maciejka.14
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 108
|
|
« Odpowiedz #45 : Grudzieñ 02, 2011, 21:29:09 » |
|
faktem jest, zale¿y od sztuki, moje te¿ nie wszystkie robi³y falbanki w deskach (ale jak siê ju¿ trafi³ taki delikwent i moje ciê¿ko wymalowane dla "³adno¶ci" apartamenty niszczy³, to nie by³am szczê¶liwa), ale jak mam zabezpieczone drzwi, to w ogóle problem nie istnieje:)
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 1700
|
|
« Odpowiedz #46 : Grudzieñ 02, 2011, 22:23:54 » |
|
Obgryzaj± jak s± g³odne, albo jak im czego¶ w diecie brakuje. Dobrze od¿ywiony koñ, maj±cy pastwisko do woli, a w ziemie siano nie obgryza drewna.
|
|
|
|
|
|
|
maciejka.14
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #47 : Grudzieñ 02, 2011, 22:47:07 » |
|
no moje konie g³odzone nie s± w sezonie letnim s± 24h na dobê na dobrym (wysianym z koñskich mieszanek traw pastwisku), a zim± maj± bardzo dobre siano do woli i witaminy (nie licz±c paszy tre¶ciwej) plus lizawki selenowe, wiêc chyba nie robi± tego z g³odu, a ¿eby¶ nie dopisa³ zaraz, ¿e siê nudz±, bo pewnie s± na trzy spusty zamkniête w boksach, to dodam, ¿e w okresie jesienno-zimowym od ¶witu do zmierzchu s± padokowane. A Arcturus to pewnie po Twojemu te¿ psy swoje g³odzi skoro jej dziurê w furtce wygryz³y Jak dla mnie po prostu s± i te¿ takie konie co lubi± sobie co¶ pogry¼æ i tyle. Ludzie s± ró¿ni, to czemu zwierzêta takie maj± nie byæ?
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #48 : Grudzieñ 02, 2011, 23:40:30 » |
|
Nie mówiê, ¿e je g³odzisz, tylko, ¿e im czego¶ brakuje. Mi jedna gryz³a brzozê na padoku i drewniane drzwi - zrobi³em jej badania krwi, skorygowa³em niedobór i narów pod tytu³em obgryzanie drewna przeszed³ do historii.
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 2362
|
|
« Odpowiedz #49 : Grudzieñ 03, 2011, 12:47:57 » |
|
Nasze si± zadawalaj± obgryzaniem przegród Ale w stajni "zimowej" mamy zabeziepczone deski.
|
|
|
|
|
|
|
maciejka.14
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #50 : Grudzieñ 03, 2011, 12:49:22 » |
|
u mnie akurat dwa m³ode konie gryz³y do siebie ¶ciankê dzia³ow±, potem zrobili¶my murowane boksy, ale wola³am zabezpieczyæ przed ewentualnym uszkadzaniem pozosta³e drewniane czê¶ci, moim koniom absolutnie ¿adna krzywda siê nie dzieje, a ja w kwestii stajni po prostu lubiê jak jest czysto i schludnie. No, inna sprawa, puszczañskie (bia³owieskie) drzewo jest wyj±tkowo aromatyczne. Moim zdaniem, konie lubi± czasem pomiêtoliæ "drzewo", swoim na zimê (gdzie maj± siano na wybiegu) dorzucam czasem po parê ¶wierkowych, ¶wie¿o ¶ciêtych ga³±zek, uwielbiaj± je obgryzaæ (lubi± te¿ cienkie ga³±zki brzozowe). Rzecz siê rozchodzi zapewne o olejki eteryczne, które wydaj± bardzo kusz±cy aromat-powiedzmy namiastkê soczystej, wiosennej trawy. Ja inaczej tego nie umiem wyt³umaczyæ, zw³aszcza jak konie dobrze od¿ywione i dostaj± witaminy, i lizawki selenowe (bo na moich terenach ziemia w selen akurat uboga). Jak rzeczywi¶cie konie g³odzone, to mo¿liwe, ¿e do¿ywiaj± siê "stajni±", ale czasem s± te¿ takie, co lubi± sobie "wyka³aczkami" z zêbów powyd³ubywaæ ;)dla sportu...
|
|
|
|
|
|
|
Arcturus
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 319
|
|
« Odpowiedz #51 : Grudzieñ 03, 2011, 14:18:56 » |
|
To mo¿e byæ tez to ,¿e moje konie maja bardzo du¿o drzew na wybiegach w zasadzie taki lasek, gdzie obgryzaj± sobie co chc± .
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #52 : Grudzieñ 03, 2011, 19:24:05 » |
|
Moim zdaniem konei po prostu lubi± poogryzaæ drzewa. Nasze uwielbiaj± sosonowe ga³±zki
|
|
|
|
|
|
|
hmmm
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 253
|
|
« Odpowiedz #53 : Marzec 20, 2012, 16:42:55 » |
|
Pilnie potrzebuje zdjêæ ogrodzeñ metalowych wybiegów/ uje¿d¿alni. Jutro zaczynamy grodziæ uje¿d¿alnie/ wybieg i nie bardzo wiem jak przyspawaæ rury Proszê o pomoc
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #54 : Pa¼dziernik 09, 2012, 18:51:53 » |
|
Jaki ¿ywop³ot jest najlepszy na ogrodzenie pastwisk? Chodzi o to, by ludzie nie przechodzili pod rurami i by zamaskowaæ nisk± siatkê na psy.
wymagania:
-nie jest truj±cy -konie go nie jedz± -ma kolce -³adnie kwitnie -daje jakie¶ korzy¶ci (po¿ytki pszczele, owoce, etc.) -i najwa¿niejsze - nie jest thuj±
|
|
|
|
|
|
|
S³awek D.
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 186
|
|
« Odpowiedz #55 : Pa¼dziernik 09, 2012, 19:29:41 » |
|
jasiek, mi sie bardzo podoba ¿ywop³ot ¶wierkowy mimo, ¿e nie kwitnie i nie daje owoców, ale jest zielony ca³y rok.
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #56 : Pa¼dziernik 09, 2012, 20:01:17 » |
|
jasiek, mi sie bardzo podoba ¿ywop³ot ¶wierkowy mimo, ¿e nie kwitnie i nie daje owoców, ale jest zielony ca³y rok.
Nie potrafi³bym ¶wierka okaleczyæ i przyci±æ. To nie na moje sumienie. Poza tym jak taki ¿ywop³ot bêdzie wygl±da³ za 50 lat?
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #57 : Pa¼dziernik 09, 2012, 20:31:41 » |
|
Chcia³bym uzyskaæ taki efekt:
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #58 : Pa¼dziernik 09, 2012, 20:57:37 » |
|
My mamy posadzone modrzewie. Niestety wiêkszo¶æ ro¶lin ¿ywop³otowych - bukszpan, ligustr jest dla koni truj±ca
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #59 : Pa¼dziernik 09, 2012, 22:25:00 » |
|
Zwykle maj± w³a¶nie wady, które s± przeciwieñstwem zalet, o których pisa³em. Albo s± truj±ce albo konie je zjadaj± albo jedno i drugie (np. ligustr).
|
|
|
|
|
|
|
|