maciejka.14
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #60 : Październik 10, 2012, 04:37:06 » |
|
ja mam ÂżywopÂłoty z aÂłyczy- dzikiej Âśliwy, bardzo szybko roÂśnie do 1m rocznie, lubi ciĂŞcie, jest tania i Âładnie wyglÂąda, kolce ma teÂż wiĂŞc konie jej nie jedzÂą, nie jest trujÂąca. w innej czĂŞÂści podwĂłrka mam ÂżywopÂłot z rokitnikĂłw- teÂż majÂą kolce, sÂą nie trujÂące, osobniki ÂżeĂąskie majÂą piĂŞkne, jadalne owoce, szybko rosnÂą. efekt ze zdjĂŞcia uzyskasz z aÂłyczy po 2-3 latach.
|
|
|
|
|
|
|
Lumi
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #61 : Październik 10, 2012, 10:01:29 » |
|
maciejka prosimy o zdjĂŞcia  W moim przypadku wszystkie pastwiska mam ogrodzone linkÂą ( pastuch elektryczny ) + grube sÂłupki ( ze Âśmieci , super sprawa , bo konie tego nie obgryzajÂą, nie wymaga malowania i sÂą wieczne ), ale niestety moje konie majÂą zabawĂŞ w skakaniu tych ogrodzeĂą. PomyÂślaÂłam sobie, Âże jak jeszcze posadzĂŞ taki ÂżywopÂłot to moÂże to je zniechĂŞci 
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #62 : Październik 10, 2012, 10:08:51 » |
|
maciejka A co robisz z owocami ? Nie masz kÂłopotu z osami ?
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #63 : Październik 10, 2012, 13:05:01 » |
|
Ja mam takÂą mirabelkĂŞ, z ktĂłrej owoce nie opadajÂą. MoÂże to jest niegÂłupi pomysÂł, kwitnie przepiĂŞknie. A na owoce zawsze siĂŞ jakieÂś zastosowanie znajdzie, trzeba tylko dzieciaki do zbierania zagoniĂŚ.
|
|
|
|
|
|
|
maciejka.14
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #64 : Październik 11, 2012, 03:46:24 » |
|
z owocĂłw rokitnikĂłw moÂżna robiĂŚ dÂżemy, bo majÂą duÂżo wit. c, jak ich siĂŞ nie oberwie to zjedzÂą je ptaszki. Na aÂłyczy owocĂłw nie widziaÂłam, ale moja aÂłycza sadzona byÂła w zeszÂłym roku, posadziÂłam w ziemiĂŞ 20cm patyki, ktĂłre przez rok urosÂły na 1metrowe krzaczory, wczesnÂą wiosnÂą tego roku wszystkie uciĂŞÂłam na 40cm i co niektĂłre porosÂły przez sezon do 2metrĂłw... teraz znowu je obetnĂŞ na 60 cm, dziĂŞki temu bardzo mocno siĂŞ zagĂŞszczajÂą i sÂą nie do sforsowania. aÂłyczĂŞ na ÂżywopÂłot sadzi siĂŞ co 20-25cm w dwĂłch rzĂŞdach, w tzw. v. rokitnik jest bardziej ozdobny, teÂż szybko roÂśnie, ale jest droÂższy, i ma tendencjĂŞ do rozÂłaÂżenia siĂŞ.
|
|
|
|
|
|
|
maciejka.14
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #65 : Październik 11, 2012, 04:00:06 » |
|
moÂżna jeszcze(dla bardziej wymagajÂących) sadziĂŚ ÂżywopÂłoty koĂąskie z berberysĂłw, tego akurat mam tylko kilkanaÂście metrĂłw. odmiany kolumnowe, bordowe, nie trujÂące, z maleĂąkimi ,czerwonymi owocami uwielbianymi przez ptaszki zimÂą. sÂą pioruĂąsko kÂłujÂące, w ogĂłle nie do przelezienia, rosnÂą wzglĂŞdnie szybko, ale to juÂż znacznie droÂższa impreza przy dÂługich Âścianach, chociaÂż bardzo urokliwa.
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #66 : Październik 11, 2012, 04:44:56 » |
|
Z tych pomys³ów najbardziej mi odpowiada mirabelka. Kiedyœ nawet mia³em szyt¹ rêkê za spraw¹ jej kolców. Jak siê dowiem jeszcze czegoœ ciekawego, to siê tu podzielê.
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #67 : Październik 11, 2012, 09:48:57 » |
|
Berberys teÂż trujÂący.
|
|
|
|
|
|
|
maciejka.14
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #68 : Październik 11, 2012, 15:09:47 » |
|
moje berberysy rosn¹ przy ogrodzeniu uje¿d¿alni od 3 lat, konie nigdy siê nimi nie interesowa³y, a uje¿d¿alnia s³u¿y im te¿ za jesienno-zimowy wybieg. s¹ po prostu nie do dotkniêcia, myœlê, ¿e jakikolwiek amator berberysów zrezygnowa³by ju¿ po dotkniêciu chrapami ga³¹zki krzaczora 
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #69 : Październik 11, 2012, 15:54:08 » |
|
U mnie na padoku roÂśnie dzika Âśliwa z kolcami i nieraz konie jÂą podjadajÂą. RobiÂą to bardzo ostroÂżnie, ale jednak. TakÂże ja bym z trujÂącÂą roÂślinÂą nie ryzykowaÂł, nawet z kolcami.
|
|
|
|
|
|
|
Lumi
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #70 : Październik 11, 2012, 16:20:29 » |
|
maciejka pochwal siĂŞ zdjĂŞciami, 
|
|
|
|
|
|
|
maciejka.14
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #71 : Październik 13, 2012, 08:53:45 » |
|
berberys nie jest truj¹cy!!! http://pl.wikipedia.org/wiki/Berberys_pospolitybukszpan to i owszem, ale nie berberys, dla wnikliwych do poczytania  zdjêcia zrobiê mo¿e jutro, jak bêdê mog³a wyjœÌ z domu 
|
|
|
|
|
|
|
|