 05, 2008, 12:53:02 » |
|
Âźle siĂŞ wyraziÂłam, chodziÂło mi wÂłaÂśnie o tĂŞ elegancjĂŞ  podobno rodzina T janowska nie sÂłynie z koni w eleganckim typie, ciekawe , a gdzie on w ogĂłle trafiÂł ?
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #4 : Listopad 05, 2008, 18:26:03 » |
|
tak, to prawda, a jego matka wygraÂła w swoim czasie w BiaÂłce nagrodĂŞ dla konia w najbardziej sarmackim typie czy coÂś takiego ______________________________________________________________ Topaz:  
|
|
|
|
|
|
|
Doma
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #5 : Listopad 06, 2008, 21:56:23 » |
|
wklejam zdjĂŞcie ogiera Emaks, ze stronki Janowa  Przyznam szczerze Âże na tym zdjĂŞciu przynajmniej ogier robi na mnie bardzo dobre wraÂżenie, chociaÂż jakbym nie wiedziaÂła Âże to maÂłopolak, to obstawiaÂłabym inne rasy...
|
|
|
|
|
|
|
goha
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #6 : Listopad 07, 2008, 08:14:00 » |
|
a co za wypadek miaÂł jako Âźrebak?? mi teÂż siĂŞ on podoba 
|
|
|
|
|
|
|
Drapik
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #7 : Listopad 09, 2008, 13:09:22 » |
|
kole¿anka ze zwi¹zku mówi³a, ¿e koù ma coœ z koœci¹ ³okciow¹, ale nie znam szczegó³ów. Koù o tyle cenny co jeden z niewielu udanych eksterierowo ostatnich potomków nieod¿a³owanego Divisora xx, do tego od "janowskiej z³otej kury". Szkoda, ¿e ów wypadek uniemo¿liwi³ ocenê konia w sporcie- dla mnie jednak taka niepe³na ocena, na podstawie potomstwa przede wszystkim na klaczach janowskich, które jak wiadomo s¹ wed³ug niektórych cenionych znawców rasy najlepszym stadem ¿eùskim w PL trudno stwierdziÌ czy bêdzie to db koù na klacze terenowe... ktoœ ma ju¿ jakiegoœ ma³ego Emaksa od swojej klaczy? albo widzia³ niejanowskie Ÿrebole?
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #8 : Listopad 09, 2008, 13:50:46 » |
|
maÂło szlachetny wyszedÂł ten Emaks, baÂłbym siĂŞ kryĂŚ
|
|
|
|
|
|
|
ataman
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #9 : Listopad 14, 2008, 21:36:45 » |
|
mam w tym roku klaczkê i ogierka po Emaksie i powiem wam ze tak podobnych ¿rebiat do ojca i miedzy sob¹ to ju¿ dawno nie widzia³em .Matki po ró¿nych ogierach jedna po Berberysie a druga po Banicie , ¿rebiêta du¿e z dobrym ruchem , z tym ze potrafi daÌ kasztana .
|
|
|
|
|
|
|
jaÂśko
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #10 : Listopad 14, 2008, 23:18:58 » |
|
atamanie a kasztan zly?
|
|
|
|
|
|
|
ataman
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #11 : Listopad 21, 2008, 09:57:18 » |
|
jaÂśku ja wole siwe
|
|
|
|
|
|
|
jaÂśko
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #12 : Listopad 21, 2008, 21:05:22 » |
|
no bo sam posiwiales
|
|
|
|
|
|
|
ataman
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #13 : Listopad 24, 2008, 21:21:38 » |
|
jezeli chodzi o Emaksa to w rzeczywistoÂści wyglÂąda jeszcze lepiej jak na zdiĂŞciu , a dodatkowo chyba daÂł leprze zrebieta niÂż Efekt .Jezeli chcecie poprawiac szyjĂŞ i wzrost to proponujĂŞ go uÂżywac puki jeszcze nie jest za drogi .Osobiscie mam chĂŞc uzyc go jeszcze raz .
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #14 : Listopad 24, 2008, 21:41:21 » |
|
pochwal siĂŞ chociaÂż zdjĂŞciami ÂźrebakĂłw, ÂżebyÂśmy teÂż mogli oceniĂŚ Emaksa
|
|
|
|
|
|
|
|