FORUM O KONIACH MAŁOPOLSKICH
Kwiecień 13, 2025, 13:17:02 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: UÂżytkowanie klaczy Âźrebnych  (Przeczytany 6566 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
robo118
UÂżytkownik

« : Grudzień 05, 2008, 20:16:37 »

Chcia³bym abyœcie wypowiedzieli siê na temat u¿ytkowania klaczy Ÿrebnych tzn do którego miesi¹ca ci¹¿y u¿ytkujecie je pod siod³em. Jeœli tak to ile czasu dziennie.
jaÂśko
UÂżytkownik

« Odpowiedz #1 : Grudzień 05, 2008, 20:38:26 »

kiedys zasada byla taka ze klacz do wyzrebienia pracowala ale pod warunkiem ze codzien albo prawie codzien.
obecnie to do 9 mies potem delikatnie
SÂławek D.
UÂżytkownik

« Odpowiedz #2 : Grudzień 05, 2008, 20:47:58 »

Witam, u nas klacze Ÿrebne u¿ytkowane s¹ sporadycznie i to od oko³o 2-3 miesi¹ca (ci¹¿a bezpieczna) do 9 miesi¹ca.
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #3 : Grudzień 05, 2008, 20:54:24 »

Opinia mojego weterynarza jest taka (osobiÂście siĂŞ z niÂą zgadzam), Âże pod siodÂłem chodziĂŚ moÂże do koĂąca, ale ostatnie trzy miesiÂące bez galopu i skokĂłw.

Ja przez ostatnie trzy miesi¹ce je¿d¿ê niewiele, ale w miarê mo¿liwoœci regularnie. I ju¿ tylko na oklep, ¿eby poprêgiem nie stresowaÌ brzuszka.
jaÂśko
UÂżytkownik

« Odpowiedz #4 : Grudzień 05, 2008, 21:12:45 »

jestesmy zgodni
axo
UÂżytkownik

« Odpowiedz #5 : Grudzień 18, 2008, 17:16:04 »

Ja w tej chwili po raz pierwszy mam Ÿrebn¹ koby³ê, wiêc opieram siê tylko na opinii weterynarza i czymœ w rodzaju zdrowego rozs¹dku Codzienna lon¿a i jazda 2-3 razy w tygodniu, teraz mija 8. miesi¹c, wiêc ostatnie galopy... Inna rzecz, ¿e koby³a bardzo dobrze karmiona i w dobrej kondycji, w terenie nic, tylko by siê œciga³a, zostawia za sob¹ m³odsze i nie Ÿrebne konie Ale na pewno ostatnie 3 miesi¹ce delikatnie i ostro¿nie. Nie wiem, czy 4-6 tygodni przed terminem nie odpuœciÌ ca³kiem? Czekam na porady, to "moja pierwsza ci¹¿a" , wiêc wszelkie opinie doœwiadczonych hodowców mile widziane!

Aha, jak to jest z t¹ jazd¹ w siodle i poprêgiem? Bo ja nie chcia³abym zbyt d³ugo na oklep, z braku ogrodzonej przestrzeni do jazdy w po³¹czeniu z brakiem zaufania do w³asnego dosiadu na oklep w terenie ;]

"chcĂŞ sÂłoĂąca, wichru i tententu..."
amazonka80
UÂżytkownik

« Odpowiedz #6 : Grudzień 18, 2008, 18:02:29 »

Ja mam za sob¹ ju¿ 6 okresów oko³oporodowych. Wszystkie moje klacze chodz¹ pod siod³em prawie do koùca- nie codziennie, ale na zmianê z l¹¿owaniem bez siod³a. Pisa³am pracê magistersk¹ na temat okresu oko³oporodowego i opieki nad Ÿrebn¹ klacz¹... Wg tego co czyta³am i zaobserwowa³am klacze , które do koùca ci¹¿y mia³y zapewniony regularny wymuszony ruch (np. minimum 30 min na l¹¿y) nie mia³y problemów w czasie ci¹¿y... Ich miêœnie s¹ wyÌwiczone i nie s¹ zapasione...Oczywiœcie po 9 miesi¹cu nie ma mowy o skokach i ograniczam galopy. Nie zgodzê siê z Jasikiem, ¿e problem stanowi poprêg... poprêg zapinamy na mostku, a nie na brzuchu
jaÂśko
UÂżytkownik

« Odpowiedz #7 : Grudzień 18, 2008, 20:22:06 »

jest jasiek i jaÂśko!
zazdroszcze czasu tym co maja czas lazowac kilka klaczy dziennie po 30 min
robo118
UÂżytkownik

« Odpowiedz #8 : Grudzień 18, 2008, 20:31:40 »

Czasem trudno pogodziĂŚ to jak byĂŚ powinno a jak moÂże. Mam 5 klaczy Âżrebnych i niestety nie mam czasu aby kaÂżdÂą lonÂżowaĂŚ. Zapewniam im tylko pastwisko caÂły dzionek a jazdy jedynie na weekend.
amazonka80
UÂżytkownik

« Odpowiedz #9 : Grudzień 18, 2008, 20:35:58 »

Wiem... Wiem... To byÂło do jasika a nie do ciebie jaÂśko
jaœko... na razie mam dobrze, bo mam tylko 3 Ÿrebne klacze. A do tego mam do pomocy moich rodziców! Wiêc ka¿dy po jednej klaczy i sprawa za³atwiona. Zreszt¹ to tylko 1,5 godziny i sama przyjemnoœÌ. Jak wracam z pracy, gdzie siedzê za kó³kiem auta to i dla mnie na zdrowe poganiaÌ konisie na dworze, wiêc w³¹czam lampê i do roboty Wiem, ¿e np. w SK Golejewko klacze na wyŸrebieniu s¹ codziennie ganiane na bie¿ni przez 30min.
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #10 : Grudzień 31, 2008, 19:51:05 »

moja g³ówna wariatka - oregonka, pod siod³em w ci¹¿y chodzi tylko w sezonie letnim, bo zim¹ kiedy nei chodzi na duze pastwisko ca³y dzieù, a brzuch jest coraz wiêkszy zwyczajnie j¹ roznosi wiêc dla swiêtego spokoju, oprócz padokowania chodzi g³ównie na spacery w rêku, albo na godzinkê prostowania nóg na pastwisku

ale jak na mÂłp przystaÂło temperamentu i energii jej nie brakuje, przy poprzedniej ci¹¿y pewnego marcowego ciepÂłego dnia postanowiÂła siĂŞ wykÂąpaĂŚ w stawiku na pastwisku nie zwaÂżajÂąc na moje proÂśby i groÂźby  Szok

Strony: [1] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: