FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Grudzieñ 17, 2024, 11:35:02 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: 1 [2] |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: tkaj±cy koñ  (Przeczytany 16897 razy)
0 u¿ytkowników i 2 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
wiewióra
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 24

« Odpowiedz #15 : Listopad 19, 2008, 10:42:44 »

có¿ mo¿e przypadkowa zbie¿no¶æ nicków
maciejka.14
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 108

« Odpowiedz #16 : Marzec 17, 2010, 22:18:20 »

ja mia³am dwa tkacze i jedynym rozwi±zaniem tego problemu- ¿eby "zaraza" siê nie szerzy³a by³o usuniêcie tych koni ze stajni, o ile na ³ykacze wynalaz³am ¶wietny choæ drastyczny- ale najwa¿niejsze skuteczny patent, o tyle na tkacze nic mi nie przysz³o do g³owy. nie by³o mowy o sianie, owcy, kozie, zabawkach czy czym innym rozwi±zaniu (które by³oby stratowane w boksie), wa³ach którego kupi³am (nie wiedz±c ¿e tka) okaza³o siê ¿e by³ na³ogowcem, nie robi³ tego na padoku (na szczê¶cie) ale w stajni zw³aszcza kiedy by³o szykowane ¿are³ko- buja³ siê jak zahipnotyzowany, najgorzej jednak by³o jak co¶ dzia³o siê w stajni, np. co¶ wychodzi³o na dwór a on musia³ zostaæ z reszt± w stajni, wtedy w pó³ minuty robi³ siê mokry jak szczur i prawie dos³ownie wali³ po ¶cianach ³bem siej±c przy okazji panikê w stajni. tak¿e nie by³o to tkanie z nudów, ale z nerwów i te nerwy udziela³y siê innym koniom, dlatego zdecydowali¶my o sprzeda¿y tego konia. nowy w³a¶ciciel trzyma go sobie na okr±g³o z jednym jeszcze koniem, s± nierozerwalni, bezrobotni i taki sielski sposób bycia mu odpowiada- wiêc to mo¿e jaki¶ sposób:)
druga klacz zosta³a kupiona jako tkaj±ca, ale bardzo zale¿a³o nam na niej, by³a to wiekowa ju¿ klacz, niestety w miêdzyczasie  wysz³y jeszcze problemy w rozrodzie, które uniemo¿liwi³y jej bycie matk± i tak¿e dla bezpieczeñstwa m³odych koni sprzedali¶my j± do towarzystwa kucykowi na emertyurê.
nie chcê trzymaæ u siebie tkaczy, bo nie do¶æ ¿e to "choroba" zara¿liwa, to podobnie jak konia to i w³a¶ciciela bardzo irytuje...
Doma
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 441

« Odpowiedz #17 : Marzec 17, 2010, 22:29:18 »

u nas mamy tkacza, te¿ kupili¶my konia z niespodziank±;) jest ju¿ prywatny u nas w stajni... stoi u nas 2 lata, mamy same xx i ¼róbka ma³opolskiego, wiêc konie wra¿liwe i wydawa³oby siê ¿e podatne na nawyki... przez 2 lata ¿aden koñ ani ¼rebak nie nauczy³ siê tkaæ od tego konia, do tego s± 2 klacze które kupili¶my ³ykawe i te¿ nie zdarzy³o siê ¿eby który¶ koñ siê nauczy³ od drugiego... ³ykawce by³y przez chwilê t³umione ³ykawkami, ale stwierdzi³am ¿e to jaki¶ poroniony pomys³, ¿yj± i ³ykaj±, nie wi±¿± siê z tym ¿adne problemy...no mo¿e poza mocniej obgryzionymi deskami ni¿ u reszty bandy... 
maciejka.14
U¿ytkownik

« Odpowiedz #18 : Marzec 17, 2010, 22:57:48 »

³ykawki to poroniony pomys³ to fakt, ja na ³ykacze mia³am inny sposób, oczywi¶cie zale¿y jeszcze na czym koñ siê zawiesza i ³yka, u mnie boksy te¿ s± drewniane, ale z góry deski s± obite blach± ¿eby konie nie robi³y falbanek na ¶cianach, podobnie jest z drzwiami. jak koñ ³yka³ to ¿³ób mia³ doczepiany tylko na czas karmienia, potem zdejmowany i problem ³ykania na ¿lobie nie mia³ miejsca, najlepsze miejsce do ³ykania to by³a góra ¶cian dzia³owych i drzwi, no i tu przyszed³ czas na patent, bo by³a u nas w stajni amatorka ³ykania co jej to prawie kolkami siê koñczy³o a wzdyma³a siê przy tym jak ropucha. najprostszym sposobem- jak nic ju¿ nie mo¿na wymy¶leæ, jest podpiêcie pastucha pod blachê któr± obita jest góra ¶cian. klacz nie wiedz±c co siê ¶wiêci, zatopi³a zêby w drzwiach i w u³amku sekundy z pot±¿nym wypierdem wyskoczy³a z czterech nóg pod sufit... bardzo by³a zdziwiona obrotem sprawy, potem jeszcze spróbowa³a chyba ze dwa razy co siê tak samo skoñczy³o i odechcia³o jej siê ³ykania, bo nie by³o ju¿ na czym. wa¿ne jest ¿eby koñ nie s³ysza³ pstrykania pastucha,¿eby nie kojarzy³ sobie z d¿wiêkiem ¿e co¶ jest nie tak. koby³a nie ³yka, terapia wstrz±sowa przynios³a rewelcyjny efekt, i wcale nie musi staæ "pod pr±dem", czasem tylko jak co¶ jej we ³bie za¶wita to jej przypominamy to i owo...
tkanie i ³ykanie nie s± fajne jak mog± doprowadziæ do uszczerbku na zdrowiu konia, wiem jak wygl±daj± nogi tkaczy, zw³aszcza na³ogowych rozkraczników, wiem te¿ co to bóle brzucha u ³ykaczy. jak siê da eliminujê i jeden i drugi problem. oczywi¶cie s± przypadki, ¿e i tkanie i ³ykanie nie wydaje siê szkodliwe tak jak piszesz.
mam klacz Esencja (Borys³aw oo- Elcorietta xx po Don Corleone), z racji bardzo ¿ywego sposobu bycia, eliminujê jej takie atrakcje jak tkanie czy ³ykanie s±siadów
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« Odpowiedz #19 : Marzec 17, 2010, 23:01:13 »

a ³ykanie nie jest przypadkiem powi±zane z problemami ¿o³±dkowymi, nadkwasowo¶ci± ?
troszkê sadystyczny ten pastuch  Z politowaniem
axo
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 75

« Odpowiedz #20 : Marzec 17, 2010, 23:36:22 »

Co do "zara¼liwo¶ci" tkania... To jest bardzo indywidualna sprawa.
Moja koby³a tka w boksie czêsto, mam j± ju¿ ponad 5 lat, sta³a w tym czasie w¶ród ró¿nych s±siadów i nie zdarzy³o mi siê w tym czasie zaobserwowaæ ani jednej próby na¶ladowania u ¿adnego konia. Co wiêcej, koby³a tka³a maj±c przy sobie ¼rebaka - ogierek... pe³en energii;], w dodatku odsadzony dopiero w 10. miesi±cu - i , tfu tfu nie zapeszyæ, m³ody ani my¶li na¶ladowaæ matkê.
Z drugiej strony, sama by³am ¶wiadkiem sytuacji, gdy m³ody ogier arabski postawiony w nowej stajni w s±siedztwie tkaj±cego wa³acha zacz±³ na¶ladowaæ jego na³óg w ci±gu paru godzin od "zamieszkania" i konie trzeba by³o natychmiast oddzieliæ.
A je¶li chodzi o zwalczanie tkania, to z moich do¶wiadczeñ (ale z jednym tylko koniem, wiêc niebogatych) wynika, ¿e problem znika po wyeliminowaniu przyczyn - nudy i stresu. Natomiast powraca w momencie, kiedy pojawiaj± siê te czynniki - nawet, je¶li koñ ju¿ d³u¿szy czas nie tka³...
A, u mojej "pociechy" wystêpuje jeszcze jeden rodzaj tkania - "szanta¿ emocjonalny", tzn. domaganie siê karmienia albo mojej uwagi. Wtedy wystarczy, ¿e znikam jej z pola widzenia i tkanie siê koñczy jak rêk± odj±³

"chcê s³oñca, wichru i tententu..."
Doma
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 441

« Odpowiedz #21 : Marzec 18, 2010, 07:27:41 »

no na ogó³ kulkuj±ce ³ykacze maj± te problemy przez wrzody, na pewno moja to ten przypadek, wzdyma³a siê i mia³a kolki ¿o³±dkowe, teraz do ka¿dego posi³ku dostaje zió³ka os³aniaj±ce ¿o³±dek , 2 razy w tyg  mesz i normalnie ³yka kiedy chce i jak chce, od pó³ roku czyli od kiedy je dostaje, ani bóli brzucha, ani siê nawet nie wzdyma... 
maciejka.14
U¿ytkownik

« Odpowiedz #22 : Marzec 18, 2010, 12:44:43 »

oczywi¶cie, ¿e najlepiej wyeliminowaæ przyczynê, ale czasami jest to niemo¿liwe- jak choæby nerw mojego wa³acha jak cokolwiek wychodzi³o ze stajni, wszêdzie nie mog³am go zabieraæ do towarzystwa ¿eby nie sia³ paniki, rozwi±zanie puszczania na padok z innimi koñmi w tym czasie te¿ siê mija³o z celem, bo wtedy gania³ jak szalony wzd³u¿ ogrodzenia, poci³ siê i jeszcze podkreca³ niepotrzebnie inne konie.
 a co do tego czy metoda pastuchowa przy tkaniu jest ostra, pewnie ¿e nie jest to bezbolesne jak bezsensowna ³ykawka, ale czasem odrobina bólu szybciej i skuteczniej wyedukuje konia ni¿ ci±g³e mêczenie go czym¶ co i  tak nie daje ¿adnego efektu...
boswell
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 466

« Odpowiedz #23 : Marzec 18, 2010, 21:13:33 »

nie powiedzia³abym ¿e ³ykawka jest bezbolesna... mo¿e przez godzinê,ale nie przez kolejne dni...a widzia³am jakie konie miewaja od tego rany...
Nie wiem czy pisa³am-mia³am do ujezdzenia kl.m³p tkaj±ca nerwicowo. Jedzenie dostawa³a pierwsza,ca³e dnie w stadzie na wybiegu,sporo pieszczot,zero krzyków..Tkanie zanik³o z czasem ca³kowicie. Niestety po roku pan ja sobie w koncu zabra³ i nerwica wróci³a na maxa.
Dla mnie jak kon sie denerwuje przy karmieniu-nie powinien na nie czekac,jak przy wychodzeniu koni,to jaki sens go trzymac w stajni zamiast ca³y dzien z jakims innym na dworze?
Na szczescie mnie to nie denerwuje mo¿na leczyæ objawy, mozna przyczyny...
Strony: 1 [2] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: