FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Kwiecieñ 18, 2025, 21:32:29 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: 1 [2] 3 4 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: O przedwczesnej pracy pod siod³em [wydzielony]  (Przeczytany 32650 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
emi
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 108

« Odpowiedz #15 : Listopad 18, 2008, 19:43:51 »

no coz ale wlasciciel szcesliwy i kon w 'cenie' a potem a potem to ja ktos kupi i bedzie bulil za veta sprowadzone preparaty i placil zq pare lat treningu bo kon wariat i twardy w pysku
emoncia
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 17

« Odpowiedz #16 : Listopad 18, 2008, 19:50:10 »

ja mam kole¿ankê  która kupi³a klacz te¿ ma³opolsk± w wieku dwóch lat i zaraz praktycznie po kupnie j± obje¼dzi³a  i ma j± ju¿ dwa lata klacz urodzi³a jej piêknego ¼rebaczka i jest zdrowa i ¶wietnie chodzi pod siod³em tak¿e nie wydaje mi siê to ¿e jak koñ zosta³ obie¿d¿ony w wieku 2.5 roku t zaraz iak bêdzie starszy bêdzie chorowa³ nie wiadomo na co.
jasiek
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1700

« Odpowiedz #17 : Listopad 18, 2008, 20:16:21 »

w ciekawym ¶rodowisku siê obracasz
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« Odpowiedz #18 : Listopad 18, 2008, 20:37:24 »

grochem o ¶cianê  Z politowaniem

wystarczy zwróciæ uwagê na "trendy" zachodnioeuropejskie (mam tu na my¶li g³ównie Belgiê, Niemcy, Holandiê) gdzie je¼dziectwo i hodowla póki co stoj± na najwy¿szym poziomie

ja widzia³am jednego takiego m³odziaka m³p zniszczonego przez za wczesne zaje¿d¿anie i my¶lê, ze to wystarczy w zupe³no¶ci, nia mam zamiaru sprawdzaæ na w³asnej m³odzie¿y
jasiek
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1700

« Odpowiedz #19 : Listopad 18, 2008, 20:39:45 »

jedna rzecz zaje¼dziæ 2,5-latka, a inna wskoczyæ takiemu na grzbiet i heja do przodu, ³yda i za mordê mocno, bo "temperamentne" zwierze
breakaway
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 265

« Odpowiedz #20 : Listopad 18, 2008, 20:56:37 »

To, ¿e musisz trzymaæ za pysk znaczy, ¿e jest twarda w pysku? Moja koby³a mocno idzie do przodu, a w pysku jest nadto wra¿liwa, ma problemy z akceptacj± kontaktu, co jest win± mnie, bo jestem dupa nie je¼dziec i wiem to. Mo¿e i po 2 latach nie zobaczysz skutków przedwczesnego je¿d¿enia konia, odbije siê to pó¼niej. Koñ du¿o wcze¶niej bêdzie musia³ byæ odstawiony od pracy, zaczn± siê problemy z nogami i to nie jest raczej 'widzimisiê' kilku osób...
montana
Administrator
U¿ytkownik
*
Wiadomo¶ci: 1575

« Odpowiedz #21 : Listopad 18, 2008, 21:06:46 »

ech, tutaj widze trzeba wielkiej pracy i u¶wiadamiania od podstaw
Zaluje, ze nie mam zdjecia takiej klaczy, co kiedys byla w ogloszeniu, prze³amanej, z zapadniêtym grzbietem, moze to da³oby do my¶lenia ...

Ale moze taki ( bardziej delikatny ) przyk³ad sie przyda, ta klacz m³p ma 16 lat na tym zdjeciu

w w±tku o seniorach zobacz jak wygl±daj± prawid³owo eksploatowane konie w wieku ponad 20 lat

A omawiana tutaj klacz bedzie pewnie równie kiepsko wygl±dac za lat 10-12, bo czuæ to ona ju¿ sie czuje kiepsko i na bóle grzbietu i nóg pewnie narzeka ....

ku przestrodze

zapadniêty grzbiet + nabyty koziniec
goha
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 635

« Odpowiedz #22 : Listopad 19, 2008, 08:39:45 »

Co? to drugie zdjêcie to jaka¶ masakra......

mój by³ zaje¿d¿ony jako 2 latek i mam tego widoczne go³ym okiem efekty niestety - ¶ciêgna naderwane, kontuzje odnawia³y siê kilkakrotnie
emi
U¿ytkownik

« Odpowiedz #23 : Listopad 19, 2008, 08:46:35 »

zauwazcie ze labba tez ma koziniec pieknie sie bedzie rozwijala z szkitami krzywymi jak u krasnala
lech58
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 101

« Odpowiedz #24 : Listopad 19, 2008, 09:35:24 »

Zaje¿anie koni 2,5 letnich to ¿adne przestêpstwo. Kiedy¶ ogiery odchodzi³ do Z.T. jesieni± aby odbyæ roczny trening pod siod³em oraz próbê zaprzêgow±. Nikt w tym nie widzia³ nic z³ego, teraz te¿ og. id±c do zak³adu musz± chodzi c pod siod³em ito nie stêpem. Zdjêcie gn. koby³y pokazuje wady niekoniecznie spowodowane wczesnym ujechaniem mo¿e byæ to spowodowane z³ym wychowem lub byæ to wada wrodzona \chyba,¿e kto¶ zna j± od urodzenia i zna jej historiê\.Emi gdzie
e w wysokiej trawie widzisz koziniec.
emi
U¿ytkownik

« Odpowiedz #25 : Listopad 19, 2008, 09:40:38 »

a widac bo zdjecia sa nie tylko w wysokiej trawie jak dla mnei tpoo ppoczatek ladnego kozinca zreszta niech kazdy robi jak uwaza  wkoncu kon sie nieposkarzy to co tam
lech58
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 101

« Odpowiedz #26 : Listopad 19, 2008, 10:16:33 »

Masz racje troche poszpera³em i znalaz³em kkoby³a ma koziñca ale to bêdzie wrodzony bo trudno uwierzyæ aby by³a ju¿ tak zajechana w tym wieku.
montana
Administrator
U¿ytkownik
*
Wiadomo¶ci: 1575

« Odpowiedz #27 : Listopad 19, 2008, 10:31:00 »

Zaje¿anie koni 2,5 letnich to ¿adne przestêpstwo. Kiedy¶ ogiery odchodzi³ do Z.T. jesieni± aby odbyæ roczny trening pod siod³em oraz próbê zaprzêgow±. Nikt w tym nie widzia³ nic z³ego, teraz te¿ og. id±c do zak³adu musz± chodzi c pod siod³em ito nie stêpem.
ale sie od tego odesz³o
A praca w zaprzêgu to zupelnie inne obci±¿enie, tutaj nie bulwersuje mnie 2,5 latek
Teraz klacze do ZT s± przyjmowane w wieku skonczonych min 33 mce
Czyli przyjmijmy za absolutne minimum wiek 32 mcy na pierwsze dosiadanie+wczesniejsza praca z ziemi.
Omawiana tutaj koby³ka chodzi pod siod³em od lipca, czyli odk±d miala dwa lata i 4 mce, niby ro¿nica niewielka ale to jest w³asnie przekroczenie juz minimum.
Ja nie wyobrazam sobie na takiego dzieciaka wsiadaæ.

Zdjêcie gn. koby³y pokazuje wady niekoniecznie spowodowane wczesnym ujechaniem mo¿e byæ to spowodowane z³ym wychowem lub byæ to wada wrodzona \chyba,¿e kto¶ zna j± od urodzenia i zna jej historiê\
niekoniecznie, ale konie jezdzone, czesto w rekreacji(!) w m³odym wieku, czasem w³asnie dwóch lat, konie pó¼no dojrzewaj±ce, których ko¶ciec jest obci±zony w trakcie intensywnego rozwoju maj± du¿a szanse tak w³a¶nie wygl±dac po parunastu latach.
A jak widaæ, g³ównie w og³oszeniach, s± i 1,5 roczniaki chodz±ce pod siod³em.
Ale Ci hodowcy/w³a¶ciciele, ktorzy bior± takie m³ode konie pod siod³o rzadko chyba wi±¿± z nimi jakie¶ wspolne plany na dalsz± przysz³osæ, pojezdz± i sprzedadz± 4-5latka.
emi
U¿ytkownik

« Odpowiedz #28 : Listopad 19, 2008, 10:39:05 »

lech nietwierdze ze to koziniec nabyty ale zajezdzanie konia w m³odym wieku ktory ma kozinca wrodzonego bedzie poglebial problem tego schorzenia
wiewióra
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 24

« Odpowiedz #29 : Listopad 19, 2008, 10:41:08 »

Radzê poczytaæ lektury dotycz±ce pracy z m³odym koniem ale te z dawniejszych okresów.. okresów Królikiewicza czy innych znawców.. A po drugie poczytaæ na temat rozwoju ko¶ci, stawów z weterynarii to przekona siê wiele osób co mo¿e siê staæ z koniem we wczesnej pracy.. nie mówiê o pocz±tkach ale na staro¶æ wyjd± problemy.. wiêc radzê my¶leæ o przysz³o¶ci naszych pupilków.. nie tej na dwa lata ale tej na 20 lat do przodu...
Strony: 1 [2] 3 4 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: