FORUM O KONIACH MAŁOPOLSKICH
Kwiecień 09, 2025, 14:42:58 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 2 3 [4] 5 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Budownictwo, bydynki, stajnie  (Przeczytany 49095 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
maciejka.14
UÂżytkownik

« Odpowiedz #45 : Grudzień 02, 2011, 21:29:09 »

faktem jest, zaleÂży od sztuki, moje teÂż nie wszystkie robiÂły falbanki w deskach (ale jak siĂŞ juÂż trafiÂł taki delikwent i moje ciĂŞÂżko wymalowane dla "ÂładnoÂści" apartamenty niszczyÂł, to nie byÂłam szczĂŞÂśliwa), ale jak mam zabezpieczone drzwi, to w ogĂłle problem nie istnieje:)
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #46 : Grudzień 02, 2011, 22:23:54 »

ObgryzajÂą jak sÂą gÂłodne, albo jak im czegoÂś w diecie brakuje. Dobrze odÂżywiony koĂą, majÂący pastwisko do woli, a w ziemie siano nie obgryza drewna.
maciejka.14
UÂżytkownik

« Odpowiedz #47 : Grudzień 02, 2011, 22:47:07 »

no moje konie gÂłodzone nie sÂą
w sezonie letnim sÂą 24h na dobĂŞ na dobrym (wysianym z koĂąskich mieszanek traw pastwisku), a zimÂą majÂą bardzo dobre siano do woli i witaminy (nie liczÂąc paszy treÂściwej) plus lizawki selenowe, wiĂŞc chyba nie robiÂą tego z gÂłodu, a ÂżebyÂś nie dopisaÂł zaraz, Âże siĂŞ nudzÂą, bo pewnie sÂą na trzy spusty zamkniĂŞte w boksach, to dodam, Âże  w okresie jesienno-zimowym od Âświtu do zmierzchu sÂą padokowane.
A Arcturus to pewnie po Twojemu teÂż psy swoje gÂłodzi skoro jej dziurĂŞ w furtce wygryzÂły
Jak dla mnie po prostu s¹ i te¿ takie konie co lubi¹ sobie coœ pogryŸÌ i tyle. Ludzie s¹ ró¿ni, to czemu zwierzêta takie maj¹ nie byÌ?
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #48 : Grudzień 02, 2011, 23:40:30 »

Nie mĂłwiĂŞ, Âże je gÂłodzisz, tylko, Âże im czegoÂś brakuje. Mi jedna gryzÂła brzozĂŞ na padoku i drewniane drzwi - zrobiÂłem jej badania krwi, skorygowaÂłem niedobĂłr i narĂłw pod tytuÂłem obgryzanie drewna przeszedÂł do historii.
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #49 : Grudzień 03, 2011, 12:47:57 »

Nasze siÂą zadawalajÂą obgryzaniem przegrĂłd Ale w stajni "zimowej" mamy zabeziepczone deski.
maciejka.14
UÂżytkownik

« Odpowiedz #50 : Grudzień 03, 2011, 12:49:22 »

u mnie akurat dwa mÂłode konie gryzÂły do siebie ÂściankĂŞ dziaÂłowÂą, potem zrobiliÂśmy murowane boksy, ale wolaÂłam zabezpieczyĂŚ przed ewentualnym uszkadzaniem pozostaÂłe drewniane czĂŞÂści, moim koniom absolutnie Âżadna krzywda siĂŞ nie dzieje, a ja w kwestii stajni po prostu lubiĂŞ jak jest czysto i schludnie.
No, inna sprawa, puszczaĂąskie (biaÂłowieskie) drzewo jest wyjÂątkowo aromatyczne.
Moim zdaniem, konie lubi¹ czasem pomiêtoliÌ "drzewo", swoim na zimê (gdzie maj¹ siano na wybiegu) dorzucam czasem po parê œwierkowych, œwie¿o œciêtych ga³¹zek, uwielbiaj¹ je obgryzaÌ (lubi¹ te¿ cienkie ga³¹zki brzozowe). Rzecz siê rozchodzi zapewne o olejki eteryczne, które wydaj¹ bardzo kusz¹cy aromat-powiedzmy namiastkê soczystej, wiosennej trawy. Ja inaczej tego nie umiem wyt³umaczyÌ, zw³aszcza jak konie dobrze od¿ywione i dostaj¹ witaminy, i lizawki selenowe (bo na moich terenach ziemia w selen akurat uboga). Jak rzeczywiœcie konie g³odzone, to mo¿liwe, ¿e do¿ywiaj¹ siê "stajni¹", ale czasem s¹ te¿ takie, co lubi¹ sobie "wyka³aczkami" z zêbów powyd³ubywaÌ ;)dla sportu...
Arcturus
UÂżytkownik

« Odpowiedz #51 : Grudzień 03, 2011, 14:18:56 »

To moÂże byĂŚ tez to ,Âże moje konie maja bardzo duÂżo drzew na wybiegach w zasadzie taki lasek, gdzie obgryzajÂą sobie co chcÂą .
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #52 : Grudzień 03, 2011, 19:24:05 »

Moim zdaniem konei po prostu lubi¹ poogryzaÌ drzewa. Nasze uwielbiaj¹ sosonowe ga³¹zki
hmmm
UÂżytkownik

« Odpowiedz #53 : Marzec 20, 2012, 16:42:55 »

Pilnie potrzebuje zdjĂŞĂŚ ogrodzeĂą metalowych wybiegĂłw/ ujeÂżdÂżalni. Jutro zaczynamy grodziĂŚ ujeÂżdÂżalnie/ wybieg i nie bardzo wiem jak przyspawaĂŚ rury ProszĂŞ o pomoc 
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #54 : Październik 09, 2012, 18:51:53 »

Jaki ÂżywopÂłot jest najlepszy na ogrodzenie pastwisk? Chodzi o to, by ludzie nie przechodzili pod rurami i by zamaskowaĂŚ niskÂą siatkĂŞ na psy.

wymagania:

-nie jest trujÂący
-konie go nie jedzÂą
-ma kolce
-Âładnie kwitnie
-daje jakieÂś korzyÂści (poÂżytki pszczele, owoce, etc.)
-i najwaÂżniejsze - nie jest thujÂą
SÂławek D.
UÂżytkownik

« Odpowiedz #55 : Październik 09, 2012, 19:29:41 »

jasiek, mi sie bardzo podoba ÂżywopÂłot Âświerkowy mimo, Âże nie kwitnie i nie daje owocĂłw, ale jest zielony caÂły rok.
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #56 : Październik 09, 2012, 20:01:17 »

jasiek, mi sie bardzo podoba ÂżywopÂłot Âświerkowy mimo, Âże nie kwitnie i nie daje owocĂłw, ale jest zielony caÂły rok.

Nie potrafi³bym œwierka okaleczyÌ i przyci¹Ì. To nie na moje sumienie. Poza tym jak taki ¿ywop³ot bêdzie wygl¹da³ za 50 lat?
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #57 : Październik 09, 2012, 20:31:41 »

ChciaÂłbym uzyskaĂŚ taki efekt:

ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #58 : Październik 09, 2012, 20:57:37 »

My mamy posadzone modrzewie. Niestety wiêkszoœÌ roœlin ¿ywop³otowych - bukszpan, ligustr jest dla koni truj¹ca Smutny
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #59 : Październik 09, 2012, 22:25:00 »

Zwykle majÂą wÂłaÂśnie wady, ktĂłre sÂą przeciwieĂąstwem zalet, o ktĂłrych pisaÂłem. Albo sÂą trujÂące albo konie je zjadajÂą albo jedno i drugie (np. ligustr).
Strony: 1 2 3 [4] 5 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: