FORUM O KONIACH MAŁOPOLSKICH
Maj 01, 2025, 13:41:56 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 ... 36 37 [38] 39 40 ... 46 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: ÂŹrebiĂŞta 2009  (Przeczytany 201873 razy)
Doma
UÂżytkownik

« Odpowiedz #555 : Październik 07, 2009, 12:29:15 »

hm no ja staram siĂŞ wszystkie konie u nas utrzymywaĂŚ w wizualnej czystoÂści, mÂłodzieÂż teÂż... nie wiem szczerze mĂłwiÂąc czy siwka Âłatwiej sprzedaĂŚ, masz Jasiek jakieÂś doÂświadczenia z tym zw?
u nas do stajni nigdy nie trafiÂł kupiec szukajÂący siwego konia.. a przewija ich siĂŞ sporo...
o czerniaku nie czytaÂłam, wiĂŞc siĂŞ nie wypowiadam...
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #556 : Październik 07, 2009, 15:25:02 »

Ja nie wiem jak to z tymi siwkami jest, jak sprzedawaÂłam klaczkĂŞ po DiabeÂłku to kaÂżdy siĂŞ pytaÂł czy nie ma zamiaru siwieĂŚ (jest kara).

Doma
krĂłciuteĂąka notka o czerniaku atakujÂącym siwe konie jest w ÂŚK, jak go nzajde to moge sprĂłbowac podesÂłaĂŚ

Ja zasadniczo nie znoszĂŞ tarantĂłw, ale poza tym wyznajĂŞ zasadĂŞ, Âże jak koĂą brzydki to Âżadna masĂŚ go nie wyratuje, choĂŚ czĂŞsto efektowniej wyglÂąda kary Âłach niÂż zwyczajnie kastzaowaty czy gniady.
boswell
UÂżytkownik

« Odpowiedz #557 : Październik 07, 2009, 16:48:41 »

Niedaleko mnie jest stajnia-same siwe maÂłopolki-wiec moze cos w tym jest? pomijajac ze jak moje kucyki chodza w parze to kazdy sie siwym zachwyca choc pokrojowo gorszy niz kary....
He-he, Doma-nie wiem jak Ty z tym czyszczeniem ale ja jestem w stanie to stado przeczyscic pobieznie raz w tygodniu....nie wyobrazam sobie czyszczenia codziennie dwudziestuparu ogonow,a kupiec niech patrzy na urode a nie bÂłoto starczy ze codziennie trzeba wymacac kazdego zrebaka,nogi mu podniesc...i w ten sposĂłb wieczorne karmienie trwa ponad 2 godziny Z politowaniem
Iza90
UÂżytkownik

« Odpowiedz #558 : Październik 07, 2009, 17:02:37 »

JeÂżeli ktoÂś chce kupiĂŚ piĂŞkne siwe maÂłopolaki, to zapraszam do nas Chichot
Ja osobiœcie siwych ju¿ nie lubiê. Jak przez kilka lat rodz¹ siê same siwe lub siwiej¹ce, to ma siê ich po prostu doœÌ XD Chocia¿ jak mówi¹ - dobry koù nie ma maœci. U nas te najlepiej zapowiadaj¹ce siê s¹ siwe, ale to mo¿e wynikaÌ z niedoborów tych gniadych
amazonka80
UÂżytkownik

« Odpowiedz #559 : Październik 07, 2009, 18:00:40 »

Stare dobre przysÂłowie mĂłwi... Kto nie miaÂł siwego ten nie miaÂł dobrego
Doma
UÂżytkownik

« Odpowiedz #560 : Październik 07, 2009, 18:29:45 »

Doma-nie wiem jak Ty z tym czyszczeniem ale ja jestem w stanie to stado przeczyscic pobieznie raz w tygodniu....nie wyobrazam sobie czyszczenia codziennie dwudziestuparu ogonow
u nas jest naÂście ogonĂłw na szczĂŞÂście, nie kaÂżdy miÂłuje siĂŞ w kÂąpielach bÂłotnych, czêœÌ ma derki, wiĂŞc czyszczenie tylko z grubsza, co za tym idzie, nie kaÂżdy wymaga codziennie, a kaÂżdy wyglÂąda czystko, z siwkiem by to nie przeszÂło;) choĂŚ szykujĂŞ siĂŞ na siwego ogiera na przyszÂły sezon dla mojej baby, wiĂŞc i siwego muszĂŞ siĂŞ spodziewaĂŚ  a Âźrebak jeden do wychowu
ale bĂŞdĂŞ siĂŞ tego trzymaĂŚ Âże siwki nie cieszÂą siĂŞ duÂżym popytem, w przeciwieĂąstwie do karych 
SÂławek D.
UÂżytkownik

« Odpowiedz #561 : Październik 07, 2009, 22:02:46 »

Witam, to nie tak, Âże nie lubiĂŞ siwych koni wrĂŞcz przeciwnie tylko bardzo chcieliÂśmy mieĂŚ choĂŚ jednÂą karÂą klacz oraz zastanawiam siĂŞ czy ktoÂś czegoÂś nie pomyliÂł, Eliada byÂła inseminowana nasieniem Aspana.
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #562 : Październik 07, 2009, 22:16:16 »

oraz zastanawiam siĂŞ czy ktoÂś czegoÂś nie pomyliÂł, Eliada byÂła inseminowana nasieniem Aspana.

a markery miaÂła robione, chyba u ÂźrebakĂłw poczetych w drodze inseminacji jest taki obowiÂązek, u nas Emetytka miaÂła robione jako ÂźrebiÂątko malutkie wÂłaÂśnie.
Ale, aÂż mnie ciary przeszÂły na samÂą myÂśl o takiej ewentualnej pomyÂłce 
SÂławek D.
UÂżytkownik

« Odpowiedz #563 : Październik 08, 2009, 19:57:20 »

Ar... markery robimy tylko Âźrebakom arabĂłw, nie wiem czy maÂłopolakom teÂż trzeba je robiĂŚ w tak mÂłodym wieku. Mam nadzieje, Âże okaÂże siĂŞ wszystko w porzÂądku.
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #564 : Październik 08, 2009, 20:35:58 »

jak siwieje po Aspanie, to na 100% dostaliÂście inne nasienie
boswell
UÂżytkownik

« Odpowiedz #565 : Październik 08, 2009, 20:40:36 »

chyba ar..ma racje-jak zrebak jest z inseminacji to badanie markerĂłw obowiazkowe....
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #566 : Październik 10, 2009, 19:51:32 »

My robiliœmy jak ma³a mia³a ko³o meisi¹ca, razem z matk¹. Teoretycznie klacz zainseminowana powinna mieÌ zrobione badanie przed wyŸrebieniem, nasza mia³a razem ze Ÿrebakiem, poniewa¿ za póŸno siê zorientowaliœmy, a ¿e klacz histeryczka to po rozmowie z panem z ozhk postanowiliœmy tak a nie inaczej.
W kaÂżdym razie na szczĂŞÂście wyszÂło wszystko ok.

Tu mo¿na znaleŸÌ fragmenty mówiace o obowi¹zkowym badaniu krwi.
Cytat:  Program hodowlany rasy mÂłp, pzhk
17. Klacz poddana zabiegowi sztucznego unasienniania musi mieĂŚ, przed wyÂźrebieniem,
okreÂślonÂą grupĂŞ krwi.
18. Przed wydaniem paszportu konia z wpisanym pochodzeniem, ÂźrebiĂŞ urodzone
w wyniku sztucznego unasienniania musi mieĂŚ potwierdzone rodzicielstwo poprzez
badanie grup krwi lub innych markerĂłw genetycznych
SÂławek D.
UÂżytkownik

« Odpowiedz #567 : Październik 11, 2009, 19:59:47 »

Dziêki wszystkim za pomocne wskazówki, teraz bêdziemy musieli zrobiÌ markery wczeœniej ni¿ przed wyrobieniem paszportu i zobaczymy co z tego wyjdzie, pó³ biedy je¿eli zosta³a pokryta innym ma³opolakiem (w Bia³ce w tedy oprócz Aspana by³y jeszcze Barnaba i Katon) choÌ by³o by bardzo szkoda, a mo¿e oka¿e siê wszystko w porz¹dku. Mam jeszcze pytanie, co dalej robiÌ je¿eli ojcem oka¿e siê inny ogier.
Doma
UÂżytkownik

« Odpowiedz #568 : Październik 19, 2009, 14:54:36 »

SÂławek daj znaĂŚ jak bĂŞdziesz miaÂł wyniki badaĂą...

w Krakowie dzisiaj zawitaÂły maÂłe przebÂłyski sÂłoĂąca, wiĂŞc wykorzystaÂłam to od razu na kilka zdjĂŞĂŚ mojego jedynaka....

tu juÂż nie taki naÂświetlony

i prawie jak arab Chichot szkoda tylko Âże lekko garbonosy  no ale prawie robi wielkÂą ró¿nice 

SÂławek D.
UÂżytkownik

« Odpowiedz #569 : Październik 20, 2009, 21:28:28 »

Doma jak zrobimy badania to dam znaÌ kto jest ojcem, na razie m³oda zaczê³a gniadzieÌ na pyska choÌ na k³odzie dalej siwieje. Poni¿ej obiecane zdjêcia m³odej od Plejady II, przepraszam za jakoœÌ trochê ciemne, ale nie mia³em szans zrobiÌ im na padoku, a do tego ma³a ma biegunkê.

Strony: 1 ... 36 37 [38] 39 40 ... 46 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: