FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Grudzieñ 17, 2024, 12:01:45 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: 1 2 [3] 4 5 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Budownictwo, bydynki, stajnie  (Przeczytany 47548 razy)
0 u¿ytkowników i 4 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
jasiek
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1700

« Odpowiedz #30 : Grudzieñ 20, 2009, 19:18:25 »

Kto wie, który z hodowców pañstwowych jest autorem powiedzenia, ¿e jak siê wchodzi do stajni zim±, to kupa koñska powinna mieæ konsystencjê pozwalaj±ca na wybicie ni± okna?
Wiwiana
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 242

« Odpowiedz #31 : Grudzieñ 21, 2009, 17:48:09 »

Który to powiedzia³, pojêcia nie mam, ale racjê mia³
U mnie mniej wiêcej tak to wygl±da, ino okien do wybicia nie ma... no, mo¿e jedno by siê znalaz³o.

Koniom nie¼le, choæ temperatura w stajni niewiele wy¿sza ni¿ na zewn±trz. I tylko woda w wiadrach zamarza.
montana
Administrator
U¿ytkownik
*
Wiadomo¶ci: 1575

« Odpowiedz #32 : Grudzieñ 21, 2009, 17:56:45 »

u nas w stajni te¿ woda zamarzniêta, a bobki szybko twardniej±
Mamy boksy normalne, oraz dwa boksy angielskie -murowane

Nie wiem który tak powiedzia³, ale co¶ podobnego s³ysza³am z ust dyr. Marka Treli
jasiek
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1700

« Odpowiedz #33 : Grudzieñ 21, 2009, 19:15:12 »

Mawia³ tak dyrektor Krzy¿anowski, ale nie wiem, czy to on jest autorem tego ¿arciku.
Doma
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 441

« Odpowiedz #34 : Grudzieñ 21, 2009, 20:37:33 »

no to by wyja¶nia³o koncepcjê wychowu w Jaroszówce  tak po cichu obstawia³am którego¶ z hodowców Koni Pe³nej Krwi...
Arcturus
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 319

« Odpowiedz #35 : Styczeñ 27, 2011, 15:20:48 »

Mam pytanie odno¶nie przepisów budowlanych dotycz±cych stajni . Czy kto¶ wie czego wymaga nadzór budowlany ? G³ownie chodzi mi o odprowadzanie gnojowicy . Chce stajnie bez betonowej pod³ogi i zastanawiam siê, czy bêd± sie czepiaæ tego .
nos
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 26

« Odpowiedz #36 : Styczeñ 27, 2011, 15:43:33 »

Arcturus nie wiem jak tam nadzór, ale powiedz proszê jak± pod³ogê bêdziesz robiæ, bo mnie te¿ to czeka w najbli¿szej przysz³o¶ci i nie wiem co wybraæ. Ja zastanawiam sie nad kostk± z podk³adów kolejowych.
Arcturus
U¿ytkownik

« Odpowiedz #37 : Styczeñ 27, 2011, 16:00:08 »

Ja chce zrobiæ pod spodem drena¿ z grubego ¿wiru na wierzch piasek, a w to bêdê wbijaæ klocki dêbowe lub akacjowe . Co do podk³adów kolejowych, to tez siê nad tym zastanawia³am, ale odradzano mi ze wzglêdu na ich toksyczno¶æ .
boswell
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 466

« Odpowiedz #38 : Styczeñ 28, 2011, 17:02:45 »

Podk³ady kolejowe odradzam ze sprawdzonej przyczyny-mokre robi± sie straszliwie ¶liskie!!! zrobi³am sobie z nich ¶cie¿kê po ma³ym deszczyku moza zêby powybijaæ sobie.
teoretycznie-tak pod³oze powinno byæ nieprzepuszczalne
ja te¿ wiosna bêdê k³a¶æ pod³oge-mia³ byæ tak samo d±b,ale kolega mi odradza-bo ma-do¶c szybko mu zaczê³y pojedyncze klocki podgniwaæ... wiêc zostane chyba przy sprawdzonej w poprzednim domu-klinkierze drogowym na zr±b.....
Arcturus
U¿ytkownik

« Odpowiedz #39 : Grudzieñ 01, 2011, 18:47:23 »

Nasza stajnia ju¿ prawie gotowa,  czekamy na odbiór z nadzoru budowlanego

S³awek D.
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 186

« Odpowiedz #40 : Grudzieñ 01, 2011, 20:59:18 »

Bardzo fajna, podoba mi siê zw³aszcza zadaszenie wypuszczone dalej nad wej¶ciami do boksów, u nas niestety tego brak. Mam jeszcze radê przybij podbitkê, bo jak przyjdzie wichura to szkoda by by³o dachu.
Arcturus
U¿ytkownik

« Odpowiedz #41 : Grudzieñ 01, 2011, 22:27:06 »

Podbitka ju¿ jest  wtedy jeszcze jej nie przybili. Tak ta werandkê sama wymy¶li³am i tam tez bêdzie utwardzony grunt .
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« Odpowiedz #42 : Grudzieñ 01, 2011, 22:31:13 »

Arcturus
Bardzo ³adna stajnia. A utwardzony grunt jest bardzo przydatny
maciejka.14
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 108

« Odpowiedz #43 : Grudzieñ 02, 2011, 11:47:31 »

A moja skromna rada- obij blach± górê dolnej po³ówki drzwi, wystarczy cienki pasek zabity po dwóch stronach, stajnia drewniana jest piêkna dopóki nie zaczn± jej obgryzaæ konie...
Ja mam wszystkie drzwi tak pozabezpieczane, to samo z reszt± zrobi³am z pa¶nikami w boksach, sposób jest rewelacyjny, a stajnia zawsze ³adna i schludna:)
U mnie akurat drzwi boksów i pa¶niki pomalowane s± na zielono, wiêc blacha nie rzuca siê w oczy.
Arcturus
U¿ytkownik

« Odpowiedz #44 : Grudzieñ 02, 2011, 16:28:15 »

Ja nie wiem jak to jest z tym obgryzaniem drzewa, bo ja w tych stajniach które mam w tej chwili  wszystko mam wykoñczone  drewnem ( przegrody, drzwi, ¶ciany), konie staja ju¿ wiele lat i nic  nie jest obgryzione . Nie wiem mo¿e moje konie s± dziwne . Ale gdyby zaczê³y to pomys³ z blacha , super zreszt± stosowa³am go przy psach kiedy mia³y drewnian± furtkê na wybieg , bo one to dopiero wygryza³y dziury .
Strony: 1 2 [3] 4 5 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: