FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Grudzieñ 17, 2024, 11:37:39 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: 1 ... 3 4 [5] |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Budownictwo, bydynki, stajnie  (Przeczytany 47521 razy)
0 u¿ytkowników i 6 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
maciejka.14
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 108

« Odpowiedz #60 : Pa¼dziernik 10, 2012, 04:37:06 »

ja mam ¿ywop³oty z a³yczy- dzikiej ¶liwy, bardzo szybko ro¶nie do 1m rocznie, lubi ciêcie, jest tania i ³adnie wygl±da, kolce ma te¿ wiêc konie jej nie jedz±, nie jest truj±ca. w innej czê¶ci podwórka mam ¿ywop³ot z rokitników-  te¿  maj± kolce, s± nie truj±ce, osobniki ¿eñskie maj± piêkne, jadalne owoce, szybko rosn±. efekt ze zdjêcia uzyskasz z a³yczy po 2-3 latach.
Lumi
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 754

« Odpowiedz #61 : Pa¼dziernik 10, 2012, 10:01:29 »

maciejka prosimy o zdjêcia Spoko W moim przypadku wszystkie pastwiska mam ogrodzone link± ( pastuch elektryczny ) + grube s³upki  ( ze ¶mieci , super sprawa , bo konie tego nie obgryzaj±, nie wymaga malowania i s± wieczne ), ale niestety moje konie  maj± zabawê w skakaniu tych ogrodzeñ. Pomy¶la³am sobie, ¿e jak jeszcze posadzê taki ¿ywop³ot to mo¿e to je  zniechêci   Niezdecydowany
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« Odpowiedz #62 : Pa¼dziernik 10, 2012, 10:08:51 »

maciejka
A co robisz z owocami ? Nie masz k³opotu z osami ?
jasiek
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1700

« Odpowiedz #63 : Pa¼dziernik 10, 2012, 13:05:01 »

Ja mam tak± mirabelkê, z której owoce nie opadaj±. Mo¿e to jest nieg³upi pomys³, kwitnie przepiêknie. A na owoce zawsze siê jakie¶ zastosowanie znajdzie, trzeba tylko dzieciaki do zbierania zagoniæ.
maciejka.14
U¿ytkownik

« Odpowiedz #64 : Pa¼dziernik 11, 2012, 03:46:24 »

z owoców rokitników mo¿na robiæ d¿emy, bo maj± du¿o wit. c, jak ich siê nie oberwie to zjedz± je ptaszki. Na a³yczy owoców nie widzia³am, ale moja a³ycza sadzona by³a w zesz³ym roku, posadzi³am w ziemiê 20cm patyki, które przez rok uros³y na 1metrowe krzaczory, wczesn± wiosn± tego roku wszystkie uciê³am na 40cm i co niektóre poros³y przez sezon do 2metrów... teraz znowu je obetnê na 60 cm, dziêki temu bardzo mocno siê zagêszczaj± i s± nie do sforsowania. a³yczê na ¿ywop³ot sadzi siê co 20-25cm w dwóch rzêdach, w tzw. v.
rokitnik jest bardziej ozdobny, te¿ szybko ro¶nie, ale jest dro¿szy, i ma tendencjê do roz³a¿enia siê.
maciejka.14
U¿ytkownik

« Odpowiedz #65 : Pa¼dziernik 11, 2012, 04:00:06 »

mo¿na jeszcze(dla bardziej wymagaj±cych) sadziæ ¿ywop³oty koñskie z berberysów, tego akurat mam tylko kilkana¶cie metrów. odmiany kolumnowe, bordowe, nie truj±ce, z maleñkimi ,czerwonymi owocami uwielbianymi przez ptaszki zim±. s± pioruñsko k³uj±ce, w ogóle nie do przelezienia, rosn± wzglêdnie szybko, ale to ju¿ znacznie dro¿sza impreza przy d³ugich ¶cianach, chocia¿ bardzo urokliwa.
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #66 : Pa¼dziernik 11, 2012, 04:44:56 »

Z tych pomys³ów najbardziej mi odpowiada mirabelka. Kiedy¶ nawet mia³em szyt± rêkê za spraw± jej kolców. Jak siê dowiem jeszcze czego¶ ciekawego, to siê tu podzielê.
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« Odpowiedz #67 : Pa¼dziernik 11, 2012, 09:48:57 »

Berberys te¿ truj±cy.
maciejka.14
U¿ytkownik

« Odpowiedz #68 : Pa¼dziernik 11, 2012, 15:09:47 »

moje berberysy rosn± przy ogrodzeniu uje¿d¿alni od 3 lat, konie nigdy siê nimi nie interesowa³y, a uje¿d¿alnia s³u¿y im te¿ za jesienno-zimowy wybieg. s± po prostu nie do dotkniêcia, my¶lê, ¿e jakikolwiek amator berberysów zrezygnowa³by ju¿ po dotkniêciu chrapami ga³±zki krzaczora
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #69 : Pa¼dziernik 11, 2012, 15:54:08 »

U mnie na padoku ro¶nie dzika ¶liwa z kolcami i nieraz konie j± podjadaj±. Robi± to bardzo ostro¿nie, ale jednak. Tak¿e ja bym z truj±c± ro¶lin± nie ryzykowa³, nawet z kolcami.
Lumi
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 754

« Odpowiedz #70 : Pa¼dziernik 11, 2012, 16:20:29 »

maciejka pochwal siê zdjêciami,  Spoko
maciejka.14
U¿ytkownik

« Odpowiedz #71 : Pa¼dziernik 13, 2012, 08:53:45 »

berberys nie jest truj±cy!!!
http://pl.wikipedia.org/wiki/Berberys_pospolity
bukszpan to i owszem, ale nie berberys, dla wnikliwych do poczytania