jasiek
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 1700
|
|
« Odpowiedz #15 : Grudzieñ 18, 2009, 13:54:30 » |
|
Gdy pisalem o klimacie, to nie chodzilo mi o dobrostan zwierzat, ktore sobie poradza w mrozie spokojnie, a o komfort ich obslugi w czasie zimnych, wietrznych czy mokrych dni. Nie ma dla mnie przyjemniejszej rzeczy w obcowaniu z konmi niz powrot do cieplej stajni z zimowego spaceru. Ale to sa moje preferencje tylko, takze lepiej sie nimi nie sugerowac.
Konie nie produkuja gnojowki, bo im sie scieli, zeby mialy sucho. Powstaje z tego obornik. W zaleznosci od czestosci jego usuwania moze on przybierac rozne formy, ale nigdy nie bedzie gnojowka. (chyba, ze ktos nie scieli i nie sprzata)
|
|
|
|
|
|
|
Arcturus
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 319
|
|
« Odpowiedz #16 : Grudzieñ 18, 2009, 14:08:16 » |
|
No , nie do koñca siê zgodzê . Powiem ci jak jest u mnie teraz. Wiadomo ¶cieli siê codziennie , sprz±ta wszystko do zera raz w tygodniu. Konie maja stajnie przerobione z budynku gospodarczego gdzie by³± pod³oga ceglana . No i obornik siê zabiera, ale mocz który przesi±ka przez s³omê wsi±ka w pod³ogê i czasem chlupie to miedzy ceg³ami . Przecie¿ nie ma si³y ¿eby ca³y mocz zatrzyma³ siê w s³omie . Co z reszt± ? Te stare stajnie bêd± betonowane, ale w nowej budowanej chce zastosowaæ co¶ innego .
|
|
|
|
|
|
|
hmmm
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 253
|
|
« Odpowiedz #17 : Grudzieñ 18, 2009, 14:10:45 » |
|
Ale zbyt ciep³a stajnia w zimê to te¿ ¶redni pomys³ zw³aszcza dla koni hodowlanych.
|
|
|
|
|
|
|
boswell
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 466
|
|
« Odpowiedz #18 : Grudzieñ 18, 2009, 14:20:20 » |
|
Dziwne ze na cegle zbiera sie wam mocz! To oznacza tylko bardzo z³y drenaz... Powiem ci jak mam a jak planuje wiosna w nowej stajni. obecnie mam czesc na ziemi czesc na betonie i nigdzie mi sie nie zbiera mocz i nie chlupie! Sciele na pewno bardzo du¿o-to fakt. W nowej stajni planuje kostke klinkierowa na zr±b w drugiej byæ mo¿e kostka dêbowa(oczywiscie w³asnej produkcji-z opa³owych metrówek:)) zeby co¶ takiego spe³nia³o funkce trzeba pod spodem wyryc sobie spora dziure(50-70cm) i zrobic drena¿ z warstw zwiru a na gorze piasku. bedzie wtedy przepuszczalne. Ja preferuje zdecydowanie zimne stajnie-taka bedzie nowa betonowa-która jest stajnia angielska w wersji made in poland i mojego projektu:) czyli te boksy angielskie od swojej drugiej strony maja korytarz...Druga stajnia bedzie odnowion± obecna-czyli drewno-bez stropu z korytarzem wewnatrz i przeszklon± uchylna gór± dachu. Ciep³a stajnia jest dobra dla koni sportowych w intensywnym treningu i golonych:))
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #19 : Grudzieñ 18, 2009, 14:53:37 » |
|
Ciepla stajnia jest dobra dla poidel i calej instalacji wodnej.
|
|
|
|
|
|
|
boswell
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #20 : Grudzieñ 18, 2009, 15:24:53 » |
|
a tak-zdecydowanie! Tyle ze ja nie poid³a hodujê jeno konie a dla nich zdrowsze jak wychodzac na jazde czy wybieg nie zaczynaja sie po godzinie telepac z zimna
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #21 : Grudzieñ 18, 2009, 16:44:54 » |
|
No to fakt, ja dwa lata temu mialem taka sytuacje, ze kobyla ok. 2 godziny stala pod prysznicem w lekko ujemnej temperaturze, bo rura w nocy strzelila i caly boks byl w strefie razenia. Cale szczescie mam wode doprowadzona do stajni przez dom i ktos uslyszal przez sen, ze bije woda. Klacz troche sie przeziebila i ma uraz do wody do dzisiaj, a ja sie najadlem nerwow i nawyrzucalem mokrej sciolki po nocy. Dlatego ujemnym tempreraturom w stajni mowie NIE.
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 2362
|
|
« Odpowiedz #22 : Grudzieñ 18, 2009, 16:59:31 » |
|
`jasiek chyba Cie nie pocieszê, u mnie przedwczoraj prawie ca³a stajnia p³ywa³a, bo poszed³ zawór, zreszta ca³kiem nowy, nie z winy mrozu woda la³a siê tak, ¿e musieli na wodoci±gach na chwilê wy³aczyæ, wiêc pewnych rzeczy siê niestety nie jest w stanie przewidzieæ choæ staramy siê w stajni "zimowej" mieæ temp powy¿ej 0
|
|
|
|
|
|
|
Lumi
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 754
|
|
« Odpowiedz #23 : Grudzieñ 18, 2009, 17:24:06 » |
|
Mam boksy angielskie i boksy " normalne" . Moje konie nawet w super mrozy otwieraj± górne drzwi i ju¿. Woda w wiaderkach . Z normalnej stajni robiê mieszkanie bo konie wol± boksy angielskie.
|
|
|
|
|
|
|
Arcturus
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 319
|
|
« Odpowiedz #24 : Grudzieñ 18, 2009, 20:05:21 » |
|
Ano w³a¶nie podejrzewam ze pod moim budynkiem gospodarczym jest glina i kamienie . Dlatego pod ceg³ami czasem chlupie , na szczê¶cie koñ na tym bezpo¶rednio nigdy nie stoi , no ale wiadomo ze amoniak nie zdrowy , szczególnie latem jak jest ciep³o . Czyli dobry drena¿ ,a powiedz mi jak tê dêbowa kostkê chcesz zrobiæ( jak to wyglada) ? Bo to mnie zainteresowa³o. A moje konie tez w stajni nie stoj± tylko od rana do kiedy siê da na wybiegu , no i raczej s± zahartowane . A instalacji wodnej na razie nie przewiduje
|
|
|
|
|
|
|
hmmm
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 253
|
|
« Odpowiedz #25 : Grudzieñ 18, 2009, 21:31:26 » |
|
Ja natomiast szukam projektów zdjêæ stajni zwyk³ych je¶li kto¶ ma zdjêcia, strony www bêdê wdziêczny
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 2362
|
|
« Odpowiedz #26 : Grudzieñ 19, 2009, 10:56:34 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
Lumi
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 754
|
|
« Odpowiedz #27 : Grudzieñ 19, 2009, 12:24:55 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
boswell
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #28 : Grudzieñ 20, 2009, 17:30:54 » |
|
dla powyzszych mówie nie-poid³om-wystarczy mi ocieplony kran z którego naleje do pojemników:))
Tak± kostkê dêbow± w wersji okr±g³ej mia³am 10lat temu w poprzednim domu, a ostatnio widzia³am pod Tomaszowem w stajniach i na korytarzach. Metrówka debowa-opa³ówka nie jest droga.wystarczy pociac ja na równe kawa³ki ,uk³ada sie na podsypce z piasku zageszczonego na wcisk i szpary zasypuje piaskiem.Wygl±da ³adnie i...jest ciep³e a wytrzymuje ca³kiem sporo lat:))
|
|
|
|
|
|
|
Doma
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 441
|
|
« Odpowiedz #29 : Grudzieñ 20, 2009, 18:53:09 » |
|
nasze folbluty stoj± w drewnianej stajni, ocieplonej styropianem, w stajni s³abo trzyma siê temperatura, przy obecnych mrozach to temperatura w stajni na pewno miejscami jest poni¿ej zera, druga stajnia nie w pe³ni zamkniêta ma temperature ju¿ zdecydowanie poni¿ej zera, ale wydaje mi siê ¿e poza niedogodno¶ciami dla cz³owieka to koniom to na zdrowie wychodzi, odpukaæ konie zdrowe, nie maj± ¿adnych problemów
|
|
|
|
|
|
|
|