FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Grudzieñ 17, 2024, 07:29:05 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: 1 2 [3] 4 5 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Program hodowlany  (Przeczytany 47666 razy)
0 u¿ytkowników i 2 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
jasiek
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1700

« Odpowiedz #30 : Grudzieñ 03, 2008, 16:10:03 »

Przecie¿ Ciebie te¿ nikt nie zmusza do niczego. Nie ma obowi±zku wpisu do ksi±g, nie ma obowi±zku uczestnictwa w programie ochrony. Jak bedziesz pokazywa³ swoje konie np. na zawodach i bêd± dobre to i tak uzyskaj± uznanie bo przecie¿ rodowód bêd± mia³y dobry.

W rodowodzie bêd± mia³y NN. Bo ojca komisja nie zakwalifikowa³a.

To nie jest narzucanie bo nik Ci nie broni kryæ wcze¶niej. To jest tylko ograniczenie do wpisu do ksiêgi ale jak ju¿ pisa³em wpis nie jest obowi±zkowy.

Zak³adam, ¿e ka¿dy hodowca chce i powinien mieæ prawo wpisaæ swoje konie do ksiêgi, o ile jest w stanie udokumentowaæ pochodzenie. Równie dobrze mo¿na powiedzieæ mordowanym ludziom, ¿e ¿ycie nie jest obowi±zkowe, a okradanym z mienia, ¿e posiadanie owego mienia nie jest obowi±zkowe. Ksiêga jest dobrem powszechnym. Zapamiêtaj to sobie.

a ja tak sobie teraz my¶lê, ¿e te wszystkie zasady wprowadzono m.in dlatego, ¿e poziom hodowli wiedzy co poniektórych w PL jest bardzo niski sczególnie i bez pewnych ram prawnych (czy jak to nazwaæ) po prostu dzia³yby siê "cuda"

jasiek
nazywasz zakaz krycia klaczy m³odszych ni¿ 30 miesiêcy faszyzmem, ale tak ju¿ niestety u nas jest, ze je¶li czego¶ siê nie zabroni i nie pogrozi palcem to cichaczem zawsze spory procent oszczêdnych, m±drych inaczej (nie wiem jak ich nazwaæ ?) hodowców bêdzie robi³ po swojemu
a taki zapis realnie (mam nadziejê) ograniczy krycie zbyt m³odych klaczy.

Czyli bawimy siê w policjê dla zwierz±t? Te "cuda" i tak siê bêd± dzia³y. Inspektorowi siê pó³ litra postawi i papier siê bêdzie zgadza³. Traktowanie ludzi jak bezmózgiego byd³a do niczego dobrego nie prowadzi.

je¶li czego¶ siê nie zabroni i nie pogrozi palcem to cichaczem zawsze spory procent oszczêdnych, m±drych inaczej (nie wiem jak ich nazwaæ ?) hodowców bêdzie robi³ po swojemu
i w³a¶nie o to chodzi - ¿e nie nale¿y negowaæ m±drych przepisów dla samej zasady dobre nale¿y chwaliæ i popieraæ, a z³e staraæ siê zmieniæ

A sk±d wiesz, ¿e to co akurat Ty czy ja uwa¿amy za "dobre"  jest dobre?

Poziom hodowli jest taki jaki jest g³ównie przez ludzi, którzy chcieli "z³e" zmieniaæ. Najpierw zrobili tak zwan± "reformê roln±" kradn±c ca³e niemal pog³owie, a potem co 10 lat produkowali nowy program hodowlany.
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« Odpowiedz #31 : Grudzieñ 03, 2008, 16:19:00 »

jasiek
bawisz siê w Palikota troszkê, nie ?

ja nie traktujê ludzi jak bezmózgie byd³o ! tylko sam przytacza³e¶ przyk³ad Niemiec, nasza hodowla nigdy siê nei zmieni je¶li takie "pó³litrowe" podej¶cie bêdzie nadal funkcjonowa³o. Tu przecie¿ nie chodzi o inteligencjê hodowców, ale sam stosunek do hodowli jako takiej. Choæby sam dobór reproduktora, sposób wychowu m³odzie¿y i takie typowo "polskie" cwaniactwo, kombinacje jakby tu zrobiæ ¿eby siê nie narobiæ, a te niemal przys³owiowe dotacje unijne zgarn±æ.
rajan
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 14

« Odpowiedz #32 : Grudzieñ 03, 2008, 16:28:20 »

Teraz to ju¿ sobie chyba kpisz albo naprawdê nie rozumiesz problemu. Je¿eli tego ogiera Micha³ów oferuje tzn ¿e ma licencjê a nie jest w wykazie ogierów oo w wykazie dla m to do ksiêgi mog± nie chcieæ wpisaæ. Jak Ci inspektor przy wpisie zakwalifikuje to tego z góry chyba nikt nie wie bo nie znam jeszcze ich wytycznych ale jak masz klacz m to równie dobrze mo¿e wpisaæ m ale przêdzej sp bo NN to chyba i pijany inspektor by nie wymy¶li³.

Co do drugiej czê¶ci Twojej wypowiedzi to nie zabiorê g³osu bo nie poni¿ê siê do tego poziomu.

Zapomnia³e¶ napisaæ o co Ci chodzi³o z t± Emerych±
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #33 : Grudzieñ 03, 2008, 16:41:51 »

Nie bawiê siê w ¿adnego Palikota. Piszê na powa¿nie.

Dam wam przyk³ad do czego prowadzi takie my¶lenie totalitarne.

Pewnie siê zgodzicie, ¿e pobieranie nasienia od ogiera powinno odbywaæ siê w "dobrych" warunkach. Na czym powinny polegaæ te dobre warunki? Ano dobrze, ¿eby by³o czysto, ¿eby ogiera obs³ugiwa³a fachowi ludzie, ¿eby ogier przechodzi³ regularne badania na choroby zaka¼ne, etc.

Jak sprawdziæ, ¿e tak jest? Naj³atwiej bêdzie wydawaæ specjalne certyfikaty. Wytyczyæ normy, ramy w jakich o¶rodek musi siê zmie¶ciæ.

Horror? Czy mo¿e upragniona utopia?

Nie. Polsko-unijna rzeczywisto¶æ. W Polsce istniej± tylko dwa miejsca, gdzie mo¿na pobieraæ od ogiera nasienie. £±ck i Micha³ów. Pozosta³e stada ogierów, stadniny, prywatni w³a¶ciciele ³ami± prawo, pobieraj± nasienie NIELEGALNIE. Prawo ustanowione oczywi¶cie dla dobra hodowli. Gdyby kto¶ zechcia³ to prawo egzekwowaæ, to nast±pi³by ca³kowity parali¿ hodowli koni szlachetnych w Polsce. Wszystko dla naszego dobra rzecz jasna.

Teraz to ju¿ sobie chyba kpisz albo naprawdê nie rozumiesz problemu. Je¿eli tego ogiera Micha³ów oferuje tzn ¿e ma licencjê a nie jest w wykazie ogierów oo w wykazie dla m to do ksiêgi mog± nie chcieæ wpisaæ. Jak Ci inspektor przy wpisie zakwalifikuje to tego z góry chyba nikt nie wie bo nie znam jeszcze ich wytycznych ale jak masz klacz m to równie dobrze mo¿e wpisaæ m ale przêdzej sp bo NN to chyba i pijany inspektor by nie wymy¶li³.

Nie chcê siê z nikim taplaæ w b³ocie ani k³óciæ. Ale mam wra¿enie, ¿e to Ty nie rozumiesz. Eryks ma licencjê, bo ka¿dy arab j± ma z urodzenia. Nie jest natomiast uznany do uszlachetniania pog³owia pó³krwi przez komisjê ksiêgi ma³opolskie. Je¿eli wiêc bym nim pokry³, to ¼rebak mia³by w paszporcie wpisan± rasê ma³opolsk±, natomiast kratki rodowodu ojca by³yby NN. Nie mia³by udokumentowanego przez PZHK pochodzenia od strony ojca. Móg³bym go wpisaæ do ksiêgi wstêpnej.

Co do drugiej czê¶ci Twojej wypowiedzi to nie zabiorê g³osu bo nie poni¿ê siê do tego poziomu.

Brawo!
montana
Administrator
U¿ytkownik
*
Wiadomo¶ci: 1575

« Odpowiedz #34 : Grudzieñ 03, 2008, 16:46:11 »

o ile nie zgadzam sie z ja¶kiem zupe³nie, w ca³ej tej dyskusji bli¿sze jest mi stanowisko rajana, a postawa i wypowiedzi ja¶ka ca³kowicie mi sie nie podobaj±, o tyle teraz jasiek raczej ma racje

Ten ogier na t± chwilê moze kryæ tylko w czystej krwi, nie jest dopuszczony do uszlachetniania zadnej innej rasy i w zwi±zku z tym pokrycie nim klaczy innej ni¿ arabska jest teoretycznie niemo¿liwe, w praktyce mo¿na pokryæ i ponosiæ konsekwencja w³a¶nie w postaci pochodzenia nn po ojcu.

A jazdy i prowadzenia rekreacji na niedojrza³ych dwulatkach zakazaæ sie nie da, chwa³a przepisowi, który chociaz próbuje wyeliminowac za¼rebianie dwulatek,
dobrze ze taki zapisek powsta³, mo¿na sie na niego powolac, mo¿e da do my¶lenia, ale przede wszystkim oficjalnie przestano uznawaæ takowe patologie, my¶le ze zbyt wczesne krycie jest pogwa³ceniem dobrostanu zwierz±t. Zostawiona dolna granica i tak jest niska,jak juz zosta³o powiedziane, i zostawia pewne pole do popisu tym, którzy kryj± klacze stosunkowo wczesnie, przed ukoñczeniem 3 roku ¿ycia.
Nie s±dze, zeby z takich wczesnych ¼rebaków uda³ sie jaki¶ szczególnie wybitny osobnik, do¶wiadczenie mówi, ze takie konie czesto s± s³absze i niewyro¶niête nawet w po¼niejszym wieku. 
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #35 : Grudzieñ 03, 2008, 16:50:55 »

Jasiek odpowiedz mi czy ty musisz z wszystkim walczyæ.
negujesz wszystko co nie jest zgodne z twoim punktem widzenia.

Na tym forum wys³a³em ju¿ ponad 250 wiadomo¶ci. Zawsze staram siê dzieliæ moj± skromn± wiedz±. Staram siê, o ile to mo¿liwe pomagaæ innym w ich hodowlanych wyborach. Chêtnie dzielê siê zrobionymi przez siebie zdjêciami.

Z tych 250 wiadomo¶ci najwy¿ej 20 dotyczy krytyki durnych przepisów. Naprawdê nie jest tak, ¿e negujê wszystko co niezgodne z moim punktem widzenia. A je¿eli te moje 20 krytycznych postów sk³oni³o kogo¶ do refleksji nad sensem odgórnego regulowania wszystkiego, to jest to dla mnie du¿a satysfakcja i bezcenna nagroda.

Pozdrawiam wszystkich regulatorów i ¿yczê wiêcej wiary w ludzi.
rajan
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 14

« Odpowiedz #36 : Grudzieñ 03, 2008, 17:26:54 »

montana

Je¿eli w tym przypadku  z NN tak bêdzie to szkoda bo jest to ca³kiem nielogiczne a w³a¶nie od tego siê wszystko zaczyna. Mo¿e Ty wiesz czy s± jakie¶ wytyczne, instrukcje czy cokolwiek innego na podstawie czego inspektorzy (wszyscy, nie w ramach regionu) przy rejestracji konia okre¶laj± jego rasê. Kojarzêc parê dobrze jest wiedzieæ jakiej rasy bêdzie ¼rebak. Czytaj±c inne w±tki odnoszê wra¿enie ¿e w tej kwestii jest "wolna amerykana" a to jest pocz±tek. Potem czy koñ bêdzie spe³nia³ warunki wpisu do ksi±g czy nie to siê oka¿e bo poza ras± to trzeba co¶ jeszcze.
Je¿eli masz takie materia³y to napisz gdzie je znale¼æ ale je¿eli nie ma nic takiego i tak naprawdê od inspektora i okrêgu zale¿y jak zakwalifikuj± konia z takim samym pochodzeniem to my¶lê ¿e tu trzeba by podejmowaæ jakie¶ dzia³ania. Nie bêdziemy wiedzieli czy ¼rebak bêdzie ³adny czy brzydki, siwy czy gniady ale jakiej rasy bêdzie to podstawa.

montana
Administrator
U¿ytkownik
*

« Odpowiedz #37 : Grudzieñ 03, 2008, 17:45:14 »

montana

Je¿eli w tym przypadku  z NN tak bêdzie to szkoda bo jest to ca³kiem nielogiczne a w³a¶nie od tego siê wszystko zaczyna.

jest to jednak zgodne w³asnie z programem hodowlanym, nie mnie go oceniaæ, ale wg mnie dobrze ze s± pewne kryteria który musi spe³nic ogier oo aby móg³ kryæ w innych rasach ( str 1 tego tematu, pierwsza wypowied¿, tam jest fragment na ten temat - kryteria )

montana
Mo¿e Ty wiesz czy s± jakie¶ wytyczne, instrukcje czy cokolwiek innego na podstawie czego inspektorzy (wszyscy, nie w ramach regionu) przy rejestracji konia okre¶laj± jego rasê.

rasa powinna byæ wybierana na podstawie w³asnie znajomo¶ci programów hodowlanych
inna rzecz, ze program hodowli m³p nie mówi czy koñ 3/4 xx jest m³p czy sp, st±d chyba problem, który idzie dalej bo takie konie trafiaj± albo do ksiêgi m³p, albo do sp, o czym pisali¶my w innym temacie.
Byæ mo¿e osoby w uprawnieniami do opisu na szkoleniu dostaj± jakies instrukcje, wytyczne na ten temat.
£atwiej by³oby mi to analizowac na konkretnym przyk³adzie, znasz z rodowodu jakiego¶ konia co ma inny wpis w paszporcie, a rasa wg Ciebie powinna byæ inna ?

Ja mialam sytuacje kiedy to mój wa³ach 153 cm wzrostu zosta³ opisany jako kuc, a powinien jako ma³y koñ, ale w tym przypadku to wynika³o ze wzrostu, nikt go nie zmierzy³, wpisali kuc i tak zosta³o, uzna³am to za ma³o istotne w jego przypadku. ( koñ o pochodzeniu 7/8 oo )

Inna sprawa to decyzja w³asciciela Kiedy w tym roku przyjechano do nas z OZHK opisywac ¼rebiêta przedstawili¶my jednego malucha do opisu, jego pochodzenie daloby mu wpis rasa wielkopolska, ale zadecydowali¶my po wczesniejszej konsultacji rodowodu z osob± ze Zwi±zku Trakenskiego, ze bedziemy sie staraæ o paszport trakenski i tak tez sie sta³o, czyli rase wybrali¶my sami
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #38 : Grudzieñ 03, 2008, 17:54:40 »

ale wg mnie dobrze ze s± pewne kryteria który musi spe³nic ogier oo aby móg³ kryæ w innych rasach

Czy nie wola³aby¶ sobie sama te kryteria wyznaczaæ?

jego pochodzenie daloby mu wpis rasa wielkopolska, ale zadecydowali¶my po wczesniejszej konsultacji rodowodu z osob± ze Zwi±zku Trakenskiego, ze bedziemy sie staraæ o paszport trakenski i tak tez sie sta³o, czyli rase wybrali¶my sami

Nie wybrali¶cie rasê tylko ksiêgê. Hodowcy trakeñskich koni maj± ten przywilej wyboru, ksiêgi musz± konkurowaæ o hodowcê, dziêki czemu nast±pi³y spore poluzowania, je¶li chodzi o zasady wpisu do ksiêgi wlkp.
montana
Administrator
U¿ytkownik
*

« Odpowiedz #39 : Grudzieñ 03, 2008, 18:09:56 »

ale wg mnie dobrze ze s± pewne kryteria który musi spe³nic ogier oo aby móg³ kryæ w innych rasach

Czy nie wola³aby¶ sobie sama te kryteria wyznaczaæ?

W zasadzie zgadzam sie z tymi kryteriami, wiêc jest to do¶æ jednoznaczne z moim w³asnym wyborem, dla mnie ogier arabski ma byæ sprawdzony u¿ytkowo, ma mieæ oceniony pokrój, byæ zbonitowany, przecie¿ w hodowli koni arabskich nie ma 100 punktowej bonitacji...
Jedyne co mog³abym chcieæ zmieniæ to dopuszczenie ogiera z karier± rajdow±, ale nie ja jedna to wymy¶li³am i trwaj± niby prace nad tym, tylko ze w tym samym czasie nieco podupadaj± same rajdy.
Reasumuj±c, sama moze bym i chcia³a sobie wyznaczaæ, ale z ogólu ludzi, których swiadomie nie chce nazwaæ hodowcami, a tylko tymi, którzy rozmnazaj± tylko czê¶æ powinna sobie samemu wyznaczaæ te kryteria, wiêkszo¶æ skorzysta³aby z pierwszego lepszego ogierka araba za p³otem, których tez jest w terenie co raz wiêcej co raz bardziej w±tpliwej jako¶ci, a by³by to ogierek nie sprawdzony w ¿aden sposób, dlaczego mialby zostaæ dopuszczony ? dlaczego ogiery m³p mialyby przechodziæ ZT, a pierwszy lepszy ogier oo mialby kryc bez ¿adnego sprawdzianu u¿ytkowo¶ci, o nie z tak± wizj± sie nie zgadzam.
My¶le, ze te wszystkie zasady s± w imiê dobra ogólnie pojêtej hodowli.
Niestety w Polsce niemal ka¿dy kto tylko posiada klacz mieni sie hodowc± i u¿ywa jej do rozrodu, a ¶miem twierdziæ, ze "zawód hodowca" jest nie dla ka¿dego.

Nie wybrali¶cie rasê tylko ksiêgê. Hodowcy trakeñskich koni maj± ten przywilej wyboru, ksiêgi musz± konkurowaæ o hodowcê, dziêki czemu nast±pi³y spore poluzowania, je¶li chodzi o zasady wpisu do ksiêgi wlkp.

a ja my¶le, ze wybralismy jednak rase, bo paszport zosta³ wydany przez Zwi±zek Trakeñski, tam jest wpisana taka rasa, a ksiêgi nie wybieramy bo ¿rebaczek ma zostaæ wa³achem, jego jednym dokumente bêdzie paszport, wiêc bedzie mial tylko opis rasy, wpisu do ksiêgi mieæ nie bêdzie.
¯rebak spe³nia³ wymogi i dla rasy wlkp i trk, wybrali¶my mu trk i jako taki jest teraz przedstawiany.
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #40 : Grudzieñ 03, 2008, 18:26:34 »

Reasumuj±c, sama moze bym i chcia³a sobie wyznaczaæ, ale z ogólu ludzi, których swiadomie nie chce nazwaæ hodowcami, a tylko tymi, którzy rozmnazaj± tylko czê¶æ powinna sobie samemu wyznaczaæ te kryteria, wiêkszo¶æ skorzysta³aby z pierwszego lepszego ogierka araba za p³otem, których tez jest w terenie co raz wiêcej co raz bardziej w±tpliwej jako¶ci, a by³by to ogierek nie sprawdzony w ¿aden sposób, dlaczego mialby zostaæ dopuszczony ?

Czyli bez wahania rezygnujesz z w³asnej wolno¶ci, ¿eby tylko ograniczyæ j± innym? Jednocze¶nie wywy¿szasz siê nad innych hodowców, zak³adaj±c, ¿e s± g³upsi...

a ja my¶le, ze wybralismy jednak rase, bo paszport zosta³ wydany przez Zwi±zek Trakeñski, tam jest wpisana taka rasa, a ksiêgi nie wybieramy bo ¿rebaczek ma zostaæ wa³achem, jego jednym dokumente bêdzie paszport, wiêc bedzie mial tylko opis rasy, wpisu do ksiêgi mieæ nie bêdzie.
¯rebak spe³nia³ wymogi i dla rasy wlkp i trk, wybrali¶my mu trk i jako taki jest teraz przedstawiany.

Nie mo¿na wybraæ rasy:) Jak rodzi mi siê dziecko, to jest ono rasy bia³ej. Nie mogê sprawiæ, ¿e stanie siê murzynem czy Azjat±. Przypadkiem do ksiêgi wielkopolskiej mo¿na zapisaæ m.in. trakeny. Twój ¼rebak by³ trakenem i dlatego mia³a¶ wybór gdzie go zapisaæ.

montana
Administrator
U¿ytkownik
*

« Odpowiedz #41 : Grudzieñ 03, 2008, 18:33:32 »

no tak, wiedzia³am, ze niepotrzebnie daje sie wci±gn±æ w t± dyskusje, Twoje argumenty s± niestosowne a dyskusja staje sie bezsensowna

otó¿ nie, nie wywy¿szam, nie zak³adam, ze inni s± g³upsi, wrêcz przeciwnie, mo¿e bym i chcia³a sobie wyznaczac, jak napisa³am, kryteria sama, ale zak³adam ze jestem na to za g³upia i za ma³o do¶wiadczona.
Poza tym ja poprzednio stwierdzi³am fakty, nie u¿ylam nawet s³owa g³upsi, wiêc Ty jestes jedyn± osob± która co¶ tutaj narzuca. Oni mo¿e nie sa g³upsi, moze s± bardziej oszczêdni, ja moge to tak nazwaæ, na to nie wpad³es ?
Owszem, mog³abym zrezygnowac z w³asnej wolno¶ci w imie dobra hodowli, dla Ciebie widze nie do prze³kniêcia

A nasz ¿rebak urodzi³ sie wielkopolski z matki wielkopolskiej w ksiedze g³ównej wlkp po wielkopolakach i po ojcu xxoo, ani jego matka ani ojciec nigdy trakena nie widzieli, a jego rodzeñstwo jest wlkp, ale mów tam sobie jak chcesz.
Skoro nie moge wybraæ rasy to nastepnego ¼rebaka zglosze jako nn zeby nie dokonywac niemo¿liwego wyboru pomiedzy ras± wlkp a trk w jego paszporcie.
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #42 : Grudzieñ 03, 2008, 18:54:33 »

Musia³a mieæ matka trakeñskie pochodzenie, choæ oczywi¶cie by³a w ksiêdze wlkp., bo ksiêga trakeñska w Polsce istnieje od niedawna.
montana
Administrator
U¿ytkownik
*

« Odpowiedz #43 : Grudzieñ 03, 2008, 19:10:27 »

Pewnie ze tak, pewne warunki ¼rebak musia³ spe³niæ, za ³adne oczy tam nie przyjmuj±, co nie zmienia faktu, ze o tym jak± rase ma wpisan± w paszporcie zdecydowa³ hodowca.
EOT

A jak± rase w paszporcie ma wpisan± koñ xxoo ?
otó¿ ten, którego znam ma wpisana rasa ma³opolska, czyli w tym przypadku ksiêga zdefiniowa³a rasê (tylko co on ma wspólnego z ma³opolakiem ?), gdzie indziej koñ jest okre¶lany jako angloarabski
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #44 : Grudzieñ 03, 2008, 19:16:24 »

Przecie¿ w³a¶nie to samo napisa³em dwa posty wy¿ej, to zosta³em zniszczony, ¿e nieodpowiednie dyskusje prowadzê??

I jeszcze, mam nadziejê, ¿e na zakoñczenie tej momentami niemi³ej dyskusji, mam tak± refleksjê:

Wiêkszo¶æ tych ograniczeñ jest przestrzegana na zasadzie "co wolno wojewodzie to nie Tobie smrodzie".

W internecie jest lista ogierów arabskich dopuszczonych do rasy ma³opolskiej. Widzieli¶cie na niej Gangesa? A w Janowie go u¿ywaj±. Urodzi³a siê nawet ca³kiem zacna klaczka po nim. Dopuszcz± j± do ksiêgi? Kto stawia, ¿e zgodnie z liter± prawa NIE?

Strony: 1 2 [3] 4 5 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: