FORUM O KONIACH MAŁOPOLSKICH
Kwiecień 09, 2025, 09:01:53 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2 3 ... 5 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Budownictwo, bydynki, stajnie  (Przeczytany 49090 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
montana
Administrator
UÂżytkownik
*

« : Listopad 18, 2008, 16:06:52 »

Ostatnio w innym temacie poruszony zostaÂł temat biegalni, w kolejnym temat wiaty na pastwisku, pomyÂślaÂłam ze przyda sie taki wÂątek
Jak utrzymujecie swoje konie, jakie rozwiÂązania moÂżecie poleciĂŚ ?

Warte przeczytania :
http://www.ibmer.waw.pl/sgr/sum/HORSES_PL.pdf
( tutaj moÂżna znaleŸÌ normy powierzchni np dla biegalni, padÂło gdzie indziej takie pytanie  )
http://www.ibmer.waw.pl/sgr/komponent6.html

a stÂąd warto pobraĂŚ sobie poradnik
http://www.ibmer.waw.pl/sgr/poradniki.html

goha
UÂżytkownik

« Odpowiedz #1 : Listopad 18, 2008, 16:13:31 »

korzystaÂłam z tego poradnika jak projekt dyplomowy robiÂłam polecam
Wiwiana
UÂżytkownik

« Odpowiedz #2 : Listopad 20, 2008, 10:40:52 »

MaÂłe tricki czyli jak sprawiĂŚ Âżeby koĂą na wybiegu nie gÂłupiaÂł z nudĂłw
ZwÂłaszcza ten pojemnik turlany jest fajny - kilo marchwi w kostkach do Âśrodka i jest zajĂŞcie na caÂły dzieĂą.

http://paddockparadise.wetpaint.com/page/Slow+Feeders

Moje kobyÂły na razie w systemie stajenno-wybiegowym z przewagÂą wybiegu, ale na wiosnĂŞ mam chytry plan przestawiĂŚ je pod wiatĂŞ.

I jeszcze jeden fajny plan, niestety jedynie dla tych, ktĂłrzy majÂą swojÂą stajniĂŞ:

http://www.all-natural-horse-care.com/paddock-paradise.html

Mniej wiêcej w œrodku strony jest plan takiego padoku/wybiegu - konie maj¹ du¿o ruchu po ró¿nym pod³o¿u, s¹ ca³y czas zajête i mog¹ uskuteczniaÌ ¿ycie stadne, co niew¹tpliwie dobrze wp³ywa na psychikê i kondycjê.

Jak siĂŞ Wam podoba i czy bylibyÂście skÂłonni urzÂądziĂŚ to teÂż u siebie?
Arcturus
UÂżytkownik

« Odpowiedz #3 : Grudzień 17, 2009, 19:34:11 »

PoniewaÂż  na wiosnĂŞ, planujemy z mĂŞÂżem budowĂŞ stajni . Chce zadaĂŚ Wam pytania dotyczÂące pewnych rozwiÂązaĂą konstrukcyjnych .
Stajnia na pewno bĂŞdzie w systemie angielskim, drewniana . Zastanawia mnie jakie podÂłoÂże zrobiĂŚ w boksach, czy wylewaĂŚ beton ( ja nie za bardzo jestem za tym ) czy jakos inaczej . No i jesli inaczej to co z odprowadzaniem gnojĂłwki ? Jak macie jakieÂś sugestie to bardzo  bĂŞdĂŞ wdziĂŞczna za pomoc .

A stajnia ma wygladac mniej wiecej tak :

jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #4 : Grudzień 17, 2009, 19:37:24 »

Konie nie produkuja gnojowki. Zbuduj stajnie z korytarzem, angielska jest malo praktyczna w naszym klimacie. (chyba, Âże wierzysz w globalne ocieplenie)
Arcturus
UÂżytkownik

« Odpowiedz #5 : Grudzień 17, 2009, 19:38:12 »

Dlaczego maÂło praktyczna , u nas jest najcieplejszy klimat w Polsce  ? A co konie nie sikajÂą ?
hmmm
UÂżytkownik

« Odpowiedz #6 : Grudzień 17, 2009, 20:51:21 »

Ja mam stajnie na 4 konie angielskÂą i nie mogĂŞ zgodziĂŚ siĂŞ Âże jest maÂło praktyczna. Co prawda moja nie jest drewniana ale pomimo mrozĂłw w stajni jest na tyle ciepÂło Âże konie nie muszÂą staĂŚ w derkach, sÂą zahartowane, wchodzÂą do stajni i wychodzÂą kiedy chcÂą teraz zimÂą sÂą wieczorem ok 20:00 zamykane. A mieszkam na Podlasiu.
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #7 : Grudzień 17, 2009, 21:00:15 »

ja mam i "letniÂą", drewnianÂą i "zimowÂą" murowanÂą z niewielkim ociepleniem
w letniej konie staÂły jeszcze w ubiegÂłym tygodniu i chyba jeszcze tam wrĂłcÂą (lepsza baza wypadowa do terenowych wycieczek  )

W kaÂżdym razie letnia stajnia, jest typu angielskiego, drewniana, z EurofalÂą na dachu. Boksy sÂą wysypane piaskiem, co jest moim zdaniem duÂżo korzystniejsze od betonu - lepiej siÂąknie, ÂściĂłlka pozostaje dÂłuÂżej sucha, zminimalizowane jest teÂż ryzyko poÂślizgĂłw
Generalnie waÂżne, aby wysoko przegrodziĂŚ boksy, zeby nie umoÂżliwaĂŚ, ewentualnych wzajemnych atakĂłw, zrobiĂŚ dÂługawy daszek, Âżeby moÂżna byÂło konia do czyszcenia postawiĂŚ pid nim i koniecznie wybetonowaĂŚ sobie fragment przed stajniÂą, ew. w innym miejscu, choĂŚby po to, aby uÂłatwiĂŚ pracĂŞ kowalowi

wyglÂąda to tak (tu w trakcie budowy )

aa i jeszcze jedno, w³¹czniki œwiat³a proponujê umieœciÌ zdala od zasiêgu zêbówkoùskich, u nas by³y nie wystarczajaco oddalne i dwulaka dwa ju¿ rozbroi³a
hmmm
UÂżytkownik

« Odpowiedz #8 : Grudzień 17, 2009, 21:09:36 »

Moja jest pustaka- nieocieplona. Na podÂłodze beton- ze wzglĂŞdu na duÂżo Âłatwiejsze czyszczenie - stajnie czyszczĂŞ i dezynfekuje raz w miesiÂącu. Ale trzymaÂłem waÂłacha wlkp po sporcie na emeryturze jednÂą zimĂŞ w takiej stajni co ma ar... i bez Âżadnych problemĂłw przezimowaÂł, tylko w wiĂŞksze mrozy staÂł w derce . 
Arcturus
UÂżytkownik

« Odpowiedz #9 : Grudzień 17, 2009, 21:19:19 »

My chcemy stajnie ocieplaĂŚ wewnÂątrz ( miedzy drewnem)  normalnie styropianem 10 cm, wiec zimno na pewno nie bĂŞdzie . No i wychodzi na to ze bĂŞdzie w L , Âżeby konie siĂŞ lepiej widziaÂły. Ja wÂłaÂśnie taki doœÌ wystajÂący dach chce zrobiĂŚ , pewnie ze 3 metry wysuniĂŞty i wybetonowany lub wybrukowany chodnik pod nim . Tylko mnie meczy to podÂłoÂże w samych boksach . A ten piasek wymieniacie co jakiÂś czas ? 

Marcin mój m¹¿ ci¹gle siedzi i szuka ro¿nych pomys³ów , znalaz³ takie fajne :

hmmm
UÂżytkownik

« Odpowiedz #10 : Grudzień 17, 2009, 21:37:26 »

TeÂż myÂślaÂłem o piasku ale podczas czyszczenia i dezynfekcji robi siĂŞ bÂłoto. 
Arcturus
UÂżytkownik

« Odpowiedz #11 : Grudzień 17, 2009, 21:41:45 »

No wÂłaÂśnie .   
Kawusia
UÂżytkownik

« Odpowiedz #12 : Grudzień 18, 2009, 12:22:24 »

U nas jest angielska, czêœÌ murowana przerabiana z istniej¹cych obórek a reszta drewniana-œciany od zewn¹trz odeskowane, w œrodek we³na mineralna i folia a od wew. p³yta OSB. Konie bez problemu przezimowuj¹, stoj¹ bez drek, w najwiêksze mrozy woda w wiadrach przymarza i dolewamy ciep³ej (nie ma poide³...mo¿e w przysz³ym roku siê uda rozprowadziÌ wode w stajni). Nawet folblutka œwietnie sobie radzi³a w takich warunkach, teraz mamy jedn¹ wiekow¹ arabkê-24 lata, i te¿ super funkcjomuje. Konie i tak na dworzu od 9 do 20.
Arcturus, zastanów siê czy nie lepiej daÌ we³nê na ocieplenie, styropian uwielbiaj¹ ci¹Ì myszy i mo¿e siê nie fajnie zrobiÌ .
Arcturus
UÂżytkownik

« Odpowiedz #13 : Grudzień 18, 2009, 13:40:01 »

Tez prawda, psiarnie mamy ocieplona styropianem i sÂłyszĂŞ czasem co w tych Âścianach siĂŞ dzieje . Ja myÂślĂŞ, ze te angielskie stajnie to fajna sprawa . Tylko caÂły czas nurtuje mnie sprawa odprowadzania nieczystoÂści z nich, bo jak to wszystko bĂŞdzie wsiÂąkaĂŚ,  to jakoÂś mi siĂŞ nie widzi . Tym bardziej ze  bĂŞdĂŞ tam caÂłkiem niedaleko kopaĂŚ studnie .
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #14 : Grudzień 18, 2009, 13:52:09 »

oj tak ze styropianem trzeba uwazaĂŚ, znam stajniĂŞ drewnianÂą ocieplonÂą nim (miedzy zew i wew. warstwÂą desek) efekt byÂł taki, Âże po kliku latach wszedzie byÂło bialo. Z jednej strony myszy, a z drugiej konie obgryzajÂące drewno.
Strony: [1] 2 3 ... 5 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: