montana
Administrator
UÂżytkownik

|
 |
« Odpowiedz #45 : Grudzień 03, 2008, 19:40:56 » |
|
jak¹ konkretnie liste dostêpn¹ w sieci masz na myœli ? ja znam tylko te: http://www.pzhk.pl/docs/2008-oo.xlsusprawiedliwiaj¹ca adnotacja- Rejestr jest w trakcie tworzenia, brakuje tam np u¿ywanych w pó³krwi Oseta, Wieka czy Dobrynia http://www.pzhk.pl/art.php?id=og_uznane_oo_xx.htma ona "nie zawiera nazw ogierów czystej krwi arabskiej i pe³nej krwi angielskiej, które zosta³y dopuszczone do doskonalenia ras pó³krwi przed 1 stycznia 2007 r., zgodnie z zasadami poszczególnych programów hodowlanych ras pó³krwi." Wg mnie Ganges jest oficjalnie uznany do pó³krwi, tylko sie jakos tak z³o¿ylo, ze na tych listach go nie ma ____________________________________________________________ zniszczony ? nie przesadzaj nie chcia³abym ¿eby ktokolwiek dokonywa³ nadinterpretacji moich wypowiedzi
|
|
|
|
|
|
|
rajan
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #46 : Grudzień 03, 2008, 21:37:51 » |
|
A jak¹ rase w paszporcie ma wpisan¹ koù xxoo ? otó¿ ten, którego znam ma wpisana rasa ma³opolska, czyli w tym przypadku ksiêga zdefiniowa³a rasê (tylko co on ma wspólnego z ma³opolakiem ?), gdzie indziej koù jest okreœlany jako angloarabski
W³aœnie takie przypadki mam na myœli mówi¹c o braku zasad ustalania rasy przy rejestracji. Je¿eli ksiêga to definiuje to nic dziwnego bo dla xxoo i m jest jedna. Moim zdaniem problem powsta³ dopiero w 2004 r jak wesz³a w ¿ycie ustawa o systemie identyfikacji i rejestracji zwierz¹t. Wczeœniej konie nie mia³y obowi¹zku rejestracji wiêc jak nastêpowa³ wpis do ksiêgi to wtedy by³a okreœlana rasa na papierze. Inne nie mia³y papierów obowi¹zkowych wiêc i nigdzie to nie by³o wpisane. Od momentu powstania obowi¹zku rejestracji albo s¹ jakieœ wytyczne których PZHK nie chce ujawniaÌ albo jest tu luka w przepisach wykonawczych która daje swobodê inspektorom. ¯rebaka zgodnie z ustaw¹ trzeba zarejestrowaÌ najpóŸniej na 30 dni przed odsadzeniem wiêc nikt nie wie czy bedzie spe³nia³ wymagania do wpisu. Jedynie znamy pochodzenie to ka¿dy od dwóch m powinien byÌ m a przecie¿ czyta³em ¿e to nic pewnego. ¯rebak którego planuje jasiek powinien z automatu przy rejestrze byÌ przynajmniej sp bo przecie¿ z pochodzenia tak jest je¿eli matka jest szlachetna. Do wpisu do ksiêgi mo¿e siê nie za³apie bo nie spe³ni pozosta³ych warunków ale to bêdzie dopiero wiadomo co najmniej po dwóch latach. rasa powinna byÌ wybierana na podstawie w³asnie znajomoœci programów hodowlanych inna rzecz, ze program hodowli m³p nie mówi czy koù 3/4 xx jest m³p czy sp, st¹d chyba problem, który idzie dalej bo takie konie trafiaj¹ albo do ksiêgi m³p, albo do sp,
W tym przypadku jest jeszcze gorzej bo je¿eli nie ma œciœle okreœlonych zasad przy rejestracji jesteœmy skazani na ³askawoœÌ inspektora a w przysz³oœci przy próbie wpisu do ksiêgi ma³opolaków inne warunki musi spe³niaÌ m a inne sp aby zosta³ uznany. A co je¿eli przyjmiemy ¿e to klacz zarejestrowana jako sp, która po pokryciu w wieku 3lat i zg³oszeniu do wpisu do ksiêgi m spe³nia warunki (program hodowlany dopuszcza taki przypadek) i j¹ wpisz¹. Bêdzie przecie¿ ma³opolakiem wiêc po trzech latach zmiana rasy? I tu jest ta niespójnoœÌ programu hodowlanego i rejestru. Powinniœmy wiedzieÌ jakiej rasy ¿rebaka oczekujemy a czy on siê za³apie na wpis czy do ochrony zasobów genetycznych to dopiero bêdzie wiadomo póŸniej ale rasê powinien mieÌ z pochodzenia . I je¿eli tak nie ma to myœlê ¿e najpierw o to trzeba zawalczyÌ a je¿eli tak jest to trzeba to wygrzebaÌ odpowiednie dokumenty aby taki przyk³ad jaœka by³ jasny i logiczny.
|
|
|
|
|
|
|
Marta
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #47 : Grudzień 03, 2008, 21:49:34 » |
|
przecieÂż w hodowli koni arabskich nie ma 100 punktowej bonitacji...
Jest bonitacja, a skoro konie dostajÂą np. po 80 pkt, to wychodzi na to Âże w skali 100 punktowej.
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #48 : Grudzień 03, 2008, 22:07:31 » |
|
Nie rozumiem tego co rajan napisaÂłeÂś w ostatnim poÂście.
Ja jestem w swoich pogl¹dach coraz bli¿szy niemieckiemu modelowi, gdzie ksiêga opisuje rzeczywistoœÌ, a nie stara siê j¹ kreowaÌ. Od kreowania s¹ hodowcy.
|
|
|
|
|
|
|
montana
Administrator
UÂżytkownik

|
 |
« Odpowiedz #49 : Grudzień 03, 2008, 22:10:55 » |
|
ups, coœ pomiesza³am?, powaznie wszystkie konie arabskie, klacze i ogiery arabskie s¹ bonitowane ? skala jest taka sama ? ( to znaczy rozdzia³ punktów za cechy ?) Mozesz podaÌ przyk³adow¹ rozpisan¹ bonitacje dowolnej klaczy ? a minimalna bonitacja wymagana do wpisu te¿ jest ?, taka sama - 78 ogiery, 75 klacze? A xx ? no w³aœnie tutaj chyba mam pewne zaleg³oœci w takim razie..., mo¿liwe, ale sprawdze, doucze siê Jakoœ mialam zakodowane, ze konie xx i oo s¹ bonitowane klasycznym systemem tylko w sytuacji uznania ich do rozrodu w rasach pó³krwi. A co je¿eli przyjmiemy ¿e to klacz zarejestrowana jako sp, która po pokryciu w wieku 3lat i zg³oszeniu do wpisu do ksiêgi m spe³nia warunki (program hodowlany dopuszcza taki przypadek) i j¹ wpisz¹. Bêdzie przecie¿ ma³opolakiem wiêc po trzech latach zmiana rasy?
no tak, w zasadzie w takiej sytuacji to ja bym sie chyba przesadnie nie przejmowaÂła rasÂą wpisanÂą w paszporcie Tylko jakoÂś nie mogĂŞ sobie wyobraziĂŚ takiego przypadku :/ Zeby bylo sp w paszporcie konia, ktory spelnia warunki trafienia do ksiegi m Za to mogĂŞ w drugÂą strone, bo znam taki przykÂład - klacz ar...? w paszporcie ma mÂłp (ar, dobrze mĂłwie ? ), byÂła na czempionacie mÂłp w BiaÂłce, a trafiÂła do ksiegi sp, czemu udaÂło sie zapobiec po interwencji w ZwiÂązku.
|
|
|
|
|
|
|
Iza90
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #50 : Grudzień 03, 2008, 22:26:02 » |
|
Mi siĂŞ wydaje, Âże u arabĂłw bonitacjÂą jest czĂŞsto potocznie nazywana ocena z championatĂłw. I chyba kaÂżdy xx i oo jest wpisywany do ksiĂŞgi stadnej po urodzeniu.
|
|
|
|
|
|
|
montana
Administrator
UÂżytkownik

|
 |
« Odpowiedz #51 : Grudzień 03, 2008, 22:30:48 » |
|
I chyba kaÂżdy xx i oo jest wpisywany do ksiĂŞgi stadnej po urodzeniu.
ot co, no wÂłaÂśnie, dobrze mĂłwisz Marta, wyjaÂśnij koniecznie jak to jest bo nawet za bardzo nie wiem gdzie szukaĂŚ takich informacji o arabach
|
|
|
|
|
|
|
Marta
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #52 : Grudzień 03, 2008, 22:46:44 » |
|
OczywiÂście Âże wszystkie xx i oo sÂą wpisywane do ksiĂŞgi juÂż jako Âźrebaki.
Sama nie wiem dok³adnie jak to jest z bonitacj¹, bo pamiêtam ¿e mocno siê zdziwi³am t¹ informacj¹. Wiem tyle, ¿e na przegl¹dach hodowlanych w paùstwowych stadninach by³y bonitowane m³ode klacze w³¹czane na matki. Dostawa³y ró¿n¹ iloœÌ punktów, 79, 84 itp. (dok³adnej skali i podzia³u pkt nie znam) Nie wiem czy jest jakieœ minimum, ani czy bonituje siê te¿ klacze prywatne (w¹tpiê), ale nikt przecie¿ w takim Janowie czy Micha³owie nie weŸmie do hodowli arabki, która ma powa¿ne wady budowy - w koùcu w tej rasie wygl¹d liczy siê jak w ¿adnej innej. Nie spotka³am siê nigdzie z przekazywaniem informacji o bonitacji, to chyba dzia³a na wewnêtrzny u¿ytek stadniny. Aaa i czempionaty nie maj¹ tu nic do rzeczy. Pokazy a bonitacja to ca³kiem co innego. Na logikê - koù startuje w ró¿nych pokazach, za ka¿dym razem ma inn¹ liczbê punktów - która mia³aby obowi¹zywaÌ?
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #53 : Grudzień 04, 2008, 06:16:58 » |
|
Bonitowane s¹ te ogiery arabskie i pe³nej krwi, które zostaj¹ uznane do rozrodu w rasach pó³krwi. Bonituje komisja w czasie uznawania.
Ja mam wraÂżenie, Âże niektĂłre z osĂłb tu dyskutujÂących nie majÂą wiĂŞkszego pojĂŞcia o obecnym stanie rzeczy, ale nie przeszkadza im to w jego zaciĂŞtej obronie.
|
|
|
|
|
|
|
duke
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #54 : Grudzień 04, 2008, 20:17:43 » |
|
ganges jest juz doœÌ dawno uznany w pó³krwi, w 2007 roku napewno ju¿ by³,bo go ogladalismy na przegladzie w janowie gdzie by³y pokryte nim 2 klacze m³p,w tym Emerycha
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #55 : Grudzień 16, 2008, 22:54:06 » |
|
zadzwoniÂłem do zwiÂązku i mi Pani powiedziaÂła to samo - Ganges kryje w Janowie to znaczy, Âże jest uznany (brak na liÂście nie ma tu nic do rzeczy)
ja siĂŞ spytaÂłem Pani wtedy, czy jeÂżeli ja pokryjĂŞ jakimÂś ogierem, ktĂłry mi odpowiada (Eryksem) to czy to teÂż bĂŞdzie znaczyÂło, Âże on juÂż jest uznany, no bo przecieÂż co najmniej moje uznanie tym samym zdobĂŞdzie, a Pani, Âże nie, Âże potomstwo bĂŞdzie nie hodowlane
wniosek: co wolno wojewodzie to nie Tobie smrodzie
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #56 : Maj 12, 2009, 16:44:43 » |
|
Ganges jest juÂż na tegorocznej liÂście z bonitacjÂą 85 punktĂłw, jak bĂŞdzie moÂżna to siĂŞ chyba na niego przyczajĂŞ za rok na pierwszej stronie wkleiÂłem zwyciĂŞzce Koerungu holsztyĂąskiego, teraz jeden z najmÂłodszych i modnych obecnie ogierĂłw w Hanowerze - Black Jack:   osiÂągajÂą po woli typ, jaki nasze angloaraby miaÂły 30 lat temu 
|
|
|
|
|
|
|
Marta
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #57 : Maj 12, 2009, 16:57:29 » |
|
Ganges jest juÂż na tegorocznej liÂście z bonitacjÂą 85 punktĂłw, jak bĂŞdzie moÂżna to siĂŞ chyba na niego przyczajĂŞ za rok
A wiadomo jaka jest bonitacja szczegó³owa? Zw³aszcza ocena za ruch mnie interesuje.
|
|
|
|
|
|
|
|
Lumi
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #59 : Luty 06, 2013, 11:38:08 » |
|
SÂądzĂŞ, Âże jest to odpowiedÂź ZwiÂązku na obecnÂą sytuacjĂŞ hodowlanÂą w Polsce. Coraz mniej rodzi siĂŞ ÂźrebakĂłw bo nikt kto rozsÂądnie myÂśli nie bĂŞdzie zaÂźrebiaÂł klacze skoro nie ma zbytu na konie ( zwÂłaszcza te hodowlane, z dobrym "papierem", Âładne, zdolne itp. ) Natomiast zawsze znajdÂą siĂŞ tacy , ktĂłrzy produkujÂą konie kiepskiej jakoÂści bo na nie jest zbyt, ale niestety miaÂły zamkniĂŞtÂą drogĂŞ do ksiÂąg, a teraz bardzo proszĂŞ - prawdziwi hodowcy - dostawcy otrzymajÂą za swĂłj trud produkcyjny nagrodĂŞ w postaci wpisu do ksiÂąg, a pracownicy ZwiÂązku bĂŞdÂą mieli pracĂŞ i wpÂływy do kasy. Bo w zasadzie o to przecieÂż chodzi, aby przetrwaĂŚ kryzys 
|
|
|
|
|
|
|
|