FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Grudzieñ 17, 2024, 14:25:10 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: [1] 2 3 4 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: O przedwczesnej pracy pod siod³em [wydzielony]  (Przeczytany 31539 razy)
0 u¿ytkowników i 2 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
breakaway
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 265

« : Listopad 17, 2008, 20:42:51 »

http://www.allegro.pl/item485269786_klacz_malpolska_labba.html
klacz od Barnaby (Barnaba - Bolivar=Bawarka) po Labella

Czy mi siê wydaje, czy ten koñ trzech lat nie ma? I jak profesjonalnie uje¿d¿ony...
xyz
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 28

« Odpowiedz #1 : Listopad 17, 2008, 22:32:23 »

nie no jak jest z 95 to chyba ma Chichot nie wiem czy dobrze cie zrozumia³am; s³ysza³am ¿e niestety tka...
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« Odpowiedz #2 : Listopad 17, 2008, 22:44:00 »

nie ma, ur.5.03 2006
xyz
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 28

« Odpowiedz #3 : Listopad 17, 2008, 23:43:27 »

a no pogubi³am siê my¶la³am ze chodzi o ojca dopiero link zauwa¿y³am Chichot, faktycznie ciekawe ze w tym wieku jest i tak chodzi...chyba w bardzo m³odym wieku by³a ujezdzana...
Cytryna
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 27

« Odpowiedz #4 : Listopad 18, 2008, 18:02:35 »

http://www.allegro.pl/item485269786_klacz_malpolska_labba.html
klacz od Barnaby (Barnaba - Bolivar=Bawarka) po Labella

8 tys? A w Koñskim Targu cena 4,8 tys, du¿y rabat dla czytelników
emoncia
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 17

« Odpowiedz #5 : Listopad 18, 2008, 18:30:21 »

data urodzenia klaczy LABBA 5.03.2006 tak klacz ma wpisane w paszporcie.
breakaway
U¿ytkownik

« Odpowiedz #6 : Listopad 18, 2008, 18:39:28 »

No o tym mówiê, niespe³na trzylatka.
emi
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 108

« Odpowiedz #7 : Listopad 18, 2008, 18:40:47 »

super ledwo odsadzone ale jak juz wedzid³o pasuje i heja wsiada jeden z drugim a potem kon w wieku 4 lat trzeszczkowiec jesooo czy ludzie dalej mysla ze jak kon pod siodlem to napewno bedzie wiecej wart bo ja za tak zajezdzonego i mlodego konia nwawet bym niedala 2 tys
emoncia
U¿ytkownik

« Odpowiedz #8 : Listopad 18, 2008, 19:02:33 »

Labba jest spokojna w je¼dzie i je¼dzi na niej zwykle jeden i ten sam je¼dziec ale ja na niej je¼dzi³am, chodzi dobrze ale jest twarda w pysku a z uwagi na to ¿e je¿d¿e  na koniach sporadycznie to mój przejazd trwa³  jakie¶ 10 minut, bo bola³y mnie rêce. Ale wed³ug mnie powinien j± kupiæ je¼dziec do¶wiadczony. A poza tym klacz jest du¿a, bo widzia³am klaczki w jej wieku i by³y mniejsze, a te¿ by³y ju¿ uje¿d¿one.
breakaway
U¿ytkownik

« Odpowiedz #9 : Listopad 18, 2008, 19:07:33 »

Ale tu nie chodzi o wielko¶æ konia, a o jego rozwój, stawy, ko¶ci, itd. Poza tym, przecie¿ to jest jeszcze dziecko...
jasiek
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1700

« Odpowiedz #10 : Listopad 18, 2008, 19:10:03 »

nie jest "twarda w pysku", nie ma koni "twardych w pysku", po prostu ma sztywn± szyjê, potylicê, chodzi z odwrotnym grzbietem, jest nie przygotowana do pracy pod siod³em, nie mówi±c, ¿e za m³oda

jazda na 2,5 rocznym koniu szarpi±c go za pysk to sadyzm

¿aden "do¶wiadczony" je¼dziec jej nie kupi, kupi j± "frajer" co siê nie zna i bêdzie mia³ problem

tu widaæ jak wygl±da m³ody koñ pod siod³em, który mia³ pecha przy losowaniu w³a¶ciciela:

montana
Administrator
U¿ytkownik
*
Wiadomo¶ci: 1575

« Odpowiedz #11 : Listopad 18, 2008, 19:10:22 »

i d³ugo ona tak juz pod siod³em chodzi ? pó³ roku ? d³uzej ?
Reszty nie komentuje nawet :/
emoncia
U¿ytkownik

« Odpowiedz #12 : Listopad 18, 2008, 19:23:36 »

mo¿e i nie jest twarda w pysku ale ja jestem raczej lichym je¼d¼cem i jak muszê  konia mocno trzymaæ to dla mnie jest on "twardy w pysku". A z tego co wiem to do to od marca do lipca chodzi³a tylko i wy³±cznie na lon¿y.

ale jest klacz wed³ug mnie z temperamentem, a poza tym je¶li kto¶ ocenia to jak klacz zachowuje siê pod je¼d¼cem wy³±cznie po tym jak to wygl±da na zdjêciach, to my¶lê ¿e nie jest wielkim ekspertem   

na zdjêciu które jest wcze¶niej akurat jestem ja a w³a¶cicielem jest kto¶ inny, ja jestem  tylko po¶rednikiem w sprawie sprzeda¿y klaczy. A ja na koniach je¿d¿e bardzo okazyjnie czasem raz na pó³ roku

a odniosê siê do koni innych ras. Mieszkam blisko Stadniny Koni w Micha³owie a wiem ze araby z tej stadniny jad± na tory wy¶cigowe zwykle jesieni± a wtedy te¿ zwykle nie maj± trzech lat a ju¿ s± jue¿d¿one i trenowane a potem zwykle odbywaj± kariere hodowlan± a nie które i pokazow± i jako¶ tego nie widaæ ¿e gdy mia³ nie spe³na trzy lata trenowa³y siê na torze.
jasiek
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1700

« Odpowiedz #13 : Listopad 18, 2008, 19:38:54 »

mo¿e i nie jest twarda w pysku ale ja jestem raczej lichym je¼d¼cem i jak muszê  konia mocno trzymaæ to dla mnie jest on "twardy w pysku". A z tego co wiem to do to od marca do lipca chodzi³a tylko i wy³±cznie na lon¿y.

ale jest klacz wed³ug mnie z temperamentem, a poza tym je¶li kto¶ ocenia to jak klacz zachowuje siê pod je¼d¼cem wy³±cznie po tym jak to wygl±da na zdjêciach, to my¶lê ¿e nie jest wielkim ekspertem   

nie mówiê, ¿e jestem ekspertem bo nie jestem

na podstawie zdjêcia i Twojego opisu oraz wieku klaczy nieuzbrojone oko laika widzi, ¿e klacz chodzi z odwróconym grzbietem, sztywna w potylicy, przez co siê wydaje twardza w pysku, jazda sprawia jej nieustanny ból (w pysku i w krêgos³upie), przez co mo¿e siê wydawaæ "temperamentna", taka jazda z odwróconym grzbietem w tak m³odym wieku pewnie skoñczy siê powa¿nymi k³opotami z krêgos³upem, ale to ju¿ niech siê mo¿e vet wypowie

dobrze jakby moderator wyci±³ te kilka ostatnich postów z tego tematu do jakiego¶ nowego, bo lecimy w offtopa
Stacho
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 130

« Odpowiedz #14 : Listopad 18, 2008, 19:41:31 »

Araby i angliki to inna bajka, a konie ma³opolskie to co innego. W tym temacie jestem zwolennikiem zaqsady kawaleryjskiej gdzie koñ poni¿ej 3 roku ¿ycia nie by³ uzywany do ¿adnej pracy, a przez nastêpne dwa lata bardzo powoli wdra¿any do pracy. I potem te konie wytrzymywa³y intensywn± pracê i du¿e obci±¿enia.
Strony: [1] 2 3 4 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: