ess_Ka
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 206
|
|
« : Listopad 27, 2008, 14:58:17 » |
|
ma tu w Waszych hodowlach jakie¶ znaczenie kiedy rodzi sie ¼rebie? czy pilnujecie by by³a to wczesna wiosna czy ju¿ siê tego tak nie przestrzega i np. tak jak galopada dopuszczacie mo¿liwo¶æ posiadania pó¼nego ¼rebaka?
|
|
|
|
|
|
|
Stacho
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 130
|
|
« Odpowiedz #1 : Listopad 27, 2008, 15:02:56 » |
|
Do tego roku ¿rebak Galopady jest wczesnym ¼rebakiem, bo rocznikowo bêdzie siê zalicza³ do 2009(jak wszystkie ¼rebaki urodzone w ostatniej dekadzie roku), ale od przysz³ego roku ma siê to zmieniæ i taki ¼rebak bêdzie zaliczany do rocznika w którym sie urodzi. Wiêc na czempionatach raczej nie ma szans, ró¿nica siê wyrówna po paru latach. Wiêc czy nie lepiej by³oby wprowadziæ zasady stanówki tak jak np. w rasie arabskiej?
|
|
|
|
|
|
|
ess_Ka
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #2 : Listopad 27, 2008, 15:10:38 » |
|
w³a¶nie o to mi chodzi... arabiarze patrzyli na mnie z wyrzutem gdy chcialam kryæ koby³ê we wrze¶niu a tu mamy listopadowego malucha.. chodzi mi o to czy jest jaka¶ zasada kiedy lepiej.. czy np na wiosne czy nie robi to ¿adnej ró¿nicy w czasch wszechobecnych od¿ywek, pasz i witamin
|
|
|
|
|
|
|
Stacho
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #3 : Listopad 27, 2008, 15:16:39 » |
|
Niektórzy hodowcy twierdz±, ¿e takie ¼rebaki s± dobre poniewa¿ na wiosnê jak wychodz± na pastwisko to ju¿ s± odsadkami i bardzo mocno korzystaj± z trawy i podobno ³atwiej przechodz± etap odsadzenia. Wczesne ¼rebaki by³y kiedy¶ popularne w stadninach hoduj±cych konie pó³krwi. _____________________________________________________________ Do tego roku ¿rebak Galopady jest wczesnym ¼rebakiem, bo rocznikowo bêdzie siê zalicza³ do 2009(jak wszystkie ¼rebaki urodzone w ostatniej dekadzie roku),
Tutaj zamiast dekadzie, mia³o byæ kwartale. przepraszam ¿a b³±d
|
|
|
|
|
|
|
montana
Administrator
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 1575
|
|
« Odpowiedz #4 : Listopad 27, 2008, 18:22:54 » |
|
u nas ¼rebaki maj± byæ od stycznia do maja, to chyba tak najbardziej optymalnie i "po arabsku" W stajni mamy dwa starsze stadninowe (walewickie) konie po¼no jesienne z konca listopada i pocz±tku grudnia, reszta w stadzie to zwierzaki urodzone od lutego do kwietnia. A ja w tym momencie w³asnie rozwa¿am ewentualne krycie klaczy na ju¿ czyli koniec listopada, w³asnych argumentów mam tyle samo za, co przeciwko, chyba z lekk± przewag± tych drugich. Chêtnie pos³ucham Waszego zdania na ten temat. ______________________________________________________ Artku³y : http://www.konski-targ.pl/index.html?strona=artykuly&jezyk=pl&p1=5&dok=7ten wprawdzie artyku³ o AQH, ale porusza to zagadnienie: www.plqha.com/images/kiedy-warto-pokryc-klacz.doc
|
|
|
|
|
|
|
Doma
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 441
|
|
« Odpowiedz #5 : Listopad 27, 2008, 18:38:18 » |
|
my mieli¶my zimowego folblucika w stajni, a mrozy po 25stopni, wiêkszo¶æ czasu ma³y sta³ w boksie, ale ile mo¿na, wypuszczany na wybieg mia³ momenty gdzie siê trz±s³ ca³y z zimna, robi³am mu na szybko derkê, sta³am z nim po godzinê dziennie w boksie ¿eby spokojnie zjad³ granulat i wit. osobi¶cie nie najlepiej to wspominam, choæ m³ody teraz ³adnie rozwiniêty i szalenie mocne zdrowie ma, ale wymaga³ przez okres ¼rebiêcy sporo interwencji... chyba ju¿ drugi raz bym siê nie zdecydowa³a na takiego ¼róbka, najwcze¶niej bym kry³a marzec kwiecieñ, zw³aszcza xo, bo xx i oo to inna bajka wy¶cigowa...
|
|
|
|
|
|
|
galopada
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 543
|
|
« Odpowiedz #6 : Listopad 27, 2008, 19:12:42 » |
|
to nie moj zrebak :p tylko ,,moj" :p
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 2362
|
|
« Odpowiedz #7 : Listopad 27, 2008, 19:16:40 » |
|
ja mia³am na razie ¼rebaka lutowego, dwa kwietniowe (poczatek i koniec) i w tym roku z drugiej po³owy maja Dla mnie optymalny termin to po³owa marca do po³owy kwietnia - pogoda raczej stabilniejsza bez mrozów straszliwych, a ¼rebak na pastwisko i m³od± trawê idzie ju¿ podro¶niêty i bardzo ³adnie nabiera lutowa klaczka niestety ma³o czasu w pierwszym miesi±cu spêdzi³a na wybiegu ze wzglêdu na du¿e opady ¶niegu i mróz, z kolei po³owa maja to trochê za pó¼no teraz czekam na marcowego ¼rebaka
|
|
|
|
|
|
|
ess_Ka
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #8 : Listopad 27, 2008, 19:50:17 » |
|
no wlasnie o tym myslê, ¿e takie marcowo majowe najcze¶ciej po¿adane.. ¿eby trochê zimna zd±rzy³y z³apaæ a i ¶wie¿ej trawy na pastwisku poje¶æ... znajomy punkt ogierów w Czechach ma stanówke od marca do koñca sierpnia, w ostateczno¶ci mro¿onka do koñca wrze¶nia, wiêc zdziwi³ mnie fakt ze takie np Bogus³awice stanowi± ca³y rok i jakie¿ by³o zdziwienie Pañstwa gdy zapyta³am do kiedy mo¿na u nich kryæ klacz.. w ogóle co to za pytanie
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 1700
|
|
« Odpowiedz #9 : Listopad 27, 2008, 20:45:41 » |
|
no wlasnie o tym myslê, ¿e takie marcowo majowe najcze¶ciej po¿adane.. ¿eby trochê zimna zd±rzy³y z³apaæ a i ¶wie¿ej trawy na pastwisku poje¶æ... znajomy punkt ogierów w Czechach ma stanówke od marca do koñca sierpnia, w ostateczno¶ci mro¿onka do koñca wrze¶nia, wiêc zdziwi³ mnie fakt ze takie np Bogus³awice stanowi± ca³y rok i jakie¿ by³o zdziwienie Pañstwa gdy zapyta³am do kiedy mo¿na u nich kryæ klacz.. w ogóle co to za pytanie jeszcze trochê poczytam to forum i decyduje siê na emigracjê sk±d u Was takie faszystowskie my¶lenie?? chcesz kryæ w marcu to sobie kryj w marcu, ale dlaczego od razu zabraniaæ innym krycia w innym miesi±cu? Bogus³awice daj± wolny wybór i chwa³a im za to
|
|
|
|
|
|
|
montana
Administrator
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 1575
|
|
« Odpowiedz #10 : Listopad 27, 2008, 21:03:33 » |
|
pewnie przez ten "faszystowski" program hodowlany Wielu zdecydowalo sie na emigracje bez tego forum Nie wiem czemu sie unosisz tym bardziej, ze ess_Ka przedstawila stanowisko czyje¶ a nie swoje w tej kwestii, a zdziwiæ sie mog³a, bo wiele osób zwi±zanych np z hodowl± koni czystej krwi arabskiej po prostu nie wie, ze w innych rasach stanówka jest praktykowana ca³y rok, w przypadku ogierów czystej krwi kryj± w rasie oficjalnie zdaje sie tylko do ostatniego czerwca
|
|
|
|
|
|
|
ess_Ka
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #11 : Listopad 29, 2008, 19:26:05 » |
|
dzieki montana ja osobiscie nie mam problemu z tym kiedy sama mam kryæ i kiedy kryj± inni, blisko natomiast zwi±zana jestem w³a¶nie z pewn± arabiark±, która kryje w³a¶nie do koñca czerwca.. i szczerze by³a zdziwiona faktem ze Bogus³awice kryj± ca³y rok.. ja nikogo nie krytykuje nikogo za to kiedy kryje.. najwa¿niejsze jest dobro klaczy a po¼niej ¼rebaka i myslê ze to jest najwa¿niejsze by on by³ zdrowy i silny.. a z drugiej strony my¶lê, ¿e matka natura chyba na tyle jest m±dra, ¿e je¶li tylko co¶ mia³oby byæ nie tak to zapobiegnie temu.. i niewa¿ne kiedy jest krycie czy w listopadzie czy marcu
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 1700
|
|
« Odpowiedz #12 : Listopad 29, 2008, 19:43:08 » |
|
Unoszê siê dlatego, ¿e ludzie w Polsce maj± tendencjê do narzucania swojej woli, swoich pomys³ów innym i nikogo to nie dziwi nawet. Nie chce mi siê pisaæ na ten temat.
U arabów mo¿na kryæ tylko przez pó³ roku. Kto¶ tak kiedy¶ wymy¶li³ i teraz wszyscy siê musz± podporz±dkowaæ.
|
|
|
|
|
|
|
Stacho
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #13 : Listopad 29, 2008, 22:28:39 » |
|
W przypadku arabów chodzi³o o wy¶cigi i pokazy, ¿eby nie by³o zbyt du¿ego rozrzutu wiekowego.
|
|
|
|
|
|
|
rajan
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 14
|
|
« Odpowiedz #14 : Listopad 29, 2008, 23:03:07 » |
|
Jasiek, Widzê ¿e nale¿ysz do ludzi którzy wszystko neguj±. Wypowiedzi poszczególnych forumowiczów nic nikomu nie narzucaj± ale chyba musisz przyznaæ,¿e to ¿e negujesz wszystkich wypowiedzi i masz o to przetensje to nie jest nic innego jak narzucanie innym swoich pogl±dów. A przecie¿ w³a¶nie to zarzucasz innym. Programy hodowlane musz± meæ jakie¶ zasady. Przecie¿ nikt Ci nie broni krycia kiedy chcesz. W innym w±tku oburza³e¶ siê ¿e jest w programie okre¶lony wiek klaczy do pierwszego krycia. Przecie¿ to te¿ nie jest nakaz. Rób jak chcesz (nie musisz mie¶ koni z wpisami do ksi±g) ale jak chcesz siê nazywaæ hodowc± a nie producentem koni to musisz siê stosowaæ do pewnych zasad. A tak naprawdê jak to jest dla Ciebie powodem do emigracji to ¿yczê szerokiej drogi i powodzenia ale my¶lê ¿e tam to ju¿ zupe³nie bez ¿adnych zastrze¿eñ bêdziesz siê musia³ zastosowaæ do ustalonych zasad bo jak nie to bêdziesz siê musia³ zaj±æ czym¶ innym.
Wracaj±c do tematu to te¿ uwa¿am ¿e krycie pó¼n± jesieni± i w styczniu i lutym nie jest najlepsze dla przysz³ych ¼rebaków chyba ¿e siê ma naprawdê bardzo dobre warunki stajenne zabezpieczajêce przed ostr± zim± która jednak czasami u nas bywa.
|
|
|
|
|
|
|
|