FORUM O KONIACH MAŁOPOLSKICH
Kwiecień 08, 2025, 19:47:24 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: bazy danych waszych stajni  (Przeczytany 11902 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
emi
UÂżytkownik

« : Listopad 05, 2008, 11:21:54 »

to to co w temacie czyli czy prowadzicie w waszych stajniach rejestry koni: kiedy do was przyszÂły ktore konie sprzedaliscie co sie wam urodzilo co padlo kiedy robicie odrobaczeia, kopyta kiedy macie generalne czysczenie caÂłej infrastruktury stajni a takze innych pomieszczen inwentarskich kiedy szcepicie konie czym szczepicie zazrebiania koni ilosci skokow  daty wyzrebien zazrebien ewentualne poronienia poprostu wszytko wszytko o waszej stajni
chciaÂłabym sciagnac program zeby miec taka baze danych na kompie bo jakos nieusmiecha mi sie tego wszytkiego pisac recznie czy ktos z was ma taki program moze sie czyms takim pochwalic
jak to ma wygladac
mewen
UÂżytkownik

« Odpowiedz #1 : Listopad 05, 2008, 12:09:30 »

Oj moja stajnia dosyĂŚ maÂła(6koni) wiĂŞc robiĂŞ to wszystko rĂŞcznie;) kaÂżdy konik ma swĂłj osobisty segregator ale temat i pomysÂł bardzo ciekawe i faktycznie przydatne by byÂło coÂś takiego

Pozdrawiam
Marta
UÂżytkownik

« Odpowiedz #2 : Listopad 05, 2008, 12:12:22 »

Nigdy nie spotkaÂłam siĂŞ z takim programem, ale to nie znaczy Âże taki nie powstaÂł. ByÂłby bardzo przydatny, bo nie wyobraÂżam sobie prowadzenia powaÂżnej hodowli bez notowania takich rzeczy (o zgrozo niektĂłrzy sobie wyobraÂżajÂą i stosujÂą). Jedyny minus - a co, jeÂśli bĂŞdzie jakaÂś awaria? Trzymanie takich danych tylko w komputerze to ryzyko, a nie zawsze da siĂŞ zrobiĂŚ kopiĂŞ czy wydruk. MoÂże jestem staroÂświecka, ale nie ma to jak papier. Z tego co zauwaÂżyÂłam nawet w paĂąstwowych duÂżych stadninach dominuje papierowa dokumentacja.
emi
UÂżytkownik

« Odpowiedz #3 : Listopad 05, 2008, 12:27:38 »

a no wÂłasnei szukam i szukam dszuka sie neimoge a taki program na bank jest moja sira go widziaÂła miala szanse kupic ale niestety dosc duzo kosztowal
zaczelam wlasnei robic na papierze dokumentacje lepeij pozno niz wcale  ale poweim jedno ciezko jest do kazdego konia dodaje komentarz np w jakim stanie zdrowia przyszedl do nas do stajni czy byÂł multipac czy pojednynczy egzemplarz i tak siedze wertuje papiery historie leczen 
moze maci jeszce jakies pomysly co dodac do takeij bazy danyc
bede musiala jeszce zgwlacic moja weterynarke zeby pokazala mi swoje ksiazki i poszczegolne chorobska jakie konie miaÂły  fajnie byÂłoby tez prowqadzi taka mini ksiegowosc czyli co za ile i na jakiego konia poszÂło obliczyc to wiadomo ze wyjda na inusie ale warto wiedziec takie rzeczy
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #4 : Listopad 05, 2008, 12:50:17 »

pomysÂł fajny
ja mam jeden segregator z papierami i maÂło koni wiĂŞc pĂłki co wystarcza

zwyk³y windows ma program do robienia baz danych - dosyÌ ³atwy w obs³udze z mo¿liwoœci¹ wyszukiwania, wypasione programy komputorewo s¹ drogie niestety, ale proste i funkcjonalne mo¿na znaleŸÌ za mniej ni¿ 100 z³ a wczeœniej za darmo je testowaÌ

http://www.softmania.pl/programy-kategoria-131-bazy_danych.html#m
informacje z tej strony, mogĂŞ Ciebie emi zainteresowaĂŚ
emi
UÂżytkownik

« Odpowiedz #5 : Listopad 05, 2008, 16:06:29 »

musze pozniej liuknac te programy ktore mi przesÂłala ar narazie zrobiÂłam wstepna rozpiske co jaki kon i wogole nabiera to ksztaÂłtow najgorsze jest to ze czesc koni dÂługo niemiala paszportow bo np wyrabialy sie po kilka miesiecy i konie niemaj wlepionych ani nalepek od szczepien ani nic takiego i teraz dylemat ktory kon jaka nalepka kiedy kontynuacja
musze dzwonic i prosic weterynarke o sprawdzenie ksiazek przez nia prowadzonych bio inaczej to licho
wiewiĂłra
UÂżytkownik

« Odpowiedz #6 : Listopad 05, 2008, 17:43:08 »

ja mam wszystko zapisywane.. kiedy kowal.. kiedy weterynarz co podaÂł .. mam zeszyt i kaÂżdy koĂą ma swoje miejsce.. oraz inne potrzebne rzeczy
montana
Administrator
UÂżytkownik
*

« Odpowiedz #7 : Listopad 06, 2008, 20:23:27 »

my tez piszemy w zeszycie, ale taki program byÂłby przydatny

Chyba znalazÂłam cos takiego i to w dobrej cenie ! oraz w wersji demo Chichot
http://forum.izoo.krakow.pl/read.php?1,2997
http://motorsoft.republika.pl/

czekam na opinie po przetestowaniu Ja wÂłaÂśnie instaluje
Iza90
UÂżytkownik

« Odpowiedz #8 : Listopad 07, 2008, 20:02:53 »

Ja prowadzê segregator, ale nie tylko koni w stajni, równie¿ ogierów, których u¿ywaliœmy (b¹dŸ mieliœmy zamiar u¿yÌ). W koszulce foliowej z jednej strony jest karta konia, zawieraj¹ca podstawowe informacje (imiê, nr paszportu, data ur, rada, maœÌ, wymiary, bonitacja, hodowca i w³aœciciel) i rodowód do 4 pokolenia z zaznaczeniem inbredów; z drugiej strony zdjêcie z postawie zootechnicznej. Aktualnie w zbiorze znajduje siê 25 koni, ale ca³y czas przybywa. Bardzo dobra sprawa, je¿eli chcemy komuœ pokazaÌ konie, a nie ma mo¿liwoœci zaprezentowania ich na ¿ywo.
emi
UÂżytkownik

« Odpowiedz #9 : Listopad 09, 2008, 15:40:18 »

katalogowanie koni z rodowodow to swoja droga bo to to chyba kazdy robi  ale prowadzenia planu prowadzenia stajni to raczej miejsze grono osob
pampolinka
UÂżytkownik

« Odpowiedz #10 : Styczeń 26, 2011, 10:45:21 »

OdÂświeÂżam temat, Âżeby podzieliĂŚ siĂŞ swoim podejÂściem

Ja prowadzĂŞ notatki zarĂłwno o hodowli koni jak i o stajni i jej wyposaÂżeniu.
WypiszĂŞ dokÂładniej bo moÂże komuÂś siĂŞ przyda. Sama jeszcze pewnie udoskonalĂŞ ten system kiedyÂś.

Notatki dot. koni o:
- kaÂżdej wizycie weterynarza, podjĂŞtych leczeniach itp
- kaÂżdej wizycie kowali
- odrobaczaniu i szczepieniach (szczepienia w paszportach)
- wszelkich nabytych informacjach o koniu (o przodkach, osiÂągniĂŞciach, o jego przeszÂłoÂści zanim trafiÂł do mojej stajni, bÂądÂź o tym gdzie jest sprzedany koĂą)
- przebieg kaÂżdego oÂźrebienia
- informacje o ogierach, ktĂłre mnie zainteresowaÂły

info posegregowane dla kaÂżdego konia w osobnej koszulce. Dla ogiera wpiĂŞÂłam w segregator osobnÂą teczkĂŞ bo zbieram wiĂŞcej informacji o potomstwie i jego poczynaniach podobnie dla ogierĂłw-kandydatĂłw

Dla informacji o obiekcie inwentaryzacje, pomysÂły, ciekawe rozwiÂązania. ProwadzĂŞ tez notatki z jazd i szkolenia koni. To w formie zeszytu i krĂłtkiej informacji. Zajmuje to troszkĂŞ czasu ale uwaÂżam Âże warto.

Nie korzystam do tego z Âżadnego programu. Zbieram informacje rĂłwnieÂż na twardy dysk ale w formie folderĂłw, nie powielajÂąc informacji z notatek. Segregator moÂżna zabraĂŚ wszĂŞdzie i ma siĂŞ do niego wglÂąd w wiĂŞkszoÂści sytuacji.
jaÂśko
UÂżytkownik

« Odpowiedz #11 : Styczeń 26, 2011, 19:27:48 »

Za parĂŞ lat przestaniesz.
pampolinka
UÂżytkownik

« Odpowiedz #12 : Styczeń 26, 2011, 21:24:23 »

hmm byĂŚ moÂże jaÂśko ale na tÂą chwilĂŞ wÂątpiĂŞ. W zeszÂłym roku przydaÂły mi siĂŞ stare notatki i sÂądzĂŞ Âże i w tym siĂŞ bĂŞdÂą przydawaÂły jeszcze bardziej
meghana
UÂżytkownik

« Odpowiedz #13 : Styczeń 26, 2011, 22:20:24 »

PomysÂł jest bardzo ciekawy i na pewno przydatny w duÂżych i Âśrednich oÂśrodkach hodowlanych, czy teÂż jeÂździeckich.
Wydaje mi siĂŞ, Âże moÂżna stworzyĂŚ sobie wÂłasny "programik" na bazie powszechnie dostĂŞpnego oprogramowania wszechobecnej firmy, monopolisty na rynku.
Dla prawdziwie duÂżych hodowli pewnie sÂą dostĂŞpne profesjonalne aplikacje, ja na razie korzystam z kalendarza papierowego, bo wielu notatek nie muszĂŞ robiĂŚ.
kucaro
UÂżytkownik

« Odpowiedz #14 : Sierpień 11, 2011, 14:44:24 »

witam wszystkich, chcialbym odgrzac stary temat pytaniem:
A co ta baza mialaby zawierac ?
jakie cechy konia przechowywaĂŚ w bazie?
Strony: [1] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: