FORUM O KONIACH MAŁOPOLSKICH
Kwiecień 09, 2025, 00:31:00 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: tkajÂący koĂą  (Przeczytany 17477 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
wenecja i warka
Gość
« : Listopad 18, 2008, 19:30:07 »

œ³uchajcie mam problem
kilka dni tem przestawiÂłam wenecje znowu na trociny( zalecenie weta z powodu przebytego niedawno zapalenie gĂłrnych drĂłg oddechowych i jako dieta )
Niestety koĂą od tego czasu zrobiÂł sie nerwowy i zaczoÂł tkaĂŚ co gorsza robi to teÂż na padoku:(
Co robiĂŚ w takim przypadku?? macie jakieÂś pomysÂły ??
emi
UÂżytkownik

« Odpowiedz #1 : Listopad 18, 2008, 19:38:11 »

o to niedobrze skoro na padoku tez to robi
musisz jej zajac czas wiem Âłatwo powiedziec moze kup jej jakas pilke do smakoÂłykow jesli trociny u was w stajni sa zawsze czyste warto pochowac w nich marchewki albo buraki zeby kon niemial czasu na tkani zajmie sie szperactwem i juiz
ile siana dostaje klacz moze powinna miec zwiekszona dawke aby caÂły czas zarÂła cos i szamaÂła naprawde taknie to paskudny narow wime mam kilka tkaczy i niejest przyje,mne jak niemozna poradzic na to
z jedna klacza problem ucichl odkad konie sa puszcane rankiem a wracaja noca poprostu kobieta zarobiona jest i niema czasu
ale nasz ogr niezna umirau on chyba by nad przeascia tkaÂł ale u niego to zwiazane z hormonami jest nerwowy i chcialby wszytkie kobiety miec
wenecja i warka
Gość
« Odpowiedz #2 : Listopad 18, 2008, 19:45:49 »

siana dostaje 1,5 kostki dziennie
teraz na padokach sÂą od rana do godziny 15 ( w sezonie do wieczora)
obawiam sie Âże to tkanie w boksie jest zwiÂązane z tym ze nie moÂże caÂły czas przegryzaĂŚ sÂłomy a ograniczonÂąjÂą ma ze wzglĂŞdĂłw zdrowotnych
przyznacie Âże tak nie powinien wyglÂądaĂŚ brzuch kobyÂły ktĂłra nie jest Âźrebna i okoÂło 5 razy w tygodniu pracuje.

Do tego wszystkiego ma COPD chyba bardziej pechowego konia nie mogÂłam sobie wybraĂŚ.
MyÂśle Âże jest wnerwiona ze inne konie podgryzajÂą sobie sÂłome a ona nie moÂże ale czemu tka na padoku tego nie wiem nie mam pojĂŞcia.
MoÂże ostatnie podzielenie stada do tej pory wszystkie kobyÂły chodziÂły razem a teraz sÂą podzielone i chodzÂą na 2 wybiegach.
goha
UÂżytkownik

« Odpowiedz #3 : Listopad 18, 2008, 21:11:08 »

nasz ogr niezna umirau on chyba by nad przeascia tkaÂł ale u niego to zwiazane z hormonami jest nerwowy i chcialby wszytkie kobiety miec
dokÂładnie - mĂłj tkaÂł, jak siĂŞ pozbyÂł jajek to przestaÂł
wiewiĂłra
UÂżytkownik

« Odpowiedz #4 : Listopad 19, 2008, 08:14:43 »

Nie wiem czy trociny sÂą dobre dla konia z COPD chyba Âże kupujesz te preparowane przez firmy, a nie te z tartaku.. a nie miaÂła w swoim stadzie ulubienicy?  moÂże miaÂła i zostaÂły rozdzielone i kobyÂłka z nerwĂłw tka? a w boksie to faktycznie aby caÂły czas coÂś do skubania miaÂła.. nawet siano zmoczone co by siĂŞ mniej kurzyÂło.. a zabawki teÂż dobra rzecz
wenecja i warka
Gość
« Odpowiedz #5 : Listopad 19, 2008, 08:37:48 »

no trociny wrĂŞcz sÂą nakazem przy COPD (oczywiÂście nie pylÂące)
w stadzie raczej zostaÂła ze swoja ulubienica czyli cĂłrkÂą z ktĂłrÂą sÂą razem od pnad 5 lat z maÂłymi przerwami.
Narazie zamĂłwiÂłam piÂłke i zobaczymy z tymi marchewkami i burakami w trocinie .
Za duÂżo siana tez dawaĂŚ nie moge ze wzglĂŞdu na rozepchany brzuch.
B³êdne ko³o.
emi
UÂżytkownik

« Odpowiedz #6 : Listopad 19, 2008, 08:42:42 »

otoÂż nie sprobuj wÂłasnie jej dodac siana ja bym jej dodaÂła tak do 3 kostek dziennie ale stopniowo czyli co 2 godz dorzucac zeby caÂły czas miala dostep i caÂły czas czekala az ktos jej doniesie dkoro kobyla pracuje to niema szans na rozepchni4e brzucha bo co zje to zaraz przetrupta moja emi tak miala ze brzuszysko bylo jak sagan jak dostala wiecej sian i owsa i zqaczelq pracowac to kon mial z czego wyprodukowac miesien podtrzymujacy brzuszysko i problem brzucha sie zakonczyl
wenecja i warka
Gość
« Odpowiedz #7 : Listopad 19, 2008, 08:52:09 »

no zobaczym rozdziele moÂże siano ktĂłre dostaje o 15 i wieczorem np na 4 porcje.
MoÂże to coÂś da ??
wiewiĂłra
UÂżytkownik

« Odpowiedz #8 : Listopad 19, 2008, 09:22:11 »

MĂłj koĂą przez miesiÂąc staÂł na trocinach bo na kursie z nim byÂłam.. Sam miaÂł poczÂątki COPD co mu siĂŞ cofnĂŞÂło.. i wiesz co? po dwĂłch dniach kichaÂł mi jak najĂŞty po trotach..
wenecja i warka
Gość
« Odpowiedz #9 : Listopad 19, 2008, 09:27:55 »

Moja na trocie staÂła juÂż 8 miesiĂŞcy i przestaÂła kichaĂŚ kaszleĂŚ objawy COPD znikneÂły.
Od sierpnia staÂła na sÂłomie niby wszystko ok.
Teraz nzowu jest na trocie bo po pierwsze przesz³a zapalenie górnych dróg onnechowych i wet kaza³ przestawiÌ na jakiœ czas na trote no i przy okazji ¿eby pozbyÌ sie rozepchanego brzucha bo niestety mój koù potrafi przez noc zjeœÌ 2 kostki s³omy Smutny co nie jest zbyt zdrowe Smutny
wiewiĂłra
UÂżytkownik

« Odpowiedz #10 : Listopad 19, 2008, 09:39:03 »

kaÂżdy koĂą jest inny i jednemu troty innemu sÂłoma.. a najlepiej to duÂżo pola.. teÂż mam klacz z brzuchem.. chodzi duÂżo i jakoÂś jej to nie mija.. :/ ale to caÂłkiem inna rzecz.. choĂŚ juÂż nie wyjada tak sÂłomy spod siebie...
wenecja i warka
Gość
« Odpowiedz #11 : Listopad 19, 2008, 09:42:25 »

twoja klacz to epoka ??
lech58
UÂżytkownik

« Odpowiedz #12 : Listopad 19, 2008, 10:01:52 »

Maszracje tkajÂący koĂą to duÂży problem i w zasadzie nie rozwiÂązalny. Oprzyczynach nie ma co pisaĂŚ ale wydaje mi siĂŞ, Âże dobrze byÂłoby gdyby jednak miaÂła w boksie zajĂŞcie \siano , sÂłoma\ duÂż brzuch to tylko wada piĂŞknoÂści gorzej gdy gÂłowa chora. TeÂż mam kaszlÂącÂą kobyÂłe od kilku lat. CaÂły rok stoi pod wiatÂą nie jest zamykana jedynie w okresie mrozĂłw stoi w derce i to tylko w nocy w dzieĂą jeÂżeli to moÂżliwe konie sÂą na okĂłlniku \jeÂżeli z nieba nie lecÂą mÂłotki i siekiery\
wiewiĂłra
UÂżytkownik

« Odpowiedz #13 : Listopad 19, 2008, 10:37:45 »

nie mam Âżadnej takiej klaczy mam prywatnÂą stajniĂŞ..
wenecja i warka
Gość
« Odpowiedz #14 : Listopad 19, 2008, 10:39:07 »

wiewiĂłra ktoÂś poprostu na innym forum miaÂł taki sam nick imyÂślaÂłam Âże to Ty
Strony: [1] 2 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: