FORUM O KONIACH MAŁOPOLSKICH
Kwiecień 09, 2025, 04:19:18 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Krycie, ci¹¿a, wyÂźrebienie, Âźrebak [wydzielony]  (Przeczytany 35733 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
ess_Ka
UÂżytkownik

« : Listopad 27, 2008, 14:58:17 »

ma tu w Waszych hodowlach jakieœ znaczenie kiedy rodzi sie Ÿrebie? czy pilnujecie by by³a to wczesna wiosna czy ju¿ siê tego tak nie przestrzega i np. tak jak galopada dopuszczacie mo¿liwoœÌ posiadania póŸnego Ÿrebaka?
Stacho
UÂżytkownik

« Odpowiedz #1 : Listopad 27, 2008, 15:02:56 »

Do tego roku ¿rebak Galopady jest wczesnym Ÿrebakiem, bo rocznikowo bêdzie siê zalicza³ do 2009(jak wszystkie Ÿrebaki urodzone w ostatniej dekadzie roku), ale od przysz³ego roku ma siê to zmieniÌ i taki Ÿrebak bêdzie zaliczany do rocznika w którym sie urodzi. Wiêc na czempionatach raczej nie ma szans, ró¿nica siê wyrówna po paru latach. Wiêc czy nie lepiej by³oby wprowadziÌ zasady stanówki tak jak np. w rasie arabskiej?
ess_Ka
UÂżytkownik

« Odpowiedz #2 : Listopad 27, 2008, 15:10:38 »

w³aœnie o to mi chodzi... arabiarze patrzyli na mnie z wyrzutem gdy chcialam kryÌ koby³ê we wrzeœniu a tu mamy listopadowego malucha.. chodzi mi o to czy jest jakaœ zasada kiedy lepiej.. czy np na wiosne czy nie robi to ¿adnej ró¿nicy w czasch wszechobecnych od¿ywek, pasz i witamin
Stacho
UÂżytkownik

« Odpowiedz #3 : Listopad 27, 2008, 15:16:39 »

NiektĂłrzy hodowcy twierdzÂą, Âże takie Âźrebaki sÂą dobre poniewaÂż na wiosnĂŞ jak wychodzÂą na pastwisko to juÂż sÂą odsadkami i bardzo mocno korzystajÂą  z trawy i podobno Âłatwiej przechodzÂą etap odsadzenia. Wczesne Âźrebaki byÂły kiedyÂś popularne w stadninach hodujÂących konie pó³krwi.

Do tego roku Âżrebak Galopady jest wczesnym Âźrebakiem, bo rocznikowo bĂŞdzie siĂŞ zaliczaÂł do 2009(jak wszystkie Âźrebaki urodzone w ostatniej dekadzie roku),
Tutaj zamiast dekadzie, mia³o byÌ kwartale. przepraszam ¿a b³¹d
montana
Administrator
UÂżytkownik
*

« Odpowiedz #4 : Listopad 27, 2008, 18:22:54 »

u nas Âźrebaki majÂą byĂŚ od stycznia do maja, to chyba tak najbardziej optymalnie i "po arabsku"
W stajni mamy dwa starsze stadninowe (walewickie) konie poÂźno jesienne z konca listopada i poczÂątku grudnia, reszta w stadzie to zwierzaki urodzone od lutego do kwietnia.
A ja w tym momencie wÂłasnie rozwaÂżam ewentualne krycie klaczy na juÂż czyli koniec listopada, wÂłasnych argumentĂłw mam tyle samo za, co przeciwko, chyba z lekkÂą przewagÂą tych drugich.
ChĂŞtnie posÂłucham Waszego zdania na ten temat.

www.plqha.com/images/kiedy-warto-pokryc-klacz.doc
Doma
UÂżytkownik

« Odpowiedz #5 : Listopad 27, 2008, 18:38:18 »

my mieliœmy zimowego folblucika w stajni, a mrozy po 25stopni, wiêkszoœÌ czasu ma³y sta³ w boksie, ale ile mo¿na, wypuszczany na wybieg mia³ momenty gdzie siê trz¹s³ ca³y z zimna, robi³am mu na szybko derkê, sta³am z nim po godzinê dziennie w boksie ¿eby spokojnie zjad³ granulat i wit. osobiœcie nie najlepiej to wspominam, choÌ m³ody teraz ³adnie rozwiniêty i szalenie mocne zdrowie ma, ale wymaga³ przez okres Ÿrebiêcy sporo interwencji... chyba ju¿ drugi raz bym siê nie zdecydowa³a na takiego Ÿróbka, najwczeœniej bym kry³a marzec kwiecieù, zw³aszcza xo, bo xx i oo to inna bajka wyœcigowa...
galopada
UÂżytkownik

« Odpowiedz #6 : Listopad 27, 2008, 19:12:42 »

to nie moj zrebak :p tylko ,,moj" :p
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #7 : Listopad 27, 2008, 19:16:40 »

ja miaÂłam na razie Âźrebaka lutowego, dwa kwietniowe (poczatek i koniec) i w tym roku z drugiej poÂłowy maja

Dla mnie optymalny termin to poÂłowa marca do poÂłowy kwietnia - pogoda raczej stabilniejsza bez mrozĂłw straszliwych, a Âźrebak na pastwisko i mÂłodÂą trawĂŞ idzie juÂż podroÂśniĂŞty i bardzo Âładnie nabiera
lutowa klaczka niestety ma³o czasu w pierwszym miesi¹cu spêdzi³a na wybiegu ze wzglêdu na du¿e opady œniegu i mróz, z kolei po³owa maja to trochê za póŸno

teraz czekam na marcowego Âźrebaka
ess_Ka
UÂżytkownik

« Odpowiedz #8 : Listopad 27, 2008, 19:50:17 »

no wlasnie o tym myslê, ¿e takie marcowo majowe najczeœciej po¿adane.. ¿eby trochê zimna zd¹rzy³y z³apaÌ a i œwie¿ej trawy na pastwisku pojeœÌ... znajomy punkt ogierów w Czechach ma stanówke od marca do koùca sierpnia, w ostatecznoœci mro¿onka do koùca wrzeœnia, wiêc zdziwi³ mnie fakt ze takie np Bogus³awice stanowi¹ ca³y rok i jakie¿ by³o zdziwienie Paùstwa gdy zapyta³am do kiedy mo¿na u nich kryÌ klacz.. w ogóle co to za pytanie
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #9 : Listopad 27, 2008, 20:45:41 »

no wlasnie o tym myslê, ¿e takie marcowo majowe najczeœciej po¿adane.. ¿eby trochê zimna zd¹rzy³y z³apaÌ a i œwie¿ej trawy na pastwisku pojeœÌ... znajomy punkt ogierów w Czechach ma stanówke od marca do koùca sierpnia, w ostatecznoœci mro¿onka do koùca wrzeœnia, wiêc zdziwi³ mnie fakt ze takie np Bogus³awice stanowi¹ ca³y rok i jakie¿ by³o zdziwienie Paùstwa gdy zapyta³am do kiedy mo¿na u nich kryÌ klacz.. w ogóle co to za pytanie

jeszcze trochĂŞ poczytam to forum i decyduje siĂŞ na emigracjĂŞ

skÂąd u Was takie faszystowskie myÂślenie?? chcesz kryĂŚ w marcu to sobie kryj w marcu, ale dlaczego od razu zabraniaĂŚ innym krycia w innym miesiÂącu?

BogusÂławice dajÂą wolny wybĂłr i chwaÂła im za to
montana
Administrator
UÂżytkownik
*

« Odpowiedz #10 : Listopad 27, 2008, 21:03:33 »

pewnie przez ten "faszystowski" program hodowlany  Z politowaniem
Wielu zdecydowalo sie na emigracje bez tego forum
Nie wiem czemu sie unosisz
tym bardziej, ze ess_Ka przedstawila stanowisko czyjeÂś a nie swoje w tej kwestii, a zdziwiĂŚ sie mogÂła, bo wiele osĂłb zwiÂązanych np z hodowlÂą koni czystej krwi arabskiej po prostu nie wie, ze w innych rasach stanĂłwka jest praktykowana caÂły rok, w przypadku ogierĂłw czystej krwi kryjÂą w rasie oficjalnie zdaje sie tylko do ostatniego czerwca
ess_Ka
UÂżytkownik

« Odpowiedz #11 : Listopad 29, 2008, 19:26:05 »

dzieki montana

ja osobiscie nie mam problemu z tym kiedy sama mam kryĂŚ i kiedy kryjÂą inni, blisko natomiast zwiÂązana jestem wÂłaÂśnie z pewnÂą arabiarkÂą, ktĂłra kryje wÂłaÂśnie do koĂąca czerwca.. i szczerze byÂła zdziwiona faktem ze BogusÂławice kryjÂą caÂły rok..

ja nikogo nie krytykuje nikogo za to kiedy kryje.. najwaÂżniejsze jest dobro klaczy a poÂźniej Âźrebaka i myslĂŞ ze to jest najwaÂżniejsze by on byÂł zdrowy i silny.. a z drugiej strony myÂślĂŞ, Âże matka natura chyba na tyle jest mÂądra, Âże jeÂśli tylko coÂś miaÂłoby byĂŚ nie tak to zapobiegnie temu..
i niewaÂżne kiedy jest krycie czy w listopadzie czy marcu
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #12 : Listopad 29, 2008, 19:43:08 »

Unoszê siê dlatego, ¿e ludzie w Polsce maj¹ tendencjê do narzucania swojej woli, swoich pomys³ów innym i nikogo to nie dziwi nawet. Nie chce mi siê pisaÌ na ten temat.

U arabów mo¿na kryÌ tylko przez pó³ roku. Ktoœ tak kiedyœ wymyœli³ i teraz wszyscy siê musz¹ podporz¹dkowaÌ.

Stacho
UÂżytkownik

« Odpowiedz #13 : Listopad 29, 2008, 22:28:39 »

W przypadku arabĂłw chodziÂło o wyÂścigi i pokazy, Âżeby nie byÂło zbyt duÂżego rozrzutu wiekowego.
rajan
UÂżytkownik

« Odpowiedz #14 : Listopad 29, 2008, 23:03:07 »

Jasiek,
WidzĂŞ Âże naleÂżysz do ludzi ktĂłrzy wszystko negujÂą. Wypowiedzi poszczegĂłlnych forumowiczĂłw nic nikomu nie narzucajÂą ale chyba musisz przyznaĂŚ,Âże to Âże negujesz wszystkich wypowiedzi i masz o to przetensje to nie jest nic innego jak narzucanie innym swoich poglÂądĂłw. A przecieÂż wÂłaÂśnie to zarzucasz innym.
Programy hodowlane muszÂą meĂŚ jakieÂś zasady. PrzecieÂż nikt Ci nie broni krycia kiedy chcesz. W innym wÂątku oburzaÂłeÂś siĂŞ Âże jest w programie okreÂślony wiek klaczy do pierwszego krycia. PrzecieÂż to teÂż nie jest nakaz. RĂłb jak chcesz (nie musisz mieÂś koni z wpisami do ksiÂąg) ale jak chcesz siĂŞ nazywaĂŚ hodowcÂą a nie producentem koni to musisz siĂŞ stosowaĂŚ do pewnych zasad.
A tak naprawdê jak to jest dla Ciebie powodem do emigracji to ¿yczê szerokiej drogi i powodzenia ale myœlê ¿e tam to ju¿ zupe³nie bez ¿adnych zastrze¿eù bêdziesz siê musia³ zastosowaÌ do ustalonych zasad bo jak nie to bêdziesz siê musia³ zaj¹Ì czymœ innym.

Wracaj¹c do tematu to te¿ uwa¿am ¿e krycie póŸn¹ jesieni¹ i w styczniu i lutym nie jest najlepsze dla przysz³ych Ÿrebaków chyba ¿e siê ma naprawdê bardzo dobre warunki stajenne zabezpieczajêce przed ostr¹ zim¹ która jednak czasami u nas bywa.
Strony: [1] 2 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: