FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Grudzieñ 17, 2024, 12:45:10 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 10 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: In memoriam  (Przeczytany 72606 razy)
0 u¿ytkowników i 3 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
Kawusia
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 129

« Odpowiedz #75 : Kwiecieñ 19, 2011, 08:25:16 »

galopada, co sie sta³o? To mnie nastraszy³a¶...:/.
galopada
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 543

« Odpowiedz #76 : Kwiecieñ 19, 2011, 08:36:22 »

Z³amanie nogi. Najprawdopodobniej na padoku dosta³ kopa od matki. od razu zapakowany do bukmana i wieziony do kliniki pana Golonki( niestety 400km od nas). Jak dojechali to by³ ju¿ w bardzo z³ym stanie i lekarze postanowili go u¶piæ...
Kawusia
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 129

« Odpowiedz #77 : Kwiecieñ 19, 2011, 08:39:38 »

O rany, masakra, taki szkrab  Smutny.
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« Odpowiedz #78 : Kwiecieñ 19, 2011, 09:10:48 »

aj, aj, aj Smutny
montana
Administrator
U¿ytkownik
*
Wiadomo¶ci: 1575

« Odpowiedz #79 : Kwiecieñ 19, 2011, 09:14:04 »

ale przykro, ot uroki hodowli Smutny
Widzia³am ju¿ takie przypadki, kiedy koby³a rado¶nie brykaj±c, lub wychodz±c z boksu uszkodzi³a swoje dziecie....
Arcturus
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 319

« Odpowiedz #80 : Kwiecieñ 19, 2011, 10:52:17 »

To kolejny przyk³ad na to ze dobrych klinik dla koni jest w naszym kraju za ma³o.
jasiek
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1700

« Odpowiedz #81 : Kwiecieñ 19, 2011, 11:58:14 »

To kolejny przyk³ad na to ze dobrych klinik dla koni jest w naszym kraju za ma³o.

Niektórzy twierdz± odwrotnie.

Niestety straty ¼rebi±t od klaczy pierwiastek s± do¶æ czêste. Jak to to siê mówi - pierwsze koty za p³oty..
maciejka.14
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 108

« Odpowiedz #82 : Kwiecieñ 19, 2011, 19:17:45 »

niestety w wiêkszo¶ci przypadków z³amanie nogi u konia jest równoznaczne ze skazaniem go na ¶mieræ... ja mieszkaj±c prawie w Puszczy Bia³owieskiej 2 miesi±ce temu tak¿e musia³am u¶piæ konia w lesie na drodze 25 km od domu, bo drugi z³ama³ mu bardzo paskudnie przedni± nogê (przez karygodne zachowanie drugiego je¿d¿ca, ale o braku zdrowego rozs±dku pisaæ tu nie chcê). Koñ ledwo sta³ na trzech nogach, z³amana noga mu dynda³a i sika³a dooko³a krwi±. Opcji ¿eby go wsadziæ na przyczepê nawet nie by³o, a nawet jakby by³a to nie mia³o sensu ci±gn±æ go kilkaset km do kliniki, raczej by nie dojecha³...
Ciê¿ko jest znie¶æ stratê starego, schorowanego zwierzaka, ale jaki jest ból jak zwierzak by³ m³ody, w pe³ni si³, a cz³owiek patrzy mu w przera¿one oczy i mówi mu ¿e "musisz kochany koniu zasn±æ..."
Iza90
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 718

« Odpowiedz #83 : Kwiecieñ 19, 2011, 19:21:56 »

galopada, kurcze szkoda takiego maluszka Smutny zw³aszcza, ¿e niefortunny przypadek Smutny [']
Arcturus
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 319

« Odpowiedz #84 : Kwiecieñ 19, 2011, 21:16:13 »

" niestety w wiêkszo¶ci przypadków z³amanie nogi u konia jest równoznaczne ze skazaniem go na ¶mieræ. " przykro mi, ale z tym stwierdzeniem siê nie zgodzê .
galopada
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 543

« Odpowiedz #85 : Kwiecieñ 20, 2011, 06:42:30 »

dr Golonka powiedzia³ ¿e sk³adaj± u zrebi±t z³amania przedramienia ale u ma³ego z³amanie bylo w tak niefortunnym miejscu ( nieca³e 10 cm od stawu lokciowego) ze nie byloby miejsca na wystarczaj±c± ilo¶æ ¶rub Smutny zmiesciloby siê 4 a powinno byæ od 6-8. Przy 4 jest ryzyko ze przy wstawaniu siê wszystko rozpanie. Do tego po drodze z³amanie siê otwar³o. Szanse by³y naprawde ma³e i po rozwa¿eniu wszystkich za i przeciw wysz³o na to ze lepiej mu ul¿yæ w bólu Smutny
maciejka.14
U¿ytkownik

« Odpowiedz #86 : Kwiecieñ 20, 2011, 08:52:38 »

mówi±c o wiêkszo¶ci mia³am na my¶li g³ównie moje okolice, gdzie przewaga koni zimnokrwistych- a tu ¿aden rolnik nie bêdzie siê zastanawia³ co z takim po³amanym koniem zrobiæ. W lesie u¶pi³am swojego jedynego wierzchowca, ja niestety nie wyobra¿a³am sobie w tym momencie transportu tego konia, który nawet nie wchodzi³ do przyczepy, bo urodzi³ siê za przys³owiowym p³otem i nie by³o potrzeby nigdzie mu je¼dziæ (z reszt± nie mam nawet swojej przyczepy ¿eby konia uczyæ). No i co w tej sytuacji pocz±æ gdy koñ ledwo Ci stoi na nogach, obraca siê wokó³ w³asnej osi a ko¶æ potrzaskana wystaje z nogi (drugi koñ by³ podkuty, wiêc chyba nie ma tu sensu utwierdzaæ jak wygl±da³a noga mojego konia bo silnym kopniêciu...). No i droga, jak on mia³by niby wystaæ w przyczepie przez kilkaset km? Nie ¿yczê takich widoków i dylematów nikomu. I z góry przepraszam je¶li wygl±da to krzycz±co, ale dla mnie s± to wielkie emocje, które trwaj± do dzi¶
boswell
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 466

« Odpowiedz #87 : Kwiecieñ 20, 2011, 21:10:22 »

nie dziwiê Ci siê maciejko-ja te¿ bym nie wioz³a kilka godzin konia po naszych drogach ze z³amaniem-có¿ za cierpienie!-Twoja decyzja by³a jak najbardziej s³uszna choæ przykra.
maciejka.14
U¿ytkownik

« Odpowiedz #88 : Kwiecieñ 21, 2011, 09:48:23 »

to jest w³a¶nie to o czym pisze boswell- mój koñ ju¿ i tak bardzo cierpia³, wiêc nara¿anie go na mêkê transportu by³o dla mnie nie do przyjêcia...
na tym koñczê ten temat.
kwiecieñ
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1

« Odpowiedz #89 : Kwiecieñ 21, 2011, 11:02:23 »

niestety w wiêkszo¶ci przypadków z³amanie nogi u konia jest równoznaczne ze skazaniem go na ¶mieræ... ja mieszkaj±c prawie w Puszczy Bia³owieskiej 2 miesi±ce temu tak¿e musia³am u¶piæ konia w lesie na drodze 25 km od domu, bo drugi z³ama³ mu bardzo paskudnie przedni± nogê (przez karygodne zachowanie drugiego je¿d¿ca, ale o braku zdrowego rozs±dku pisaæ tu nie chcê). Koñ ledwo sta³ na trzech nogach, z³amana noga mu dynda³a i sika³a dooko³a krwi±. Opcji ¿eby go wsadziæ na przyczepê nawet nie by³o, a nawet jakby by³a to nie mia³o sensu ci±gn±æ go kilkaset km do kliniki, raczej by nie dojecha³...
Ciê¿ko jest znie¶æ stratê starego, schorowanego zwierzaka, ale jaki jest ból jak zwierzak by³ m³ody, w pe³ni si³, a cz³owiek patrzy mu w przera¿one oczy i mówi mu ¿e "musisz kochany koniu zasn±æ..."
A jak to wygl±da pod wzglêdem prawnym? Kto ponosi koszta - osoba je¼dziec/przez którego dosz³o do tragedii/ czy w³a¶ciciel konia ?
Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 10 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: