FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Grudzieñ 17, 2024, 07:28:11 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: 1 2 3 [4] 5 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Program hodowlany  (Przeczytany 47665 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
montana
Administrator
U¿ytkownik
*
Wiadomo¶ci: 1575

« Odpowiedz #45 : Grudzieñ 03, 2008, 19:40:56 »

jak± konkretnie liste dostêpn± w sieci masz na my¶li ?

ja znam tylko te:

http://www.pzhk.pl/docs/2008-oo.xls
usprawiedliwiaj±ca adnotacja- Rejestr jest w trakcie tworzenia,
brakuje tam np u¿ywanych w pó³krwi Oseta, Wieka czy Dobrynia

http://www.pzhk.pl/art.php?id=og_uznane_oo_xx.htm
a ona "nie zawiera nazw ogierów czystej krwi arabskiej i pe³nej krwi angielskiej, które zosta³y dopuszczone do doskonalenia ras pó³krwi przed 1 stycznia 2007 r., zgodnie z zasadami poszczególnych programów hodowlanych ras pó³krwi."

Wg mnie Ganges jest oficjalnie uznany do pó³krwi, tylko sie jakos tak z³o¿ylo, ze na tych listach go nie ma

zniszczony ? nie przesadzaj
nie chcia³abym ¿eby ktokolwiek dokonywa³ nadinterpretacji moich wypowiedzi
rajan
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 14

« Odpowiedz #46 : Grudzieñ 03, 2008, 21:37:51 »

A jak± rase w paszporcie ma wpisan± koñ xxoo ?
otó¿ ten, którego znam ma wpisana rasa ma³opolska, czyli w tym przypadku ksiêga zdefiniowa³a rasê (tylko co on ma wspólnego z ma³opolakiem ?), gdzie indziej koñ jest okre¶lany jako angloarabski

W³a¶nie takie przypadki mam na my¶li mówi±c o braku zasad ustalania rasy przy rejestracji. Je¿eli ksiêga to definiuje to nic dziwnego bo dla xxoo i m jest jedna.
Moim zdaniem problem powsta³ dopiero w 2004 r jak wesz³a w ¿ycie ustawa o systemie identyfikacji i rejestracji zwierz±t. Wcze¶niej konie nie mia³y obowi±zku rejestracji wiêc jak nastêpowa³ wpis do ksiêgi to wtedy by³a okre¶lana rasa na papierze. Inne nie mia³y papierów obowi±zkowych wiêc i nigdzie to nie by³o wpisane. Od momentu powstania obowi±zku rejestracji albo s± jakie¶ wytyczne których PZHK nie chce ujawniaæ albo jest tu luka w przepisach wykonawczych która daje swobodê inspektorom. ¯rebaka zgodnie z ustaw± trzeba zarejestrowaæ najpó¼niej na 30 dni przed odsadzeniem wiêc nikt nie wie czy bedzie spe³nia³ wymagania do wpisu. Jedynie znamy pochodzenie to ka¿dy  od dwóch m powinien byæ m a przecie¿ czyta³em ¿e to nic pewnego. ¯rebak którego planuje jasiek powinien z automatu przy rejestrze byæ przynajmniej sp bo przecie¿ z pochodzenia tak jest je¿eli matka jest szlachetna. Do wpisu do ksiêgi mo¿e siê nie za³apie bo nie spe³ni pozosta³ych warunków ale to bêdzie dopiero wiadomo co najmniej po dwóch latach.
rasa powinna byæ wybierana na podstawie w³asnie znajomo¶ci programów hodowlanych
inna rzecz, ze program hodowli m³p nie mówi czy koñ 3/4 xx jest m³p czy sp, st±d chyba problem, który idzie dalej bo takie konie trafiaj± albo do ksiêgi m³p, albo do sp,
W tym przypadku jest jeszcze gorzej bo je¿eli nie ma ¶ci¶le okre¶lonych zasad przy rejestracji jeste¶my skazani na ³askawo¶æ inspektora a w przysz³o¶ci przy próbie wpisu do ksiêgi ma³opolaków  inne warunki musi spe³niaæ m a inne sp aby zosta³ uznany. A co je¿eli przyjmiemy ¿e to klacz zarejestrowana jako sp, która po pokryciu w wieku 3lat i zg³oszeniu do wpisu do ksiêgi m  spe³nia warunki (program hodowlany dopuszcza taki przypadek) i j± wpisz±. Bêdzie przecie¿ ma³opolakiem wiêc po trzech latach zmiana rasy?

I tu jest ta niespójno¶æ programu hodowlanego i rejestru. Powinni¶my wiedzieæ jakiej rasy ¿rebaka oczekujemy a czy on siê za³apie na wpis czy do ochrony zasobów genetycznych to dopiero bêdzie wiadomo pó¼niej ale rasê powinien mieæ z pochodzenia . I je¿eli tak nie ma to my¶lê ¿e najpierw o to trzeba zawalczyæ a je¿eli tak jest to trzeba to wygrzebaæ odpowiednie dokumenty aby taki przyk³ad ja¶ka by³ jasny i logiczny.

Marta
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 212

« Odpowiedz #47 : Grudzieñ 03, 2008, 21:49:34 »

przecie¿ w hodowli koni arabskich nie ma 100 punktowej bonitacji...
Jest bonitacja, a skoro konie dostaj± np. po 80 pkt, to wychodzi na to ¿e w skali 100 punktowej.
jasiek
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1700

« Odpowiedz #48 : Grudzieñ 03, 2008, 22:07:31 »

Nie rozumiem tego co rajan napisa³e¶ w ostatnim po¶cie.

Ja jestem w swoich pogl±dach coraz bli¿szy niemieckiemu modelowi, gdzie ksiêga opisuje rzeczywisto¶æ, a nie stara siê j± kreowaæ. Od kreowania s± hodowcy.
montana
Administrator
U¿ytkownik
*

« Odpowiedz #49 : Grudzieñ 03, 2008, 22:10:55 »

ups, co¶ pomiesza³am?, powaznie wszystkie konie arabskie, klacze i ogiery arabskie s± bonitowane ? skala jest taka sama ? ( to znaczy rozdzia³ punktów za cechy ?) Mozesz podaæ przyk³adow± rozpisan± bonitacje dowolnej klaczy ? a minimalna bonitacja wymagana do wpisu te¿ jest ?, taka sama - 78 ogiery, 75 klacze? 
A xx ? no w³a¶nie tutaj chyba mam pewne zaleg³o¶ci w takim razie..., mo¿liwe, ale sprawdze, doucze siê
Jako¶ mialam zakodowane, ze konie xx i oo s± bonitowane klasycznym systemem tylko w sytuacji uznania ich do rozrodu w rasach pó³krwi.

A co je¿eli przyjmiemy ¿e to klacz zarejestrowana jako sp, która po pokryciu w wieku 3lat i zg³oszeniu do wpisu do ksiêgi m  spe³nia warunki (program hodowlany dopuszcza taki przypadek) i j± wpisz±. Bêdzie przecie¿ ma³opolakiem wiêc po trzech latach zmiana rasy?

no tak,
w zasadzie w takiej sytuacji to ja bym sie chyba przesadnie nie przejmowa³a ras± wpisan± w paszporcie
Tylko jako¶ nie mogê sobie wyobraziæ takiego przypadku :/ Zeby bylo sp w paszporcie konia, ktory spelnia warunki trafienia do ksiegi m
Za to mogê w drug± strone, bo znam taki przyk³ad - klacz ar...? w paszporcie ma m³p (ar, dobrze mówie ? ), by³a na czempionacie m³p w Bia³ce, a trafi³a do ksiegi sp, czemu uda³o sie zapobiec po interwencji w Zwi±zku.
Iza90
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 718

« Odpowiedz #50 : Grudzieñ 03, 2008, 22:26:02 »

Mi siê wydaje, ¿e u arabów bonitacj± jest czêsto potocznie nazywana ocena z championatów. I chyba ka¿dy xx i oo jest wpisywany do ksiêgi stadnej po urodzeniu.
montana
Administrator
U¿ytkownik
*

« Odpowiedz #51 : Grudzieñ 03, 2008, 22:30:48 »

I chyba ka¿dy xx i oo jest wpisywany do ksiêgi stadnej po urodzeniu.

ot co, no w³a¶nie, dobrze mówisz
Marta, wyja¶nij koniecznie jak to jest bo nawet za bardzo nie wiem gdzie szukaæ takich informacji o arabach
Marta
U¿ytkownik

« Odpowiedz #52 : Grudzieñ 03, 2008, 22:46:44 »

Oczywi¶cie ¿e wszystkie xx i oo s± wpisywane do ksiêgi ju¿ jako ¼rebaki.

Sama nie wiem dok³adnie jak to jest z bonitacj±, bo pamiêtam ¿e mocno siê zdziwi³am t± informacj±. Wiem tyle, ¿e na przegl±dach hodowlanych w pañstwowych stadninach by³y bonitowane m³ode klacze w³±czane na matki. Dostawa³y ró¿n± ilo¶æ punktów, 79, 84 itp. (dok³adnej skali i podzia³u pkt nie znam) Nie wiem czy jest jakie¶ minimum, ani czy bonituje siê te¿ klacze prywatne (w±tpiê), ale nikt przecie¿ w takim Janowie czy Micha³owie nie we¼mie do hodowli arabki, która ma powa¿ne wady budowy - w koñcu w tej rasie wygl±d liczy siê jak w ¿adnej innej. Nie spotka³am siê nigdzie z przekazywaniem informacji o bonitacji, to chyba dzia³a na wewnêtrzny u¿ytek stadniny.
Aaa i czempionaty nie maj± tu nic do rzeczy. Pokazy a bonitacja to ca³kiem co innego. Na logikê - koñ startuje w ró¿nych pokazach, za ka¿dym razem ma inn± liczbê punktów - która mia³aby obowi±zywaæ?
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #53 : Grudzieñ 04, 2008, 06:16:58 »

Bonitowane s± te ogiery arabskie i pe³nej krwi, które zostaj± uznane do rozrodu w rasach pó³krwi. Bonituje komisja w czasie uznawania.

Ja mam wra¿enie, ¿e niektóre z osób tu dyskutuj±cych nie maj± wiêkszego pojêcia o obecnym stanie rzeczy, ale nie przeszkadza im to w jego zaciêtej obronie.
duke
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 273

« Odpowiedz #54 : Grudzieñ 04, 2008, 20:17:43 »

ganges jest juz do¶æ dawno uznany w pó³krwi, w 2007 roku napewno ju¿ by³,bo go ogladalismy na przegladzie w janowie gdzie by³y pokryte nim 2 klacze m³p,w tym Emerycha
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #55 : Grudzieñ 16, 2008, 22:54:06 »

zadzwoni³em do zwi±zku i mi Pani powiedzia³a to samo - Ganges kryje w Janowie to znaczy, ¿e jest uznany (brak na li¶cie nie ma tu nic do rzeczy)

ja siê spyta³em Pani wtedy, czy je¿eli ja pokryjê jakim¶ ogierem, który mi odpowiada (Eryksem) to czy to te¿ bêdzie znaczy³o, ¿e on ju¿ jest uznany, no bo przecie¿ co najmniej moje uznanie tym samym zdobêdzie, a Pani, ¿e nie, ¿e potomstwo bêdzie nie hodowlane

wniosek: co wolno wojewodzie to nie Tobie smrodzie
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #56 : Maj 12, 2009, 16:44:43 »

Ganges jest ju¿ na tegorocznej li¶cie z bonitacj± 85 punktów, jak bêdzie mo¿na to siê chyba na niego przyczajê za rok

na pierwszej stronie wklei³em zwyciêzce Koerungu holsztyñskiego, teraz jeden z najm³odszych i modnych obecnie ogierów w Hanowerze - Black Jack:

osi±gaj± po woli typ, jaki nasze angloaraby mia³y 30 lat temu
Marta
U¿ytkownik

« Odpowiedz #57 : Maj 12, 2009, 16:57:29 »

Ganges jest ju¿ na tegorocznej li¶cie z bonitacj± 85 punktów, jak bêdzie mo¿na to siê chyba na niego przyczajê za rok
A wiadomo jaka jest bonitacja szczegó³owa? Zw³aszcza ocena za ruch mnie interesuje.
montana
Administrator
U¿ytkownik
*

« Odpowiedz #58 : Luty 05, 2013, 22:22:49 »

Zmiany w programach hodowlanych koni ras m, sp i wlkp
http://pzhk.pl/2013/02/04/zmiany-w-programach-hodowlanych-koni-ras-m-sp-i-wlkp/#more-9250

m.in.
Od 2014 r. klacz rasy ma³opolskiej pretenduj±ca do wpisu do ksiêgi nie musi posiadaæ ¼rebiêcia ani byæ ¼rebna.
Lumi
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 754

« Odpowiedz #59 : Luty 06, 2013, 11:38:08 »

S±dzê, ¿e jest to odpowied¼ Zwi±zku na obecn± sytuacjê hodowlan± w Polsce. Coraz mniej rodzi siê ¼rebaków bo nikt kto rozs±dnie my¶li nie bêdzie za¼rebia³ klacze  skoro nie ma zbytu na konie ( zw³aszcza te hodowlane, z dobrym "papierem", ³adne, zdolne itp. )
Natomiast zawsze znajd± siê tacy , którzy produkuj± konie kiepskiej jako¶ci bo na nie jest zbyt, ale niestety mia³y zamkniêt± drogê do ksi±g, a teraz bardzo proszê - prawdziwi hodowcy - dostawcy  otrzymaj± za swój trud produkcyjny nagrodê w postaci wpisu do ksi±g, a pracownicy Zwi±zku bêd± mieli pracê i wp³ywy do kasy. Bo w zasadzie o to przecie¿ chodzi, aby przetrwaæ kryzys Spoko
Strony: 1 2 3 [4] 5 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: