FORUM O KONIACH MAŁOPOLSKICH
Maj 06, 2025, 08:17:47 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2 3 4 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: O przedwczesnej pracy pod siodÂłem [wydzielony]  (Przeczytany 32861 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
breakaway
UÂżytkownik

« : Listopad 17, 2008, 20:42:51 »

http://www.allegro.pl/item485269786_klacz_malpolska_labba.html
klacz od Barnaby (Barnaba - Bolivar=Bawarka) po Labella

Czy mi siĂŞ wydaje, czy ten koĂą trzech lat nie ma? I jak profesjonalnie ujeÂżdÂżony...
xyz
UÂżytkownik

« Odpowiedz #1 : Listopad 17, 2008, 22:32:23 »

nie no jak jest z 95 to chyba ma Chichot nie wiem czy dobrze cie zrozumiaÂłam; sÂłyszaÂłam Âże niestety tka...
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #2 : Listopad 17, 2008, 22:44:00 »

nie ma, ur.5.03 2006
xyz
UÂżytkownik

« Odpowiedz #3 : Listopad 17, 2008, 23:43:27 »

a no pogubiÂłam siĂŞ myÂślaÂłam ze chodzi o ojca dopiero link zauwaÂżyÂłam Chichot, faktycznie ciekawe ze w tym wieku jest i tak chodzi...chyba w bardzo mÂłodym wieku byÂła ujezdzana...
Cytryna
UÂżytkownik

« Odpowiedz #4 : Listopad 18, 2008, 18:02:35 »

http://www.allegro.pl/item485269786_klacz_malpolska_labba.html
klacz od Barnaby (Barnaba - Bolivar=Bawarka) po Labella

8 tys? A w KoĂąskim Targu cena 4,8 tys, duÂży rabat dla czytelnikĂłw
emoncia
UÂżytkownik

« Odpowiedz #5 : Listopad 18, 2008, 18:30:21 »

data urodzenia klaczy LABBA 5.03.2006 tak klacz ma wpisane w paszporcie.
breakaway
UÂżytkownik

« Odpowiedz #6 : Listopad 18, 2008, 18:39:28 »

No o tym mĂłwiĂŞ, niespeÂłna trzylatka.
emi
UÂżytkownik

« Odpowiedz #7 : Listopad 18, 2008, 18:40:47 »

super ledwo odsadzone ale jak juz wedzidÂło pasuje i heja wsiada jeden z drugim a potem kon w wieku 4 lat trzeszczkowiec jesooo czy ludzie dalej mysla ze jak kon pod siodlem to napewno bedzie wiecej wart bo ja za tak zajezdzonego i mlodego konia nwawet bym niedala 2 tys
emoncia
UÂżytkownik

« Odpowiedz #8 : Listopad 18, 2008, 19:02:33 »

Labba jest spokojna w jeÂździe i jeÂździ na niej zwykle jeden i ten sam jeÂździec ale ja na niej jeÂździÂłam, chodzi dobrze ale jest twarda w pysku a z uwagi na to Âże jeÂżdÂże  na koniach sporadycznie to mĂłj przejazd trwaÂł  jakieÂś 10 minut, bo bolaÂły mnie rĂŞce. Ale wedÂług mnie powinien jÂą kupiĂŚ jeÂździec doÂświadczony. A poza tym klacz jest duÂża, bo widziaÂłam klaczki w jej wieku i byÂły mniejsze, a teÂż byÂły juÂż ujeÂżdÂżone.
breakaway
UÂżytkownik

« Odpowiedz #9 : Listopad 18, 2008, 19:07:33 »

Ale tu nie chodzi o wielkoœÌ konia, a o jego rozwój, stawy, koœci, itd. Poza tym, przecie¿ to jest jeszcze dziecko...
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #10 : Listopad 18, 2008, 19:10:03 »

nie jest "twarda w pysku", nie ma koni "twardych w pysku", po prostu ma sztywnÂą szyjĂŞ, potylicĂŞ, chodzi z odwrotnym grzbietem, jest nie przygotowana do pracy pod siodÂłem, nie mĂłwiÂąc, Âże za mÂłoda

jazda na 2,5 rocznym koniu szarpiÂąc go za pysk to sadyzm

Âżaden "doÂświadczony" jeÂździec jej nie kupi, kupi jÂą "frajer" co siĂŞ nie zna i bĂŞdzie miaÂł problem

tu widaĂŚ jak wyglÂąda mÂłody koĂą pod siodÂłem, ktĂłry miaÂł pecha przy losowaniu wÂłaÂściciela:

montana
Administrator
UÂżytkownik
*

« Odpowiedz #11 : Listopad 18, 2008, 19:10:22 »

i d³ugo ona tak juz pod siod³em chodzi ? pó³ roku ? d³uzej ?
Reszty nie komentuje nawet :/
emoncia
UÂżytkownik

« Odpowiedz #12 : Listopad 18, 2008, 19:23:36 »

moÂże i nie jest twarda w pysku ale ja jestem raczej lichym jeÂźdÂźcem i jak muszĂŞ  konia mocno trzymaĂŚ to dla mnie jest on "twardy w pysku". A z tego co wiem to do to od marca do lipca chodziÂła tylko i wy³¹cznie na lonÂży.

ale jest klacz wedÂług mnie z temperamentem, a poza tym jeÂśli ktoÂś ocenia to jak klacz zachowuje siĂŞ pod jeÂźdÂźcem wy³¹cznie po tym jak to wyglÂąda na zdjĂŞciach, to myÂślĂŞ Âże nie jest wielkim ekspertem   

na zdjĂŞciu ktĂłre jest wczeÂśniej akurat jestem ja a wÂłaÂścicielem jest ktoÂś inny, ja jestem  tylko poÂśrednikiem w sprawie sprzedaÂży klaczy. A ja na koniach jeÂżdÂże bardzo okazyjnie czasem raz na pó³ roku

a odniosĂŞ siĂŞ do koni innych ras. Mieszkam blisko Stadniny Koni w MichaÂłowie a wiem ze araby z tej stadniny jadÂą na tory wyÂścigowe zwykle jesieniÂą a wtedy teÂż zwykle nie majÂą trzech lat a juÂż sÂą jueÂżdÂżone i trenowane a potem zwykle odbywajÂą kariere hodowlanÂą a nie ktĂłre i pokazowÂą i jakoÂś tego nie widaĂŚ Âże gdy miaÂł nie speÂłna trzy lata trenowaÂły siĂŞ na torze.
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #13 : Listopad 18, 2008, 19:38:54 »

moÂże i nie jest twarda w pysku ale ja jestem raczej lichym jeÂźdÂźcem i jak muszĂŞ  konia mocno trzymaĂŚ to dla mnie jest on "twardy w pysku". A z tego co wiem to do to od marca do lipca chodziÂła tylko i wy³¹cznie na lonÂży.

ale jest klacz wedÂług mnie z temperamentem, a poza tym jeÂśli ktoÂś ocenia to jak klacz zachowuje siĂŞ pod jeÂźdÂźcem wy³¹cznie po tym jak to wyglÂąda na zdjĂŞciach, to myÂślĂŞ Âże nie jest wielkim ekspertem   

nie mĂłwiĂŞ, Âże jestem ekspertem bo nie jestem

na podstawie zdjĂŞcia i Twojego opisu oraz wieku klaczy nieuzbrojone oko laika widzi, Âże klacz chodzi z odwrĂłconym grzbietem, sztywna w potylicy, przez co siĂŞ wydaje twardza w pysku, jazda sprawia jej nieustanny bĂłl (w pysku i w krĂŞgosÂłupie), przez co moÂże siĂŞ wydawaĂŚ "temperamentna", taka jazda z odwrĂłconym grzbietem w tak mÂłodym wieku pewnie skoĂączy siĂŞ powaÂżnymi kÂłopotami z krĂŞgosÂłupem, ale to juÂż niech siĂŞ moÂże vet wypowie

dobrze jakby moderator wyci¹³ te kilka ostatnich postów z tego tematu do jakiegoœ nowego, bo lecimy w offtopa
Stacho
UÂżytkownik

« Odpowiedz #14 : Listopad 18, 2008, 19:41:31 »

Araby i angliki to inna bajka, a konie ma³opolskie to co innego. W tym temacie jestem zwolennikiem zaqsady kawaleryjskiej gdzie koù poni¿ej 3 roku ¿ycia nie by³ uzywany do ¿adnej pracy, a przez nastêpne dwa lata bardzo powoli wdra¿any do pracy. I potem te konie wytrzymywa³y intensywn¹ pracê i du¿e obci¹¿enia.
Strony: [1] 2 3 4 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: