|
goha
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #1 : Listopad 18, 2008, 16:13:31 » |
|
korzystaÂłam z tego poradnika jak projekt dyplomowy robiÂłam  polecam 
|
|
|
|
|
|
|
Wiwiana
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #2 : Listopad 20, 2008, 10:40:52 » |
|
Ma³e tricki czyli jak sprawiÌ ¿eby koù na wybiegu nie g³upia³ z nudów  Zw³aszcza ten pojemnik turlany jest fajny - kilo marchwi w kostkach do œrodka i jest zajêcie na ca³y dzieù. http://paddockparadise.wetpaint.com/page/Slow+FeedersMoje koby³y na razie w systemie stajenno-wybiegowym z przewag¹ wybiegu, ale na wiosnê mam chytry plan przestawiÌ je pod wiatê. ________________________________________________________ I jeszcze jeden fajny plan, niestety jedynie dla tych, którzy maj¹ swoj¹ stajniê: http://www.all-natural-horse-care.com/paddock-paradise.htmlMniej wiêcej w œrodku strony jest plan takiego padoku/wybiegu - konie maj¹ du¿o ruchu po ró¿nym pod³o¿u, s¹ ca³y czas zajête i mog¹ uskuteczniaÌ ¿ycie stadne, co niew¹tpliwie dobrze wp³ywa na psychikê i kondycjê. Jak siê Wam podoba i czy bylibyœcie sk³onni urz¹dziÌ to te¿ u siebie?
|
|
|
|
|
|
|
Arcturus
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #3 : Grudzień 17, 2009, 19:34:11 » |
|
PoniewaÂż na wiosnĂŞ, planujemy z mĂŞÂżem budowĂŞ stajni . Chce zadaĂŚ Wam pytania dotyczÂące pewnych rozwiÂązaĂą konstrukcyjnych . Stajnia na pewno bĂŞdzie w systemie angielskim, drewniana . Zastanawia mnie jakie podÂłoÂże zrobiĂŚ w boksach, czy wylewaĂŚ beton ( ja nie za bardzo jestem za tym ) czy jakos inaczej . No i jesli inaczej to co z odprowadzaniem gnojĂłwki ? Jak macie jakieÂś sugestie to bardzo bĂŞdĂŞ wdziĂŞczna za pomoc . A stajnia ma wygladac mniej wiecej tak : 
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #4 : Grudzień 17, 2009, 19:37:24 » |
|
Konie nie produkuja gnojowki. Zbuduj stajnie z korytarzem, angielska jest malo praktyczna w naszym klimacie. (chyba, Âże wierzysz w globalne ocieplenie)
|
|
|
|
|
|
|
Arcturus
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #5 : Grudzień 17, 2009, 19:38:12 » |
|
Dlaczego maÂło praktyczna , u nas jest najcieplejszy klimat w Polsce ? A co konie nie sikajÂą ? 
|
|
|
|
|
|
|
hmmm
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #6 : Grudzień 17, 2009, 20:51:21 » |
|
Ja mam stajnie na 4 konie angielskÂą i nie mogĂŞ zgodziĂŚ siĂŞ Âże jest maÂło praktyczna. Co prawda moja nie jest drewniana ale pomimo mrozĂłw w stajni jest na tyle ciepÂło Âże konie nie muszÂą staĂŚ w derkach, sÂą zahartowane, wchodzÂą do stajni i wychodzÂą kiedy chcÂą teraz zimÂą sÂą wieczorem ok 20:00 zamykane. A mieszkam na Podlasiu.
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #7 : Grudzień 17, 2009, 21:00:15 » |
|
ja mam i "letni¹", drewnian¹ i "zimow¹" murowan¹ z niewielkim ociepleniem w letniej konie sta³y jeszcze w ubieg³ym tygodniu i chyba jeszcze tam wróc¹ (lepsza baza wypadowa do terenowych wycieczek  ) W ka¿dym razie letnia stajnia, jest typu angielskiego, drewniana, z Eurofal¹ na dachu. Boksy s¹ wysypane piaskiem, co jest moim zdaniem du¿o korzystniejsze od betonu - lepiej si¹knie, œciólka pozostaje d³u¿ej sucha, zminimalizowane jest te¿ ryzyko poœlizgów Generalnie wa¿ne, aby wysoko przegrodziÌ boksy, zeby nie umo¿liwaÌ, ewentualnych wzajemnych ataków, zrobiÌ d³ugawy daszek, ¿eby mo¿na by³o konia do czyszcenia postawiÌ pid nim i koniecznie wybetonowaÌ sobie fragment przed stajni¹, ew. w innym miejscu, choÌby po to, aby u³atwiÌ pracê kowalowi  wygl¹da to tak (tu w trakcie budowy  )  aa i jeszcze jedno, w³¹czniki œwiat³a proponujê umieœciÌ zdala od zasiêgu zêbówkoùskich, u nas by³y nie wystarczajaco oddalne i dwulaka dwa ju¿ rozbroi³a 
|
|
|
|
|
|
|
hmmm
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #8 : Grudzień 17, 2009, 21:09:36 » |
|
Moja jest pustaka- nieocieplona. Na podÂłodze beton- ze wzglĂŞdu na duÂżo Âłatwiejsze czyszczenie - stajnie czyszczĂŞ i dezynfekuje raz w miesiÂącu. Ale trzymaÂłem waÂłacha wlkp po sporcie na emeryturze jednÂą zimĂŞ w takiej stajni co ma ar... i bez Âżadnych problemĂłw przezimowaÂł, tylko w wiĂŞksze mrozy staÂł w derce .
|
|
|
|
|
|
|
Arcturus
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #9 : Grudzień 17, 2009, 21:19:19 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
hmmm
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #10 : Grudzień 17, 2009, 21:37:26 » |
|
TeÂż myÂślaÂłem o piasku ale podczas czyszczenia i dezynfekcji robi siĂŞ bÂłoto.
|
|
|
|
|
|
|
Arcturus
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #11 : Grudzień 17, 2009, 21:41:45 » |
|
No wÂłaÂśnie .
|
|
|
|
|
|
|
Kawusia
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #12 : Grudzień 18, 2009, 12:22:24 » |
|
U nas jest angielska, czêœÌ murowana przerabiana z istniej¹cych obórek a reszta drewniana-œciany od zewn¹trz odeskowane, w œrodek we³na mineralna i folia a od wew. p³yta OSB. Konie bez problemu przezimowuj¹, stoj¹ bez drek, w najwiêksze mrozy woda w wiadrach przymarza i dolewamy ciep³ej (nie ma poide³...mo¿e w przysz³ym roku siê uda rozprowadziÌ wode w stajni). Nawet folblutka œwietnie sobie radzi³a w takich warunkach, teraz mamy jedn¹ wiekow¹ arabkê-24 lata, i te¿ super funkcjomuje. Konie i tak na dworzu od 9 do 20. Arcturus, zastanów siê czy nie lepiej daÌ we³nê na ocieplenie, styropian uwielbiaj¹ ci¹Ì myszy i mo¿e siê nie fajnie zrobiÌ  .
|
|
|
|
|
|
|
Arcturus
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #13 : Grudzień 18, 2009, 13:40:01 » |
|
Tez prawda, psiarnie mamy ocieplona styropianem i sÂłyszĂŞ czasem co w tych Âścianach siĂŞ dzieje . Ja myÂślĂŞ, ze te angielskie stajnie to fajna sprawa . Tylko caÂły czas nurtuje mnie sprawa odprowadzania nieczystoÂści z nich, bo jak to wszystko bĂŞdzie wsiÂąkaĂŚ, to jakoÂś mi siĂŞ nie widzi . Tym bardziej ze bĂŞdĂŞ tam caÂłkiem niedaleko kopaĂŚ studnie .
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #14 : Grudzień 18, 2009, 13:52:09 » |
|
oj tak ze styropianem trzeba uwazaĂŚ, znam stajniĂŞ drewnianÂą ocieplonÂą nim (miedzy zew i wew. warstwÂą desek) efekt byÂł taki, Âże po kliku latach wszedzie byÂło bialo. Z jednej strony myszy, a z drugiej konie obgryzajÂące drewno.
|
|
|
|
|
|
|
|