FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Grudzieñ 17, 2024, 11:41:35 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: [1] |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: bazy danych waszych stajni  (Przeczytany 11441 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
emi
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 108

« : Listopad 05, 2008, 11:21:54 »

to to co w temacie czyli czy prowadzicie w waszych stajniach rejestry koni: kiedy do was przysz³y ktore konie sprzedaliscie co sie wam urodzilo co padlo kiedy robicie odrobaczeia, kopyta kiedy macie generalne czysczenie ca³ej infrastruktury stajni a takze innych pomieszczen inwentarskich kiedy szcepicie konie czym szczepicie zazrebiania koni ilosci skokow  daty wyzrebien zazrebien ewentualne poronienia poprostu wszytko wszytko o waszej stajni
chcia³abym sciagnac program zeby miec taka baze danych na kompie bo jakos nieusmiecha mi sie tego wszytkiego pisac recznie czy ktos z was ma taki program moze sie czyms takim pochwalic
jak to ma wygladac
mewen
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 51

« Odpowiedz #1 : Listopad 05, 2008, 12:09:30 »

Oj moja stajnia dosyæ ma³a(6koni) wiêc robiê to wszystko rêcznie;) ka¿dy konik ma swój osobisty segregator ale temat i pomys³ bardzo ciekawe i faktycznie przydatne by by³o co¶ takiego

Pozdrawiam
Marta
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 212

« Odpowiedz #2 : Listopad 05, 2008, 12:12:22 »

Nigdy nie spotka³am siê z takim programem, ale to nie znaczy ¿e taki nie powsta³. By³by bardzo przydatny, bo nie wyobra¿am sobie prowadzenia powa¿nej hodowli bez notowania takich rzeczy (o zgrozo niektórzy sobie wyobra¿aj± i stosuj±). Jedyny minus - a co, je¶li bêdzie jaka¶ awaria? Trzymanie takich danych tylko w komputerze to ryzyko, a nie zawsze da siê zrobiæ kopiê czy wydruk. Mo¿e jestem staro¶wiecka, ale nie ma to jak papier. Z tego co zauwa¿y³am nawet w pañstwowych du¿ych stadninach dominuje papierowa dokumentacja.
emi
U¿ytkownik

« Odpowiedz #3 : Listopad 05, 2008, 12:27:38 »

a no w³asnei szukam i szukam dszuka sie neimoge a taki program na bank jest moja sira go widzia³a miala szanse kupic ale niestety dosc duzo kosztowal
zaczelam wlasnei robic na papierze dokumentacje lepeij pozno niz wcale  ale poweim jedno ciezko jest do kazdego konia dodaje komentarz np w jakim stanie zdrowia przyszedl do nas do stajni czy by³ multipac czy pojednynczy egzemplarz i tak siedze wertuje papiery historie leczen 
moze maci jeszce jakies pomysly co dodac do takeij bazy danyc
bede musiala jeszce zgwlacic moja weterynarke zeby pokazala mi swoje ksiazki i poszczegolne chorobska jakie konie mia³y  fajnie by³oby tez prowqadzi taka mini ksiegowosc czyli co za ile i na jakiego konia posz³o obliczyc to wiadomo ze wyjda na inusie ale warto wiedziec takie rzeczy
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« Odpowiedz #4 : Listopad 05, 2008, 12:50:17 »

pomys³ fajny
ja mam jeden segregator z papierami i ma³o koni wiêc póki co wystarcza

zwyk³y windows ma program do robienia baz danych - dosyæ ³atwy w obs³udze z mo¿liwo¶ci± wyszukiwania, wypasione programy komputorewo s± drogie niestety, ale proste i funkcjonalne mo¿na znale¼æ za mniej ni¿ 100 z³ a wcze¶niej za darmo je testowaæ

http://www.softmania.pl/programy-kategoria-131-bazy_danych.html#m
informacje z tej strony, mogê Ciebie emi zainteresowaæ
emi
U¿ytkownik

« Odpowiedz #5 : Listopad 05, 2008, 16:06:29 »

musze pozniej liuknac te programy ktore mi przes³ala ar narazie zrobi³am wstepna rozpiske co jaki kon i wogole nabiera to kszta³tow najgorsze jest to ze czesc koni d³ugo niemiala paszportow bo np wyrabialy sie po kilka miesiecy i konie niemaj wlepionych ani nalepek od szczepien ani nic takiego i teraz dylemat ktory kon jaka nalepka kiedy kontynuacja
musze dzwonic i prosic weterynarke o sprawdzenie ksiazek przez nia prowadzonych bio inaczej to licho
wiewióra
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 24

« Odpowiedz #6 : Listopad 05, 2008, 17:43:08 »

ja mam wszystko zapisywane.. kiedy kowal.. kiedy weterynarz co poda³ .. mam zeszyt i ka¿dy koñ ma swoje miejsce.. oraz inne potrzebne rzeczy
montana
Administrator
U¿ytkownik
*
Wiadomo¶ci: 1575

« Odpowiedz #7 : Listopad 06, 2008, 20:23:27 »

my tez piszemy w zeszycie, ale taki program by³by przydatny

Chyba znalaz³am cos takiego i to w dobrej cenie ! oraz w wersji demo Chichot
http://forum.izoo.krakow.pl/read.php?1,2997
http://motorsoft.republika.pl/

czekam na opinie po przetestowaniu Ja w³a¶nie instaluje
Iza90
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 718

« Odpowiedz #8 : Listopad 07, 2008, 20:02:53 »

Ja prowadzê segregator, ale nie tylko koni w stajni, równie¿ ogierów, których u¿ywali¶my (b±d¼ mieli¶my zamiar u¿yæ). W koszulce foliowej z jednej strony jest karta konia, zawieraj±ca podstawowe informacje (imiê, nr paszportu, data ur, rada, ma¶æ, wymiary, bonitacja, hodowca i w³a¶ciciel) i rodowód do 4 pokolenia z zaznaczeniem inbredów; z drugiej strony zdjêcie z postawie zootechnicznej. Aktualnie w zbiorze znajduje siê 25 koni, ale ca³y czas przybywa. Bardzo dobra sprawa, je¿eli chcemy komu¶ pokazaæ konie, a nie ma mo¿liwo¶ci zaprezentowania ich na ¿ywo.
emi
U¿ytkownik

« Odpowiedz #9 : Listopad 09, 2008, 15:40:18 »

katalogowanie koni z rodowodow to swoja droga bo to to chyba kazdy robi  ale prowadzenia planu prowadzenia stajni to raczej miejsze grono osob
pampolinka
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 28

« Odpowiedz #10 : Styczeñ 26, 2011, 10:45:21 »

Od¶wie¿am temat, ¿eby podzieliæ siê swoim podej¶ciem

Ja prowadzê notatki zarówno o hodowli koni jak i o stajni i jej wyposa¿eniu.
Wypiszê dok³adniej bo mo¿e komu¶ siê przyda. Sama jeszcze pewnie udoskonalê ten system kiedy¶.

Notatki dot. koni o:
- ka¿dej wizycie weterynarza, podjêtych leczeniach itp
- ka¿dej wizycie kowali
- odrobaczaniu i szczepieniach (szczepienia w paszportach)
- wszelkich nabytych informacjach o koniu (o przodkach, osi±gniêciach, o jego przesz³o¶ci zanim trafi³ do mojej stajni, b±d¼ o tym gdzie jest sprzedany koñ)
- przebieg ka¿dego o¼rebienia
- informacje o ogierach, które mnie zainteresowa³y

info posegregowane dla ka¿dego konia w osobnej koszulce. Dla ogiera wpiê³am w segregator osobn± teczkê bo zbieram wiêcej informacji o potomstwie i jego poczynaniach podobnie dla ogierów-kandydatów

Dla informacji o obiekcie inwentaryzacje, pomys³y, ciekawe rozwi±zania. Prowadzê tez notatki z jazd i szkolenia koni. To w formie zeszytu i krótkiej informacji. Zajmuje to troszkê czasu ale uwa¿am ¿e warto.

Nie korzystam do tego z ¿adnego programu. Zbieram informacje równie¿ na twardy dysk ale w formie folderów, nie powielaj±c informacji z notatek. Segregator mo¿na zabraæ wszêdzie i ma siê do niego wgl±d w wiêkszo¶ci sytuacji.
ja¶ko
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 215

« Odpowiedz #11 : Styczeñ 26, 2011, 19:27:48 »

Za parê lat przestaniesz.
pampolinka
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 28

« Odpowiedz #12 : Styczeñ 26, 2011, 21:24:23 »

hmm byæ mo¿e ja¶ko ale na t± chwilê w±tpiê. W zesz³ym roku przyda³y mi siê stare notatki i s±dzê ¿e i w tym siê bêd± przydawa³y jeszcze bardziej
meghana
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 143

« Odpowiedz #13 : Styczeñ 26, 2011, 22:20:24 »

Pomys³ jest bardzo ciekawy i na pewno przydatny w du¿ych i ¶rednich o¶rodkach hodowlanych, czy te¿ je¼dzieckich.
Wydaje mi siê, ¿e mo¿na stworzyæ sobie w³asny "programik" na bazie powszechnie dostêpnego oprogramowania wszechobecnej firmy, monopolisty na rynku.
Dla prawdziwie du¿ych hodowli pewnie s± dostêpne profesjonalne aplikacje, ja na razie korzystam z kalendarza papierowego, bo wielu notatek nie muszê robiæ.
kucaro
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1

« Odpowiedz #14 : Sierpieñ 11, 2011, 14:44:24 »

witam wszystkich, chcialbym odgrzac stary temat pytaniem:
A co ta baza mialaby zawierac ?
jakie cechy konia przechowywaæ w bazie?
Strony: [1] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: