FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Grudzieñ 17, 2024, 12:58:57 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: 1 [2] |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Krycie, ci±¿a, wy¼rebienie, ¼rebak [wydzielony]  (Przeczytany 34640 razy)
0 u¿ytkowników i 2 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
jasiek
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1700

« Odpowiedz #15 : Grudzieñ 02, 2008, 13:48:36 »

Jasiek,
Widzê ¿e nale¿ysz do ludzi którzy wszystko neguj±. Wypowiedzi poszczególnych forumowiczów nic nikomu nie narzucaj± ale chyba musisz przyznaæ,¿e to ¿e negujesz wszystkich wypowiedzi i masz o to przetensje to nie jest nic innego jak narzucanie innym swoich pogl±dów. A przecie¿ w³a¶nie to zarzucasz innym.

To prawda, zawsze gdy kto¶ piszê, ¿e powinno byæ tak i tak, to powodujê to u mnie odruch wymiotny i czêsto co¶ od siebie napiszê, w obronie tych co my¶l± inaczej.

Programy hodowlane musz± meæ jakie¶ zasady. Przecie¿ nikt Ci nie broni krycia kiedy chcesz. W innym w±tku oburza³e¶ siê ¿e jest w programie okre¶lony wiek klaczy do pierwszego krycia. Przecie¿ to te¿ nie jest nakaz. Rób jak chcesz (nie musisz mie¶ koni z wpisami do ksi±g) ale jak chcesz siê nazywaæ hodowc± a nie producentem koni to musisz siê stosowaæ do pewnych zasad.

Poka¿ mi, program hodowlany rasy holsztyñskiej. Wiesz co oni pisz± na swojej stronie? Pisz± tak - "Holsteiner – ein Zuchtkonzept setzt sich durch". Nie mo¿na tego oczywi¶cie czytaæ dos³ownie. To hodowcy swoj± prac± stworzyli program. Natomiast w Polsce panuje wiara, ¿e wystarczy co¶ zapisaæ (wiadomo, papier wszystko przyjmie) w bardzo m±drym dokumencie i dobrze bêdzie.

To kiedy ja kryjê konie jest moj± spraw±. Koniec. Dziêkujê. A ksiêga nie nale¿y do Ciebie, ani do "autorytetów", ani do wiêkszo¶ci, tylko jest dobrem wspólnym.

Sam kryjê swoje klacze w wieku co najmniej 4 lat, zwykle w marcu, kwietniu i maju, powtórki robiê do koñca czerwca. I choæ uwa¿am to za s³uszn± drogê, to nie wymagam od ¶wiata, ¿eby za mn± poszed³. Wrêcz przeciwnie, cieszy mnie, ¿e inni robi± inaczej.

rajan
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 14

« Odpowiedz #16 : Grudzieñ 03, 2008, 13:24:38 »

Masz racjê. Ksiêga nie jest moj± w³asno¶ci± ale nie jest te¿ ona do ¶ledzenia rodowodów tak jak wcze¶niej pisa³e¶. Do tego powinien s³u¿yæ rejestr do którego zg³aszasz konia wyrabiaj±c paszport. W tej bazie danych powinny byæ wszystkie konie.
W ksiêdze s± wpisane tylko wybrane konie do okre¶lonego celu i s³usznie. Je¶li zapytasz czy zgadam siê z kryteriami jakie musz± spe³niaæ wg obowi±zuj±ych zasad to powiem nie i mogê próbawaæ to zmieniæ ale puki co je¶li obowi±zuj± to powinno siê je przestrzegaæ.

Je¶li chodzi o twoje klacz to chwa³a Ci za to ¿e dajesz im szczê¶liwe dzieciñstwo. Wg mnie okre¶lenie w programie dolnej granicy krycia na 30 tydzieñ to jeszcze za ma³o ale jak sam mówi³a¶ ka¿dy kryje kiedy chce a wpisu do ksiêgi mieæ nie musi.
jasiek
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1700

« Odpowiedz #17 : Grudzieñ 03, 2008, 13:46:42 »

Wg mnie okre¶lenie w programie dolnej granicy krycia na 30 tydzieñ to jeszcze za ma³o ale jak sam mówi³a¶ ka¿dy kryje kiedy chce a wpisu do ksiêgi mieæ nie musi.

Jest taka klacz w rasie Emerycha. Posiada du¿y, pozytywny wp³yw na wygl±d rasy dzisiaj. Wyobra¼ sobie, ¿e jej matka by³a pokryta w 29 miesi±cu ¿ycia przez nieodpowiedzialnego hodowcê. I co? I nie ma Emerychy w ksiêdze. I Emetyt, Efekt, Emir to NN-ki, ³achy, które nie zas³uguj± ¿eby kryæ, bo ich matka nie spe³ni³a kryterium.
rajan
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 14

« Odpowiedz #18 : Grudzieñ 03, 2008, 15:04:57 »

Jasiek

Czego¶ nie rozumiem. Z ksiêgi wynika ¿e Emoza by³a znacznie starsza jak urodzi³a Emerychê ale je¿eli teoretycznie chcesz abym sobie wyobrazi³ ¿e Emoza by³a poryta w 29 miesi±cu i urodzi³a Emerychê to powiedz mi sk±d masz pewno¶æ ¿e ta teoertyczna Emerycha by³aby tak samo dobra jak ta w³a¶ciwa?
Doma
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 441

« Odpowiedz #19 : Marzec 21, 2009, 17:08:42 »

poniewa¿ temat jest bardzo szeroki, obejmuje tez problematykê krycia, chcia³am siê zapytaæ o krycie klacze 2 lata pod rz±d, czekam a¿ moja klacz siê wy¼rebi i w tym samym roku chcia³am j± pokryæ, teraz mam takie w±tpliwo¶ci:
czy lepiej j± pokryæ w pierwszej rui?? Czy poczekaæ jeszcze 2-3 miesi±ce i kryæ w pó¼niejszych?
je¿eli zdecydowa³abym siê na krycie w pierwszej rui, naturalnie z dowozem klaczy do ogiera, to czy kto¶ z Was wióz³ tak klacz ze ¼rebakiem? ma do¶wiadczenia z tym zw.?? Wiem ¿e jest sporo przeciwników wo¿enia klaczy w pierwszej rui wraz ze ¼rebakiem...
czy krycie w pierwszej rui jest bezpieczne dla klaczy? (zak³adamy ¿e poród poszed³ ok i klacz jest zdrowa) Czy szansa zap³odnienia jest wtedy taka sama jak w pozosta³ych dniach p³odnych klaczy?

mam nadziejê ¿e podzielicie siê swoimi do¶wiadczeniami
Iza90
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 718

« Odpowiedz #20 : Marzec 21, 2009, 19:22:44 »

Z mojego do¶wiadczenia wynika, ¿e krycie naturalne klaczy po wy¼rebieniu albo w pierwszej rui (9 doba), albo w miesiêcznej, bo pó¼niej klacz ma rozbudzon± laktacjê i nie w g³owie jej nastêpny ¼rebak Inseminacja raczej tylko w miesiêcznej (na 9 dobê po porodzie mo¿e nie byæ gotowa na ponowne za¼rebienie ze s³omki).
Doma
U¿ytkownik

« Odpowiedz #21 : Marzec 22, 2009, 14:05:22 »

jeszcze mam takie pytanie natury biologicznej, poniewa¿ mam drobne nie¶cis³o¶ci, w 9 dobie klacz zaczyna ruje czy ju¿ w tej dobie nastêpuje owulacja, czy to indywidualnie dla ka¿dej klaczy? ostatecznie chodzi mi o to cz zawie¼æ klacz do ogiera w 9 dobie wystarczy?
boswell
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 466

« Odpowiedz #22 : Marzec 22, 2009, 14:25:20 »

jesli chodzi o krycie tak naprawde naturalne- czyli takie gdzie konie chodza z ogierem, to podam przyklad z rezerwatow konikow- w zadnym praktycznie porody nie przesuwaja sie w czasie( a tak by bylo gdyby zazrebialy sie w pierwszej rui), wszystkie dopuszczaja ogiera w drugiej rui i to uwazam za naturalne ( a w rezerwatach zrebnosc jest bliska 100%).
Ja od wielu lat nie praktykuje krycia w pierwszej rui,( pomijajac ze wiekszosci nie kryje co roku) nawet jak klacz miala normalny porod to niech narzady rodne dojda do normy- nie wiem co to mialoby przyspieszac, chyba ze kims kieruje niechec do zaobserwowania( lub policzenia) drugiej rui...
zrebaki wozilam(cudze). moim zdaniem mozna,jesli-
jest zdrowy i silny
przyczepa co najmniej komfortowa i monitorowana
miejsce gdzie wieziesz calkowicie wolne od chorych koni
tylko po co,skoro chyba te 28dni cie nie uratuje i nie oddali od uzyskania czempiona,a zawsze bezpieczniej dla zrebaka.
Klacze maja indywidualnie cykle( sa o dlugich rujach i takich 3 dniowych),zalezy to tez od dlugosci dnia i slonca. ona na 9 tke nawet nie musi sie jeszcze grzac! czesto bywa to dopiero na 12 dzien. najlepiej wez lekarza z usg to ci sprawdzi wielkosc pecherzyka ..
nie zgodze sie ze laktacja zabija ruje tzn ze potem nici z zazrebienia,moze u pojedynczych klaczy.. Ja kryje jak mam czas( a nie np.prace polowe) zeby pojechac do ogiera (a bywa ze po bad. okazuje sie ze zresorbowala plod z pierwszego krycia) i bywa ze klacz ma wtedy juz sporego zrebaka Chichot tyle ze u niektorych objawy rujowe sa slabsze,ale od tego jest albo doswiadczenie albo weci...
Doma
U¿ytkownik

« Odpowiedz #23 : Marzec 22, 2009, 16:46:16 »

dziêki boswell za obszern± odpowied¼, szczerze mówi±c, to sporo osób znam kryj±cych rok po roku, nie widzê ani ¿eby klacz przez to by³o s³absza przy odpowiednim ¿ywieniu, ani ¿eby ¼rebaki by³y przez to pokrzywdzone, aczkolwiek, nie zdecydowa³abym siê pewnie na krycie klaczy rok po roku przez 5 kolejnych lat, a znam przypadki gdzie klacz przez 10 lat rodzi³a rok w rok i jeszcze pracowa³a w rekreacji...
dlatego siê pytam o krycie przy pierwszej rui, ¿e w³a¶nie mam du¿e opory z tych powodów które zosta³y wymienione u Ciebie boswell, dziêki za podzielenie siê swoimi do¶wiadczeniami, je¿eli siê zdecyduje to chyba faktycznie w drugiej rui, badanie usg niestety jest bardzo ryzykowne i dla lekarza i dla klaczy, obawiam siê ¿e kto¶ mo¿e nie prze¿yæ dlatego te¿ mam problem z decyzj± o inseminacji Smutny

heh ka¿dy by chyba chcia³ kryæ naturalnie w stadzie, nawet najbardziej problematyczne klacze potrafi± zostaæ tak pokryte, ale niestety takie rozwi±zanie jest mo¿liwe tylko przy posiadaniu swojego ogiera, przy dzier¿awie takie rozwi±zanie jest w³a¶ciwie niedopuszczalne... Niezdecydowany
amazonka80
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 500

« Odpowiedz #24 : Marzec 22, 2009, 19:02:21 »

Chce wam zacytowaæ s³owa dyr Marka Treli, który uczy³ siê od najlepszych specjalistów hodowli koni...
Ukaza³y siê one w artykule w ¦wiecie Koni
"...m±drzy ludzie ju¿ jaki¶ czas temu wymy¶lili, ¿e w polskich warunkach klimatycznych, przy krótkim sezonie pastwiskowym, sezon wy¼rebieñ powinien siê zacz±æ najwcze¶niej jak to mo¿liwe, a wiêc w styczniu i zakoñczyæ w czerwcu, aby umo¿liwiæ ¼rebiêtom w³a¶ciwy rozwój i korzystanie z najbardziej warto¶ciowej trawy. Skoncentrowanie porodów w ci±gu zaledwie piêciu miesiêcy, pozwala równie¿, szczególnie w wiêkszych stadninach na ³atwiejsze  konstruowanie grup wiekowych, odsad, a przede wszystkim na porównywanie w próbie koni w równym wieku..."
boswell
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 466

« Odpowiedz #25 : Marzec 23, 2009, 13:27:46 »

porody co roku raczej nie wyniszczaja jakos strasznie klaczy Chichot ja nie kryje co roku ze wzg. praktycznych- moge sobie pozwolic na nie wypychanie zrebaka na sile z braku miejsca- czyli jak mi sie nie podoba kupiec to nie, moge zainwestowac w drozsze ogiery, czy wreszcie trzymac konia do ujezdzenia, ale ty przeciez mozesz kryc co roku! Ja tylko pierwsza ruje odpuszczam.
M.Trela ma racje,ale w warunkach stadninowych. W naszych domowych, malych hodowlach roznie to bywa z tymi pastwiskami i kryciem w grudniu czy styczniu... po pierwsze nie jedna osoba wsrod nas ma pewnie dosc zimna stajnie a porod w styczniu-lutym ...do tego w tym terminie krycia ruje bywaja nedzne w naszym klimacie_ to nie francja! jest malo swiatla,organizm klaczy czesto jeszcze nie jest gotowy do sezonu rozrodczego, a ruje bywaja bez owulacji- zwl.te na sile, czyli wywolane podaniem zastrzyku.
Wiem ze to bardzo wygodny termin, ale dla nas raczej, (g³ownie ze wzg na terminy oddawania do zakladu treningowego). Zrebaki czesto tygodniami nie wychodza po porodzie z boksu bo jest duzy mroz i okropna pogoda...
Wracajac do matki natury- to ona ustala optymalne cykle zycia zwierzat, a wbrew tym pastwiskowym teoretycznie logicznym teoriom,konie w naturze nie zrebia sie w styczniu! Porody w rezerwatach sa najczesciej kwiecien-maj i tylko klacze bedace od niedawna w rezerwacie miewaja zaburzenia tych terminow,po kilku sezonach ich organizmy dostosowuja sie naturalnie...czy one nie wiedza o tej trawie?
Doma
U¿ytkownik

« Odpowiedz #26 : Marzec 23, 2009, 14:35:37 »

porody co roku raczej nie wyniszczaja jakos strasznie klaczy Chichot ja nie kryje co roku ze wzg. praktycznych- moge sobie pozwolic na nie wypychanie zrebaka na sile z braku miejsca- czyli jak mi sie nie podoba kupiec to nie, moge zainwestowac w drozsze ogiery, czy wreszcie trzymac konia do ujezdzenia, ale ty przeciez mozesz kryc co roku! Ja tylko pierwsza ruje odpuszczam.

no ja mam komfort i dyskomfort posiadania jednej klaczy, na szczê¶cie stanówka ma³opolakami w porównaniu np do xx jest b±d¼ co b±d¼ tania, a ¼rebaki nie koniecznie na sprzeda¿, zobaczymy, wszystko wyjdzie w praniu jak zwykle, ci±gle siê gryze czy kryæ w tym roku czy za rok wczesn± wiosn±, no zobaczymy jak w ogóle klaczy pójdzie poród i jak pozosta³e uwarunkowania, dziêki bardzo za pomoc 
Strony: 1 [2] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: