FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Grudzieñ 17, 2024, 11:59:31 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: [1] 2 3 ... 5 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Budownictwo, bydynki, stajnie  (Przeczytany 47546 razy)
0 u¿ytkowników i 3 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
montana
Administrator
U¿ytkownik
*
Wiadomo¶ci: 1575

« : Listopad 18, 2008, 16:06:52 »

Ostatnio w innym temacie poruszony zosta³ temat biegalni, w kolejnym temat wiaty na pastwisku, pomy¶la³am ze przyda sie taki w±tek
Jak utrzymujecie swoje konie, jakie rozwi±zania mo¿ecie poleciæ ?

Warte przeczytania :
http://www.ibmer.waw.pl/sgr/sum/HORSES_PL.pdf
( tutaj mo¿na znale¼æ normy powierzchni np dla biegalni, pad³o gdzie indziej takie pytanie  )
http://www.ibmer.waw.pl/sgr/komponent6.html

a st±d warto pobraæ sobie poradnik
http://www.ibmer.waw.pl/sgr/poradniki.html

goha
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 635

« Odpowiedz #1 : Listopad 18, 2008, 16:13:31 »

korzysta³am z tego poradnika jak projekt dyplomowy robi³am polecam
Wiwiana
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 242

« Odpowiedz #2 : Listopad 20, 2008, 10:40:52 »

Ma³e tricki czyli jak sprawiæ ¿eby koñ na wybiegu nie g³upia³ z nudów
Zw³aszcza ten pojemnik turlany jest fajny - kilo marchwi w kostkach do ¶rodka i jest zajêcie na ca³y dzieñ.

http://paddockparadise.wetpaint.com/page/Slow+Feeders

Moje koby³y na razie w systemie stajenno-wybiegowym z przewag± wybiegu, ale na wiosnê mam chytry plan przestawiæ je pod wiatê.

I jeszcze jeden fajny plan, niestety jedynie dla tych, którzy maj± swoj± stajniê:

http://www.all-natural-horse-care.com/paddock-paradise.html

Mniej wiêcej w ¶rodku strony jest plan takiego padoku/wybiegu - konie maj± du¿o ruchu po ró¿nym pod³o¿u, s± ca³y czas zajête i mog± uskuteczniaæ ¿ycie stadne, co niew±tpliwie dobrze wp³ywa na psychikê i kondycjê.

Jak siê Wam podoba i czy byliby¶cie sk³onni urz±dziæ to te¿ u siebie?
Arcturus
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 319

« Odpowiedz #3 : Grudzieñ 17, 2009, 19:34:11 »

Poniewa¿  na wiosnê, planujemy z mê¿em budowê stajni . Chce zadaæ Wam pytania dotycz±ce pewnych rozwi±zañ konstrukcyjnych .
Stajnia na pewno bêdzie w systemie angielskim, drewniana . Zastanawia mnie jakie pod³o¿e zrobiæ w boksach, czy wylewaæ beton ( ja nie za bardzo jestem za tym ) czy jakos inaczej . No i jesli inaczej to co z odprowadzaniem gnojówki ? Jak macie jakie¶ sugestie to bardzo  bêdê wdziêczna za pomoc .

A stajnia ma wygladac mniej wiecej tak :

jasiek
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1700

« Odpowiedz #4 : Grudzieñ 17, 2009, 19:37:24 »

Konie nie produkuja gnojowki. Zbuduj stajnie z korytarzem, angielska jest malo praktyczna w naszym klimacie. (chyba, ¿e wierzysz w globalne ocieplenie)
Arcturus
U¿ytkownik

« Odpowiedz #5 : Grudzieñ 17, 2009, 19:38:12 »

Dlaczego ma³o praktyczna , u nas jest najcieplejszy klimat w Polsce  ? A co konie nie sikaj± ?
hmmm
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 253

« Odpowiedz #6 : Grudzieñ 17, 2009, 20:51:21 »

Ja mam stajnie na 4 konie angielsk± i nie mogê zgodziæ siê ¿e jest ma³o praktyczna. Co prawda moja nie jest drewniana ale pomimo mrozów w stajni jest na tyle ciep³o ¿e konie nie musz± staæ w derkach, s± zahartowane, wchodz± do stajni i wychodz± kiedy chc± teraz zim± s± wieczorem ok 20:00 zamykane. A mieszkam na Podlasiu.
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« Odpowiedz #7 : Grudzieñ 17, 2009, 21:00:15 »

ja mam i "letni±", drewnian± i "zimow±" murowan± z niewielkim ociepleniem
w letniej konie sta³y jeszcze w ubieg³ym tygodniu i chyba jeszcze tam wróc± (lepsza baza wypadowa do terenowych wycieczek  )

W ka¿dym razie letnia stajnia, jest typu angielskiego, drewniana, z Eurofal± na dachu. Boksy s± wysypane piaskiem, co jest moim zdaniem du¿o korzystniejsze od betonu - lepiej si±knie, ¶ciólka pozostaje d³u¿ej sucha, zminimalizowane jest te¿ ryzyko po¶lizgów
Generalnie wa¿ne, aby wysoko przegrodziæ boksy, zeby nie umo¿liwaæ, ewentualnych wzajemnych ataków, zrobiæ d³ugawy daszek, ¿eby mo¿na by³o konia do czyszcenia postawiæ pid nim i koniecznie wybetonowaæ sobie fragment przed stajni±, ew. w innym miejscu, choæby po to, aby u³atwiæ pracê kowalowi

wygl±da to tak (tu w trakcie budowy )

aa i jeszcze jedno, w³±czniki ¶wiat³a proponujê umie¶ciæ zdala od zasiêgu zêbówkoñskich, u nas by³y nie wystarczajaco oddalne i dwulaka dwa ju¿ rozbroi³a
hmmm
U¿ytkownik

« Odpowiedz #8 : Grudzieñ 17, 2009, 21:09:36 »

Moja jest pustaka- nieocieplona. Na pod³odze beton- ze wzglêdu na du¿o ³atwiejsze czyszczenie - stajnie czyszczê i dezynfekuje raz w miesi±cu. Ale trzyma³em wa³acha wlkp po sporcie na emeryturze jedn± zimê w takiej stajni co ma ar... i bez ¿adnych problemów przezimowa³, tylko w wiêksze mrozy sta³ w derce . 
Arcturus
U¿ytkownik

« Odpowiedz #9 : Grudzieñ 17, 2009, 21:19:19 »

My chcemy stajnie ocieplaæ wewn±trz ( miedzy drewnem)  normalnie styropianem 10 cm, wiec zimno na pewno nie bêdzie . No i wychodzi na to ze bêdzie w L , ¿eby konie siê lepiej widzia³y. Ja w³a¶nie taki do¶æ wystaj±cy dach chce zrobiæ , pewnie ze 3 metry wysuniêty i wybetonowany lub wybrukowany chodnik pod nim . Tylko mnie meczy to pod³o¿e w samych boksach . A ten piasek wymieniacie co jaki¶ czas ? 

Marcin mój m±¿ ci±gle siedzi i szuka ro¿nych pomys³ów , znalaz³ takie fajne :

hmmm
U¿ytkownik

« Odpowiedz #10 : Grudzieñ 17, 2009, 21:37:26 »

Te¿ my¶la³em o piasku ale podczas czyszczenia i dezynfekcji robi siê b³oto. 
Arcturus
U¿ytkownik

« Odpowiedz #11 : Grudzieñ 17, 2009, 21:41:45 »

No w³a¶nie .   
Kawusia
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 129

« Odpowiedz #12 : Grudzieñ 18, 2009, 12:22:24 »

U nas jest angielska, czê¶æ murowana przerabiana z istniej±cych obórek a reszta drewniana-¶ciany od zewn±trz odeskowane, w ¶rodek we³na mineralna i folia a od wew. p³yta OSB. Konie bez problemu przezimowuj±, stoj± bez drek, w najwiêksze mrozy woda w wiadrach przymarza i dolewamy ciep³ej (nie ma poide³...mo¿e w przysz³ym roku siê uda rozprowadziæ wode w stajni). Nawet folblutka ¶wietnie sobie radzi³a w takich warunkach, teraz mamy jedn± wiekow± arabkê-24 lata, i te¿ super funkcjomuje. Konie i tak na dworzu od 9 do 20.
Arcturus, zastanów siê czy nie lepiej daæ we³nê na ocieplenie, styropian uwielbiaj± ci±æ myszy i mo¿e siê nie fajnie zrobiæ .
Arcturus
U¿ytkownik

« Odpowiedz #13 : Grudzieñ 18, 2009, 13:40:01 »

Tez prawda, psiarnie mamy ocieplona styropianem i s³yszê czasem co w tych ¶cianach siê dzieje . Ja my¶lê, ze te angielskie stajnie to fajna sprawa . Tylko ca³y czas nurtuje mnie sprawa odprowadzania nieczysto¶ci z nich, bo jak to wszystko bêdzie wsi±kaæ,  to jako¶ mi siê nie widzi . Tym bardziej ze  bêdê tam ca³kiem niedaleko kopaæ studnie .
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« Odpowiedz #14 : Grudzieñ 18, 2009, 13:52:09 »

oj tak ze styropianem trzeba uwazaæ, znam stajniê drewnian± ocieplon± nim (miedzy zew i wew. warstw± desek) efekt by³ taki, ¿e po kliku latach wszedzie by³o bialo. Z jednej strony myszy, a z drugiej konie obgryzaj±ce drewno.
Strony: [1] 2 3 ... 5 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: