FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Grudzieñ 17, 2024, 05:59:14 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: 1 ... 3 4 [5] |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Program hodowlany  (Przeczytany 47662 razy)
0 u¿ytkowników i 2 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
Lumi
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 754

« Odpowiedz #60 : Kwiecieñ 18, 2013, 11:45:22 »

Aktualno¶ci dla wszystkich, którzy maj± klacze m³p w "programie"
http://ozhk-lodz.pl/new/index.php?option=com_content&task=view&id=316&Itemid=1
montana
Administrator
U¿ytkownik
*
Wiadomo¶ci: 1575

« Odpowiedz #61 : Listopad 06, 2013, 10:21:59 »

Nowo¶ci:

-Od 2014 r., podobnie jak w rasie wlkp i sp, przestan± obowi±zywaæ ograniczenia wiekowe dotycz±ce klaczy rasy ma³opolskiej zdaj±cych stacjonarne i polowe próby dzielno¶ci, a od wyniku koñcowego próby dzielno¶ci nie bêd± odejmowanie punkty ze wzglêdu na wiek.
-Od 2014 r. klacz rasy ma³opolskiej pretenduj±ca do wpisu do ksiêgi nie musi posiadaæ ¼rebiêcia ani byæ ¼rebna.
-Komisje sp, wlkp i m zdecydowa³y, i¿ od roku 2017 ksiêgi wstêpne dla koni tych ras bêd± zamkniête dla klaczy od matek NN. Prawo wpisu bêd± mia³y jedynie klacze po ogierach wpisanych do ksi±g, od matek po ogierach wpisanych do ksi±g.
-Do ksiêgi mo¿e zostaæ wpisany koñ, który w momencie opisu pochodzi od klaczy niewpisanej do ksiêgi, pod warunkiem, ¿e klacz ta zosta³a wpisana do ksiêgi przed ukoñczeniem przez tego konia (jej potomka) 36 miesiêcy ¿ycia.
meghana
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 143

« Odpowiedz #62 : Listopad 08, 2013, 12:56:57 »

Podoba mi siê zapis o zasadzie wpisu klaczy do ksiêgi- ¿e nie musi byæ ¼rebna 
Podoba mi siê równie¿ zapis o likwidacji ograniczeñ wiekowych prób dzielno¶ci klaczy ale nie podoba mi siê pomys³ likwidacji ujemnych punktów za wiek. To jest niesprawiedliwe, starsze klacze maj± wiêcej czasu na trening i rózwój "personalny".
Mojej obciêto 5 % za wiek mimo, ¿e bra³a udzia³ w próbie polowej w Prudniku z tamtejszymi klaczami dosiadanymi przez zawodniczki je¿d¿±ce ogólnopolskie zawody. Ja jestem amatorem i to co potrafi mój koñ to jest tylko moj± zas³uga a tak¿e moj± win± ¿e tak ma³o 
montana
Administrator
U¿ytkownik
*

« Odpowiedz #63 : Luty 10, 2014, 16:25:34 »

http://pzhk.pl/blog/2014/02/10/zmiany-programach-hodowlanych-koni-ras-m-wlkp-sp/

miêdzy innymi :

Klacze rasy ma³opolskiej przy wpisie do ksiêgi musz± uzyskaæ w ocenie pokroju w skali 100-punktowej co najmniej 72 pkt, natomiast klacze pochodz±ce od matek niewpisanych do ksi±g, musz± uzyskaæ co najmniej 75 pkt. bonitacyjnych, w tym za typ minimum 13 pkt.

Szok
montana
Administrator
U¿ytkownik
*

« Odpowiedz #64 : Styczeñ 30, 2015, 16:37:34 »

Kolejne zmiany to wycofanie siê z poprzednich

http://pzhk.pl/blog/2015/01/15/zmiany-w-programach-hodowlanych-m-wlkp-sp/

Ogiery nie s± ju¿ zagro¿one utrat± jajek z powodu za ma³ej ilo¶ci nazbieranych punktów
meghana
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 143

« Odpowiedz #65 : Styczeñ 30, 2015, 17:34:46 »

Ta zmiana w naszych warunkach jest konieczna. Jeszcze trochê a mieliby¶my d³u¿sz± listê ogierów na li¶cie rezerwy hodowlanej ni¿ ogierów z normaln± licencj±.
Mo¿e nale¿a³oby wprowadziæ inne dodatkowe kryteria wykluczenia ogiera z rozrodu?
Wiem, ¿e w Niemczech odebrano licencjê m³odemu ogierowi po 1 roczniku ¼rebi±t kiedy okaza³o siê, ¿e kilka ¼rebi±t mia³o ¼le wykszta³cone ga³ki oczne (¶lepota) lub wrêcz ich brak. Decyzja by³a podana w ogólnoniemieckiej prasie je¼dzieckiej.
Ale tam zwi±zki hodowlane pilnuj± tego- a u nas jakby to wygl±da³o?
Kto ma prowadziæ takie statystyki?
Strony: 1 ... 3 4 [5] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: