FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Kwiecieñ 19, 2025, 13:02:49 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: 1 2 [3] 4 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: O przedwczesnej pracy pod siod³em [wydzielony]  (Przeczytany 32684 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
goha
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 635

« Odpowiedz #30 : Listopad 19, 2008, 10:58:44 »

Zaje¿anie koni 2,5 letnich to ¿adne przestêpstwo. Kiedy¶ ogiery odchodzi³ do Z.T. jesieni± aby odbyæ roczny trening pod siod³em oraz próbê zaprzêgow±.
i mój jest w³a¶nie przyk³adem tego ¿e ZT w wieku 2,5 lat to by³o stanowczo za wcze¶nie! mój koñczy³ 2 lata w kwietniu, a na ZT poszed³ w sierpniu czyli mia³ 2 lata i 4,5 miesi±ca. Zaje¿d¿ony by³  przed wakacjami, chodzi³ niewiele i trening w Zt 100 dni siod³a, skoków, zaprzêgu odbi³y siê bardzo powa¿nie na jego nogach. Taki wczesny ZT powodowa³ to ¿e w wieku 2 lat i 8 miesiêcy koñ trafia³ w prywatne rêce i ju¿ nikt siê nie zastanawia³ jak koñ pracuje i czy jego wiek jest odpowiedni do przydzielonej mu pracy
Stacho
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 130

« Odpowiedz #31 : Listopad 19, 2008, 11:23:41 »

Kiedy¶ do ZT trafia³y g³ównie ogiery pañstwowe, trwa³o to du¿o d³u¿ej i konie by³y zaje¿d¿ane na miejscu. Stadniny pañstwowe przy koniach pó³krwi stara³y siê stosowaæ tzw. urodzenia wczesne czyli w ostatniej dekadzie roku, a konie rocznikowo zaliczano do roku nastêpnego(od 2009 zmiana przepisów) i te konie by³y ju¿ lepiej rozwiniête st±d i problemów takich nie by³o
Doma
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 441

« Odpowiedz #32 : Listopad 19, 2008, 11:47:40 »

co do tego drugiego zdjêcia montany, nie s±dze ¿eby to by³ skutek m³odego zaje¿d¿ania, znany skoczek Lion B (koñ z Krakowa) ma podobny grzbiet, i by³ zaje¿d¿any w wieku 5 lat czy nawet 6 z tego co s³ysza³am... wiêc to mnie tak bardzo nie przekonuje... trudno te¿ zrzucaæ kiepsk± kondycjê 17 latka, czy 12 latka tylko na wczesne zaje¿d¿anie, bo przypuszczam ¿e nie do koñca seniorzy w  drugim temacie byli zaje¿d¿ani po ukoñczeniu  tych 3 lat... w sumie to ca³kiem niez³y temat na jakie¶ obiektywne badania do przeprowadzenia...
choæ fakt faktem taki m³ody organizm konia  ci±gle siê rozwija, ¼le przygotowany koñ mo¿e na pewno odczuæ w przysz³o¶ci konsekwencje intensywnej pracy pod je¼d¼cem!
choæ powiedzmy sobie szczerze, ¿e  kondycja konia na stare lata, to nie tylko zaje¿d¿anie w odpowiednim wieku, ale wy¿ywienie przez jego lata ¿ycia, intensywno¶æ i jako¶æ pracy pod siod³em i pewnie wiele innych czynników...

druga sprawa, zaje¿d¿anie zaje¿d¿aniu nie równe, my¶lê ¿e konia który ma skoñczone 2,5 roku mo¿na zacz±æ przyzwyczajaæ do obci±¿enia, ale nie wyobra¿am sobie  te¿ systematycznej  pracy takiego konia pod siod³em z je¼d¼cem... nie da siê ukryæ ¿e uk³ad szkieletowy i miê¶niowy nie jest do koñca ukszta³towany...

GENERALNIE- jestem przeciwna normalnej pracy pod siod³em konia który nie ukoñczy³ 3 lat, niezale¿nie od rasy, natomiast przyzwyczajanie konia do je¼d¼ca, do obci±¿enia (mam nadzieje ¿e dobrze mnie zrozumiecie- raz na tydz, przez krótki czas) my¶lê ¿e nie powinno siê trwale odcisn±æ negatywnie na jego zdrowiu...
goha
U¿ytkownik

« Odpowiedz #33 : Listopad 19, 2008, 11:55:27 »

zgadzam siê z Tob± Doma
to ¿e kto¶ wsi±dzie na konia na 15 min raz na tydz, 2 tyg to jeszcze prac± z koniem nazwa nie mo¿na i to raczej koniowi nie zaszkodzi. Natomiast intensywny trening 100-dniowy konia w wieku od 2,5-2,8 lat na pewno pozytywnych skutków w jego zdrowiu mieæ nie bêdzie i prêdzej czy pó¼niej da o sobie znaæ.
Swoj± drog± zaje¿d¿anie xx w wieku od 1,5-2 lat te¿ uwa¿am na chore
jasiek
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1700

« Odpowiedz #34 : Listopad 19, 2008, 12:20:05 »

sto razy bardziej wola³bym oddaæ 2,5-latka na "intensywny trening 100dniowy" ni¿ temu kolesiowi z og³oszenia co siê zwie kokod¿amboidoprzodu, ró¿ne rzeczy mo¿na mówiæ o je¼d¼cach na zak³adzie, ale nie widzia³em tam trzylatka, który by siê tak broni³ przed je¼d¼cem jak ta klacz
emi
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 108

« Odpowiedz #35 : Listopad 19, 2008, 12:37:01 »

haha jasiek to kokodzamboidoprzodu mnie powalilo
Doma
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 441

« Odpowiedz #36 : Listopad 19, 2008, 12:47:07 »

oj niestety folbluciki maj± przechlapane pod tym wzglêdem, niestety ja na moje nie mia³am za du¿o wp³ywu, ale jednej z nich zafundowa³am d³u¿sze wakacje od siod³a, i teraz mimo ¿e ma 3,5 roku nie chodzi codziennie mam nadzieje ¿e jako¶ jej to zrekompensuje... tak na pocieszenie w £±cku jest jedna 23 letnia klacz, na prawdê nie¼le trzymaj±ca siê babcia... urzekaj±cy widok, bo niestety ma³o które angliki maj± szanse do¿yæ takiego godziwego wieku Smutny
goha
U¿ytkownik

« Odpowiedz #37 : Listopad 19, 2008, 13:21:22 »

sto razy bardziej wola³bym oddaæ 2,5-latka na "intensywny trening 100dniowy" ni¿ temu kolesiowi z og³oszenia co siê zwie kokod¿amboidoprzodu
oczywi¶cie je¿eli chce siê wybraæ mniejsze z³o - co nie znaczy ¿e ZT w wieku 2,5 lat by³ dobry
Lumi
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 754

« Odpowiedz #38 : Listopad 19, 2008, 14:53:58 »

uje¿d¿anie koni to mój chleb powszedni .......... i my¶lê, ¿e konie, które trafi³y do nas maj± wielkie szczê¶cie, ale ja nie o tym
Mam pytanie do Ciebie Ja¶ku, czym siê kierujesz wybieraj±c przysz³ego uje¿d¿acza .........  skoro masz takie z³e do¶wiadczenie
Pytam dlatego, ¿e wielokrotnie trafiaj± do nas konie do powtórnego uje¿d¿enia ( znarowione i zestresowane ) i zawsze pytam dlaczego odda³ Pan/Pani konia w rêce rzezimieszka , który nie ma  ¿adnego pojêcia o uje¿d¿aniu i pracy z m³odym koniem i  jeszcze nigdy nie otrzyma³am odpowiedzi..
Mo¿e dlatego,¿e kto¶ zrobi to szybciej? taniej?  ma znane nazwisko ? lub jest przystojny? hm
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #39 : Listopad 19, 2008, 15:48:23 »

Nie mam z³ych do¶wiadczeñ, nigdzie nie napisa³em, ¿e mam z³e do¶wiadczenia. Mam bardzo dobre do¶wiadczenia z uje¿d¿aczami.

Wiem tylko, ¿e tego konia z og³oszenia kupi kto¶ kto nie ma pojêcia o je¼dzie i bêdzie mia³ problem. Prognozujê kabanosy.

Sam ma ¶wietnego uje¿d¿acza. Pracuje z koñmi miesi±c tylko z ziemi, bez lon¿y, na roundpenie. Po mniej wiêcej miesi±cu, gdy pierwszy raz wsiada na konia, obywa siê bez ¿adnej walki, a koñ na pierwszej swojej je¼dzie potrafi ju¿ zak³usowaæ, zatrzymaæ siê, cofaæ, ustêpowaæ od ³ydki. Dla mnie bomba. Jazda na takim koniu to pó¼niej przyjemno¶æ, nawet dla takich dyletantów jak ja.

Klacz na której teraz je¿d¿ê musia³em zaje¼dziæ sam. (z przyczyn losowych) Po miesi±cu moich jazd odda³em j± do ZT, gdzie je¼dzi³ j± ch³opak bardzo do przodu. Teraz nie je¼dzi siê jej tak przyjemnie, ale nie mam do nikogo pretensji, ani nie ¿a³ujê tego, ¿e j± odda³em na ZT. To "do przodu" ma te¿ swoje plusy. £atwo dodaæ w ka¿dym chodzie. A w miesi±c po ZT robili¶my ju¿ lotne zmiany w galopie.
lech58
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 101

« Odpowiedz #40 : Listopad 19, 2008, 18:15:36 »

Dyskusja o m³odych koniach pod siod³em bardzo siê rozwine³a i wiêkszo¶æ dopuszcza tak± ewentualno¶æ ale z g³ow±. U¿¿ywanie m³odych koni w rekreacji to kretynizm w pe³nym tego s³owa znaczeniu.
Wiewióra. Okres kiady ogiery odchodzi³y na roczny trening w stadninach pracowali starzy kawalerzy¶ci, którzy wiedzieli co robi± i konie dobrze na tym wychodzi³y.
Gocha. Wjakim wieku jest og. o którym piszesz. Je¿eli jest to m³ody ogier to wykastruj go aby nie rozsiewa³zarazy dalej.
je¿eli nie wytrzyma³ treningu to ¶wiadczy o jego s³abej konstrukcji i mo¿e przekazywaæ to dalej i jak mówi jasiek \kabanosy.\
Aby nie by³ó problemów ze zbyt m³odymi ogierami w z.t. stosujmy wczesne wy¿rebienia nikt tego nie broni nie bêdzie takiego problemu jak u gochy.
goha
U¿ytkownik

« Odpowiedz #41 : Listopad 19, 2008, 18:21:52 »

nie pyta³am o radê lechu co mam robiæ z moim koniem - nie on jeden ma problemy z nogami w zwi±zku ze zbyt wczesnym treningiem - co¶ w tym musia³o byæ (nie tylko s³aba konstrukcja konia) ¿e przesunêli ZT na 3 lata i nie ma tu o czym dyskutowaæ - chyba ¿e twierdzisz ¿e ZT na 2,5 roku by³ lepszym rozwi±zaniem.

P.S. Ju¿ od kilku lat ZT jest na 3 lata wiêc chyba siê powiniene¶ domy¶leæ ¿e nie o m³odziaku tu mowa

wiewióra
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 24

« Odpowiedz #42 : Listopad 19, 2008, 18:43:08 »

Lechu.. w³a¶nie.. STARZY kawalerzy¶ci.. co wiedzieli co i jak.. ale dla mnie i tak g³upot± s± zak³ady.. a do tego takie wymagania m³odym koniom.. aby ju¿ pracowa³y jak starsze.. potem widaæ jak dany koñ startuje po zawodach dwa lata a potem nie s³ychaæ o nim nic.. znikaj±.. a obserwuje to zjawisko od wielu lat
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #43 : Listopad 19, 2008, 19:13:07 »

Przecie¿ mo¿na oddawaæ konia na ZT w wieku 4 lat. Jak kupujecie konia, który by³ zaje¿d¿ony w wieku 2,5 lat, niewa¿ne czy pod ZT czy przez kokod¿ambo, to mo¿ecie mieæ pretensjê tylko i wy³±cznie do siebie. Widzia³y ga³y co bra³y.
Drapik
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 446

« Odpowiedz #44 : Listopad 19, 2008, 19:49:43 »

je¿eli nie wytrzyma³ treningu to ¶wiadczy o jego s³abej konstrukcji i mo¿e przekazywaæ to dalej i jak mówi jasiek \kabanosy.\

skad taki wniosek lechu? na szczescie taka "teorie" mozna bardzo szybko obalic chocby  tm w jaki sposob ten kon byl jezdzony na ZT, od dawna wiadomo, ze jezdzcy na ZT rozni, przygotowanie konia  takze i nie koniecznie musi to byc genetyka ba! smiem twierdzic ze na bank nie jest to tylko ten czynnik ale milion innych czyli zarce, trening indywidualnie dobierany do rozwou  ukladu szkieletowego i miesniowego konia
co do  kawalerzystow i ich super wiedzy i praktyki- z tym bywalo roznie...ciekawe jest to, ze sledzac wyniki koni z MP od lat 50 rzadko ktory w starszym wieku siegal po laury...czyzby nadmierny wysilek i zniszczenie konia w mlodym wieku?

jestem zwolenniczka poznego zajezdzania konia z indywidualnym dobraniem programu pracy- nawet w wieku 4-5 lat, kazdy porzadny hodowca powinien miec minimum wiedzy z zakresu anatomii i fizjologii i wiedziec podstawowe rzeczy m.in.  kiedy  konczy sie proces kostnienia i ze nie jest to wiek 2, 5 roku.Niestety polscy hodowcy szczegolnie starej daty lubuja sie we wczesnym zajezdzaniu koni i metodzie zahamowania wzrostu u klaczy przez zazrebianie jej np. w wieku 2 lat. Cieszy mnie fakt, ze wsrod mlodszych fanow i hodowcow tej rasy widac wiedze weterynaryjna- lumi,montana,ar, emi, jasiek:)

p.s. bede wredna-niech reszta zajezdza w wieku 2,5 to wreszcie sobie wybuduje porzadna stajnie z kasy za leczenie kregoslupow i nog takich koni:)))
Strony: 1 2 [3] 4 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: