FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Grudzieñ 17, 2024, 10:52:46 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: 1 [2] 3 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Praca z ziemi- czyli A,B,C lon¿owania  (Przeczytany 27660 razy)
0 u¿ytkowników i 3 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
goha
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 635

« Odpowiedz #15 : Grudzieñ 03, 2008, 14:09:29 »

Z siod³a mo¿na to poprawiæ w stosunkowo krótkim czasie, a na lon¿y, niedo¶wiadczona osoba, moim zdaniem, nie ma szans.
a moim zdaniem niedo¶wiadczona osoba z siod³a sobie te¿ nie poradzi
Minaret
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 18

« Odpowiedz #16 : Grudzieñ 03, 2008, 15:16:11 »

Od lon¿ownika zaczyna³am, najpierw bez wypiêcia, pó¼niej z wypiêciem. Je¼dzi³am równie¿ na takim lon¿owniku. Podogonie zapinane jest bardzo lekko, koñ przy swoim naturalnym ustawieniu g³owy mo¿e miec luz. Je¶li chodzi o lon¿owanie na czambonie- to koñ na lon¿y nie opuszcza nosa, nie wyci±ga szyi. Wrêcz sam luzuje i napina. Przy lon¿owaniu muszê zostac bo nie jestem w stanie zapewnic mu tyle ruchu, poniewa¿- nie wolno nam samemu je¼dzic. A wiele jest sytuacji takich ¿e nikogo z trenerów/instruktorów nie ma.
Je¶li chodzi o wypadanie/wpadanie ³opatki- zdarza siê. Kontroluje to z siod³a i coraz rzadziej siê to zdarza.

KJT. ];>
goha
U¿ytkownik

« Odpowiedz #17 : Grudzieñ 03, 2008, 15:54:34 »

Przy lon¿owaniu muszê zostac bo nie jestem w stanie zapewnic mu tyle ruchu, poniewa¿- nie wolno nam samemu je¼dzic.

TO ja proponujê spróbowaæ gogue i zobaczyæ jak siê na takim wypiêciu koñ ustawia. Du¿o pracy stêp-k³us, zatrzymania i du¿o g³osu. Rozlu¼nienie nie przyjdzie od razu przy zastosowaniu nawet najwymy¶lniejszych wypiêæ - potrzeba bardzo du¿o cierpliwo¶ci i spokoju w pracy - wiêc ¿yczê powodzenia i owocnej pracy 
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« Odpowiedz #18 : Grudzieñ 10, 2008, 17:50:30 »

ja mam klacz z podobnym nieco charakterem, tyle, ¿e sporo starsz± - lat 15
w k³usie jako tako, a jedno zagalopowanie wystarczy, zeby rozpêtaæ piek³o  o ile w terenie takie zachowania mi nei przeszkadzaj±, to na lon¿y i uje¿d¿alni s± bardzo uci±zliwe i postanowi³±m zacz±æ je
u¿ywa³am wypinaczy trójk±tnych, do tego du¿o przej¶æ, pracy na dr±¿kach a w galopie dla jego zaokr±glenia 4 dr±gi na obwodzie ko³a - super æwiczenie moim zdaniem

po kilku sesjach praca zaczyna³a wygladaæ tak:

ale teraz panna ¼rebna to ma wolne, coby siê nie stresowa³a
Minaret
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 18

« Odpowiedz #19 : Grudzieñ 11, 2008, 21:47:00 »

Przej¶cia na lon¿y cwiczymy za ka¿dym razem. Narazie kilka dni siwy ma wolnego, bo szczepienie trzeba by³o zrobic. Ale ju¿ od pi±tku powolutku powracamy do formy. Mam te¿ problem z zainteresowaniem go prac±, jak zaczynamy to jest ca³kiem nie¼le, nie raz nie dwa s³ychac (i czuc) jakie¶ pojedyncze ¿ucie wêdzid³o, chyba ¿e to bardziej z nerwów :p Robimy du¿o przej¶c, wolt, ósemek, dr±¿ków, a i tak po jakim¶ czasie ch³opakowi siê nudzi. Czasem zdarza mu siê w skupieniu poprawcowac, ale to bardzo rzadko.

KJT. ];>
jasiek
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1700

« Odpowiedz #20 : Grudzieñ 11, 2008, 21:53:42 »

po kilku sesjach praca zaczyna³a wygladaæ tak:

zwróæ uwagê, ¿e klacz w celu utrzymania równowagi odwrotnie wygina szyjê (na zewn±trz)
ms_konik
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 105

« Odpowiedz #21 : Grudzieñ 11, 2008, 22:48:11 »

A wiesz Jasiek, ¿e pewna zacna trenerka uje¿d¿eniowa mawia, ¿e koñ prawid³owo ustawiony na kole powinien mieæ nos minimalnie na zewn±trz?
Oczywi¶cie przy zaokr±glonej szyji...
Tak mi siê widzi ta koby³ka z fotki ar...?
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #22 : Grudzieñ 11, 2008, 23:06:53 »

Ale to jest normalne, ¿e koñ tak chodzi na lon¿y, dlatego na zachodzie siê od lon¿y odchodzi coraz czê¶ciej.
Farysowa
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 4

« Odpowiedz #23 : Maj 02, 2011, 10:15:31 »

Witam Jestem tu nowa, bo niedawno kupi³am swoj± ma³opolsk± pociechê Tak wiêc mam kilka drobnych pytañ, przede wszystkim odno¶nie lon¿owania. M³ody ma nieca³e 3 lata i pracujemy na razie na lon¿y, jednak mamy drobne trudno¶ci. A wiêc tak. O ustawieniu jakimkolwiek jak na razie nie ma mowy, staram siê przede wszystkim sprawiæ, by zacz±³ reagowaæ na mój g³os, by robi³ prawid³owe przej¶cia i przede wszystkim by skupi³ siê na mnie i na pracy a nie wszystkim dooko³a. Bo jak na razie to on wszêdzie siê wszystkim interesuje, tylko nie tym, czego od niego chcê Mo¿e jakie¶ rady, jak sprawiæ, by koñ zacz±³ na lon¿y wspó³pracowaæ, reagowaæ na g³os itd. Ka¿da rada bêdzie pomocna
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #24 : Maj 02, 2011, 10:21:26 »

Witam Jestem tu nowa, bo niedawno kupi³am swoj± ma³opolsk± pociechê Tak wiêc mam kilka drobnych pytañ, przede wszystkim odno¶nie lon¿owania. M³ody ma nieca³e 3 lata i pracujemy na razie na lon¿y, jednak mamy drobne trudno¶ci. A wiêc tak. O ustawieniu jakimkolwiek jak na razie nie ma mowy, staram siê przede wszystkim sprawiæ, by zacz±³ reagowaæ na mój g³os, by robi³ prawid³owe przej¶cia i przede wszystkim by skupi³ siê na mnie i na pracy a nie wszystkim dooko³a. Bo jak na razie to on wszêdzie siê wszystkim interesuje, tylko nie tym, czego od niego chcê Mo¿e jakie¶ rady, jak sprawiæ, by koñ zacz±³ na lon¿y wspó³pracowaæ, reagowaæ na g³os itd. Ka¿da rada bêdzie pomocna

zainwestowaæ w round-pen
Iza90
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 718

« Odpowiedz #25 : Maj 02, 2011, 10:24:30 »

Zdobyæ do¶wiadczenie na zrobionym koniu? Zacz±æ od pracy dominacyjnej, pracy w rêku, a nie od lon¿owania?
Farysowa
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 4

« Odpowiedz #26 : Maj 03, 2011, 01:05:32 »

£atwo powiedzieæ, zainwestowaæ w round pen Nie ma takiej mo¿liwo¶ci niestety... Iza90, czy Ty my¶lisz, ¿e zabieram siê za konia, bez do¶wiadczenia? Po prostu pytam o wasze sposoby. Sama mam swoje i ca³kiem nie¼le sobie radzimy ju¿, bo dzi¶ na lon¿y maluch chodzi³ super Ale zawsze przyda siê jaka¶ rada a nie docinkowe odpowiedzi które nic nie wnosz± do rozmowy  Spoko
Iza90
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 718

« Odpowiedz #27 : Maj 03, 2011, 08:40:52 »

To ja zaczynam od æwiczeñ z ziemi, pracy z batem, prowadzenia równoleg³ego i pó¼niej jest du¿o ³atwiej na lon¿y.
montana
Administrator
U¿ytkownik
*
Wiadomo¶ci: 1575

« Odpowiedz #28 : Listopad 15, 2011, 21:11:26 »

W grudniu jadê na kurs http://www.przemyslkonny.pl/index.php?option=com_content&view=section&layout=blog&id=10&Itemid=267
Powrócê do tematu wyedukowana

Kto¶ jeszcze zapisa³ siê na takowe szkolenie, albo bra³ ju¿ udzia³ w podobnym ?

Dotychczas nasze trzylatki pracowa³y tak:

na trójk±tach|

na czambonie

goha
U¿ytkownik

« Odpowiedz #29 : Listopad 15, 2011, 22:53:52 »

szkoda, ¿e nie bli¿ej - sama bym chêtnie na taki kurs siê wybra³a....
Strony: 1 [2] 3 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: