FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Grudzieñ 17, 2024, 17:48:03 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: 1 [2] 3 4 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: og. JASNY PORANEK  (Przeczytany 34176 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
meghana
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 143

« Odpowiedz #15 : Lipiec 17, 2010, 10:54:40 »

Wielkie dziêki za szybk± odpowied¼.  :)O to w³a¶nie mi chodzi³o, ¿eby kto¶ kto widzia³ JP w akcji na tych zawodach opisa³ co siê tam dzia³o.
Biegacza oczywi¶cie te¿ biorê pod uwagê, jego wyniki sportowe s± dla mnie interesuj±ce. Koñ oprócz urody powinien wykazaæ siê u¿ytkowo.
Synów Emetyta nie biorê pod uwagê ze wzglêdu na bliskie spokrewnienie, moja klacz jest wnuczk± Emetyta , a dla mnie taki stopieñ inbredu jest zbyt wysoki i ryzykowny. W takie rzeczy niech bawi± siê do¶wiadczeni hodowcy, a nie amatorzy tacy jak ja.
Co do skoków luzem zgadzam siê z Tob±. Skoki luzem s± wskazówk±, a nie gwarancj±.
duke
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 273

« Odpowiedz #16 : Lipiec 17, 2010, 13:52:45 »

Poranek powinien startowaæ w wkkw, db siê rusza,skacze,bdb galopuje w terenie,jest odwa¿ny bo mia³em okazje na nim je¼dziæ,woda mu niestraszna,jak by siê wygalopowa³ a dystansie i po lasach na treningach to by by³ zupe³nie inny, to typ konia który na uje¿d¿alni siê kisi i nie sprawia mu frajdy taka robota
meghana
U¿ytkownik

« Odpowiedz #17 : Lipiec 17, 2010, 14:08:14 »

Poranek powinien startowaæ w wkkw, db siê rusza,skacze,bdb galopuje w terenie,jest odwa¿ny bo mia³em okazje na nim je¼dziæ,woda mu niestraszna,jak by siê wygalopowa³ a dystansie i po lasach na treningach to by by³ zupe³nie inny, to typ konia który na uje¿d¿alni siê kisi i nie sprawia mu frajdy taka robota

To ¶wietnie, ¿e konik jest odwa¿ny, ma predyspozycje wytrzyma³o¶ciowe i lubi galopowaæ w dystansie. Takie konie lubiê, które nie s± mane¿owymi marionetkami, które ci±gle i bez cienia w³asnego zdania bêd± wykonywaæ figury uje¿d¿eni owe. Jak kto¶ takie konie lubi to niech sobie niemieck± pó³krew sprawi.
A moje pytanie o wyniki sportowe wynikaj± st±d, ¿e nie chcia³abym u¿yæ ogiera, który jest tylko piêkny. Nie wiem w jakie rêce mo¿e w przysz³o¶ci trafiæ owoc mojej hodowli, wola³abym, ¿eby koñ ten mia³ ¿ywy ale zrównowa¿ony temperament.
Ciekawa jestem dlaczego nie przygotowuj± Jasnego Poranka do wkkw? Szkoda, ale mo¿e za wcze¶nie ¿a³ujê ?
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« Odpowiedz #18 : Lipiec 17, 2010, 20:13:27 »

Pewnie dlatego te¿ Huzar bardziej podoba³ mi siê w krosie ni¿ na parkurze.
A w Bogus³awicach po odej¶ciu p. Owczarka nie ma zawodnika wkkw z prawdziwego zdarzenia, niestety Smutny
amazonka80
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 500

« Odpowiedz #19 : Sierpieñ 10, 2010, 16:07:58 »

Jasny Poranek zmieni³ w³a¶ciciela i wyjecha³ do SK Micha³ów
jasiek
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1700

« Odpowiedz #20 : Sierpieñ 10, 2010, 16:28:42 »

Co?

I niech mi kto¶ teraz powie, ¿e pañstwowa hodowla jest bardziej stabilna, przewidywalna i odpowiedzialna ni¿ prywatna.

Wiadomo kto go kupi³?
amazonka80
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 500

« Odpowiedz #21 : Sierpieñ 10, 2010, 20:17:32 »

jasiek czytaj dok³adnie!!! Jasny Poranek, Arsena³ i Drop oraz kilka ¶l±zaków trafi³y do SK Micha³ów jako rozliczenie z Bogus³awicami.

Hodowla Pañstwowa by³aby stabilna, gdyby by³a dotowana, a przynajmniej by³yby pieni±dze na zakup i promocje ogierów.
A czy prywatna hodowla jest stabilna skoro co tydzieñ wyruszaj± koniony za³adowane koñmi i wyje¿d¿aj± do Francji i W³och jako miêso... gdzie ponad po³owa to szlachetne konie jak araby czy dotacyjne ma³opolaki.
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #22 : Sierpieñ 10, 2010, 20:40:04 »

Przepraszam, czytaty ja nie bardzo, to siê chcia³em dopytaæ. Ciekawe co Micha³ów zrobi z tymi koñmi teraz..
meghana
U¿ytkownik

« Odpowiedz #23 : Sierpieñ 11, 2010, 17:53:24 »

Ja równie¿ jestem ciekawa. Mo¿e w przysz³ym bêdzie mo¿na skorzystaæ z centrum rozrodu koni w Micha³owie i zakupiæ nasienie Jasnego Poranka. Wola³abym takie rozwi±zanie, ni¿ wie¼æ 500 km klacz do ogiera.
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #24 : Sierpieñ 11, 2010, 18:03:16 »

Ja stawiam, ¿e na najbli¿szym przetargu w Micha³owie bêd± do kupienia z opcj± kastracji za jakie¶ 4-8 ty¶ sztuka, ale ja nie kumaty jestem, to pewnie siê mylê.
meghana
U¿ytkownik

« Odpowiedz #25 : Sierpieñ 11, 2010, 21:44:44 »

Widzê, ¿e kto¶ jest tu wielkim optymist±.
Niewykluczone, ¿e w przysz³o¶ci mo¿e siê tak staæ, ale ¿eby od razu 5- letniego ogiera tak potraktowaæ?
Dopiero na ¶wiecie pojawi³ siê pierwszy rocznik potomstwa Jasnego Poranka i trudno cokolwiek powiedzieæ na temat jego warto¶ci hodowlanej.
Ja liczê na to, ¿e bêdzie mi dane osobi¶cie sprawdziæ co jest wart ten koñ.
Marta
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 212

« Odpowiedz #26 : Listopad 19, 2010, 08:13:10 »

Jasny Poranek w Micha³owie - zdjêcia dziêki uprzejmo¶ci Epikei, która po¿yczy³a mi aparat Zdjêcia ¶wie¿utkie, bo ze ¶rody.

Z tego co siê orientujê, ogierom m³p w Micha³owie nie grozi kastracja. Wrêcz przeciwnie - je¶li bêd± chêtni na krycie, to mo¿e nawet ogierów przybêdzie.
Wygl±da na to, ¿e mój pomys³ tworzenia "stad ogierów" przy stadninach nie by³ taki absurdalny 

meghana
U¿ytkownik

« Odpowiedz #27 : Listopad 20, 2010, 08:59:20 »

Mam pytanie do Marty o jej wra¿enia dotycz±ce Jasnego Poranka. Widzia³a¶ go parê dni temu. Jakie wra¿enia? Podoba Ci siê ten koñ? Jak zachowywa³ siê podczas prezentacji? Bêdê bardzo wdziêczna za kilka s³ów Twojej subiektywnej opinii na jego temat.
Pytam, bo jestem bardzo zainteresowana tym ogierem. Uroda jest wa¿na ale charakter i temperament jest dla mnie równie wa¿ny.
W w±tku po¶wiêconym Dropowi Ar zwróci³a uwagê na to, ¿e z charakterem tego konia jest co¶ nie tak. Prawdopodobnie mia³a do czynienia z nim lub jego potomstwem i wyda³a tak± opiniê.
Marta
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 212

« Odpowiedz #28 : Listopad 20, 2010, 11:02:00 »

Bardzo bym chcia³a pomóc, niestety nie potrafiê odpowiedzieæ na to pytanie. Z trzech ogierów ma³opolskich w³a¶nie Poranek podoba³ mi siê najbardziej, ale po zobaczeniu wszystkich arabów w stadninie (ze 300 koni albo wiêcej), ogiery pó³krwi wyda³y mi siê jakie¶ takie brzydkie. Na tle arabów wszystkie konie s± garbonose, przebudowane i ma³o szlachetne, a przecie¿ to nieprawda. Je¶li chodzi o charakter - z tego co pamiêtam by³ grzeczny i sta³ spokojnie, ale to by³o najwy¿ej kilka minut, wiêc za krótko ¿eby oceniæ. A co do ruchu, to najlepszy pokaza³y 2 ¶l±zaki  Piêkny, wydajny i do przodu.
meghana
U¿ytkownik

« Odpowiedz #29 : Listopad 21, 2010, 22:01:42 »

Dziêkujê.  Chichot Ka¿da informacja jest dla mnie istotna.
A co do urody koni pó³krwi w porównaniu z koñmi arabskimi, to ¶wietnie rozumiem Twoje odczucia.
A ¦l±zaki maj± piêkny ruch ale tak jak dla Ciebie konie pó³krwi wydaj± siê ma³o szlachetne przy arabach, tak dla mnie ¦l±zaki w porównaniu do koni angloarabskich. Chichot
Dla ka¿dego co innego jest najpiêkniejsze.
Strony: 1 [2] 3 4 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: